Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Другие новости
|
2713
0

Молода зміна

Характеристика гравців 1990 р.н., на яких в перспективі розраховує тренер «молодіжки» Павло Яковенко

Молода зміна
Артур Карноза

Наприкінці березня цього року головний тренер молодіжної збірної України Павло Яковенко скликав на навчально-тренувальний збір футболістів 1990 року народження. Попри те, що ці хлопці дебютують у U-21 лише в березні наступного року в кваліфікаційному турнірі до Євро-2013, Павло Олександрович вирішив зібрати гравців наперед, аби вони мали змогу познайомитися та розпочати підготовку. Зрозуміло, чим більше часу вони проведуть разом, тим вищий рівень зіграності матимуть. Ми ж вирішили познайомити вас із цими футболістами ближче. Звісно, список цей - не остаточний. Найімовірніше, тренер хоче подивитися на тих гравців, які є найближчим резервом, бо наразі відсутні такі прізвища, як Богданов, Коркішко, Шахов (усі - «Арсенал»), Безус («Ворскла»), Гармаш, Петров (обидва - «Динамо»), Каверін («Дніпро»), О.Тарасенко («Карпати»), Опанасенко («Металург» Зп) - ті, хто або постійно грає за основу своїх клубів у прем'єр-лізі, або вже на підході.

Воротарі

Іван Піцан («Карпати» Львів)

Вихованець львівського УФК у 17-річному віці дебютував у складі «Карпат-2» на професійному рівні. Основним він не був, але чотири матчі відіграв у основі й ще кілька разів виходив на заміни. З середини наступного сезону (2008/2009) Іван завоював місце в основі. Львівська команда перебувала в стані аутсайдерів (14 місце серед 17 команд) другої ліги, але Піцан провів сезон без особливих провалів (тут потрібно робити поправку на вік — те, що для досвідченого кіпера помилка, для молодого — процес навчання). Єдине, що згадується, провальна гра 7 червня 2009 року проти київського ЦСКА, коли на 63-й хвилині рахунок був уже 0:4, а на 67-й Івана замінили. До речі, екзекутором молодого воротаря став один із героїв нашої рубрики «Ексклюзив» Костянтин Бабич, котрий забив два голи.

З нинішнього сезону Піцан пішов на підвищення і грає наразі в дублі «Карпат». Загалом, у структурі «Карпат» Іван — воротар номер три після Тлумака та Мисака, який молодший за нього на один рік. Обоє молодих кіперів цієї зими їздили на навчально-тренувальні збори з основою.

Ігрова характеристика (від Романа Толочка, тренера дубля «Карпат»): «Іван однаково добре грає як на лінії воріт, так і на виходах, має добру реакцію. А до недоліків я би відніс психологічний фактор — коли він пропускає гол, може «попливти».

В'ячеслав Базилевич («Шахтар» Донецьк)

У 12-річному віці, перебравшись із Криму в Донецьк, В'ячеслав одразу ж став кіпером номером один в дитячій команді «Шахтаря». Потім регулярно викликався в збірні 17- та 18-річних. З сезону-2007/2008 почав грати за «Шахтар-3» у другій лізі. З минулого сезону виступає за дублюючий склад «гірників». Номер Базилевича в ієрархії донецьких кіперів — 5 (за спинами П'ятова, Худжамова, Шуста та Вірта).

Ігрова характеристика (від Валерія Яремченка, тренера дубля «Шахтаря»): «Аналізувати плюси та мінуси воротарів у такому віці не зовсім правильно, бо у воротаря найголовніше — досвід, з появою якого часто нівелюються найгрубіші технічні та тактичні недопрацювання. Серед однолітків він виділявся, а ось коли почав грати серед дорослих, деякі огріхи почали даватися взнаки. Попрацювати В'ячеславу треба, в першу чергу, над такими компонентами, як вибивання м'яча, бо від цього залежить те, наскільки швидко та якісно розвиватиметься атака команди, а також — над грою на виходах. Ну і, найголовніше, напрацьовувати досвід, з яким з'являться і холоднокровність, і впевненість у собі, бо в такому віці гра голкіперів це, передусім, емоції».

Геннадій Ганєв («Чорноморець» Одеса)

У заявці одеського «Чорноморця» семеро воротарів і немає других та третіх складів, як у того ж «Динамо» та «Шахтаря» (взагалі-то команда «Чорноморець-2» існує, але грає в чемпіонаті міста). А тому, як ці всі кіпери набираються ігрової практики — сказати важко. Ганєв, наприклад, з весни більш-менш стабільно почав виходити в основі дубля. Говорити про його рівень важко, бо матчі одеського дубля я не бачив, але певний аналіз можна зробити на сухих фактах. Таких, як, наприклад, три м'ячі від «Оболоні» та шість від «Металіста».

Ігрова характеристика (від Костянтина Фролова, тренера дубля «Чорноморця»): «Якщо відверто, то Геннадію є над чим працювати. Фактично, всі складові воротарської майстерності йому потрібно підтягувати. Поки що він не виправдовує тих надій, котрі на нього покладалися».

Захисники

Юрій Путраш («Оболонь»)

Вихованець ужгородського футболу після закінчення ДЮСШ встиг пограти за дубль «Закарпаття», донецького «Металурга» та разом з тернопільською «Нивою» виходив до першої ліги, де й провів перше коло нинішнього чемпіонату. Взимку Юрій перебрався до Києва, де поки що грає за дубль київської «Оболоні», але частенько з'являється і в першій команді — в останньому турі Ковалець випустив Юрія в основі. Враховуючи молодий вік та достатній досвід гри на професійному рівні, перспективи суттєві.

Ігрова характеристика (від Сергія Конюшенка, тренера дубля «Оболоні»): «Юра грає в нас лівого захисника. В нього непогана швидкість, має справжній бійцівський характер. Звісно, хотілося б, щоб він частіше підключався до атак і виконував більший обсяг роботи. Втім, не скажу, що він цього не вміє робити, просто нині у нього проходить процес адаптації, адже ми лише взимку забрали його з Тернополя».

Олександр Стеценко («Металіст» Харків)

Вихованець київської футбольної школи «Відрадний» в сезоні-2007/2008 зіграв кілька матчів за дубль київського «Динамо», а взимку переїхав до Харкова, де відразу ж став основним у дублюючому складі. Пройшов усі щаблі збірних України, починаючи з U-17.

Ігрова характеристика (від Ігоря Рахаєва, тренера дубля «Металіста»): «Вважаю, оптимальна позиція для Сашка — крайній захисник. З його плюсів можу виокремити сильний удар з обох ніг, універсалізм — він може зіграти ще й в центрі захисту, і на флангах півоборони. Попрацювати треба над грою на «другому поверсі».

Андрій Нестеров («Металург» Запоріжжя)

У 15-річному віці Андрій перебрався з Херсона (де він грав за «Кристал») до Запоріжжя. Наразі більшу частину матчів проводить за дублерів, але вже має за плечима досвід виступів у прем'єр-лізі - 8 матчів (282 хвилини).

Ігрова  характеристика (від Олега Луткова, тренера дубля запорізького «Металурга»): «Андрій — досвідчений гравець, за його плечима кілька матчів за основу і це, вважаю, один із найголовніших плюсів. Також дуже добре грає головою і часто користується цим умінням при стандартах. Грамотно й впевнено читає гру. Дуже сильно б'є з правої ноги. А ось тут варто перейти до мінусів — гра лівою ногою вимагає значного поліпшення».

Ростислав Пєвнєв («Металург» Запоріжжя)

Ростислав — вихованець донецького футболу, після закінчення ДЮСШ перейшов до запорізького «Металурга». Грає за «Металург-2» в другій лізі та за дублюючий склад. Зважаючи на схильність запорізьких тренерів «давати шанс молодим», можна сподіватися, що Ростислав незабаром дебютує в основному складі.

Ігрова характеристика (від Олега Луткова, тренера дубля запорізького «Металурга»): «В збірній Пєвнєва використовують як правого захисника. У мене він теж грає на цій позиції, яку я вважаю ідеальною для нього, але за необхідності може зіграти й опорного півоборонця. Добре поставлений удар, високий рівень працездатності — може закривати всю бровку, хороша флангова передача. Непогано грає головою. Знову ж таки, гра лівою ногою — як і в більшості гравців, котрі використовують праву, — слабенька».

Віталій Момот («Ворскла» Полтава)

Вихованець полтавського футболу, який уже третій рік набирається досвіду в дублі «Ворскли». Як для захисника — багато забиває. В цьому сезоні відзначався вже шість разів.

Ігрова характеристика (від Сергія Свистуна, тренера дубля «Ворскли»): «У нас Віталій грає опорного півоборонця. Раніше він діяв у центрі захисту, але для цієї позиції йому не вистачає швидкісних якостей, і я вирішив перевести його в центр поля. Там він виграє багато єдиноборств, добре обороняється, а ось над креативом потрібно попрацювати».

Артем Барановський («Металург» Донецьк)

Вихованець донецького футболу (закінчив донецьке УОР). Професійну кар'єру розпочав у другій лізі за донецький «Титан», а потім, перейшовши до «Металурга» — за його дубль. Один із лідерів команди. Як для захисника — багато забиває. У цьому сезоні — вже шість м'ячів.

Ігрова характеристика (від Володимира П'ятенка, тренера дубля «Металурга» Д): «З переваг Артема я виокремив би наступні: гра на другому поверсі, хороша довга передача, непогано читає гру, вміє правильно обрати позицію. А ось попрацювати треба над єдиноборствами, яких Артем програє більше, ніж припустимо».

Артур Западня («Іллічівець» Маріуполь)

Артур народився у Первомайську Дніпропетровської області, але футбольну абетку осягав спочатку в Луцьку, потім у Броварах і в Іллічівську. З 18 років виступає за дубль «Іллічівця». Один із перших кандидатів на потрапляння в основний склад команди. Поки що його досвід виступів за першу команду невеликий. П'ять матчів (204 ігрові хвилини). Перший же свій матч на професійному рівні (27 тур сезону-2008/2009) Артур відзначив голевою передачею.

Ігрова характеристика (від Едуарда Хаврова, тренера дубля маріупольського «Іллічівця»): «Артур дуже швидкий, легкий лівий оборонець, може зіграти й у півзахисті. Має непоганий швидкісний дриблінг. Попрацювати треба, як і всім молодим гравцям, над такими моментами, як тактична виучка та психологічна стабільність».

Дмитро Кушніров («Динамо» Київ)

Вихованець київського спортінтернату, після закінчення якого почав грати за дублерів київського «Динамо».

Ігрова характеристика (від Юрія Калитвинцева, тренера київського «Динамо-2»): «Плюси Дмитра в тому, що він дуже універсальний футболіст. Може зіграти на обох флангах захисту, півзахисту, грав навіть опорного хава. В «Динамо»-2 переважно виконує функції лівого оборонця. У нього є певні проблеми, але, враховуючи, що Дмитро дуже організована людина, він з ними справляється. Мінуси цього футболіста — в сфері техніки, але вони сповна компенсуються за рахунок самовіддачі».

Сергій Люлька («Динамо» Київ)

Вихованець динамівської ДЮСШ. Грає за «Динамо»-2 у першій лізі.

Ігрова характеристика (від Юрія Калитвинцева, тренера київського «Динамо-2»): «В першу чергу, Сергій дуже самовідданий і дисциплінований. Саме завдяки цим рисам свого характеру він і запрошується нині до збірної, попри те, що раніше в нього ніхто особливо не вірив через його комплекцію — хлопець був занадто худорлявий. Оптимальна позиція — правий захисник».

Сергій Логінов («Динамо» Київ)

Вихованець дніпропетровського футболу. Після закінчення ДЮСШ грав за «Дніпро»-75 у другій лізі. На початку 2009 року перебрався до Києва, де грає за дублерів «Динамо».

Ігрова характеристика (від Юрія Калитвинцева, тренера київського «Динамо»-2): «Про Сергія я .скажу коротко. Потенціал у нього величезний, але через свій характер він не може його розкрити повністю. А час вже настав розкритися хоча б відсотків на 50».

Півзахисники

Володимир Гудима («Карпати»)

Володимир — вихованець ДЮСШ львівських «Карпат», але в фінальній пульці він грав за львівське УФК. Пояснюється це просто: враховуючи, що до фінальної частини змагань вийшла команда УФК, а не «Карпати», Володимира просто кинули на підсилення. Львів'яни тоді програли всі три матчі в групі з мінімальним рахунком. Потрібно відзначити, що паралельно з іграми в дитячо-юнацькій лізі Володимира залучали до матчів за «Карпати»-2. Такою результативністю, як, наприклад, в останньому сезоні ДЮФЛ (6 м'ячів), Гудима не відзначався, але часу на полі проводив достатньо (в сезоні-2007/2008 - 1217 хвилин).

Минулий сезон (2008/2009) став для Гудими майже тріумфальним — граючи в півзахисті, Володимир забив шість м'ячів за «Карпати»-2, і з нинішнього сезону його залучили до дублюючого складу. Хлопець і тут не загубився — на його рахунку п'ять м'ячів.

Ігрова характеристика (від Романа Толочка, тренера дубля «Карпат»): «Володимир має непоганий дриблінг, швидкий, добре працює корпусом. До недоліків я б відніс недостатню продуктивність в обороні. Хлопцю треба ще багато працювати над таким компонентом, як відбір м'яча. Володимир схильний до гри в атаці — може зіграти як в центрі, так і флангового нападника, у випадку, коли ми граємо 1—4 — 3 — 3».

Ярослав Ямполь («Шахтар»)

Ярослав, взагалі-то, вихованець куп'янського футболу — чотири сезони він відіграв за місцеву команду «Мрія» і лише-у випускному класі перебрався до Донецька. В першому ж сезоні на професійному рівні Ямполь добре проявив себе в оренді в луганському «Комунальнику», і його повернули до третьої команди «Шахтаря», а з весни він вже грає за дублерів. Нинішнього сезону Ярослав забив чотири голи.

Ігрова характеристика (від Валерія Яремченка, тренера дубля «Шахтаря»): «Ярослав — фланговий гравець. Його основними плюсами є висока швидкість, дриблінг та непогана флангова передача. А попрацювати йому треба, в першу чергу, над зоною своїх дій — вона має бути набагато ширшою. Нині ж Ярослав обмежується своїм флангом. Також було б непогано звернути увагу на такий компонент, як швидкісна витривалість».

Іван Бобко («Чорноморець»)

Іван хоч і півоборонець, але результативність у нього висока — за чотири сезони в ДЮФЛ — 29 влучень. Перший сезон на рівні дублерів у Бобка вийшов не дуже (все ж перехід у дорослий футбол дався взнаки), але потім усе стало на свої місця — в сезоні-2008/2009 — п'ять забитих м'ячів, а в нинішньому — три.

Ігрова характеристика (від Костянтина Фролова, тренера дубля «Чорноморця»): «Оптимальна позиція Івана — лівий півзахисник. Його плюси такі: швидкісний дриблінг, гостра флангова передача, непоганий удар з лівої. Може обіграти один в один. Потрібно підтягнути праву ногу та попрацювати над грою на «другому поверсі».

Олександр Толстяк («Оболонь»)

Уродженець Хмельницької області (м. Нетішин), закінчив РВУФК. За іронією долі, найкращий свій матч у випускному класі Олександр провів проти команди «Зміна-Оболонь», забивши їй три м'ячі (загалом інтернат виграв 4:1, а ще один гол забив нинішній київський динамівець Денис Гармаш). У нинішньому сезоні відзначився чотири рази.

Ігрова характеристика (від Сергія Конюшенка, тренера дубля «Оболоні»): «Олександра ми тільки недавно взяли до команди. Тому на тлі адаптаційного періоду, можливо, не всі плюси та мінуси можу назвати, але перше, що помітно, — сильний, поставлений удар з обох ніг, дриблінг, непогані завдатки лідера. Ми його використовуємо як центрального атакувального півзахисника, але при грі в два опорних він легко може впоратися і з цією роллю. Про мінуси поки сказати нічого не можу».

Ігор Пластун («Оболонь»)

Ігор одразу ж після дитячого футболу (а він вихованець саме «Оболоні») почав грати за свою рідну команду в першій лізі (сезон-2007/2008). Зрозуміло, що з огляду на вік більшість матчів Ігор проводив за другу команду «пивоварів», а в цьому сезоні в 10 турі вийшов на заміну (70 хвилина) в матчі проти київського «Динамо». На момент його виходу рахунок був 0:0, а закінчився матч 2:1 на користь «Динамо». В жодному з пропущених м'ячів Ігор винен не був, але принаймні в першому епізоді виключився з гри. За дублерів забив два голи.

Ігрова характеристика (від Сергія Конюшенка, тренера дубля «Оболоні»): «Це наш вихованець, який пройшов усі щаблі системи підготовки «Оболоні». Фактурний, з хорошою дальньою передачею, сильним ударом. Ідеальна позиція для нього — центральний захисник, але через нестачу сильних опорних півоборонців (особливо коли в два опорники граємо) часто використовуємо його саме на цій позиції. Мінуси..? Хотілося, щоб Ігор був більш жорстким і виховував у собі справжній бійцівський футбольний характер. Але повторюсь: всі дані, аби вирости в сильного центрального захисника, в нього є».

Дмитро Владов («Чорноморець»)

Виступаючи в ДЮФЛ, Дмитро був надзвичайно результативним — тренери тоді ставили його ближче до атаки. Та навички форварда не забулися й тоді, коли Владов дебютував у дорослому футболі в якості опорного півзахисника. В турнірі дублерів він свої кілька м'ячів забиває. Встиг зіграти вже кілька матчів за основу одеського «Чорноморця». Першим його матчем став поєдинок проти львівських «Карпат» у третьому турі минулого чемпіонату. Одесити перемогли 3:0. А вже в другому поєдинку Владова замінили за три хвилини до закінчення першого тайму. Ось як це прокоментував тодішній тренер одеситів Віталій Шевченко: «Це молодість. Поки він не зможе виступати стабільно, хороші ігри чергуватимуться з невдалими. Сьогодні він багато втрачав м'яч, обирав неправильну позицію. Хоча бажання в нього було. Ми не скидаємо його з рахунків, він залишається в обоймі основних гравців».

Ігрова характеристика (від Костянтина Фролова, тренера дубля «Чорноморця»): «Дмитро виконує роль опорного півзахисника. Непогано читає гру, добре діє в єдиноборствах і в грі на «другому поверсі». Попрацювати треба над технікою володіння м'ячем та поставити удар — б'є сильно, але переважно неточно».

Артем Громов («Ворскла»)

Вихованець полтавського футболу. Відразу після ДЮСШ почав грати за дубль і, як для свого віку, доволі багато забивав. У сезоні 2008/2009 — 8 м'ячів, в нинішньому — став найкращим бомбардиром турніру дублерів — 15 м'ячів!

Ігрова характеристика (від Сергія Свистуна, тренера дублю «Ворскли»): «Артем — універсальний гравець. Може зіграти як чистого нападника, так і флангового півоборонця. Силовий, швидкісний футболіст. Мінус — нестабільність».

Артур Карноза («Дніпро»)

Вихованець дніпропетровського «Дніпра». З 15 років грає за дублерів (в цьому сезоні — п'ять м'ячів). Щоправда, поки що тренери його не випускають на поле з основою. На рахунку Карнози лише три матчі в минулому сезоні із загальною кількістю хвилин 56. Викликався до збірних усіх вікових категорій.

Ігрова характеристика (від тренера дубля «Дніпра» Дмитра Михайленка): «Головним плюсом Карнози я б назвав рівень його технічної оснащеності. Гадаю, що навряд чи хтось з хлопців 1990 року народження володіє такою технікою, як він. Під поняттям «техніка» я маю на увазі і поставлений удар з обох ніг, і дриблінг. Також Артур добре бачить поле, непогано виконує стандартні положення. Головна проблема Карнози — недостатньо високий відсоток виграшних єдиноборств. Пов'язано це з його габаритами (163 см, 59 кг). Для того, аби заграти на високому рівні, Артуру потрібно обов'язково додати в мобільності.

Сергій Рибалка («Динамо»)

Вихованець харківського футболу. Встиг побувати в донецькому «Шахтарі». Грав у другій лізі за харківський «Арсенал». Причому в сезоні-2007/2008 забив за цю команду аж 14 м'ячів (у віці 17 років). Звісно, такий дебют не міг бути непоміченим, і Сергія запросили до Києва. В перший адаптаційний сезон він забив лише три м'ячі, але вже цього сезону на його рахунку сім влучань.

Ігрова характеристика (від Юрія Калитвинцева, тренера київського «Динамо»-2): «Рибалка грає на позиції центрального півзахисника з акцентом на атаку. Завжди дуже активний на полі, добре технічно оснащений, непогано виконує стандартні положення. Мінус — присутність певної частки авантюрності в його діях, що дуже притаманно юнацькому футболу».

Нападники

Роман Кунєв («Ворскла»)

Після того, як позабивав у другій лізі за «Кремінь», разом з Безусом перебрався в обласний центр і почав грати за дубль «Ворскли». За два роки забив дев'ять м'ячів. Як бачимо, Безус вирвався вперед кар'єрною драбиною. Причина — в різному рівні технічної оснащеності.

Ігрова характеристика (від Сергія Свистуна, тренера дубля «Ворскли»): «Роман — чистий нападник. Силовий футболіст. Грає не дуже рівно. Сьогодні може провести чудовий матч, а завтра — провальний».

Сергій Шевчук («Динамо»)

Сергій приїхав до Києва з Тернополя в 15-річному віці після того, як в сезоні-2003/2004 забив за місцеве СДЮШОР одинадцять м'ячів. Півроку пішло на адаптацію, а вже наступного сезону (2005/2006) Сергій відзначився 12 разів. Хлопець постійно викликався до різноманітних юнацьких, юніорських і т.п. збірних. Наприклад, 2007 року, за збірну U-17 він забив 16 м'ячів в 31 матчі.

Наразі грає за «Динамо»-2. Причому результативність його значно погіршилася — лише один гол нинішнього сезону.

Ігрова характеристика (від Юрія Калитвинцева, тренера київського «Динамо»-2): «У Сергія дуже пристойна швидкість, але занадто мало, як для нападника забиває. Пов'язано це з недостатнім рівнем технічної оснащеності. За амплуа — відтягнутий нападник».


Олександр ОЗІРНИЙ, газета «Український футбол»

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Стало известно, кто в Украине будет транслировать матчи Евро-2024
Футбол | 18 апреля 2024, 13:30 7
Стало известно, кто в Украине будет транслировать матчи Евро-2024

MEGOGO — официальный вещатель УЕФА Евро-2024

Немецкие команды повторили свое достижение 29-летней давности в еврокубках
Футбол | 19 апреля 2024, 10:54 6
Немецкие команды повторили свое достижение 29-летней давности в еврокубках

А английские команды впервые с 2015 года не пробились в полуфиналы Лиги чемпионов и Лиги Европы

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.