Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Другие новости
| Обновлено 29 сентября 2021, 23:14
1109
0

ГАЙДАМАК: «Плани підготовки поетапно виконуються»

Українські боксери виграли Меморіал Ахмета Коммерта

| Обновлено 29 сентября 2021, 23:14
1109
0
ГАЙДАМАК: «Плани підготовки поетапно виконуються»

16 червня збірна України з боксу повернулася на Батьківщину з міста Трапезунд після перебування на спільному з командами Туреччини та Алжиру навчально-тренувальному зборі. Перевіркою бойового стану наших боксерів стала участь у традиційному Меморіалі Ахмета Коммерта. Цей турнір, що вважається малим чемпіонатом світу, нині зібрав команди 29 країн (серед них — збірні Росії, Казахстану, Китаю...). А на ринг виходили 118 чоловіків і 120 жінок! Тож командна перемога нашої чоловічої збірної, що складалася лише з шести боксерів (на рахунку яких — дві золоті нагороди, три срібних і одна бронзова), — переконливе свідчення їхнього успішного проведення контрольних боїв...
 
Спаринг-партнери були різноманітними

Про перебіг подій у Трапезунді та про підсумки збору нам розповідає перший заступник голови ФБУ Ігор Гайдамак:

— Велика боксерська спільнота з різних країн дозволяла нашим бійцям мати у спаринг-партнерах найрізноманітніших (за зростом, вагою, оригінальними прийомами, своєрідною технікою тощо) суперників. А це винятково важливо для набуття вміння не тільки передбачити під час бою наступний фізичний рух суперника, але й вгадати його тактику. Такий практичний досвід має закріпитися в голові, наче своєрідна комп'ютерна програма, щоби надалі використовувати її майже автоматично. Тим самом «розвантаживши» мозок для ухиляння від ударів і виведення суперників з рівноваги та нав'язування їм своєї манери бою. Адже двобій на рингу — це боротьба розуму, хитрощів, уміння, техніки, тактики... Тому, оцінюючи користь від  збору, засвідчую: плани, накреслені командою та тренерською радою, очолюваною головним тренером національної збірної з боксу Дмитром Сосновським, поетапно виконуються.

— Перше серйозне випробування на останньому етапі передолімпійської підготовки українська збірна провела в Києві на турнірі на призи братів Кличків. Цей її виступ було визнано успішним. А що скажете про міжнародний турнірі пам'яті Ахмета Коммерта — видатного діяча-бізнесмена Туреччини, колишнього віце-президента Європейської федерації боксу, багаторічного президента федерації боксу Туреччини?
— Цим турніром Туреччина вшановує людину, яка підняла розвиток вітчизняного боксу до міжнародного визнання, й тому він завжди проводиться на високому спортивному й організаційному рівнях. А щодо виступу наших бійців на турнірі, то перше командне місце говорить само за себе. Задоволені ми й індивідуальними здобутками...

Уроки київського турніру пішли на користь

Так, нашому Георгію Чигаеву з Одеси ми дозволили тимчасово трохи набрати ваги, оскільки в його віці важко безперервно тримати ліцензійні 48 кг. Тому він виступав у вазі 51 кг, де серйозних суперників вистачало. Проте наш каштан збірної відзначився переконливими перемогами і здобув золоту нагороду.
Наступний «ліцензійний» Олександр Ключко (60 кг, Миколаїв) — хлопець дуже агресивний, що не завадило йому засмутити нас під час київського турніру. Проте в Трапезунді він усі бої провів відмінно, а у фіналі мусив протистояти дуже активному та агресивному турецькому бійцю. Весь бій ішов на рівних і, на честь суддів, вони все ж віддали перевагу Ключку. Заробив він також і спеціальний приз, як найкращий боксер турніру...
Для Олександра Стрецького (69 кг, Дніпропетровськ) залишається завданням уміння розподіляти свої сили так, щоби їх вистачило на всі чотири раунди. На турнірі в Києві він, за оцінкою фахівців збірної, виступив невдало, і його перебування в національній команді залишалося під знаком запитання. Приємно відзначити, що Стрецький це взяв до уваги і максимально підготувався до боїв. Провівши їх на високому рівні, вийшов до півфіналу, де зустрівся з рівним за силою турецьким боксером. Цього разу судді визнали переможцем свого співвітчизника, тож ми поставилися до результату з розумінням, а Олександр задовольнився «бронзою».

— Гадаю, що із Сергієм Дерев'янченком (75 кг, Миколаїв), одним із лідерів нашої збірної, у вас проблем не виникло?
— Це справді обдарований і прогресуючий атлет, який активно бореться з першого до останнього раунду. Це, з одного боку, радує, а з іншого — насторожує. Бо, викладаючись на повну в кожному двобої, до фіналу «свіжим» не вийдеш. Саме тому у Чикаго на чемпіонаті світу-2007 він став тільки бронзовим призером. У Трапезунді Сергій потрапив до фіналу, а став срібним призером лише внаслідок рішення лікарів зняти його з фіналу. Тренерська рада з цим погодилася, бо звітний турнір розглядався як підготовчий до Пекіна, і ми прагнули вберегти боксерів від будь-яких травм.

— А з китайськими майстрами рингу нашим довелося зустрітися?
— У першій важкій вазі Олександр Усік (до 91 кг, АР Крим), який у збірній замінив молодого і прогресуючого боксера з Кременчука Дениса Пояцику (котрий не має ліцензії, але нещодавно блискуче виступив на міжнародному турнірі в Тайпеї, ставши переможцем), усі двобої вигравав переконливо, навіть у дуже небезпечних суперників. А у фіналі зустрівся з ліцензійним боксером з Китаю. їхній поєдинок нагадував суперечку між хитрим і мудрим, а шальки терезів увесь час стрибали з боку на бік. Зрештою, судді віддали перевагу китайцеві, а Усік став срібним призером.
В'ячеслав Глазков (понад 91 кг, Луганськ) провів дуже тяжкі двобої, перемігши таких небезпечних суперників, як китаєць і казах. У фіналі він мав зустрітися із зовсім невиразним суперником з Ірану, але, зазнавши травми ліктя, був знятий за вимоги доктора та задовольнився «сріблом».

— Які ж висновки?
— Ми зробили відеозапис усіх контрольних боїв, і на наступному зборі в Моршино, разом із спеціальною підготовкою, проведемо і теоретичну, розбираючи в ній (за допомоги львів'янина Валентина Остьянова — науковця, який працює зі збірною з часів підготовки до Ігор-2000 у Сіднеї), кожен рух... Надалі жодних бойових практик ми вже до Пекіна не матимемо.

Перспективна «слабка стать»

— А як виступили жінки?
— У нас дуже молода й перспективна жіноча команда. Після тяжкої втрати її головного тренера Олега Дем'янова, з нею тепер працює миколаївець Микола Ходжі-Огло. У країнах Сходу жіночий бокс розвивається дуже активно. Проте це не завадило нашим потрапити до призових трійок. Так Тетяна Коб (59 кг, Волинь, Ковель) та Олександра Козлан (66 кг, Івано-Франківськ) здобули срібні нагороди, а Лілія Дурнєва (70 кг, Харків), Тетяна Іващенко (75 кг, Миколаїв) та Інна Шевченко (86 кг, Дніпропетровськ) — бронзові.


Людмила РАДЧЕНКО, «Спортивна газета»

Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей
Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.