Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Другие новости
| Обновлено 08 ноября 2021, 00:18
2175
0

Чемпіонат України серед стронгменів: Львів здобуває потрійну перемогу

Чемпіонат України відбувся у Києві. У кожній із трьох вагових категорій перемогу святкували галичани

| Обновлено 08 ноября 2021, 00:18
2175
0
Чемпіонат України серед стронгменів: Львів здобуває потрійну перемогу
Sport.ua

Національний чемпіонат  традиційно розпочинає стронгменівський сезон навесні. Мінлива погода у цю пору року часто додає кліматичної специфіки до суперечок найсильніших людей – то спека, то злива. Цього разу  учасникам змагань довелося миритися з  холодним вітром та  дощем. Такі погодні кондиції  не сприяють оновленню таблиці рекордів, але умови – залишаються однаковими для всіх.

Категорія до 95 кг

За відсутності чемпіона України 2017 року киянина Віктора Посудевського, який готується до чемпіонату світу, найкраще стартував його земляк Євген Настенко. «Супер-йок» вагою 320 кг Євген, якому до цього моменту  ніяк не вдавалося здобути нагороду національної першості, проніс швидше за двох чемпіонів України – львів’ян Миколу Василюка (перемагав 2016 року) і чинного володаря титулу Романа Грицеляка.

Чемпіон фактично склав повноваження у другій та третій вправах, після яких  Грицеляк  відкотився у загальному заліку аж на шосте місце. А от Настенко, вигравши й «Прогулянку феремера», після трьох дисциплін на 2 очки випереджав Василюка.

У четвертій вправі («Дамбл») Роман Грицеляк все ж  показав клас, повторивши національний рекорд закарпатця Олексія Мальцева (8 підйомів 75-кілограмової гантелі за хвилину), однак все, що йому вдалося у підсумку – піднятися на четверте місце. «Бронзу» відстояв  досвідчений вінничанин Сергій Грачов, для якого це призове місце стало повторенням бронзового успіху 2016 року. А от Микола Василюк спочатку наздогнав Євгена Настенка після «Дамблу», а потім, випередивши киянина в очному протистоянні у своїй коронці – «Таєр-фліпі» - вдруге у кар’єрі здобув титул індивідуального чемпіона країни!  Але й для Настенка віце-чемпіонство є дуже вагомим досягненням, адже столичний стронгмен уперше досяг такого високого результату.

Варто відзначити й рекорди України, встановлені у вправі «Лог-ліфт». Харків’янин Анатолій Марковчин у підйомі колоди на  рази оновив своє ж найвище досягнення, піднявши снаряд 7 разів за хвилину (рік тому він зробив це на раз менше). А Сергій Грачов на 5 кг підняв планку національного рекорду у «Лог-ліфті» на максимум, зафіксувавши над головою 145 кілограмів. І у цьому випадку рекордсмен покращив своє ж попереднє досягнення.

А ще  варто привітати Олександра Сташенка з виконанням нормативу майстра спорту зі стронгмену!

Таблиця клікабельна

Категорія до 110 кг   

У цій ваговій категорії титул чемпіона був вакантним, оскільки триразовий і актуальний чемпіон країни Павло Гайша ще не відновився після  травми, а віце-чемпіон 2018-го і дворазовий чемпіон світу Віталій Герасимов не зміг взяти участь у чемпіонаті через зайнятість на військовій службі (Віталій є майором ЗСУ). До того ж, чемпіон світу минулого року у цій ваговій категорії  Олександр Кочергін прийняв рішення перейти до «супертяжів». Відтак бронзовий призер минулорічного чемпіонату Юрій Огоновський автоматично став головним претендентом на перемогу цього року. 

І львівський стронгмен одразу взявся до роботи, вигравши перші дві дисципліни. Зрештою, основні конкуренти – Андрій Дмитрієв з Сум, Андрій Кошубський з Києва та Едуард Оганісян з Харкова далеко не відстали, наздогнавши й перегнавши Юрка після «Прогулянки фермера», яку галицький атлет відверто не любить. Однак, що було дуже важливим для Огоновського, він вперше у своїй кар’єрі зумів пройти дистанцію зі 130-кілограмовими  валізами повністю, а отже, фора у 4 очки відставання у загальному заліку, яку Юрій дав Андрію Дмитрієву, не виглядала нездоланною. І, справді, вигравши дві заключні вправи – «Дамбл» і «Таєр-Фліп», Огоновський достатньо впевнено здобув загальну перемогу, вперше у кар’єрі ставши чемпіоном України!

На додаток, піднявши гантелю вагою 105 кілограмів у заключній частині чемпіонату, Юрко виконав давню мрію – став майстром спорту у стронгмені. Тож стартом сезону львів’янин може бути повністю задоволеним.

Вартують на компліменти й  Андрій Дмитрієв з Едуардом Оганісяном, кожен з яких вперше пробився до кола призерів національного чемпіонату.

Доброго слова заслуговує й Андрій Кошубський, котрий був лідером перед заключною дисципліною, однак «Таєр-фліп» відкинув його за межі призової трійки. Андрій демонструє прогрес у результатах  уже на старті сезону, тож є всі підстави очікувати від нього продовження уже на найближчих турнірах.

Таблиця клікабельна

Понад 110 кг

У супертяжів з’явився чудовий шанс здобути «золото» за відсутності найсильнішого на даний момент українця Олексія Новикова, який нещодавно переміг на турнірі «Арнольд Классік – Південна Америка», а зараз готується до наступного етапу найпрестижнішої серії світового стронгмену – «Арнольд Классік Африка». Олекса був присутнім на змаганнях лише у ролі спостерігача.

З цієї нагоди сповна скористався головний конкурент Олекси на внутрішній арені – Павло Кордіяка. Львів’янин впевнено виграв дві перші дисципліни і вже нікому не дозволив посунути себе з першого місця аж до завершення змагання. Ще в одній дисципліні – «Дамблі» - Кордіяка розділив перше місце з Олександром Кочергіним, а у двох інших вправах був другим.  Найкраща стабільність і більш, ніж заслужене «золото» - перше у кар’єрі!

Впевнено взяв «срібло» й Кочергін. Буковинець  одноосібно виграв «Прогулянку фермера» і лише раз «випав» з призової трійки в окремій вправі, та й то у «Таєр-фліпі», де четверте місце його цілком влаштовувало. Ветеран АТО  яскраво відзначив офіційний перехід до надважкої категорії здобуттям «срібла» національного ґатунку. Заради справедливості зауважимо, що для Сашка це аж ніяк не перший виступ у компанії «надваговиків»: він двічі брав участь у турнірі «Найсильніша людина країни» , в якому 2017 року навіть ставав віце-чемпіоном. Однак то були турніри без поділу на вагові категорії, а от у форматі національного чемпіонату Кочергін виступив у «супертяжах» вперше.

Цікавою вийшла боротьба за «бронзу». Ще один дебютант надважкої категорії – Денис Бережник з Хуста перед заключною вправою посідав третє місце, на 5 очок випереджаючи львів’янина Володимира Климка. Але заключною вправою була «коронка» Володимира – «Кантування колеса», в якому галичанин вряди-годи  оновлює національні рекорди. Вигравши «Таєр-фліп» і цього разу, Климко наздогнав Бережника у загальному заліку, а за рахунок окремої перемоги у вправі (цей фактор  береться до уваги при рівності очок у загальному заліку), саме львів’янин забрав собі «бронзу». Для Володимира Климка цей успіх є фактично  омріяним, адже вже не раз він зупинявся за крок від  п’єдесталу пошани!

Денису Бережнику прикро, однак у своєму виступі  він має бачити лише позитив, адже, як для дебюту, закарпатець виступив дуже добре: двічі входив до трійок найкращих в окремих вправах, не опускаючись в інших дисциплінах нижче сьомого місця.

Таблиця клікабельна

Чемпіонат України визначив двох нових чемпіони України і чотирьох  новоспечених призерів, а ще виправдав надії на цікаву й непрогнозовану боротьбу у цьому сезоні!

Олександр ГЛИВИНСЬКИЙ

Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Шок в дерби, триллер в Манчестере. Эвертон сенсационно одолел Ливерпуль
Футбол | 25 апреля 2024, 00:05 25
Шок в дерби, триллер в Манчестере. Эвертон сенсационно одолел Ливерпуль

Ириски обыграли Клоппа и Ко 2:0, Миколенко травмировался, Ман Юнайтед выиграл у Шеффилда

Лунин удивил Реал условием, при котором он останется в команде
Футбол | 25 апреля 2024, 00:13 7
Лунин удивил Реал условием, при котором он останется в команде

Украинский вратарь хочет повышения зарплаты

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.