Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Украина
|
1210
0

Знаковий подарунок бабусі Віри

До 45-річчя київського «Сокола»

На перше побачення з найшвидшою грою століття мене надихнули трансляції з олімпійського Інсбрука. Свого телевізора ми ще не мали, отож набивався в гості до однокласників. А тут зажадав піти на справжній матч. І виходить, що товаришую з київським хокеєм з лютого 1964-го...

Цими днями в читальному залі студентської бібліотеки НУФВСУ розшукав номер «Радянського спорту» за ту пору, і все пригадав: 5:2 — так динамівці обіграли омський «Аерофлот». Відновити дані на Олександра Кузнецова (закинув дві шайби), Юрія Бистрова та Едуарда Дьякова не було проблем — старі довідники під рукою досі. Автора же першої шайби чомусь наглядно не пригадав, але Валентин Павлович Уткін пояснив, що москвич Євген Флейшер опинився в «шайбі» після кількох років за своє елітне «Динамо» у бенді. В Києві ж на нього мав види футбольний «Арсенал» — той що грав по класу «Б».

Результатом прем'єрного культпоходу до Палацу спорту — стали квиток ще й на мультфільм «Шайбу! Шайбу!» в кінотеатр «Дружба» та дитяча ключка з магазину спорттоварів «Динамо», придбана того ж дня на протилежному боці Хрещатика за 90 радянських копійок (не жартую!). Мій аргумент бабусі Вірі був залізним: «Ти ж відводила мене до Палацу спорту, а хокей сподобався не менше за футбол». Найперший матч киян у вищій лізі З жовтня 1965-го я відвідав уже як майже дорослий. Уявіть собі радість трибун, коли на шайбу знаменитого Віктора Якушева відповіли Олег Савельєв, знов-таки Бистров і дуже кайфовий з моєї піонерської точки зору технар Сергій Серебряков. 3:1, і це в московського «Локомотива»! Домашнього матчу з ленінградським СКА чекав ще завзятіше.

...У блітчері другого сектору перед грою з ленінградським СКА я перебував з мамою та сестрою-першокласницею. Хто такий Віктор Банников вони чудово знали, а воротареві футбольного «Динамо» саме того вечора в хокейних декораціях вручали приз журналу «Огонек» за минулий рік. Ну а «Палич» Уткін та Ігор Тузік подбали про те, щоб і обов'язкова програма була на нашу користь — 2:0. Навіть з поправкою на реалії тих часів, коли спортсмени були кумирами на рівні з космонавтами, й, наказуючи собі не піддаватися ностальгії, хочу сказати ось що. Київ у хорошому смислі захворів на хокей, а кожен тур перетворювався на свято. У фойє грав естрадний оркестр, причому швидше джаз і чарльстон, ніж марші будьонівців. Респектабельні дяді-тьоті сновигали «під ручку» й не змагалися в позанормативній лексиці. Здавалося, вчора ми перетиналися на спектаклі «Синій птах» у російській драмі. Місто отримало ще один театр, приречений на аншлаг.

Цитата на всі часи

Заслужений тренер СРСР Анатолій ТАРАСОВ (після поєдинку 7 жовтня 1965 р. «Динамо» К — ЦСКА М — 2:4):

— На мою думку, це був матч рівних суперників, і тому хочу поздоровити українських любителів хокею з народженням у республіці хорошої команди. Найперше враження від неї — відмінне. Новачки першої групи класу «А» сподобалися мені своїм запалом, працелюбністю. Відомо, що від бажання до майстерності — пряма дорога. Якби ваш захист зіграв так, як напад, то рахунок міг бути іншим...

Євген КАРЕЛЬСЬКИЙ, «Спортивна газета»

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.