Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Украина
|
955
1

Вище, дорожче, сильніше

Запорука зростання рівня української першості — більші фінансові вливання

Отже, минулих вихідних завершився регулярний чемпіонат України в чоловічій суперлізі. Повна вісімка команд, які продовжать боротьбу у «плей–оф», визначилася тільки в останньому турі. Проміжні підсумки вкотре підтвердили тенденцію останніх років: наші колективи не можуть боротися за високі місця в національній першості (та й успішно грати «на Європі») без легіонерів у складі. Ще одна цікава тенденція останнього часу: в баскетбол почали вкладати суттєвіші, ніж раніше, гроші. Відтак учорашні аутсайдери стають більш конкурентоздатними, а це, у свою чергу, породжує інтригу. Недарма фахівці одностайно називають нинішній баскетбольний сезон найцікавішим за всі роки незалежності.

Проміжний чемпіон — «Київ»
Але хай там що кажуть про «підтягування рівня середняків», а головне питання — все те ж: хто стане першим — БК «Київ» чи «Азовмаш»? Напередодні нового сезону «вовки» вкотре оновили склад, запросивши під свої знамена нову порцію «варягів». Київські новачки виявилися кращими за маріупольських, про що красномовно свідчить турнірна таблиця. Водночас, слід визнати, Маркус Фейсон та Джеттер «Пух» хоч і стали справжніми лідерами команди, однак їхня майстерність не змогла вберегти «беків» від досить раннього провалу на європейській арені (підопічні Томо Махорича зупинилися на першій стадії «плей–оф» дебютного для «Києва» Кубка УЛЄБ).

Натомість у внутрішній першості київський клуб пройшов турнірну дистанцію значно упевненіше, зазнавши в 22 іграх всього однієї поразки. І цю одиничку до свого пасиву «жовто–зелені» записали лише в останньому турі, коли гра в Маріуполі носила для них, швидше, тренувальний характер.

Чинний чемпіон «Азовмаш» натомість не відрізнявся такою стабільністю. У команді порівняно з минулим сезоном двічі змінювався тренер — після Гірскіса прийшов Завалін, а нині команду очолює словенець Мехмет Бечирович. В лютому маріупольці виграли в принципових столичних суперників Кубок України, але випередити «вовків» у чемпіонаті не спромоглися. В графі «поразки» у азовців стоїть цифра «4». І якщо програш у Києві пояснити можна, то два «попадання» від «Хіміка» з Південного й одне — від львівської «Політехніки» свідчать про перманентні проблеми «Азовмашу».

Утім, сумнівно, щоб маріупольців надто засмучувала друга позиція в турнірній таблиці. Свою зверхність можна довести й навесні, а в 1/4 фіналу на підопічних Бечировича чекають кризові «Черкаські мавпи» — клуб, який можна назвати «закриттям сезону» (протилежність минулорічному «відкриттю»). І взагалі, мабуть, уже зараз можна прогнозувати, що чемпіонство у фінальній серії розігруватимуть, як і в кількох попередніх першостях, «Азовмаш» та «Київ». Адже саме ці команди мають найбільші бюджети та вочевидь найсильніший підбір гравців, а випадкову поразку у чверть— чи півфіналі можуть виправити в наступних іграх серії.

Високий бал «студентів»
Справжнім відкриттям цьогорічного чемпіонату стала львівська «Політехніка». У попередні роки галичани були відвертими аутсайдерами суперліги, балансуючи на межі вилітання з елітного дивізіону. Все змінилося, коли в команди з’явився грошовитий спонсор. А коли є гроші, є й гра. «Студенти», яких зцементував досвід новопридбаних Володимира Гуртового, Євгена Анненкова та Ярослава Зубрицького, упродовж тривалого часу лишалися третіми, і тільки в другому колі їх випередив «Хімік». У матчах «на виліт» львів’яни зіграють із «Сумихімпромом», чию гру традиційно роблять брати Кривичі. Спрогнозувати переможця в цій парі досить складно, адже обидві команди мають практично рівний підбір виконавців та, відповідно, результати. «Сумихімпром» програв дев’ять матчів із 22–х — це всього на одну більше, ніж у львів’ян.

Генеральний директор львівського клубу Ігор Савицький в інтерв’ю «УМ» каже, що перед початком сезону «політехніки» отримали завдання потрапити до вісімки кращих команд. Апетит приходить під час їди, і тепер «студенти» планують уперше замахнутися на «бронзу» суперліги. Керівник львівського клубу підтверджує, що нинішній чемпіонат є найсильнішим за всю історію баскетбольних змагань в Україні, і зауважує: запорукою успіху Львова стало поліпшене фінансування. Саме при наявності відповідних коштів на перший план виходить робота тренерів (а наставник «студентів» Валентин Воронін — визнаний фахівець у баскетболі).

А от серед провалів, крім черкаського, можна виділити київський «Будівельник». Іменитий столичний клуб цього разу залишився поза межами чільної вісімки. Команда Євгена Мурзіна, до якої вже віддавна приклеїлося визначення «молода та амбітна», була за крок від омріяного восьмого місця, але зупинилася на відстані однієї перемоги від нього.

Така ж доля спіткала «Кривбас» та «Одесу». А безперечним аутсайдером став рівненський «Пульсар», який в 22 поєдинках зумів здобути всього три перемоги.

Зірки зберуться у Донецьку
Баскетбол, як відомо, вигадали американці більш як століття тому. З того часу найкращі складові цієї гри, яка в США давно перетворилася на шоу, успішно переймають в інших країнах. Як от All Stars Weekend, або «матч усіх зірок». Така забава щороку проводиться в найсильнішій баскетбольній лізі світу — НБА. Відтепер така подія буде і в нашому баскетбольному календарі, що теж свідчить про вищу якість «помаранчевого м’яча» в Україні. З ініціативи ФБУ 4–5 квітня в Донецьку відбудеться «матч усіх зірок суперліги–2008», на який зберуться найкращі гравці поточного чемпіонату. Місце проведення було вибрано не випадково, адже БК «Донецьк» зараз є лідером у вищій українській лізі та головним претендентом на підвищення у класі. Відповідно, така акція має на меті також підвищити зацікавленість донеччан до свого клубу й баскетболу загалом.

В організації дійства використали американський досвід: обирати стартові п’ятірки доручили вболівальникам, які могли проголосувати за своїх обранців на інтернет–сторінці ФБУ, також до відбору долучилися фахівці. Баскетбольних зірок було поділено на дві команди під назвами «Україна» й «Легіон» (гравці суперліги, які не є громадянами України).

Не забули організатори й про інші елементи шоу у стилі НБА: програмою заплановано змагання серед найкращих гравців захисного амплуа (демонстрація швидкості та майстерності), з триочкових кидків та найулюбленіший серед глядачів конкурс слем–данків (кидків згори).

Як і очікувалося, найбільше міс­ць у стартових складах «зіркових» команд (шість із десяти) отримали представники двох найсильніших клубів — «Азовмашу» та БК «Київ». До «перших зірок» потрапили також двоє гравців МБК «Миколаїв» та по одному — від «Хіміка» й «Політехніки».

Петро ТРОЦЬ

Україна Молода

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Лунин признался, был ли гол в скандальном эпизоде матча с Барселоной
Футбол | 24 апреля 2024, 17:24 4
Лунин признался, был ли гол в скандальном эпизоде матча с Барселоной

Украинский вратарь отрицает, что мяч пересек линию

Топ-10 ветеранов в возрасте 35+, которые продолжают карьеру в Европе
Футбол | 24 апреля 2024, 18:08 1
Топ-10 ветеранов в возрасте 35+, которые продолжают карьеру в Европе

Для кого-то из них предстоящее лето, вероятно, принесет момент, когда придется попрощаться

Комментарии 1
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
kung_vv
То Гость: надеюсь, г-н Троць примет это к сведению.