Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Горные лыжи
| Обновлено 17 февраля 2018, 11:52
6819
13

Супер-шок: фатальна помилка Ліндсі Вонн і нереальна чешка

Репортаж кореспондента Sport.uа про несподівану розв'язку жіночих змагань у супергіганті

| Обновлено 17 февраля 2018, 11:52
6819
13
Супер-шок: фатальна помилка Ліндсі Вонн і нереальна чешка
Getty Images. Естер Ледецька

Як таке могло статися?

Те, що трапилося сьогодні у гірськолижному Super G на Олімпіаді у Пйончангу важко описати одним лише словом «шок». Коли чемпіонка минулих Ігор Анна Феннінгер-Файт, яка десятьма спусками раніше виграла 10 сотих секунди у лідера цього сезону у супер-гіганті Тіни Вайратер, почула, що чешка Естер Ледецька відіграла у неї одну соту, вона повернулася до когось зі своєї команди і запитала : «Як це могло трапитися?» У це, справді, важко повірити, навіть побачивши на власні очі! 

Унікальна олімпійка

22-річна Ледецьки відпрацьовувала супер-гігант для того, щоби стати першою спортсменкою, яка на Іграх змагається одразу у двох видах програми – лижах і сноуборді. І вона успішно відібралася  й туди, й сюди. У сноуборді Естер – серйозна фігура, вона дворазова чемпіонка світу – у паралельних слаломі і слаломі-гіганті, учасниця Олімпіади-2014. А у Кубку світу з гірських лиж дівчина вперше стартувала лише два роки тому – восени 2016-го. Її найкращі результати у Super G до сьогодні? Ледецьки двічі фінішувала 19-ою минулого сезону. 19-ою!!! Цього ж сезону вона вперше потрапила до Топ-10 на етапі Кубка світу, ставши сьомою у швидкісному спуску. Як сказав тренер чешки до старту, сьогодні вона не ставила собі жодних завдань у перегонах: «Естер  просто намагатиметься проїхати так, як може і відчути особливість моменту, стаючи першою олімпійкою, яка змагатиметься і у гірських лижах, і у сноуборді».

Помилка Вонн

А що з іншого боку? Фінішувала елітна двадцятка. Так, у гірських лижах орієнтуються по тридцятці найкращих, але у заключній десятці цього разу, як видавалося, немає нікого, хто міг би не те, щоби на подіум потрапити, а навіть до чільної десятки увійти. Так врешті й сталося. А починали гонку зубри:   Ліндсі Вонн випало стартувати під першим номером і для 33-річної американки цей виступ був першим олімпійським за останні 8 років (попередні Ігри Ліндсі пропустила через травму). Майстриня швидкісних дисциплін чудово йшла по трасі, показуючи феноменальний час, однак перед заключними воротами припустилася фатальної помилки у віражі, взявши надто широкий коридор і втративши дорогоцінні десяті секунди. У підсумку Вонн програла переможниці  38 сотих, до подіуму їй не вистачило 0,27 секунди. Американка дуже хотіла стати першою гірськолижницею, якій підкорилися обидві золоті олімпійські вершини – у швидкісному списку і супер-гіганті. Але.. «Що я можу сказати. Я чекала цього моменту 8 років. Я залишила все на пагорбі. Я атакувала і ось що трапилося…»

Рубка майстринь Super G

Помилка залишала мала шансів на медалі: уже через одну учасницю, американку обійшла італійка Йохана Шнарф, а потім і спеціалістка Super G Лара Гут, для якої, втім, цей сезон не найкращий, але саме Гут очолює залік дисципліни у Кубку світу. Однак рейс у виконанні швейцарки виглядав дуже впевнено, і, здавалося, вона точно візьме медаль і покращить власні враження від сезону. Цікавою була дуель Лари з Тіною Вайратер з Ліхтенштейну – ці двоє завжди сперечаються у супер-гіганті. І фініш викликав море емоцій на трибунах: Тіна виграла лише одну соту!!! Чекати можна було хіба що Анну Феннінгер, за якою -  чинний титул олімпійської чемпіонки. Щоправда, минулий сезон Анна, котра вийшла заміж і змінила прізвище на Файт, пропустила не через одруження, а через травму. І австрійка показала клас! Вона фінішувала на 10 сотих секунди швидше за Вайратер!

Чудова розв’язка захопливого рейсу, здавалося наступила! Усі три найкращі «супер-гігантистки» склали трійку призерів! Вонн помилилася і за це  поплатилася. Але інші зробили все добре. Так, були незначні похибки на трасі, але як же без них?  До того ж, у Файт чи Вайратер похибок не проглядалося. Фактично гірськолижниці чекали результатів з поваги до інших учасниць. Усе й так було зрозуміло.

Блискавка  у сонячну погоду

Але тут сталося те, що може трапитися  інколи у будь-якому виді спорту, тим більше у гірських лижах, де гарантії немає ні у кого. Чудова сонячна погода, яка тішила сьогодні глядачів подарувала явище, яке можна порівняти з дивом природи. Естер Ледецьки проїхала спокійно,  але водночас  впевнено, можна навіть сказати у своє задоволення, не відчуваючи жодного пресингу. І показала результат… на одну соту кращий, ніж у поточної лідерки! Розгублене обличчя Анни Файт, сльози на очах Лари Гут, якій так часто не щастило минулого й цього сезону, гримаса нерозуміння у Тіни Вайратер. І – неочікуване щастя 22-річної чешки! На попередніх Іграх Естер  фінішувала 6-ою та 7-ою у  сноуборді, на сьогодні вона займала 43-те місце у рейтингу супер-гіганту на Кубку світу! Що можна ще додати? Здається, так просто не буває. Але це таки трапилося і Чехія отримала золотий подарунок. Єдине, що можна вигадати: напевне, це компенсація чехам згори за те, що Габріела Соукалова не змогла виступити на цих Іграх через травму. Більше нічого не спадає на думку. І хоч наша Ольга Книш, яка сьогодні фінішувала 43-ою, каже, що особисто вона очікувала високих результатів від Естер, аж такого скачка від 22-річної Ледецьки точно не сподівався ніхто.

Що тепер? Ліндсі Вонн спробує взяте жадане золото на трасі швидкісного спуску. Їй спробують завадити це зробити усі сьогоднішні розчаровані  – Файт, Вайратер та Гут . А Ледецьки пропускає Downhill. Вона вже у лижах виступила, тепер готується до паралельного слалому-гіганту у сноуборді. Їй достатньо просто виступити наступного четверга у  гігантському слаломі у сноуборді, щоби вдруге увійти в історію. А може й там буде медаль? Тоді ця дівчина стане легендою уже у свої 22.

Олександр ГЛИВИНСЬКИЙ з Пхьончхана

Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Межконтинентальный плей-офф. Определен последний участник ОИ в футболе
Футбол | 09 мая 2024, 20:55 0
Межконтинентальный плей-офф. Определен последний участник ОИ в футболе

Единственный гол для Гвинеи U-23 в ворота Индонезии U-23 забил Илайш Мориба

Космос в Леверкузене. Байер отыгрался с 0:2 и вышел в финал Лиги Европы
Футбол | 10 мая 2024, 00:03 39
Космос в Леверкузене. Байер отыгрался с 0:2 и вышел в финал Лиги Европы

«Рома» не сумела удержать победу и прервать невероятную серию немецкой команды

Комментарии 13
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
Oleg Bugaets
найбільша сенсація в гірськолижних дисциплінах-Ледецька після фінішу сама не могла повірити в такий результат
Sonnenaufgang
Почему в Украине решили, что правильно говорить Пхьончхан, если по-корейски и по-английски он произносится как Пйончан? Сами себе усложнили произношение, впрочем как и во всём остальном.
hybrid
тіну шкода. і лару трохи.
Vit18
Чешское правительство выделяет средства на развитие спорта-видит в зхдоровье нации-будущее а наши- в воровстве-им вообще по хрен на народ.... У нас сами олимпийцы себя спонсируют
Є інші приклади - американський уряд НЕ виділяє кошти на проф. спорт
Олександр Панасюк
Авторе, виправіть, будь-ласка: після заміжжя Габріела Коукалова, а не Соукалова.
Микола Коханюк
...ну чому всім везе крім наших ???
Чехи невіруючий нарід - єдиний в Європі ,на цих іграх саме щастя : Крчмар в біатлоні для котрого успіхом було приймати участь, тепер ця Ледецька...
Ну чому нашим спортсменам ніколи не усміхнеться така фортуна ???
Якесь прокляття !!!!