Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Другие новости
|
858
0

Із воротарів у зірки естради

Маркевич грає на роялі, Михайлов присвячує пісні Блохіну...

Якось побувавши в гостях у Мирона Маркевича, відомого і талановитого футбольного тренера, помітив у кімнаті піаніно й запитав, хто ж в сім’ї займається музикою? У відповідь почув, що сам господар іноді сідає до інструмента, бо має музичну освіту: «На жаль, бракує часу, бо вдома буваю рідко. Але приходить мить, коли без музики не можу обійтись. Це трапляється, коли команда програє не за грою, а через якісь нещасливі обставини. Тоді кладу руки на клавіші, починаю грати щось улюблене, наприклад, ноктюрни Шопена, і прикрий настрій пропадає. Починаєш розуміти, що крім футболу у світі існує ще багато прекрасного…».

Оце признання тренера пригадав, коли в газеті одного футбольного клубу зустрів відповіді гравців про їх ставлення до музики. Кожен молодик признавався, що захоплюється творчістю того чи іншого композитора чи ансамблю, але жоден з них навіть не заїкнувся, що бере до рук якийсь музичний інструмент. І тоді захотілося розповісти про тих популярних та відомих футболістів, які володіли не тільки футбольною, а й музикальною майстерністю.

Голкіпер-бард
Уболівальники середнього віку, мабуть, пригадують телепередачу «Футбольное обозрение», у якій воротар київського «Динамо» 80-х років Михайло Михайлов виступив у незвичній якості – естрадного співака. Пісні Михайлова на українському ТБ звучали не раз, він навіть випустив платівку з власними піснями. Воротар сам писав слова і виконував пісні. Особливо пам’ятними були його твори, присвячені Валерію Лобановському та Олегу Блохіну. В день прощального матчу Блохіна, коли стотисячний стадіон вітав славетного футболіста, звучала пісня Михайлова. Був у цій команді ще один пристрасний меломан – найкращий футболіст Європи 1986 року Ігор Бєланов. Він не тільки співав сам, а й зібрав величезну колекцію записів музики різних напрямів.

Захисник воріт полюбляв Моцарта
У відомого воротаря збірної Данії та англійського «Манчестер Юнайтед» Петера Шмейхеля музикальний талант виявився ще у ранньому дитинстві. Що не дивно, адже його батько, утікач з Польщі у 1961 році, був музикантом і заробляв на прожиття, саме граючи на різних інструментах. Сімейна легенда свідчить, що Петер ще у малому віці виконував на фортепіано твори класиків. Батьки мріяли, що їх син стане відомим піаністом, і віддали його до музичної школи. Але разом з музикою хлопець захоплювався і футболом, тож настав час, і Петер вибрав гру у воротах, яка стала його професією. Та Шмейхель музики не забував, щорічно влаштовуючи концерти на день свого народження для родини та друзів. Зрозуміло, що пальці, які постійно ловили м’ячі після гарматних ударів, загрубіли, але Петер і тепер віртуозно виконує Моцарта і Бетховена.

Воротар, який став зіркою естради
Хуліо Іглесіас – один з найпопулярніших естрадних співаків світу. Його 70 альбомів вийшли майже в усіх країнах світу загальним тиражем понад 160 мільйонів примірників, серед яких – 50 золотих і 30 платинових. Потрапляв він і у Книгу рекордів Гіннесса, коли на одному з концертів 1983 року виконував пісні шести мовами. Але співака з нього могло й не бути, бо Хуліо у 19-річному віці демонстрував неабияку воротарську майстерність і почав виходити на поле в основному складі мадридського «Реала». Та одного разу нещастя на дорозі призвело до часткового паралічу, що вимагало довготривалого лікування. У лікарні він постійно слухав музику, сам почав писати вірші. А коли йому принесли гітару, щоб розробляти пальці, Хуліо почав розучувати мелодії, наспівувати їх на власні слова. А через кілька років взяв участь у конкурсі молодих виконавців, який щороку проводиться в курортному Бенідормі. Успіх був фантастичний: Іглесіас переміг одразу у трьох номінаціях. З того й почалася блискуча кар’єра колишнього воротаря королівського клубу. Футболіст у цьому плані - родич музиканта, тільки виступає не на сцені, а на полі.

Король футболу теж не цурався пісні
Пеле не тільки користується репутацією найславетнішого футболіста усіх часів і народів – його можна назвати й видатним бардом серед представників своєї професії. Ще у молоді літа він створював прості романтичні пісеньки, які наспівував при кожній нагоді. Коли 1968 року фірма «Філіпс» випустила платівку з його піснями, на її презентацію запросили популярну бразильську співачку Еліс Режину. Разом вони створили цікавий дует – баритон Пеле чудово гармонував з контральто партнерки. Вони заспівали дві пісні Короля футболу, які були прийняті «на біс». Потім були й наступні платівки, хоча сам Пеле розцінював своє мистецтво як пустощі і забороняв рекламувати його платівки.

Іван ЯРЕМКО

Високий замок

футбол
Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей
Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.