Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Международные турниры
|
1671
0

Великі клуби: Барселона Алуспорт

Авторський матеріал від редактора української версії футзальної Вікіпедії

Великі клуби: Барселона Алуспорт

Початок історії футзальної «Барселони» припадає на 1976 рік. В ті часи футзал тільки починав набирати популярність в Іспанії. Колишні професійні футболісти збиралися, щоб пограти в залі, у різноманітних товариських турнірах та благодійних матчах, захищаючи кольори «Барселони».  Першим офіційним турніром для «Барселони» був Trofeu Nadal (Різдвяний трофей), він же виявився і переможним. На хвилі такого успіху, у вересні 1978 року було офіційно створено футзальну секцію, яка була заявлена в третій дивізіон чемпіонату Каталонії (Терсеру).

Зліт команди був стрімким: одразу в сезоні 1978/1979 був виграний третій дивізіон, а в наступному сезоні команда перемогла у другому дивізіоні (Сегунда) і перейшла у вищий дивізіон Каталонії (Прімеру). Два дебютні сезони в «еліті» команда закінчила знову ж таки на першому місці. Не зважаючи на такі вражаючі успіхи, перед сезоном 1982/83, Рада директорів клубу прийняла рішення про розформування футзальної секції в «Барселоні».

В середині 1980-х років і Іспанії почали проводитися загальнонаціональні футзальні турніри, з’явився інтерес глядачів – це все спричинило до зацікавленості телебачення молодим видом спорту. «Барселона» не оминула модних тенденцій і в 1986 році вдруге було відкрито футзальну секцію. Як і першого разу, «дебют» для «блауґрана» вийшов відмінним. «Барселона» стала фіналістом Кубка Іспанії в сезоні 1987-88, а в наступному сезоні перемогла у цьому турнірі. Сезоном пізніше «Барселона» виграла свій перший міжнародний трофей. Газета «Ель Мундо Депортіво» вирішила провести, так званий Кубок володарів кубків, і запросила на матч італійську «Рому РЧБ», тодішнього чемпіона та володаря Кубка Італії, та «Барселону», як переможця Кубка Іспанії. «Барса» з рахунком 3:1 перемогла у цьому розіграші і виграла цей трофей. Щоб зрозуміти силу суперника «Барселони», варто зазначити, що в тому сезоні «Ромі» також підкорилося звання переможця Турніру європейських чемпіонів (передвісник сучасного Кубка УЄФА). Проте всі ці турніри проводилися за підтримки приватних спонсорів, тому вважаються неофіційними.

Після об'єднання змагань Королівської федерації та Асоціації футзалу, «Барселона» стала одним з перших учасників Національної ліги, яка складалася з 48 команд. «Синьо-гранатові» закінчили перший етап турніру на другому місці, а другий на останньому, тому не могли претендувати на місце у плей-офф і подальшу боротьбу за титул.

Каталонці займали третє місце у двох наступних чемпіонатах, а сезон 1994/95 завершили у півфіналі. В сезоні 1995/96 правила проведення чемпіонату були змінені і саме з цього часу для «Барси» настали важкі часи. Через економічні труднощі було значно скорочено бюджет футзальної секції і команда повинна була формуватися тільки з власних вихованців. У підсумку це призвело до того, що в сезоні 1997/98 «Барселона» опустилася до Срібного дивізіону.

Перед командою була поставлена ціль повернутися у Почесний дивізіон, але вона посіла шосте місце в своєму першому сезоні в Срібному дивізіоні. Проте, в сезоні 1999/2000, «Барсі» вдалося закінчити регулярний чемпіонат на другому місці і виграти плей-офф, щоб підвищитися у класі.

Тим не менш, навіть задовільним повернення у Почесний дивізіон для «блауґрана» не назвеш. Впродовж трьох сезонів каталонці займали останні місця перед зоною вильоту, поки в сезоні 2002/03 не опинилися на передостанньому місці, повернувшись в Срібний дивізіон.

На цей раз «Барселоні» знадобилося три сезони, щоб повернутися у Почесний дивізіон. Незважаючи на те, що команда займала перші місці у регулярному чемпіонаті і мала статус фаворита, на стадії плей-офф її чекали невдачі. Не зважаючи на невдалі спортивні результати, саме тоді у «Барселоні» відбулася доленосна зміна. Перед сезоном 2004/05 команду очолив Марк Кармона, який в часи своєї кар’єри гравця встиг пограти і в «синьо-гранатовій» футболці. В наступному сезоні «Барселона» під керівництвом Марка Кармони перемогла «Гальдар» і підвищилася у класі.

Після потрапляння у Почесний дивізіон, президент клубу Хуан Лапорта (який сам грав у футзал у 1980-х роках) збільшив інвестиції в футзальну команду.



Марк Кармона залишився на посту тренера, і клуб уклав контракти з декількома зірками, наприклад,  з лідером «Плайас де Кастельон» Хаві Родрігесом.14 вересня 2006 року сталася ще одна знаменна подія в історії клубу, фут зальна «Барселона» отримала статус професіональної команди. Це її дозволило, як й іншим спортивним секціям «Барселони» залучити спонсорів, першим з яких став Senseit.



Хоча в першому сезоні «Барсі» довелося докласти неабияких зусиль для збереження місця в елітному дивізіоні, вже в наступному сезоні 2007/08 команда посіла шосте місце в регулярному чемпіонаті, таким чином, отримавши право виступити на стадії плей-офф, і поборотися за титул вперше за 11 років. В сезоні 2008/09 «Барса» фінішувала третьою, але програла у чвертьфіналі. У наступному році «Барса» повернулася до боротьби за титул і дійшла до півфіналу. Перед сезоном 2010/11 «Барселона» значно підсилила склад, туди перейшли найкращий бомбардир попереднього чемпіонату бразилець Вільде, один з лідерів іспанської збірної Хорді Торрас і перспективний Лін.



В цьому сезоні «Барселона» разом зі своїм тренером Марком Кармоною увійшла в історію, вигравши всі чотири турніри, у яких брала участь. Спочатку був виграний Кубок Каталонії, потім був виграний перший офіційний титул в міні-футболі - Кубок Іспанії, у фінальному матчі був переможений чемпіон «Ель Посо Мурсія», а згодом перемога у першому розіграші Королівського кубка Іспанії, був переможений інший іспанський суперклуб «Інтер Мовістар». 26 червня 2011 року команда завершила сезон перемогою у чемпіонаті.



Наступний сезон вийшов не менш успішнішим, команда виграла усі турніри, в яких брала участь - до чемпіонату, кубку та королівського кубку додалася перемога у дебютному для каталонців Кубку УЄФА, що зробило футзальну секцію п'ятою, яка добивалася європейського успіху, після футбольної, баскетбольної, гандбольної та хокею на роликах.

На початку 2013 року «Барселона» виграла нагороду найкращого футзального клубу у світі в 2012 році. Цей сезон для команди проходить не менш успішно, ніж попередні, і вона продовжує доводити небезпідставність такого вибору, виборовши втретє поспіль Кубок Іспанії, а також продовжуючи боротьбу за перемогу у чемпіонаті та Кубку УЄФА. Марк Кармона став для міні-«Барселони» своєрідним міні-Ґвардіолою і продовжує вести своїх підопічних до нових звершень та перемог.



Андрій ГУЛІЙ, uk.wikipedia.org

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей
Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.