Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Украины
| Обновлено 01 мая 2011, 22:51
5483
17

Дмитрий СЕЛЮК: «Украинские футболисты требуют 300 тысяч»

Футбольный агент рассказал о менталитете украинских игроков

| Обновлено 01 мая 2011, 22:51
5483
17
Дмитрий СЕЛЮК: «Украинские футболисты требуют 300 тысяч»

Відомий футбольний агент Дмитро Селюк в інтерв’ю сайту «Футбол 24» пояснив причини невостребуваності наших футболістів за кордоном.

- Дмитре, як гадаєте вихід «Шахтаря» в чвертьфінал Ліги чемпіонів збільшить інтерес європейських клубів до «гірників»?
- Безумовно, виступи «Шахтаря» в Лізі чемпіонів сприяє інтересу певних команд до «гірників», зокрема до українців. Теж саме стосується і київського «Динамо», яке, як на мене, непогано виступило в Лізі Європи. Хоча гру киян можна оцінювати по-різному - в початковий період не так вдало, згодом краще. Стосовно ж вашого питання, то переходам українських футболістів в Європу заважають дві суттєві проблеми. Найперше – це менталітет футболістів. По-друге, співвідношення ціна-якість. Ці дві проблеми стають на заваді трансферам українців в топ-чемпіонати. Крім того, що чимало футболістів працюють з людьми, які не здатні цього зробити. Вони багато говорять в ЗМІ, але їхніх реальних справ ми не бачимо. Ось така історія…

- В чому саме криється проблема менталітету наших футболістів?
- Українські футболісти бачать себе в «Челсі» або «Барселоні», в нижчого рівня командах вони себе не бачать. Та й професіоналізм ніхто не поспішає покращувати. Більшості подобається вночі посидіти на дискотеках, там тринькати зароблені гроші.

- А із співвідношенням ціна-якість що за проблеми?
- Ліміт на легіонерів в Україні пагубно позначається не лише платіжних відомостях усіх команд. Це зворотній кінець тої палки, від якої очікували позитивного ефекту, що усі почнуть ставити українців. Я і раніше вважав, що ліміт збільшує платіжну відомість клубів та кількість не якісних гравців. Вже ми бачимо, що чимало керівників українських клубів мають амбіції вивести свої команди на провідні ролі в чемпіонаті та євроарені. Загострилася боротьба за місця в Лізі чемпіонів. «Шахтар» дійшов до чвертьфіналу Ліги чемпіонів, «Динамо» до чвертьфіналу Ліги Європи. Але футболіст із українським паспорт, тільки навчившись влучати по м’ячу, приходить в клуб і вимагає зарплату 300 тисяч доларів в рік. А такі футболісти в Європі, Африці чи Бразилії бігають по вулиці і їх навіть не беруть у футбольну школу. Тут же він показує паспорт і хоче 300 тисяч... Не хочете платити, йде в іншу команду, цим і шантажує. Це не призводить до розвитку українського футболу. Коли я працював в донецькому «Металургу» й там грали Яя Туре, Андреас Мендоса й інші, їхні партнери прогресували. Коли тренуєшся і граєш із хорошими футболістами, запозичуєш певні якості, в такому разі йде розвиток. А штучно нічого не зробиш. Українці, які просять мінімум 300 тисяч в рік, ніде в Європі таких грошей не отримуватимуть. Вони максимум можуть підсилити аутсайдера кіпрського чемпіонату.

Пригадуєте, що зробив Ніколай Костов в «Металургу»? Набрав кіпріотів після чого багато хто почав говорити про те, що донеччани грають у віртуозний футбол. Який він віртуозний, коли команда постійно на десятому місці і грає в академічний футбол, дир-дир. Жодної боротьби, нічого. Це кіпрський рівень, який на сьогодні в Україні вважається хорошим. А насправді рівень українців та цих, так би мовити, «кіпрських» іноземців низький. Звідси і відповідь на ваше питання – навряд чи хтось із українців перейде в Європу. Їх і так не багато туди перейшло. Хіба цей «зірковий» склад «Динамо», за який грали Андрій Шевченко, Сергій Ребров, Олег Лужний. А згодом пішли тільки Георгій Деметрадзе, якого я влаштував в «Реал» Сосьєдад, Сергій Серебреніков, якого я прилаштував в бельгійський «Брюге». Анатолій Тимощук перейшов в пітерський «Зеніт», але після переходу в мюнхенську «Баварію» перестав грати. Ну ще Олександр Яковенко грає в невеликій бельгійській команді «Вестерло». От і всі українці в Європі.

- Суттєво відрізняється рівень зарплати в середняку бельгійського чемпіонату і нашого?
- Так, суттєво.

- А якісь цифри назвати можете?
- Як я вже казав, в Україні, футболіст, який тільки вміє попадати по м’ячу отримує 300 тисяч доларів на рік, а в Бельгії – 150 тисяч. Хоча там є свої нюанси із оподаткуванням. До речі, в Бельгії жодного ліміту на легіонерів не має, хоч бери і 11 футболістів-іноземців виставляй. Водночас, збірна Бельгії, на сьогоднішній день, є молодою, амбіційною, хорошою командою. Вони обігрують команди Росії та інших суперників. В бельгійців дуже перспективні хороші молоді футболісти, яких вже зараз розбирають голландці, англійці, французи. Чому? Це реально цікаво. А ми все впираємося в ліміт. Дивуюся, чому українські команди не обурюються і не намагаються скасувати ліміт. Образно кажучи, в «Закарпатті» чи «Волині» можуть 6-7 місяців не платити зарплату, але українців вони повинні мати.

В донецькому «Металургу» при мені тільки Яя Туре отримував 180 тисяч доларів в рік, усі інші 100 тисяч доларів. Тобто, існувала планка – 8300 в місяць, а в рік 100 тисяч. Зараз, повірте мені, разів в п’ять більше, а гравці значно гірші. Усі колишні «металурги» грають в Європі, а теперішні… Хотів би побачити, що хоч би когось купила якась європейська команда. Крім моїх гравців Фанендо Аді та Айоделе Аделейє.

- Зараз в Україні багато говорять про зацікавленість захисником «Шахтаря» Ярославом Ракицьким європейськими грандами. Згадуються навіть іспанські «Реал» та «Барселона». Це реально?
- Ні, не реально. Ракицький – хороший футболіст. Але приклад Дмитра Чигринського показав, що не треба поспішати. Потрібне віддати належне Рінату Леонідовичу. Він відпустив Чигринського, а згодом його повернув. Це великий крок Ріната Ахметова. Інший би навряд чи би вернув за такі гроші. Але президент «Шахтаря» цим показав, що не треба поспішати в 20 років. Тим паче, кваплять куди? Як ви і згадували, в «Реал», «Барселону». Але навіщо? Переходять футболісти, сідають на лавку і зрідка виходять на поле. А переходити в середній клуб сенсу не має. «Шахтар» - це ім’я, заробітна плата врешті-решт, яку, можу побитися об заклад, ніхто ніде не отримуватиме. Впевнений, що той же Ракицький, який перейшов, скажімо, у «Барселону» мав би меншу зарплату, ніж в «Шахтарі». Це 200 відсотків. Каталонці взагалі вважають, що якщо ти граєш в них, то вже мав би бути щасливим і не думати про гроші.

Крім того, Рінат Леонідович поставив завдання перед «Шахтарем» через кілька років виграти Лігу чемпіонів. Скільки на це піде часу, ми не знаємо. Але в «Шахтарі» амбіційні, молоді футболісти. Якщо зараз почнуть розпродувати своїх лідерів, мети вони не досягнуть. Думаю, Рінат Леонідович розуміє ситуацію в своєму клубі. Ті ж молоді футболісти – Чигринський, Ракицький, Степаненко, Віценець, Мхітарян (до речі, мій футболіст), Коста зараз награються в зв’язках, десь «точечно» потрібне підсилення. Але команда при цьому грає в хороший футбол. Тому нікого продавати не будуть. Ігор Коломойський теж молодець, впевнений, в наступному сезоні «Дніпро» вклиниться в боротьбу за Лігу чемпіонів. Олександр Ярославський уже впритул наблизився до цього, ми і зараз не знаємо хто займе друге місце. Одним словом, наш чемпіонат став цікавішим.

- Німецький портал transfermarkt.de стверджує, що форвард київського «Динамо» Артем Мілевський коштує 10 мільйонів євро. Погоджуєтеся із німцями?
- На цей портал не варто лізти із кількох причин. Часто ціну на молодих-талановитих вони занижують. Навпаки, завищують ціну на деяких футболістів через їхню команди. Стосовно вашого питання, то торік питання Артема Мілевського за 10 мільйонів я міг би вирішити. Я набрав номер Мілевського, він мені сказав, що його агент Лахтер і я відразу ж завершив обговорення цього питання. Із Лахтером Аршавін відразу розірвав стосунки. Робота з цією людиною, до речі, за словами Аршавіна, є його найбільшою помилкою. Алієв, як ви знаєте, готовий Лахтеру по обличчю надавати. Взагалі, в мене таке враження, що більшість футболістів божевільні. В них, мабуть, не має часу на аналіз, думки або, бодай, прочитання книжки про Колобка. Часто зустрічаєш футболістів, які, здається, розумово недорозвинені.

Ось візьміть, людина загубила усіх інших клієнтів, а тим не менш, знаходяться футболісти, які з ним хочуть підписати контракт. В мене не має ні з ким контрактів. Є команда, якщо людина хоче, вона йде до мене, я їй пропоную варіанти. А є той же Лахтер або Варга, ходять, роблять розумний вигляд і більше нічого. Покажіть, хоч одного українця, його вдалий перехід. До речі, хочу вибрати когось із українців і на його прикладі покажу, як можна взяти 18-річного хлопця і розкрутити його в Європі. Повірте мені, через кілька років будуть говорити про те, як ми його не вгледіли, це ж зірка. Я це зроблю в цей трансферний період, привезу когось в Європу, впродовж кількох років адаптую його там і зроблю нормального футболіста.

- Ще не маєте нікого на прикметі?
- Я майже визначився, але вам говорити не буду. А через 1-2 місяці, коли його підпише європейський клуб, назву його ім’я. Причому не братиму Мілевського, Ярмоленко чи Ракицького. Не братиму відомого, розкрученого, а того хто не завжди грає. Ось із такого цікаво зробити футболіста, а не з розкрученого.

- Уточнити хочу, Мілевського в англійський клуб могли працевлаштувати?
- Так, в англійський, але в який саме не скажу. Запевняю, за нього «Динамо» тоді б отримало 10 мільйонів, але розмова припинилася після того, як він сказав хто його агент.

Розмовляв Андрій Захарчук, Sport.ua

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 17
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
iluha1993
Иванко будет раскручивать!)) 50 % даю!)
Ferret
Это в корне неправильное мнение. Наш чемпионат просто не может быть сильным, поскольку у нас нормально конкурировать даже с европейскими середняками могут только 4-5 клубов. А трансферы Агафовы, Элано и Матузалема ни о чем не скажут. Кстати, насколько я помню, последний очень неплохо отыграл на чемпионате мира в составе сборной Бразилии.
А Селюк ничего не говорил про силу бельгийских клубов. Он говорил про правильное воспитание молодых игроков в этих клубах и о силе и "симпатичности" бельгийской сборной, практически все игроки которой играют далеко не в чемпионате Бельгии.
Мне бы очень хотелось, чтобы у нас был сильный чемпионат, но пока что это не так. Это выражается во всем. От качества стадионов и тренировочных баз, до качества трансляций. Только у нас Волынь, не купившая ни одного игрока, а набравшая свободных агентов, может без труда болтаться в середине таблицы. Да что там говорить, у нас в чемпионате играет минимум 7 фарм-клубов! А команды из середины таблицы чаще всего вылезают за счет арендованных игроков.
tulja68
Ferret-а в чому прогрес?де ЕЛАНО?хто такий тепер МАТУЗАЛЕМ?де АГАХОВА і ще можна називати імена тих хто пішов в продвинутий чемп і після нього упав нище плінтуса!невидавай бажане за дісне!в нас досить пристойний рівень чемпіонату і клуби постійно світяться в ЄВРОПІ!а що він ляпнув по ділу?що бельгійські клуби неможуть платита за нашим ігрокам запрошені гроші?а щото Бельгійські клуби?це високий рівень!
Ferret
Селюк правильные вещи говорит. Да и делами его слова подтверждаются. Он конечно любит себя похвалить, но тем не менее...
И насчет лимита на легионеров согласен.
И категорически не согласен, что играть в "еврокубковой" украинской команде лучше, чем в середняке АПЛ. Тоже самое можно сказать про Испанию, Италию, Германию. Да даже в аутсайдере АПЛ игрок будет прогрессировать сильнее, чем у нас в чемпионате. А если будет прогрессировать, то появится шанс на топ-клуб.
В нашем же чемпионате прогрессируют лишь единицы. Остальные либо гниют на лавках, либо вообще не добираются до профессионального футбола.
Скажете, что наш чемпионат станет слабее, если игроков начнут продавать в другие лиги. Как бы ни так! Нужно только заставить работать рынок. Если клубы будут зарабатывать на игроках деньги, то им будет что тратить на развитие собственного клуба!
Graider
Он же ясно выразился, что хочет раскрутить игрока. А фамилия "Чичиков" разве что для воробья годится. Нужна сочная фамилия
nick147
селюк бери Чичикова!1! Оно самый лучший вариант!
piano_lessons_kiev
Явно лоббирует идею ненужности лимита. Ему ж тогда легче будет торговать игроками. Не совсем корректно высказался по поводу своих коллег Лахтера и Варги. Не внушает он доверия.
proffesor777
та он тут понаёбывал крутэликов так что невъездной в украину...хотя признаю чухает себя неплохо
tulja68
То той що говорить не профутбол а про гроші і притому ліпить з себе спеца по футболу!фу,воно хотіло б ігрока за копійки а заробляти тисячі,якщо наші футболісти можуть підсилити тільки кіпр то чого він до них пхається а після завищених запросів із сторони футболістів опускає їх до рівня кіпру!це вже людські якості людини яка незнає що таке совість а тільки бабло!
Burdisso
Українські футболісти бачать себе в «Челсі» або «Барселоні», в нижчого рівня командах вони себе не бачать. Та й професіоналізм ніхто не поспішає покращувати. Більшості подобається вночі посидіти на дискотеках, там тринькати зароблені гроші.)))))
от тут он прав пожалуй
advokat.MT
Селюк слишком мудрый. Футбол очень контактная игра и травмоопасная. Век футболиста 10 лет и он или инвалид или безработный.Пенсий у нас нет практически ни для футболистов ни для народа. Это на Западе уверены в завтрашнем дне. У нас эти и не пахнет. Вспомните судьбу Черникова в Динамо он играл лучше Кальтца, а что вышло. Так, что господин Селюк не недо дурить народ, а лимит нужно повышать и негров пускать до 2-3 в команды. Тогда и сборная будет на высоте.
advokat.MT
Селюк слишком мудрый. Футбол очень контактная игра и травмоопасная. Век футболиста 10 лет ие он или инвалид или безработный.Пенсий у нас нет практически ни для футболистов ни для народа. Это на Западе уверены в завтрашнем дне. У нас эти и не пахнет. Вспомните судьбу Черникова в Динамо он играл лучше Кальтца, а что вышло. Так, что господин Селюк не недо дурить народ, а лимит нужно повышать и негров пускать до 2-3 в команды. Тогда и сборная будет на высоте.
Thefir
Ну Селюк занадто високої думки про себе:
" впродовж кількох років адаптую його там і зроблю нормального футболіста..."
Сумніваюсь, що після отримання преміальних той футболіст буде часто його бачити.
І що значить: "...але після переходу в мюнхенську «Баварію» перестав грати..." ????
kylt_lichnosti
Ееее - чемп бельгии мой любимый супер чемп
А сборная бельгии - боги, просто боги!!!
s-u-p-r-e-m-e
"Українські футболісти бачать себе в «Челсі» або «Барселоні», в нижчого рівня командах вони себе не бачать."
Позволю себе не согласиться с этим.
Так как на мой взгляд, лучше выступать в Днепре или Металле (не говоря уж о ДК и ШД), чем в АПЛ играя за Уиган или Сандерленд...
Я бы не понял того футболиста, который променял бы клуб выступающий ежегодно в еврокубках, на клуб пусть даже и из тройки лучших чемпионатов, у которого задача удержаться в "10" своей лиги
Anti-Surkis
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
PivZavod
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил