Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Другие новости
|
1415
2

Час мужніх, споганений юними сучасниками

Пам’яті Віктора Колотова...

Час мужніх, споганений юними сучасниками
Виктор Колотов

Добре пам'ятаю літо 1971 року. До армії працював я деякий час на Київському авіаційному заводі, і наш 12-й цех аж ніяк не був винятком щодо «критичної маси» палких уболівальників київського «Динамо». Обідня перерва не обходилася без дискусій і обговорень:

—Що тобі сказати? — почув я одного разу міркування майстра дільниці Настенка, який відповідав на запитання, якого я не чув. — Хлопець як хлопець. Непоказний, слова від нього не почуєш. З усього видно, скромняга.

Не знаю, чому, але я відразу зрозумів, що дядьки ведуть мову про Віктора Колотова. А про кого ж іще? Збурювач спокою у радянському футболі, що змусив узятися за перо маститого журналіста-правдиста, який — не мало, не багато — на сторінках «Советского спорта» поставив питання про відповідність «меркантильного молодика» званню радянського спортсмена. І все тому, що уродженець Татарстану обрав для подальшої своєї кар'єри київське «Динамо», а не ЦСКА і московське «Торпедо». Якоюсь мірою врятувало хлопця заступництво Володимира Щербицького — віддамо належне партійному функціонерові, фанатично відданому народній грі взагалі, і столичному «Динамо» — зокрема. Але, оглядаючись на той період, дедалі більше футбольних істориків схиляються до думки, що і цькування Колотова припинили, і його дискваліфікацію скасували не стільки через чиєсь високе покровительство (крім ВВ, певну роль відіграв і тодішній тренер збірної СРСР, який перед відбірковим циклом дуже й дуже розраховував на вчорашнього хавбека першої ліги), скільки завдяки феноменальному й універсальному футбольному таланту Колотова, помноженому на виняткові людські якості — фантастичну працездатність, шляхетність, уміння робити свою справу «через не можу», якщо цього потребує ситуація.

Майже всі його друзі й знайомі згадують матч «Баварія» — «Динамо» 1975 року, який не транслювався телебаченням з тієї лише причини, що тодішнє партійно-радянське керівництво СРСР, на чолі з Брежнєвим, не дуже сильно вірило в успіх киян у Мюнхені, тож боялося зганьбити честь країни перед світовою громадськістю в рік 30-річчя Великої Перемоги. Нагадаємо, кияни виграли в мюнхенців з рахунком 1:0 (гол: Олег Блохін). Але справжнім героєм матчів за Суперкубок УЄФА (і це залишилося за лаштунками для широкої громадськості) став Віктор Колотов. У Німеччині під час гри він зазнав такої травми коліна, з якою іншого варіанту, ніж негайна госпіталізація, не було. «Це було криваве місиво, — згадує лікар команди, — У мене не вистачило бинтів, аби хоч якось прикрити страшну рану. Але Колотов, ледь дочекавшись кінця перев'язки, кинувся у самий вир боротьби, чим просто шокував німецьких гравців. Вони жахалися його на полі...». Читаючи це, я мимоволі прикидав ту ситуацію на деяких сучасних динамівців... А Колотов свій героїзм пояснював дуже просто і без пафосу: не міг він вчинити інакше — «Динамо» на той час являло собою суцільний лазарет...

Сорок років минає, як з'явився в Україні Віктор Колотов, і З0 — як повісив він на цвяшок свої бутси... Багаторазовий чемпіон, срібний і бронзовий призер першостей СРСР, неодноразовий володар Кубка СРСР і його фіналіст, член Клубу імені Григорія Федотова, що, зважаючи на амплуа хавбека, само по собі є дивом, володар Кубка володарів Кубків і Суперкубка УЄФА. Багаторічний капітан київського «Динамо» і збірної СРСР. Заслужений майстер спорту СРСР і заслужений тренер України. Нехай вибачить мені світла душа цієї людини, нині, на превеликий жаль, покійної, якщо я не назвав ще якоїсь регалії.

Передчасна смерть Віктора Колотова 3 січня 2000 року — тема окрема. Стверджувати цього ніхто не може, але занадто вже схоже на правду, що скандальний програш молодіжної збірної України в Ісландії 1999 року був нічим іншим, як «злиттям гри». Якусь премію не доплатила «молодим обдаруванням» федерація, а «крайнім» виявився Віктор Колотов, якого тут же відправили у відставку. Він тільки і спитав у роздягальні у своїх підопічних: «Що я вам зробив поганого, хлопці?». Інфаркт, потім другий...

Щось значно більше, ніж банальний розбір польотів, сталося тоді у роздягальні — ось про що я подумав. Уродженець невеликого татарського селища Юдина, а на той час не просто громадянин України, а головний тренер і наставник молодіжної збірної України з футболу, він наче Юдин поцілунок отримав того дня. Холодом війнуло від того цілунку. І більшою мірою вп'ялася в серце не гіркота поразки, а розуміння того, що ера мужніх і шляхетних романтиків у футболі минає безслідно, а натомість їй іде щось липке, бридке, нице і приземлене...

Кажуть, у «Рубіні» тоді зраділи відставці Колотова. До 1000-ліття Казані господарі міста й автономії дуже хотіли бачити славетного земляка головним тренером свого клубу, який виношував честолюбні плани. Не судилося... Отже, у пам'ять про того скромного хлопця з Татарії, який блискуче пов'язав своє життя із Києвом, хай уже буде трохи «нашим» і «Рубін». Ностальгія за футбольним лицарством, за мужністю, якої так нині бракує, примирює непримиренних.

Микола ЦИВІРКО, газета «Український футбол»

Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

ФОТО. Реакция Довбика на пропущенный гол Жироны на 90+9-й минуте
Футбол | 11 мая 2024, 00:48 0
ФОТО. Реакция Довбика на пропущенный гол Жироны на 90+9-й минуте

10 мая жиронцы упустили победу в матче 35-го тура Ла Лиги против «Алавеса» (2:2)

Ассисты украинцев. Жирона упустила гостевую победу над Алавесом
Футбол | 10 мая 2024, 23:59 11
Ассисты украинцев. Жирона упустила гостевую победу над Алавесом

Цыганков и Довбик отметились результативными передачами

Комментарии 2
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
knock-Kyiv
. ' Ві , , .
knock-Kyiv
. ' Ві , , .