Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Украины
|
1677
0

БАЛЬЧОС: «У форматі змагань будуть зміни»

Президент ПФЛ розповів про своє бачення реформування змагань у першій та другій лігах

БАЛЬЧОС: «У форматі змагань будуть зміни»
Милетий Бальчос

Ще невідомо, хто з першої ліги може за підсумками нинішнього сезону вийти до прем'єр-ліги, проте вже відомо, хто з елітного дивізіону наступного сезону поповнить лави ПФЛ. Майже зрозуміло щодо переходів команд першої та другої ліг. Разом з тим уже зараз готуються проекти формату змагань першої та другої ліг на наступний сезон. Про ці та інші питання ми поговорили з президентом ПФЛ Мілетієм БАЛЬЧОСОМ.

Бренд «Чорноморця» підвищить інтерес до змагань ПФЛ

—Мілетію Володимировичу, що думаєте з приводу того, що прем'єр-лігу залишили «Чорноморець» і «Закарпаття»?
—Шкода, що «Закарпаття» дуже швидко розпрощалося з прем'єр-лігою. Ми завжди сподіваємося, що клуби, які підвищуються в класі, складуть гідну конкуренцію командам елітного дивізіону. На жаль, сталося інакше.
Щодо «Чорноморця». Маючи ту спортивну інфраструктуру та фінансові можливості, які є в клубу, великі традиції «Чорноморцю» не личить залишати вищий дивізіон. Але так сталося, що він перейшов до нас. Однак прихід «Чорноморця» за рахунок бренду клубу певним чином підвищить інтерес уболівальників до змагань у першій лізі.

Стосовно «Закарпаття». Нам відомо, що практично зберігається кістяк команди. Також збережені всі умови утримання команди, і вони навіть можуть покращитися. Перед командою стоїть завдання повернутися до елітного дивізіону. І в цьому є інтрига.

Не забуватимемо, що в першій лізі залишиться п'ять, а може, й більше команд, які наступного сезону складуть досить серйозну конкуренцію і «Чорноморцю», і «Закарпаттю». Передбачаю, що наступного сезону буде дуже серйозна інтрига в першій лізі.

Із прем'єр-лігою співпрацюємо тісно

—Ваша думка щодо того, хто може цього сезону вийти до прем'єр-ліги?
—Не хочу коментувати це питання, оскільки це буде не зовсім тактовно. Якщо скажу, хто, на мою думку, вийде до прем'єр-ліги, то мене не зрозуміють ті клуби, яких не назву і які також претендують на підвищення в класі. Однак скажу, що з кожним туром боротьба у верхній частині таблиці стає дедалі гострішою. Поки що фаворитом є ПФК «Севастополь», але попереду ще чотири тури, статися може що завгодно.

—ПФЛ задекларувала тісну співпрацю з прем'єр-лігою. Сьогодні дирекція УФПЛ моніторить ситуацію з атестацією клубів — претендентів на підвищення в класі?
—Ми зустрічалися з керівництвом прем'єр-ліги щодо цього питання. Під час цієї зустрічі ухвалено рішення звернутися до клубів — претендентів на підвищення в класі (і не лише цього сезону) з листом, де чітко будуть прописані усі вимоги до атестування клубів прем'єр-ліги. А також поради та рекомендації, необхідні для проходження атестування.

Зацікавленість з боку прем'єр-ліги з цього приводу є. УФПЛ навіть порушувала питання про те, що буде проблематично, якщо той же ПФК «Севастополь» найближчим часом не приведе свою спортивну інфраструктуру у відповідність до вимог атестування у прем'єр-лізі. Передусім, це стосується стадіону. Наскільки мені відомо, клуб «Севастополь» активно працює в цьому напрямі.

—У другій лізі, групі «Б», армянський «Титан» уже вийшов до першої ліги. У групі «А» на вихід теоретично претендують дві команди — «Буковина» (Чернівці) та «Бастіон» (Іллічівськ). Ці команди готові за вимогами атестування до виходу в перший дивізіон?
—До «Буковини» й «Титана» з боку атестаційної комісії претензій немає. Ці команди прагнули підвищитися в класі та заздалегідь готували свою інфраструктуру.

Радикальні зміни загублять професійний футбол

—Міжсезоння коротке. Не встигне чемпіонат завершитися, як уже стартуватиме новий. Чи готуються вже зараз якісь проекти формату змагань у першій та другій лігах?
—З цього приводу повідомлю таку інформацію. Днями в приміщенні ФФУ відбулася нарада щодо розроблення проекту змагань на новий сезон. Були присутні чотири представники клубів ПФЛ — президент ПФК «Севастополь» Олександр Красильников, президент ФК «Прикарпаття» Анатолій Ревуцький, президент ФК «Львів» Юрій Кіндзерський та віце-президент ФК «Геліос» Ігор Шам. Окрім цього, був присутній виконавчий директор ліги студентського футболу України Олег Первушкін, голова Львівської обласної Федерації футболу Ярослав Грисьо, голова Сумської обласної федерації футболу Микола Желєзний, голова Кіровоградської обласної федерації футболу Віктор Безсмертний та голова Комітету з розвитку футболу в регіонах Анатолій Дяченко. Мене здивувало, що на нараді були присутні тільки чотири представники клубів ПФЛ, до того ж, ті, які стоять в опозиції до президента ПФЛ. Не було запрошено жодного представника Центральної ради. Навіть мене запросили напередодні в кінці робочого дня по телефону.

У ході наради Анатолій Дяченко ознайомив присутніх з проектом реформування змагань в ПФЛ. Суть проекту зводиться до того, щоб поділити першу лігу на дві зони по 14 — 16 команд, для збільшення кількості учасників підтягнути провідні команди з другої ліги. А залишок клубів другої ліги розкидати по регіонах і підтягнути до них провідні аматорські команди та проводити змагання за територіальним принципом, зробивши, умовно, 5 — 6 зон. Змагання таким чином будуть проводитися під керівництвом однієї з регіональних федерацій футболу, основне керівництво здійснюватиме ПФЛ.

—Ви проти такого проекту?
—Питання реформування змагань у нас'стоїть ще з торішнього вересня. До розширеного засідання Центральної ради ПФЛ ми підготували чотири проекти. Клуби ознайомилися з ними і сказали, що потрібен час усе обдумати. Потім на Конгресі ФФУ виступив Анатолій Дяченко зі своїм проектом. Питання в основному стосувалося другої ліги, і тому ми зібрали термінове засідання Ради другої ліги, куди були запрошені всі клуби. Всі одноголосно сказали, що проводитимуть змагання в тому форматі, який є. Я вніс пропозицію не бути такими категоричними. Адже через фінансове становище певна кількість клубів може вийти з Ліги, і тоді  нам доведеться змінювати формат змагань. Тож я висунув пропозицію дочекатися кінця змагань. Центральна рада ухвалила рішення доопрацювати існуючі проекти та підготувати нові. Ми це зробили й розіслали проекти в клуби, які надсилають відповіді. Отже, робота з цього питання ведеться. Виникає запитання: навіщо зібралася сьогодні ця нарада з обмеженою кількістю представників клубів ПФЛ? Там не було конструктивного обговорення. Була лише критика на адресу ПФЛ. Хто дав право пану Дяченку та іншим особам, які не мають жодного стосунку до професіонального футболу, втручатися у внутрішні справи ПФЛ та її клубів?

Пам'ятаю, коли утворювалася ПФЛ, регіональні федерації, які сьогодні представляють Дяченко, Железний, Грисьо, й близько не підходили до Професійної футбольної ліги. Клуби висловили позицію, що вони навіть не мають права втручатися в її діяльність. Ця організація була самостійною і такою залишається. У журналі ПФЛ, де підсумовується робота за сезон 1996-97 років, коли президентом був Григорій Суркіс, є цитата з постанови Ради Ліги: «Ми категорично проти того, щоб наші принципові питання вирішувалися без нас. Неприйняття ситуації, що склалася, змушує нас вимагати наступного: розпустити Виконком Федерації футболу України як орган, що не обирався представниками клубів. Обрати новий склад Виконкому ФФУ шляхом голосування делегатів з місць, обраних за ініціативою футбольних клубів». Ось так тоді ставилося питання. А коли клуби на останньому Конгресі ФФУ заговорили про колективне членство, їм відмовили. Зважаючи на нинішню ситуацію, це —.подвійні стандарти в діяльності керівництва ФФУ. Тоді й арбітраж, й інспектування були в ПФЛ. Хоча на той час директива ФІФА говорила про те, що це прерогатива тільки національних федерацій. Те, що зараз відбувається за участю Ревуцького, Красильникова, Кіндзерського та віце-президента ФК «Геліос» Харків Шама, — це п'ята колона в Професійній футбольній лізі, яка поставила собі за мету розмити організацію.

—Яка позиція щодо такого проекту в клубів?
—Клуби сказали, що в жодному разі не треба розбивати першу лігу на дві зони, бо буде нерівномірно розподілений спортивний принцип. У результаті підвищитися в класі може команда, якій буде не під силу конкурувати з командами прем'єр-ліги. До речі, за нашими оцінками, в бюджетах клубів витрати на переїзди становлять всього п'ять відсотків.

—А які проекти готує Центральна рада ПФЛ?
—Ми спробували змоделювати кілька варіантів завершення цього сезону. Перша модель: залишається та кількість команд в першій та другій лігах, яка є зараз. Але треба врахувати, що кількість учасників можуть поповнити аматорські команди. Також ми передбачили ситуацію розподілу другої ліги на чотири зони по 6 — 7 команд і проведення змагань у чотири кола. По одному переможцю може підніматися до першої ліги, звідки стільки ж команд випадає. Це жорсткий варіант для першої ліги, проте і його ми враховуємо.

Якщо розбити змагання на шість зон, то це буде першість області, а клуби таке не влаштовує. Цікавіше грати з командою з іншої області, а не з сусіднього міста. Ми розробляли різні варіанти, розглядали і так званий шотландський. Це коли грають дві групи, а потім по п'ять найкращих команд з кожної групи грають між собою. В будь-якому випадку після рішення Ради другої ліги варіанти звузилися до того, що грають лише дві групи. І при цьому необхідно підвищити інтерес до змагань з боку команд. Після спілкування з клубами вимальовується наступний варіант: вводити плей-офф за право підвищитися у класі. Це стосується і першої ліги, де переможець турніру виходить до прем'єр-ліги напряму, а команди, які посіли друге й третє місця, виборюють путівку на полі. Зауважу, що це лише робочі варіанти. Навіть якщо ми втілюватимемо їх у життя, то спершу будемо експериментувати цей варіант у другій лізі. Відповідно, з першої ліги виходить три клуби. Це поки що основний варіант на сьогодні.

У нас з аматорами спільні інтереси


—Якою небезпекою може обернутися проект формату змагань, ініційований робочою групою ФФУ? Чому клуби другої ліги проти нього?
—Уявіть, що вийде, якщо розкидати клуби по Україні. Давайте розглянемо такий варіант: 18 команд в першій лізі ділимо навпіл, виходить дев'ять. Щоб скласти дві групи по 14 команд, треба додати по п'ять. їх ми беремо з другої ліги, де 11 команд в одній групі та 13 — в іншій. Залишається шість команд в групі «А» і вісім — в групі «Б», разом 14. Їх пропонується розкидати по регіонах і створити шість зон. І що це будуть за змагання? Можливо, вони бачать в цьому щось раціональне для себе. Але чи прийде глядач на матч двох аматорських команд?

Разом з тим, зауважу, що ми почали активно співпрацювати з Асоціацією аматорського футболу України і шукаємо найбільш оптимальний варіант проведення змагань. Робота ведеться з розрахунком, що любительські змагання будуть серйозно підкріплювати рівень змагань ПФЛ. Цього сезону в аматорських змаганнях братимуть участь 15 команд. З них Кіровоградська область репрезентована двома колективами, Тернопільська — трьома, інші 10 команд з 10 різних областей. Тобто всього 12 областей. Якщо в нас не буде надійного базису аматорських змагань на обласному та всеукраїнському рівнях, ми не матимемо шляхів подальшого розвитку і розширення змагань серед професіональних команд. Я зустрівся з першим віце-президентом Асоціації аматорського футболу України Олександром Каденком, і ми дійшли висновку: якщо не будемо працювати разом, то в нас нічого не вийде. Інтереси аматорського футболу тісно пов'язані з інтересами професіонального футболу і навпаки. Тож зараз утворюється робоча група. За півтора місяця ми дамо проект.

Сьогодні мені стало відомо, що проект, підготовлений вищеназваними «фанатами» професіонального футболу, надіслано усім регіональним федераціям для вивчення і термінового повідомлення про своє ставлення до нього. Крім того, ведуться певні деструктивні дії, що можуть внести хаос і дезорганізацію в роботу ПФЛ та проведення змагань. Детальнішу інформацію з цього приводу я повідомлю найближчим часом.

—Невдовзі відбудеться фінал дебютних змагань — «Кубок Ліги», який пройде в Олександрії. Які футбольні заходи плануються в рамках фіналу?
—Програма розробляється. Ми хочемо зробити цей фінал таким, щоб його можна було назвати спортивним шоу. Наскільки вдасться — не можу спрогнозувати. Скажу лише, що це потребує серйозних фінансових затрат. На жаль, попереднє керівництво, заснувавши цей турнір, не передбачило його фінансування. Тому й проблеми деякі виникають. Але потрібно подякувати президенту ПФК «Олександрія» Миколі Лавренку, який погодився провести цей турнір фактично за свій кошт.

Щодо культурної програми, то, можливо, ми проведемо матч ветеранів. Також напередодні фінального матчу в планах проведення семінару для працівників прес-служб клубів першої та другої ліг. Можливо, ми зберемо позачергові збори усіх клубів ПФЛ для обговорення формату змагань у новому сезоні.


Олексій КОМАРОВСЬКИЙ, газета «Український футбол»

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Это не Усик. Экс-чемпион мира назвал лучшего боксера в истории Украины
Бокс | 15 октября 2024, 08:06 2
Это не Усик. Экс-чемпион мира назвал лучшего боксера в истории Украины

Сенченко выделил Василия Ломаченко

Туалетный скандал. Как экс-лидера шахмат Украины поймали на читерстве
Другие виды | 14 октября 2024, 17:50 21
Туалетный скандал. Как экс-лидера шахмат Украины поймали на читерстве

Кирилл Шевченко ранее выступал за Украину, а теперь представляет Румынию

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.