Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Легкая атлетика
|
2452
1

Яке обличчя в української королеви?

Кращі легкоатлети країни у Києві визначили олімпійську збірну України

Яке обличчя в української королеви?

Цього тижня у Києві відбувалися змагання чемпіонату України з легкої атлетики. Її називають королевою спорту, тому стан справ у легкій атлетиці багато в чому відображає загальну ситуацію у спорті в країні.

Оскільки цей рік є олімпійським, то й вага національної першості була вищою ніж зазвичай, адже окрім нагород чемпіонату на ньому виборювались місця в олімпійській команді. Теоретично перепустку на Олімпіаду має надати виконання спортсменом встановлених Міжнародною федерацією легкої атлетики (IAAF) нормативів. Проте, у деяких видах це вже зробили по 4-5 спортсменів, отже навіть у разі виконання атлетами цих нормативів, бажано було їх підтвердити, оскільки більше трьох спортсменів в одному виді від країни не може бути представлено на Олімпіаді. У той же час, залишалися й дисципліни, де норматив «А» ще й досі не був виконаний жодним із спортсменів. 

Отже, вирішальними змаганнями для затвердження національною федерацією спортсменів до олімпійської команди був саме чемпіонат України, результати якого були основоположними для визначення цих щасливчиків.

А для українських вболівальників це була можливість побачити усіх провідних спортсменів країни на власні очі і оцінити їхній рівень готовності до найважливішого змагання чотириріччя.

НСК Олімпійський
Захід сонця над НСК «Олімпійський»

Ще наприкінці минулого року нас завіряли, що НСК «Олімпійський» більше не прийме жодного змагання, оскільки закривається на реконструкцію, але як бачимо, ця арена дожила до літа 2008 року, і саме тут провідні українські легкоатлети визначали кращих.

Зазначимо, що в останні два роки лідерами української легкої атлетики і основними надіями на завоювання олімпійських нагород є представниці прекрасної статі. На минулорічному чемпіонаті світу у Токіо в активі збірної України було 2 медалі, і обидві завоювали жінки – Людмила Блонська у семиборстві і Ірина Ліщинська у бігу на 1500 метрів. А вже цього року українська жіноча збірна посіла 2-е місце на престижному Кубку Європи у Франції, а також перемогла на Кубку Європи з багатоборства в голландському Хенгело.

Безумовно, головні сподівання на завоювання олімпійської медалі ми покладаємо на срібну призерку чемпіонату світу багатоборку Блонську, особливо після того, як її головна конкурентка шведка Кароліна Клюфт заявила про те, що не візьме участі у змаганнях у семиборстві в Пекіні.

ПризериДо речі, Людмила, яка спостерігала за змаганнями з трибуни, підтвердила 1+1 News, що на Олімпіаді окрім семиборства змагатиметься ще й у стрибках у довжину (необхідний норматив вона вже виконала). Вона готується до головного старту сезону за індивідуальною програмою і сподівається, що до середини серпня їй вдасться вийти на пік форми.

Інша призерка легкоатлетичного Мундіалю Ліщинська у Києві підтвердила свою високу форму, вигравши забіг на 1500 метрів з непоганим часом 4:04.97. 32-річна представниця Донецької області після фінішу в інтерв'ю 1+1 News сказала, що залишилася задоволеною забігом і показаним часом: «Хоч конкуренція була гідною, не можу сказати, що я побоювалась когось із суперниць. Я була впевнена у перемозі, до того ж і час показала досить високий… Щодо планів, я візьму участь у трьох змаганнях – у Мадриді, Афінах і Парижі, після чого буду цілеспрямовано готуватись до Пекіна. Звісно ж, сподіватимусь на гарне місце і високий результат, але загадувати наперед не буду…»

Ми ж зазначимо, що у цьому виді змагань одразу 4 українські спортсменки вже виконали норматив «А», необхідний для участі на Олімпіаді: Ліщинська, Наталія Тобіас (срібний призер ЧУ), Ганна Міщенко (третя на ЧУ) та Тетяна Головченко, отже у тренерів команди тепер головний біль, кого залишити за бортом Олімпіади.

У жіночій частині програми ЧУ з тих спортсменок, у кого досі не було виконаних нормативів «А», це вдалося зробити у бігу Наталії Погребняк (100 м – 11,28), Наталії Пигиді (200 м - 22,91) та Антоніні Єфремовій (400 м - 51,17), у потрійному стрибку – Світлані Мамєєвій і Лілії Кулик.

Високі результати на ЧУ показали дискоболки Наталя Семенова-Фокіна та Катерина Карсак (62,87 м та 62,56 м відповідно), бар'єристка Євгенія Снігур (100 м/бар. - 12,83), стрибунка у довжину Вікторія Рибалко (6,72 м), стрибунка потрійним Ольга Саладуха (14,84 м), стрибунка у висоту Віта Стьопіна (1,95 м), а також Тетяна Петлюк та Юлія Кревсун у бігу на 800 метрів (1:58.38 та 1:58.77 відповідно). 

Окремо відзначимо Ірину Секачову (молот – 74,52 м) та Тетяну Ляхович (спис – 63,23 м), які встановили в Києві національні рекорди.

А що ж чоловіки? На жаль, тут успіхи значно скромніші. Традиційно на Олімпіаді ми сподіватимемося на Івана Гешка (1500 м). Останнім часом «Людину спортивного року-2006» усе частіше турбують травми, тому він рідко з'являється на крупних змаганнях. Але у чемпіонаті України Іван взяв участь і сказав нам, що почувається цілком добре. Однак результати поки що бажають кращого – більш того, Івана на ЧУ обійшов його земляк Микола Лабовський (3:42.58).

Сергій Демидюк

Одним з відкриттів української легкої атлетики в останній час став Сергій Демидюк, який у престижному бігу на 110 метрів з бар'єрами минулого року увійшов до числа фіналістів на чемпіонаті світу, показавши блискучий результат – 13,22.

Сподівається на високий результат Сергій у Пекіні. «Вихід у фінал забезпечить час в районі 13,20-13,30 сек., - поділився своєю думкою щодо своїх олімпійських перспектив з 1+1 News наш провідний бар'єрист. – Я зроблю усе задля того, щоб гідно представити нашу країну на Олімпіаді, але головним буде правильно розподілити сили під час олімпійських забігів».

У Києві Демидюк показав результат 13,81, але, як зазначив сам спортсмен, він не надає особливого значення йому, тому що особливої конкуренції на чемпіонаті в нього не було.

Найпрестижніший біговий вид, стометрівку, виграв Дмитро Глущенко з результатом 10,28. Відзначимо високі результати молотобійців – одразу три спортсмени подолали рубіж у 79 метрів (олімпійський норматив становить 78,50)! Перемогу здобув Євген Виноградов – 80,59 м.

А в останній день порадував публіку послідовник Сергія Бубки, стрибун із жердиною Денис Юрченко, якому з третьої спроби підкорилась висота 5,83 м. 

Чекали глядачі результату за 20 метрів у штовханні ядра від Юрія Білонога, однак той знявся із змагань, а в секторі стрибків у довжину був відсутній через травму Олексій Лукашевич, участь якого на Олімпіаді під знаком питання.

Дуже цікавими були змагання стрибунів у висоту, однак до 2,30 так ніхто і не дострибнув (переміг з результатом 2,28 м Юрій Кримаренко. Яскравою була також боротьба за перемогу у потрійному стрибку, де в останній спробі перемогу вирвав емоційний Віктор Ястребов (17,04 м), який лише на 1 см випередив Євгена Семененка.

В цілому ж рівень змагань чемпіонату України був досить високим, і тепер державним тренерам належить зробити свій вибір – хто поїде до Пекіна. Але вже зараз можна сказати, що український легкоатлетичний десант у Пекіні буде досить солідним, і сподіваємось, що в Китаї наші спортсмени покажуть усе, на що вони здібні і завоюють кілька медалей. 

4 липня ввечері повинен бути оголошений склад збірної України з легкої атлетики на Олімпіаду в Пекіні (пізніше ми його опублікуємо). 

Костянтин КЛИМЕНКО, Sport.ua

 

Юрій Кримаренко
Костянтин Клименко

Переможна спроба (2,28 м) стрибуна у висоту Юрія Кримаренка

 

Забіг
Костянтин Клименко

Фінальний забіг чоловіків на 5000 метрів

 

Старт забігу
Костянтин Клименко

Старт жіночого забігу на 800 метрів

 

Легкоатлетки
Костянтин Клименко

Перед стартом фінального забігу жінок на 800 метрів

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Где смотреть онлайн бой Александр Усик – Тайсон Фьюри
Бокс | 14 мая 2024, 02:23 0
Где смотреть онлайн бой Александр Усик – Тайсон Фьюри

Поединок за абсолют пройдет вечером 18 мая в саудовском Эр-Рияде

ВЕРНИДУБ: «Возможно, Кривбассу понадобятся заграничные сборы»
Футбол | 13 мая 2024, 23:38 2
ВЕРНИДУБ: «Возможно, Кривбассу понадобятся заграничные сборы»

Главный тренер «Кривбасса» ответил на вопросы после матча с «Полесьем»

Комментарии 1
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
tsvyatt
Микола Лобовський їде на Олімпіаду. Вітаю, Коля Удачі тобі там!!!)))