Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Велоспорт
|
853
0

«Астана» таки виступить на «Джиро»

10 травня розпочинається популярна супервелобагатоденка «Джиро д'Італія»

«Астана» таки виступить на «Джиро»

Ось і дочекалися шанувальники велоспорту першого в сезоні гранд-туру. 10 травня в столиці Сицилії — Палермо 207 гонщиків вийдуть на старт 91-ї за ліком супервелобагатоденки «Джиро д'Італія». За три тижні перегонів представники 22 професіональних команд подолають приблизно 3425 км шляху з півдня на північ Італії, щоби 1 червня на завершальному 21-му етапі в Мілані визначити чемпіона «Gіrо-2008».


Сюрприз від організаторів

Організатори італійського гранд-туру вкотре зоригінальничали, вирішивши зробити відразу чотири «розділки». Причому рівнинними будуть лише командна на 1-му етапі (23,6 км) та фінальна в Мілані (28,5 км). Гонка з роздільного старту на 10-му етапі (39,4 км) має складний профіль на другій половині дистанції, а 12-й етап (12,8 км) — це просто один страшний підйом найвищої категорії складності з перепадом понад 1 км: старт — на висоті 1187 м над рівнем моря, фініш — на вершині 2273 м! Ну а до традиційного набору складних гірських етапів — разом із «королівським» 15-м (153 км) у Доломітових Альпах — додали ще й «Чіма Коппі» (2618 м — найвища вершина багатоденки) на передостанньому 20-му етапі (224 км)!

Отже, капітанам топ-команд буде де «розгулятися». Цілком вірогідно, що інтрига збережеться до самого Мілана, де завершальна «розділка» остаточно визначить трійку призерів. А щоби пелотон не розслаблявся на початку багатоденки, вже в дебюті 2-го етапу (207 км) на гонщиків очікує 16-кілометровий підйом 2-ї категорії, а потім — ще 180 км доволі жорсткого рельєфу з фінішем угору! Отже, не позаздриш не тільки спринтерам, котрим навряд чи «світить» на «Джиро-2008» хоча би на добу захопити «рожеву майку лідера», а й велогрупі, яка саме цю «maglia rоsа» завоює для свого капітана на 1-му етапі... До речі, фінішувати в підйом доведеться цього разу рівно 10 разів.
 
Проте, незважаючи на такі обставини та відібраний найпрестижніший фініш у Мілані, поборотися за перемоги на шести спринтерських етапах приїхали: австралійці Роббі Мак'юен («Silence-Lotto»), Грем Браун («Rabobank») та Стюарт ОТрейді («Теаm СSС»), німці Ерік Цабель («Milram») та Роберт Форстер («Gerolsteiner»), італієць Даніеле Беннаті («Liquigas»), британець Марк Кевендіш («High Road», колишня «Т-Моbііе»), білорус Олександр Усов («АG2R Lа Mondiale»), казахстанець Ассан Базаев («Аstana»). Найтитулованіший спринтер сучасності Алессандро Петаккі (Італія) нещодавно перехворів грипом і відновитися як слід не встиг. Тому функції капітана «Мilram» уже не вперше покладені на 37-річного Еріка Цабеля. Захистити «Макліа чікламіно» — майку найактивнішого гонщика — німецький ветеран, ясна річ, не зможе, але побореться...

Втім, при такому розкладі цю майку, мабуть, не втримає жоден зі спринтерів, бо левову частку проміжних фінішів (та що там казати — й парочку спринтерських етапів) можуть забрати учасники швидкісних відривів. За оцінкою експертів, траса цьогорічної «Джиро» найбільше підходить саме майстрам відривів. А в цій спеціалізації маємо справжнє сузір'я на чолі з олімпійським чемпіоном-2004 та чинним дворазовим чемпіоном світу в груповій гонці 34-річним італійцем Паоло Беттіні («Quik Step»), компанію якому обов'язково складуть: його напарник Олександр Єфімкін (Росія), італієць Давіде Ребеллін («Gerolsteiner»), гонщики «Tinroff Credit Systems» росіяни Павло Брутт та Михайло Ігнатьєв,  швед Магнус Бекстедт («Slipstream Chipotle»), німець Йєнс Фогт («Теаm СSС») та єдиний українець на «Джиро-2008» Юрій Крівцов («АG2R Lа Mondiale»). На етапах з гірським рельєфом очікуються яскраві рейди колумбійця Мауріціо Солера («Barloworld») та Хосе Рухано з Венесуели («Caisse d'Epargne»), котрі спробують зазіхнути на майку «гірського короля», яку захищатиме італієць Леонардо П'єполі («Saunier Duval»).

«Аврал!!! Свистати всіх нагору!!!»

Ну який гранд-тур без скандалу? Спочатку були надії, що хоча б у рік Олімпіади вщухнуть розбірки довкола так званих списків «нечистих» гонщиків, які не мають під собою, крім безпідставних підозр, жодного юридично доказового підгрунтя. Та де там!.. Іспанський суд знову поновив уже закриту справу «Операсьон Пуерто», конфлікт «UCI» з організаторами великих багатоденок вийшов на новий рівень, а головний «борець за чистоту спорту» німецький професор із молекулярної біології Вернер Франке пройшовся вже по біатлоністах, і встиг звинуватити у використанні «кров'яного допінгу» дворазового переможця «Вуельти» росіянина Дениса Меньшова («Rabobank»), і взагалі закликає бойкотувати Олімпійські ігри в Пекіні!

Перехід прославленого бельгійського менеджера Йохана Брюнееля до «Астани», разом з частиною розформованої велогрупи «Discovery Channel» на чолі з тріумфатором «Тур де Франс-2007» Альберто Контадором (Іспанія), не набагато зменшив тиск на казахстанську команду. Щоправда «Аstаnа» суттєво «перетрусила» свій склад і заклала в бюджет на власну антидопінгову програму півмільйона євро. Проте боси «Джиро д'Італія» та «Тур де Франс» спочатку зачепилися за «Справу Фуентеса», де фігурує ім'я Контадора, відмовивши на цій підставі «Астані» в запрошенні, а коли в очах світової спільноти «це вже стало не смішно», вигадали ще цікавішу версію - нібито «Аstana» не зможе виставити сильного, замотивованого складу...

No соmments!... Президент Міжнародного союзу велосипедистів (UCI) Патрік Маккуейд на таке з обуренням заявив: «Це — ганьба, якщо Контадору не дозволять захистити титул на «Тур де Франс»! Ми зробимо все можливе, щоб гарантувати його виступ на «Турі». Причина відмови йде повністю проти спорту... UCI не може дозволити, щоб такі дії виконувалися... Коли найкращі велогонщики світу не беруть участі в змаганнях — це абсурд!..»

До цього можна додати, що за результатами 2008 року «Аstana» поки що виглядає найпотужнішою велогрупою Про-туру. Той же Альберто Контадор переміг у загальному заліку на престижних багатоденках «Vuelta Ciclista Al Pais Vasco» та на «Турі Країни Басків», а віце-капітан Андреас Кльоден (Німеччина) 4 травня виграв «Тур Романдії». Можливо, саме блискуча командна перемога на останній багатоденці, яку вважають «генеральною репетицією Джиро», й переломила ситуацію. Спочатку «Аstana» отримала запрошення від організаторів іспанської «Вуельти», а за тиждень до старту гонки «Джиро д'Італія» не витримав і головний засновник італійського гранд-туру компанія «RCS»...

Отже, «тиждень на збори — і в бій!». «Аstanа» виступатиме на «Джиро-2008» найсильнішим складом, а спортивний директор казахстанської велогрупи Аллен Галлопін навіть поставив за мету виграти цю супербагатоденку! Цікаво подивитися, що з цього вийде, бо, по-перше, ані Контадор, ані Кльоден, ані третій можливий капітан американець Леві Лайфаймер ще жодного разу на «Джиро» не виступали, а по-друге, ця радісна новина застала їх зненацька. Наприклад, Лайфаймер відпочивав у США після «Туру Джорджиї», і тепер йому доведеться терміново купляти квиток та кулею летіти до Італії... Чого-чого, а мотивації в лідерів «Астани» зараз хоч відбавляй! З іншого боку, колишній одноклубник Андреаса Кльодена по «Т-Моbilе» Патрік Сінкевич, котрий, як відомо, зізнався у вживанні заборонених препаратів і зараз дає свідчення в суді, заявив, що «Кльоді» на «Тур де Франс-2006» теж застосовував допінг... Тож «чорні хмари» над цією командою ще остаточно не розвіялися.

Те, що в сучасному професіональному велоспорті можливо все, і що прогнозувати події наперед візьмуться лише найвідвертіші оптимісти, засвідчує й історія з чинним чемпіоном «Джиро» Данілою Ді Лукою (Італія), котрого, нагадаємо, через підозри в причетності до допінгового скандалу 2004 року залишили торік без чемпіонату світу та зняли на фініші «РгоТоuг» (з анулюванням усіх очок), який він практично виграв. Восени, в рамках розслідування скандалу-2004, НОК Італії дискваліфікував Ді Луку на 3 місяці, наприкінці лютого 2008 року — загрожував дворічною дискваліфікацією. А 16 квітня... усі звинувачення було знято через недостатню кількість доказів. Звідси питання: хто компенсує «Кіллеру» втрачені можливості? Навіщо було «бігти попереду потяга» і знімати елітного гонщика зі змагань, у яких він перемагав? Відповідь функціонерів, мабуть, буде така: «Нехай краще подякує нам за те, що...»

Але, хоч як би там було, добре, що на цьогорічній «Джиро» гонщика під №1 ми все ж побачимо — останнім часом на гранд-турах це велика рідкість. Хоча й виступатиме він не за «Liquigas», з якою здобув титул, а за велогрупу «LPR Brakes». Прикривати тили «Даніли-Кіллера» буде чемпіон «Джиро» 2002 та 2005 років Паоло Савольделлі (Італія). Наостанок зазначимо, що бронзовому призеру «Джиро-2007» Едді Маццолені (Італія), який торік виступав у формі «Астани», пощастило менше. Федерація велоспорту Італії відсторонила його від змагань на два роки за зв'язки з головним фігурантом допінгового скандалу 2004 року доктором Карло Сантучьоне. Маццолені своєї провини не визнає і готує апеляцію на це рішення...
 
Ну а завершуючи тему фаворитів, не забудемо про амбіції дворазових чемпіонів, відповідно, «Джиро» (2001, 2003) італійця Джілберто Сімоні («Serramenti PVC Diquigiovanniі») та «Вуельти» (2005, 2007) росіянина Дениса Меньшова («Rabobank»). Сюрпризів можна очікувати від капітана «Tinroff Credit Systems» Євгена Петрова (Росія), від дуету з «Caisse d'Epargne» Давид Арройо (Іспанія) — Володимир Карпець (Росія) та від Марціо Брузегіна (Італія), якому довірили капітанський номер в «Lampre». Хоча слід усе ж враховувати, що 2008 рік — олімпійський. А велика кількість велопрофі планує виступити в Пекіні як на шосе, так і на треку. Відтак, зараз сказати важко, хто і наскільки викладатиметься на італійському гранд-турі. У кожного з гонщиків — свій план підготовки до головного старту сезону. Саме з цих причин пропускає домашню гонку лідер «РгоТоuг» та чемпіон «Джиро-2004» 26-річний Даміано Кунего («Lampre»), який зараз знаходиться в чудовій формі.

Також не приїхали до Італії: капітан «Caisse d'Epargne» Алехандро Вальверде (Іспанія), брати Анді та
Френк Шлеки (Люксембург) та тріо елітних спринтерів — Том Боонен (Бельгія), Оскар Фрейре (Іспанія), Тор Хушовд (Норвегія). Не побачимо ми і нового дуету капітанів «Silence-Lotto» Кейдла Еванса (Австралія) з Ярославом Поповичем (Україна). Останні двоє, крім Олімпіади, цього року роблять головну ставку на «Тур де Франс»...


Андрій ЛОСЄНКОВ, «Спортивна газета»

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.