Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Другие новости
| Обновлено 10 июля 2016, 12:30
8502
10

СМАЛІЙЧУК: Маркевич міг би працювати разом із Шевченком

Продовження інтерв'ю футбольного агента

| Обновлено 10 июля 2016, 12:30
8502
10
СМАЛІЙЧУК: Маркевич міг би працювати разом із Шевченком
sport.ua
У п'ятницю, 8 липня, в гостях у Sport.ua побував футбольний менеджер Олег СМАЛІЙЧУК. До Вашої уваги пропонуємо продовження інтерв'ю, перша частина бесіди — тут.
 
— Як Ви оціните перший рік Мар'яна Шведа в «Севільї»? Більше було плюсів чи мінусів? 
— 50/50. Могло бути краще, а могло й гірше. «Севілья» — дуже досвідчений в маленьких аспектах клуб, тому вони й дали йому контракт на п'ять років, знаючи, що перший рік буде адаптація. Справжні оцінки можна бути давати по завершенню сезону, який буде. Це нормально. У нас дуже велика прірва. Хоча ніби три години летіти літаком, здається, що близько. Це не провина Шведа чи Коноплянки, чи будь-якого футболіста, який поїхав туди, що їм тяжко адаптуватися. І не провина збірної України у тому, що вони так зіграли. Це наш тренерський цех, наша психологія, наш менталітет. Їх змалку не вчать за європейськими стандартами. Тому не винен Мар'ян у тому, що йому важко адаптуватися. Це так є, це треба сприйняти. Звичайно, у чомусь провина й цих футболістів, але не на 100% їхня.
 
— Від Мар'яна, я так розумію, великих очікувань на початку не було. А від Коноплянки очікували більшого, ніж те, що він показав у першому сезоні. Багато хто каже, що він просто не звик грати на високому рівні багато матчів поспіль. Тобто у «Дніпрі» було два-три матчі в чемпіонаті, Ліга Європи, а всі інші можна було грати лівою ногою, що у його випадку правою. Як Ви вважаєте?
— Ви самі відповіли на це питання.
 
— Йому буде важко перелаштуватися?
— Це футбол, легко нікому не буває. Я можу кинути м'ячик і піти грати, але для того, щоб стати професійним футболістом, на 100% викладатися — мало. Потрібно викладатися на 120%. Він знав, що не буде легко. Він свідомо йшов, вийшов із зони комфорту. Це правильно. Є футболісти в українському чемпіонаті, які заробляють гроші і кажуть: «Навіщо воно нам треба? Нам комфортно». Кожному своє, як кажуть.
 
— Правда, що Коноплянку хотів бачити в «Севільї» більше Мончі, а не Емері? Може взагалі бути таке, що спортивний директор хоче бачити гравця у клубі, а не головний тренер?
— Щоб так говорити, потрібно розуміти, як працює «Севілья». В базі даних «Севільї» на кожну позицію, включаючи тренера, завжди є як мінімум три кандидатури. Йдуть постійні консультації спортивного директора і головного тренера. Коли приходить відповідний момент (чи травмується футболіст, чи йде на пенсію, чи продають), потрібно закрити позицію. Перше, що робить спортивний директор — зустрічається з тренером і говорить: «Дивись, у мене є ці три кандидатури». І тренер вже сам вирішує, кого потрібно привезти. Не буває такого, щоб тренер не хотів. Можливо, що тренер помилився, бачив інше. Але так, щоб тренер не хотів — це не європейська методика, тим більше такого клубу, як «Севілья». Тому в тому, що в Жені десь не вийшло, я вважаю, немає одного винного, це провина й тренера.
 
— Зараз в «Севільї» тренер змінився — прийшов Хорхе Сампаолі. Як Ви вважаєте, чи буде він більше довіряти і Жені, і, можливо, підтягувати Мар'яна до першої команди?
— Я вважаю, що він налаштований позитивно, він буде викладатися професійно, на 120%. Я у цьому впевнений. Женя — професіонал.
 
— Чи здивував Вас трансфер Олександра Зінченка до «Манчестер Сіті»?
— Він мене порадував. Чому він мав мене здивувати? Мені приємно, що українці їдуть в хороші європейські клуби.
 
— Ви бачите його в «Манчестер Сіті»? Замість кого він там може грати? Чи оптимально буде піти в оренду, як кажуть?
— Я думаю, вони разом з клубом будуть приймати це рішення. Для початку давайте почекаємо, щоб він хоча б приїхав на перше тренування. Це нормальна практика. Знаєте, скільки гравців «Сіті» в орендах? Будь-який може піти в оренду, заграти колись. Колись той же Пасторе, наприклад, не пройшов у «Вільярреалі» оглядини. Чи той же Серхіо Бускетс, тренувався, але його не взяли. І в «Барселоні», коли перший рік Гвардіола його підтягнув у команду, також думали, як він може заграти. Маємо те, що маємо. Дай Бог. Привітати потрібно тих людей, які зробили ту роботу, дали хлопцю якусь перспективу, надію. А українці, може, будуть більше дивитися матчі «Ман Сіті». Тому я бачу в цьому позитив.
 
— Тобто однозначно це не є помилкою для 19-річного гравця?
— Тут треба знати питання зсередини. Я не був при тому присутнім. Якщо чесно, я того Зінченка бачив тільки раз, на чемпіонаті у Франції. Не знаю, як Гвардіола зараз буде будувати гру. Багато є експертів, але що думає Гвардіола і що він бачить — ніхто не знає. Дай Бог, щоб все було нормально.
 
— Можете назвати п'ять найперспективніших, на Ваш погляд, молодих українських гравців?
— Я їх знаю. Якась у мене склалася тут репутація: як я приїжджаю, то відразу хтось має їхати до Іспанії чи інших країн Європи. Якщо я їх назву, їхня ціна чи їхні контракти можуть бути неправильно завищені. Це нецікаво ні мені, ні їм.
 
— Як, на Ваш погляд, молоді українці Зінченко і Коваленко проявили себе на Євро? Вони були світлими плямами на фоні нашої збірної?
— Я думаю, що так. Якби Коваленка не використовували як волейбольну сітку, не перекидували через нього м'яч, а частіше грали б із ним... Мені сподобався Коваленко, сподобалося, як він рухається. Він рухається грамотно, це для українського футболу рідкісна якість. Єдине — коли тренер виставляє склад, він мусить під той склад вибудувати тактичну схему, пояснити футболістам, куди бігти, що робити, як рухатися. Якщо просто поставити, аби поставити — сталося те, що сталося. Це нормально, це було прогнозовано.
 
— Ви маєте на увазі прогнозований виступ збірної?
— Звичайно. Так само, як я колись усім своїм друзям вислав електронного листа зі своєю думкою, щоб потім не говорили, що я такого не казав, що збірна Іспанії не вийде з групи на чемпіонаті світу в Бразилії. Це також було прогнозовано, всі це розуміли. Досить було подивитися одне тренування збірної України, тут не треба бути великим експертом.
 
— Всі казали, що збірній Німеччини ми програємо, збірну Північної Ірландії потрібно обігрувати, а з Польщею у нас буде матч за вихід із групи. Усі були такими оптимістами чи ніхто не казав правду?
— Незважаючи на те, що я завжди був проти цього тренерського штабу, коли пробилися на чемпіонат Європи, я не приховував цього. Зараз не час критикувати, досить було тієї критики. Зараз, я думаю, українцям потрібно перебудуватися. Український футбол, як кажуть, ще не впав, не дійшов до дна. Тому зараз паралельно, я вважаю, потрібно займатися двома речами. Перше — підстелити якусь подушку, знаючи, що ти в стані вільного падіння, щоб не було боляче, якщо впасти. Друге — як знайти ту драбинку на 5-10 років, по якій можна потроху викарабкуватися, рости. Думати, щоб більше нам не буде так соромно. Критикувати зараз не потрібно. Хто мав зізнатися — не зізнався. Кому сказали — той зізнався. Але зараз це не привід для розмов. Привід для розмов — як ми будемо звідти вилазити. Тут всі втрачають. Хтось більше, хтось менше, але потрапили всі. Давайте краще думати, як з того вилізти.
 
 
— Ви були у Франції на матчах нашої збірної?
— Був, на жаль. (Сміється)
 
— На всіх трьох? Чи вистачило двох?
— На всіх трьох.
 
— Хоча б якийсь позитив Ви для себе побачили?
— Побачив...
 
— Після матчу з Німеччиною всі казали, що добре зіграли 20 хвилин, ледве не загнали німців...
— Для мене найбільший позитив: ми із дружиною і дитиною йшли, українці йшли вулицями Франції і співали гімн, синьо-жовті кольори повсюди. Напевно, для мене це найприємніше. Мій син вперше на таких форумах. Атмосфера була, звичайно, чудова, перед грою.
 
— Як давно Ви знаєте і працюєте з Мироном Маркевичем? Які у Вас стосунки, дружні?
— Так і є. Мені ця сім'я дуже близька. Я пишаюся тим, що спілкуюся із ними, тим, що вони приїжджають до мене в Іспанію відпочивати на море, що я приїжджаю до них. Мене у Львові завжди раді бачити. Для них мені завжди хочеться найкращого.
 
— Мирон Богданович зараз залишився без роботи. Як Ви вважаєте, ця творча відпустка в нього не буде довгою? Як він сам налаштований?
— Тут не потрібно бути великим експертом, щоб розуміти, що такий тренер довго без роботи сидіти не буди. Звісно, якщо він сам не захоче.
 
— В Україні є клуби, в яких би він міг працювати? Є команди, які могли б зацікавити його, не беручи до уваги «Динамо і «Шахтар»?
— На даний момент ні.
 
— Потрібна пропозиція з-за кордону, правильно?
— Перш за все ми будемо чекати, коли оголосять головного тренера національної збірної. Для будь-якого агент це лотерея, це казка — коли твій клієнт, друг, тренер працює в європейському чи навіть не європейському клубі. Коли піде питання про Україну, тут не потрібно думати про гроші, усі гроші не заробиш. Я думаю, що Мирон Богданович своїми вчинками довів, ще я не народився, що для нього гроші не є головним у житті. Якщо він буде розглядати клуби, то, звичайно, це буде після того, як федерація прийме рішення по головному тренеру.
 
— Сам Мирон Богданович, коли його запитали стосовно тренерства збірної, сказав, що тренером буде Шевченко, це гарна кандидатура. Думаєте, він трохи лукавив? Він сказав, що для нього це пройдений етап...
— Мирон Богданович — професійна людина. Хто би не став тренером, він як українець буде підтримувати його і вболівати за нього, це нормально. Я так само буду робити.
 
— З Андрієм Шевченком він би міг працювати в збірній, як працював Михайло Фоменко?
— А чому б ні? При правильному підході, суміші досвіду, розуму і амбіційності звичайно.
 
— Чи слідкуєте ви за ситуацією в «Карпатах» зараз? Я вже збився рахувати, скільки тренерів вони змінили за міжсезоння. Який розвиток клубу? Які зараз пріоритети у команди?
— Зараз, якщо чесно, я не знаю. Сподіваюся, що все у них буде добре. Але коли я раніше спілкувався з Петром Петровичем Димінським, де в чому він хотів почути мою думку, моє бачення ситуації. Звичайно. Беньо і Йовичевич дали певний результат. Хто там повпливав на його думку, хто втрутився в ту ситуацію — тут вже не мені судити. Я думаю, що вболівальники у Львові краще знають ситуацію. Я як футбольна людина хочу краще. Не тільки для «Карпат», а й для всього українського футболу. Якщо спитають мою думку, звернуться до мене за консультацією чи допомогою — я завжди відкритий. Зараз мода на те, щоб продати. Колись була мода на те, щоб купити, а зараз — на те, щоб продати. Не буду приховувати, виходили на мене власники деяких клубів з проханням допомогти їм продати. У мене завжди відповідь проста: «Якщо хочете продати в Європу — зробіть мені європейський продукт. То давайте я вам спочатку привезу іспанських тренерів чи бельгійських, німецьких, а через декілька років поговоримо». Зараз потрібні дійсно кардинальні рішення в українських клубах.
 
— Як Ви думаєте, в «Карпатах» не шкодують, що не продовжили контракт з Йовичевичем? Все-таки молодь почала зростати при ньому...
— Я не знаю, шкодують чи ні. Я як бізнесмен, коли щось роблю, не оглядаюся назад. Прийняв рішення, зробив, пішов далі.
 
— З ким із керівників українських клубів Ви знайомі?
— З половиною точно. Не потрібно, я думаю, називати.
 
— В одному інтерв'ю, я прочитав, ви казали, що пропонували Карлоса Бакку «Динамо» і «Шахтар», але він не зацікавив...
— Не тільки Бакку.
 
— Розкажіть...
— Це дійсно моя фраза, але яка була вирвана з контексту. Там було інтерв'ю про зовсім інші питання. Це було як наведення невеликого прикладу. Я нещодавно зустрічався зі своїми французькими партнерами, вони кажуть: «Ми чули, що в Україні як знаєш, кому дати відкат — то можеш і корову трьохногу привезти». Зараз інша ситуація. Зараз тих корів потрібно позабирати. Ті, хто до мене звертався, в цьому я вам не помічник. Я міг би, як кажуть, зловтішатися з тієї ситуації в клубах, але воно мені не потрібно, я дивлюся в майбутнє. Мені 36, по іспанському законодавству ще 29 років мені потрібно тяжко працювати. Я хочу пропрацювати, займаючись улюбленою роботою, і гідно. Відповідно, я завжди шукаю і позитив, і конструктив. Ваші проблеми ви вирішуєте самі, а в майбутньому, якщо хочете, давайте будемо займатися спільними проектами. Така в мене думка.
 
— Ситуація в українському футболі зараз буде стимулом для гравців виходити із зони комфорту, професійно розвиватися?
— Хто ще не мільйонер — так.
 
— Думаєте, мільйонери вже не будуть зриватися з місць?
— Так здається, що в Європі гроші на деревах ростуть. В Європі в три рази менше зарплата, треба в два рази більше працювати. Тому про що ми говоримо? Всім все зрозуміло.
 
— Ви казали, що Іспанія не вийде з групи на чемпіонаті світу. А перед чемпіонатом Європи писали листи друзям? Які були прогнози на Іспанію?
— Тут чисто футбольне питання. В сучасному футболі є багато статистики. В принципі іспанці, італійці пішли далі. Не цікава їм та статистика, вони з тієї статистики придумали відповідні формули, індекси. Є індекс ініціативи гри, тобто перед зустріччю з наступним суперником визначається, хто буде мати ініціативу. Навіть не володіння м'ячем, а по чиєму сценарію піде гра. Ми дивилися, в принципі вищий індекс був в Італії.
 
— Чому так?
— Тому що, по-перше, ламати завжди легше, ніж будувати. Розуміємо, у чому філософія іспанського футболу, і розуміємо, у чому була філософія італійської збірної. Якщо я не помиляюся, здається, більше 80-ти довгих пасів Іспанія зробила за цей матч. Нападник Пеле ідеально зіграв, по ньому можна писати книжку, як він Бускетса переграв. Бускетс випав, вихід з оборони через короткий пас не пішов, тобто вже не пішла гра за їхнім сценарієм. Збірна Іспанії, як і «Барселона», добивали суперника тим, що вони бігали набагато менше. В середньому за тайм команда суперника пробігає на 15-16 кілометрів більше, граючи проти іспанців. В цьому матчі, здається, італійці не сильно набігалися, вони не були виснажені, не було швидкого руху м'яча. Значить, гра пішла за сценарієм італійців. Я би навіть не сказав, що тут іспанці погано зіграли. Я би віддав заслугу італійцям, вони дійсно чітко, грамотно зіграли. Це сучасний футбол. Той же останній чемпіонат світу в Бразилії показав напрямок футболу. Розумні люди подивилися і зрозуміли. Майстерність, «тікі-така» — це все добре, але тактика і дисципліна поб'ють будь-який клас. Чому такі тренери, як Емері чи Гвардіола кожен рік змінюють тактику? «Севілья» три кубки виграла з трьома різними тактиками, зовсім інша модель гри була. Завжди легше на суперника налаштуватися, коли він постійно однаково грає. Десь, можливо, у чомусь і є провина, незважаючи на те, що я у близьких, дуже добрих стосунках із дель Боске, тут треба бути об'єктивними, десь він не мав плану B. Можливо, у нього не вийшло, не встиг перебудуватися, це футбол.
 
— Фінал Португалія — Франція. Ви кажете, що будь-яка тактика може побити клас. Як буде складатися фінал, на Вашу думку? У кого буде ініціатива?
— Є такий вислів в Іспанії, що французи, якщо хочуть виграти — організовують чемпіонат у себе. Був би цей чемпіонат на іншій території — можливо, я би насмілився прогнозувати. Від лідерів залежить. Той же Роналду може витягнути з Нані. Я не гравець, я в житті не зробив жодної ставки.

 
Спілкувався Сергій ЦИБА, текстова версія — Дарія ОДАРЧЕНКО
 
Читайте також:
 
Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей
Комментарии 10
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
Степан Мельник
Старший тренер сам выбирает себе помощников и создает команду за которую несет полную ответственность. А навязанные педерацией футбола только будут мешать ему и вносить нервозность и недоверие....
amp7
Шевченко это мина с дистанционным взрывателем, заложенная под зад любого тренера Сборной Украины, с пультом в руках глубоконеуважаемого Григория Рахмильевича!
Vitaliy_yatsenko
Дивна людина. Прочитав обидві частини. Що можна сказати? Він позиціонує себе як фахівець, який знає наш футбол. Але, він не знає наших провідних агентів, не знає гравців. Але каже, що знає всіх найкращих гравців. При цьому він Зінченко, який не так давно був лідером молодіжних команд шахтаря, вперше побачив на Євро. Я не здивуюсь тому, що він взагалі не знає гравців Динамо, Дніпра... схоже, що він знає виключно Карпати.
orl104
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
yokamagic
Пока в Украинском чнмпе играют мажоры ни чего не изменится .
sedi1989
забавный чувак, сначала говорит, что агенты это узкий круг людей где все друг друга знают и в него сложно попасть, но ни Селюка ни Шаблия(у которого такое впечатление что у половины украинских игроков ЧУ он агент), а он их не знает...шопопало короче
RomarioUA
У Маркевича зарплата поболее, чем Ффу выделят.