Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Украины
|
649
0

Надійний фундамент для профі-футболу

Проблеми, з якими стикається Атестаційна комісія ФФУ

УЄФА постійно вдосконалює систему атестування клубів, сприяючи розвитку футбольної інфраструктури на всьому континенті. Крокуючи в ногу з європейськими тенденціями, ФФУ четвертий рік поспіль проводить відповідну перевірку представників вищої ліги Україні. Два роки тому ця процедура була запроваджена ще в першій лізі, а з минулого сезону – і в другій. Саме в найнижчому дивізіоні професіонального футболу Атестаційна комісія ФФУ виявила найгостріші проблеми, зробивши висновок, що більшість його учасників не відповідають вимогам «Положення про атестацію». Тому не дивно, що останнім часом все більшої актуальності набуває ідея створення напівпрофесіональної (перехідної) ліги.

Профілактика непрофесіоналізму
ФФУ не дарма велику увагу приділяє наведенню порядку в другій лізі, котра, власне, є фундаментом піраміди професіонального футболу в Україні. Адже набагато доцільніше вже на такому рівні привчати вітчизняні клуби до дійсно сучасної організації справи. Профілактика, як відомо, завжди краща за лікування. Відтак, це має допомогти надалі уникати ситуацій, коли у першій чи вищій лігах виступають команди, що не відповідають критеріям «Положення про атестацію».

Ліга громадських організацій
На жаль, доводиться констатувати, що більшість клубів другої ліги свої атестаційні «іспити» провалили. Так, 15 колективів є громадськими організаціями, що суперечить правовим критеріям «Положення про атестацію». Величезна кількість зауважень і до інфраструктури та стадіонів, на яких команди проводять матчі. Практично всі колективи другої ліги не мають власних навчально-спортивних баз. У третині клубів не працюють тренери, які б займались розвитком дитячо-юнацького футболу.

25 трансферів на всіх
Ще гірша справа з виконанням фінансових вимог «Положення про атестацію». Оскільки майже всі представники другої ліги є громадськими організаціями, тобто існують завдяки членським внескам, то прослідкувати їхні фінансові операції дуже складно. Так, лише чотири клуби декларували платіжні відомості за підсумками фінансового року. Тільки два колективи підтвердили документальну оплату трансферів. Неймовірно, але згідно з офіційними паперами, на 24 клуби другої ліги в минулому сезоні припало 25 переходів. І це лише кілька прикладів непрофесіональної за своєю суттю діяльності клубів третього за рангом дивізіону.

Європейський досвід
Звісно, такий стан справ не може влаштовувати. Хоча система атестації професіональних клубів, впроваджена національною федерацією, значно сприяє забезпеченню сучасного рівня розвитку футболу, однак виключно зусиллями ФФУ та, зокрема, Атестаційної комісії швидко змінити ситуацію на краще дуже важко. Тим часом все більшої актуальності набуває думка, що аби полегшити перехід клубів від аматорського до професіонального статусу, варто розглянути можливість створення напівпрофесіональної (перехідної) ліги. В ній також могли б виступати вже існуючі профі-клуби, що не відповідають вимогам «Положення про атестацію».

Напівпрофесіональний статус
Саме це було рекомендовано Раді другої ліги ПФЛ і Центральній раді ПФЛ на останньому засіданні Виконкому ФФУ, що відбулося 10 липня в Одесі. Нагадаю, ПФЛ разом із комітетами професіонального футболу, масового футболу та Юридичним комітетом ФФУ мусить до 1 грудня 2007 року розробити Положення про напівпрофесіональний футбольний клуб, яке внесуть на розгляд Виконкому. В цей же термін мають бути розроблені й пропозиції щодо мінімальних гарантованих розмірів бюджетів професіональних клубів, що забезпечуватимуть безперервність їхніх виступів упродовж сезону.

ФФУ

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.