Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Украины
|
2219
0

Виталий ШПАНЮК: «Футболистам никогда не нравится бегать»

Тренер «Карпат» рассказал о своей работе в львовском клубе

Виталий ШПАНЮК: «Футболистам никогда не нравится бегать»

Віталій Шпанюк – нова людина в карпатівській сім’ї, але не нова у футболі. З приходом на тренерський місток національної збірної України Михайла Фоменка, Віталій Васильович працює із кращими гравцями нашої держави. А нещодавно він приєднався до оновленого тренерського штабу «зелено-білих», з якими й вирушив на збори до Словенії. 

– Перед початком підготовчого періоду, Ігор Михайлович Дедишин запропонував мені приєднатися до тренерського штабу «Карпат». Я подумав, проаналізував ситуацію і вирішив, що мені це цікаво. Власне, «Карпати» самі по собі є цікавою командою в чемпіонаті України. Окрім цього я розумів, що новий головний тренер і один з його помічників – іноземці, отже мають інший погляд на тренувальний процес. Тож я погодився допомогти «Карпатам» і водночас проекзаменувати себе і те, як моя програма і моя робота буде гармоніювати із роботою цих поважних іноземців. Що з цього вийде – побачимо, але я сподіваюся, що все буде добре. 

– Досвід роботи у футбольних клубах у вас є?
– Фізичною підготовкою я займаюся вже досить тривалий час, приблизно із 1995 року. Працював у футболі та інших видах спорту. Щодо футбольного етапу роботи, то починав я в черкаському «Дніпрі», згодом у Кременчуці. Після того як в київському «Арсеналі» почав працювати Юрій Бакалов, на деяких тренувальних етапах у молодіжній команді я йому допомагав. А коли він став головним тренером, то одразу запросив мене на постійну роботу. В «Арсеналі» я працював 4 роки, поки клуб не розпався. Юрій Бакалов очолив команду в Черкасах і я пішов з ним, бо з цим тренером мені було комфортно працювати. Окрім цього, останніх півтора роки я по договору працюю в ФФУ і займаюся певною частиною тренувального процесу з національною збірною. 

– В «Карпатах» ви працюєте вже близько трьох тижнів. Що побачили для себе нового? 
– Мені подобаються львівські футболісти. Всі вимоги на тренуваннях вони виконують на 100 і навіть на 120 відсотків. Тобто самовіддача гравців справді на високому рівні. Окрім цього, є певна новизна як для футболістів, так і для мене. Я маю на увазі іспанську школу, з якою раніше працювати не доводилося. 

– У вас є власна програма підготовки гравців?
– У кожного тренера є своя програма, але ми проводимо спільне засідання штабу, яким керує Ігор Йовічевіч. Він пропонує режим роботи, який ми обговорюємо. Тобто вся наша робота узгоджена. Щодня ми аналізуємо роботу, створюємо недільні цикли підготовки, корегуємо ті чи інші процеси. 

– Гравці звертають увагу на велику кількість бігової роботи, кажуть, що в «Карпатах» ще стільки не бігали... 
– Футболістам ніколи не подобалося бігати, стрибати чи працювати на витривалість. Так і має бути. Але я переконаний, що бігають не лише у нас, бігають і в інших клубах. Кожен тренер має свою специфіку роботи, але у нашому штабі є повне порозуміння, плани співпадають і спрямовані на те, щоб об’єм виконаної роботи сприяв максимальному результату. Футболісти ж хочуть працювати з м’ячами, тому тренера з фізичної підготовки трохи недолюблюють. Я до цього ставлюся нормально і спокійно.

Інформаційний центр ФК «Карпати»

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.