Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат мира
| Обновлено 20 июня 2014, 21:38
3444
0

Натал – такий близький, майже рідний

Відкриваємо Бразилію разом зі спеціальним кореспондентом Sport.ua

| Обновлено 20 июня 2014, 21:38
3444
0
Натал – такий близький, майже рідний
Sport.ua

Чергове місце моєї мандрівки по Бразилії -  Натал. Це – найбільш східна столиця штату у Бразилії: неподалік міста -  мис Кабо-Сан-Рох – найближчий до Африки  географічний пункт Південної Америки.

Чому Натал, а не Наталя?

Про місто Натал я вперше дізнався, коли ознайомився з переліком міст-господарів Кубка світу. Назва привертала увагу співзвучністю із одним з найпопулярніших українських імен. А ще перегукувалася з італійським «Наталє», що означає Різдво. Як з‘ясувалося, саме релігійний зміст вкладений у назву столиці штату Ріу-Гранді-ду-Норті.

У 16-му столітті французькі пірати – буканьєри заснували тут свої поселення і налагодили торговельні взаємини з місцевими тубільцями вже відомого Вам племені «Тупі» (за уточненими даними наголос таки на другому складі). Португальцям, які контролювали більшість цих територій, піратська активність  дуже не подобалося і наприкінці століття вони розтрощили поселення французів, а для контролю над територією облаштували форт «Три волхви».

А 25 грудня 1599 року, у день Різдва Господнього, було закладено селище, яке так і назвали – Натал (Різдво). Ось Вам і історія походження назви. Три царі зустрічають усі гостей міста просто на в‘їзді. Цей монумент – головна пам’ятна відзнака міста. 

Мундіальна декорація

 Одразу після зустрічі з царями впадає в око інтенсивна декорація, присвячена мундіалю. Вздовж дороги – окремі стовпчики з прапорами всіх учасників у формі футбольних емблем. На наземних пішохідних містках - ці ж прапори,  розміщені в рядочок.  Ледь не  на кожному стовпі на роздільній алеї – фото вболівальників  у найяскравіших їхніх емоціях (це  промо-плакати Кубка світу, що є кожному місті, однак персонажі відрізняються). А якщо додати, що вздовж дороги стоять різнокольорові неонові м’ячики, які так гарно світяться у темну пору доби,  є всі підстави нагородити компліментом адміністрацію  міста. З усього видно, що святкувати тут люблять і вміють не одне лише Різдво.





Місто без людей

До речі, зі святом мені «не пощастило». Якраз на  день мого перебування у Наталі,  «наталеси» (так звуть себе місцеві, повністю – «наталес портігуа»), як і всі католики, відзначали  «Корпус Крішті» - «Свято Тіла і Крові Христа», а тому місто повністю спорожніло. Заклади закриті, вулиці безлюдні. Відтак, на відміну від Форталези, яку я побачив саме через людей, тут  на перший план вийшли кам‘яні споруди. Але робити нічого: головне – це графік чемпіонату, а дорога між містами та усередині них – то другорядне.

Архітектурні принади

Отож,  основні об’єкти міста. Блакитна муніципальна префектура (адміністрація міста),  театр Альберто  Мараньо, де відбуваються і драматичні вистави, і оперні, і  звучить симфонічний оркестр. На жаль, на відміну від Манауса побувати всередині не вдалося через причини, озвучені вище. Пам‘ятник чоловіку, що стоїть на  велетенській долоні –  Камаро Каскудо. Це – відомий бразильський соціолог та культуролог. У музеї його імені можна побачити дуже багато цікавого: від артефактів індіанців Амазонії до ритуальних предметів Кандобле (афро-бразильська релігія).





Із трьох найбільш знакових  храмів Наталя,  головний – модерний Кафедральний Собор, особисто освячений Папою Римським Іваном Павлом Другим.

Натал – місто контрастів

Непрезентабельні картинки міста  - це доволі велике число закинутих старих будинків і недобудованих багатоповерхівок, які зустрічаються ледь не у кожному мікрорайоні. Водій таксі пояснив мені, що багато компаній почали будувати, не оформивши дозвіл на будівництво, а потім не знайшли кошти на легалізацію процесу і закинули будівництво (ситуація близька до нашої, тільки у нас «пацани», як правило, питання «рєшают», навіть тоді, коли будують височезні будівлі над шахтами метро, як біля мого помешкання на вулиці Мельникова).  А тут, у Наталі – зась: не оформив дозволу,  плати величезний штраф. Ось так і нависають над містом моторошними вежами бразильські «мертві вежі». А ще над містом протягнуто дуже багато електричного кабелю. Він, наче ліани,  переплітає пейзаж міста.  І ще одна яскрава ілюстрація до улюбленої теми радянських пропагандистів про «місто контрастів» - автобусна зупинка біля фешенебельного готелю «Бест Вестерн Мажестік». Разючий контраст і справді ніде діти.





Баггі-драйв 

З травня до серпня у Наталі – сезон дощів. Погода тут змінюється щопівгодини: щойно  було тепле сонечко – сухо й тепло, як враз починає падати сильна тропічна злива,  і ти вмить намокаєш до нитки. Дощ наче й теплий, але вітер дає відчуття холоду. Ось так упродовж дня мого перебування, без перебільшення,  було разів з десять: то дощ, то сонце. Через це адміністратор готелю порадив мені скасувати заброньовану раніше екскурсію на «баггі-автівках» по піщаних дюнах  на території та в околицях Наталя. Послухав його пораду, і, відверто скажу, пошкодував. Адже погода все одно змінюється і у цю пору вона не може бути іншою, а поїздка по дюнах – головна туристична принада Наталя!  «Парк дас Дунас» - найбільший міський парк у Бразилії. Смуга тропічних лісів на невисоких пагорбах відділяє узбережжя від бразильської саванни – Каатінги.  Усе це я вивчив до поїздки, але переконлива порада рецепціоніста перекреслила мою підготовкуJ Тому хочу порадити Вам: якщо опинитеся у Наталі узимку (зі місцевими мірками це – з травня по серпень), не зважайте на дощ, нікого не слухайте і  їдьте на «баггі-машинках» у дюни! Спостерігаючи, як заповнені людьми «баггі» повертаються з чотиригодинних екскурсій, твердо вирішив, що заради цього обов’язково повернуся в Натал!



До речі, фотографуючи дюни з дороги, пробирався через колючий дріт! Ця огорожа, стовпчики якої вже розвалюються, відділяє парк від проїжджої частини. Однак колючий дріт вже давно відігнули туристи (а може, місцеві),  поробивши дірки, в які спокійно проходить доросла людина. Далеко не ходив, аби не порушувати закон: зробив лише кілька фото не з-за колючого дроту.

То вода, то – калюжа

Тропічні дощі сильно вимивають грунт у регіоні, тому землі у штаті Ріу-Гранді-ду-Норті не родючі.  Із погодою у цей час сезону пов‘язані постійні припливи й відливи. Діти на одному з пляжів Наталя бавляться в океанічних калюжках, які утворилися після обіду, а ввечері вся ця територія знову буде покрита водою. Взагалі, у Наталі  просто неймовірно мальовничі пляжі, на одному з яких - «Понта Негра» - мені пощастило побувати. Море тут спокійніше, ніж у Наталі , а близькість пагорбів робить пейзаж незабутнім. У вихідні чимало  місцевих мешканців вирушили саме на пляж або смажили страви на мангалі. Один із  «наталесів», побачивши, як я фотографую, пропонував мені приєднатися до їхньої гриль-вечірки, показуючи курча (з вигляду,  наче «курча табака»):  люди тут справді приязні.







Камароеш – рекомендовано до вживання

Однак пану «Курчаку» я подякував і віддав перевагу найзнаменитішій страві у Наталі – «Камароеш». Так  «звучать»,  по-португальськи,   креветки. Однойменний ресторан – найвідоміший у Наталі.  Рецептів креветок тут безліч. З «камароешами»  тут роблять багато відомих у світі страв, скажімо, італійську брускетту,  «фондю», креветки по-паризьки і по-діжонськи. Але найцікавіше, звісно, спробувати регіональний рецепт. І саме це я зробив! «Но жерімун» - це креветки, які готують з гарбузовим соусом, овочами та м’якоттю кокоса, поливаючи згори  розтопленим сиром Коальо і подрібненими горішками кеш’ю. А  подають усю цю дивовижу  гарбузі! Ну, ду-у-у-у-у-же смачно! Рекомендую. 





Натал – місто, в яке хочеться повернутися. З огляду на те, що міжнародний аеропорт «Аугусту Северу» тут відкрили якраз до Кубка світу, гадаю,  це місто з  близькою українцям назвою стало до нас ще ближче.

Відкриваємо Бразилії разом! За підтримки компанії «Агробізнес»

Олександр ГЛИВИНСЬКИЙ, Sport.ua

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Коуч соперника Украины объяснил, почему команда проведет матч с Сан-Марино
Футбол | 29 марта 2024, 04:26 0
Коуч соперника Украины объяснил, почему команда проведет матч с Сан-Марино

Франческо Кальцона возглавляет не только «Наполи», но и сборную Словакии

Хацкевич рассказал, были ли у Яремчука проблемы с режимом и алкоголем
Футбол | 28 марта 2024, 14:52 2
Хацкевич рассказал, были ли у Яремчука проблемы с режимом и алкоголем

Бывший главный тренер «Динамо» считает Романа самым профессиональным футболистом

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.