Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Футзал. Сборная Украины
| Обновлено 01 октября 2013, 20:20
18250
10

Станіслав ГОНЧАРЕНКО: «Треба називати речі своїми іменами»

Найтитулованіший вітчизняний тренер ділиться своїми думками про виступ національної збірної

| Обновлено 01 октября 2013, 20:20
18250
10
Станіслав ГОНЧАРЕНКО: «Треба називати речі своїми іменами»
sport.if.ua, Станіслав Гончаренко

- Збірна провела два кардинально різні матчі у Харкові та Д'єндьєші. Резюмуйте кожен з них, будь ласка.
- Почну з того, що значної різниці, вираженої в кардинальності двох ігор, я не помітив. У кожній з ігор проглядався домінант нашої збірної над суперником, чи то під статусом, чи то від рівня не майстерності, як такої, а набору декількох складових, а саме: наш чемпіонат краще, наявність у ньому сильніших гравців, рейтинг збірної, традиції, стабільність участі в фінальних форумах. Чому я відзначив не майстерність, як таку? Та тому що команди в процесі двох ігор її так і не показали. Майстерність створює результат, а результат визначає наявність цієї майстерності. Відомо, що кращою оцінкою майстерності є рахунок на табло і головним підсумком є те, що ми їдемо на фінальну частину у Бельгію, а ось рахунок за сумою двох ігор 6:6.

Так, очевидно, що в першій грі ми грали гірше, але виграли 2:1, а у другій краще, але програли 4:5, що, в першу чергу, свідчить про нестабільність, відсутність наявності досвіду, набору знань і умінь. Треба виходити з того, що ми за визначенням від початку сильніші за угорців і напевно були б ще сильніші, якби збірна формувалася за принципом «сьогодні грають найсильніші», а не кон’юнктурно під заточення одного клубу на догоду одному рішенню або розумінню. Спостерігаючи з боку не збагну, невже Дмитро Бондар, Ільдар Макаєв, Денис Овсянніков, котрий не грав у першій грі, Сергій Коваль, Максим Павленко, Богдан Свірідов і Володимир Разуванов, які не виїжджали в Угорщину, гірше ряду гравців, які присутні у збірній цього скликання. Нічого не існує взагалі, окрім тут і зараз, тим більше, коли на кону стоїть путівка на чемпіонат Європи. Ми стояли на межі катастрофи і слава Богу, що цього не сталося. Даючи оцінку першій грі, скажу: «Було очевидно, що гравці нервували, були закріпачені, скуті, найімовірніше перевантажені по настанові «не можна помилятися, грай простіше, бо на кону поїздка на фінал» і т.д.» До того ж відсутність зіграності (цейтнот часу), були перекроєні четвірки.

Поділюся своєю думкою і впевнений у її безпомилковості, що тренер нашої збірної недооцінив силу суперника, точніше силу опонента – тренера-іспанця, який всього лише за місяць своєї роботи зі збірною Угорщини зміг її суттєво видозмінити, навчити, зробити гнучкою і колючою у грі. Це передалося нашим гравцям, тим більше, що вони, вивчаючи мадярів, дивилися диски з турніру тритижневої давнини в Дьорі. Там була зовсім інша за рівнем гри збірна, ніж та, що постала в Харкові.

Даючи оцінку другій грі, висловлюся так: ми були більш зіграні, покращили для себе уявлення про збірну Угорщини, через статус виїзної гри і результат першого матчу підвищилася відповідальність, але виключно до 36-ї хвилини. Гравці були розкутіші, покращився склад (Овсянніков, Легчанов), покращилося взаєморозуміння у грі. Найкращим гравцем у двох іграх однозначно став Євген Іваняк, і ми всі маємо йому віддати належне, а також подякувати за наш спільний успіх.

До речі, ось дійсно чия позиція у збірній не викликає сумнівів, бо на ній присутній гравець високого рівня і це істина. Все інше ділиться не на два чи чотири, а на всі двадцять чотири. Ключовою помилкою, яка призвела до рахунку 4:5 в Угорщині є зміна воротаря під час матчу, тим самим вона вказала всім нам на те, що експерименти впродовж чемпіонату, де усталилися свої можливості і оцінки, не проходять на рівні збірних та ще й грі за путівку на чемпіонат Європи.

Загалом, хочу привітати усіх любителів футзалу і подякувати усім причетних до діяльності збірної людей, починаючи від керівника АМФУ, за успіх у проходженні на чемпіонат Європи. Підкреслюю саме «успіх», причому локальний, а не за свято, як нам подали, через те що святом варто вважати завоювання нагород, чим ми жили в колишні часи. Нині такий час, що поразка угорцям 4:5 вважається святом. Пробачте за прямоту.

- Як оціните гру дебютантів збірної Євгена Сірого та Андрія Сімки, які дебютували у таких надважливих іграх?
- Дебют Сірого і Сімки у збірній речі неоднозначні. Якщо дебют Сірого – це аванс на майбутнє, то дебют Сімки – це данина минулому і оцінка теперішнього. Хотів би піти від оцінки гри Сірого у збірній з категорії коректності. Нехай його характеризують ті, хто сприяв його появі у збірній, а про Сімку скажу так: «За його плечима 10-12 років довгої і клопіткої праці. Етапи становлення гравця починаючи з науки Ожегова, присутності Безуглого, зіграності і розуміння з Кіндратівим і Цвелих, здобування по ходу уроків Біро Жаде і Сержао, вдосконалення у грі з іншими бразильцями і отримання задоволення, граючи сьогодні з Валенко, Шотурмою і Будняком, як підсумок – друга молодість, два голи у першій грі, що визначило кінцевий підсумок протистояння з двох ігор». Правда, емоції захопили його у другій грі і протягом двох хвилин він заробив дві жовті, що призвело до вилучення, а це свідчить про його перезбудження на емоційному рівні. Це підкреслює те, що ігри у збірній і клубі за своєю психологією різняться від статусу до значення. Але, вочевидь, і в цьому вилученні виявилося вміння принести користь збірній (сміється). Граючи у меншості, Білоцерківець забив другий гол, що суттєво і кардинально змінило розклад у психології, стратегії і обов’язках по ходу гри. Цей гол змінив стан розрахунків у грі і поведінки на майданчику та на лаві усього нашого колективу.

- Збірна Угорщини така сильна чи ми такі слабкі?
- Збірна Угорщини завжди була і вважалася командою трохи нижче середнього рівня у розкладі європейського статусу, і рейтингу та розподілу сил, кількості перемог, набору участей у фінальних частинах, і досягнення результату. Сьогодні, з приходом Сіто Рівери вона стала сильніше: оновилося і покращилося розуміння гри, привнеслись нові знання, методи ведення гри, розширився діапазон отримання інформації, підвищились методики самого тренувального процесу.

Стосовно нашої збірної, то вона найслабша з усіх, які коли-небудь збиралися. Кажуть «на перспективу»…, лукавство. Де ж тоді були у другій грі Свірідов і Разуванов? Значить інше, якщо знову знадобилися Легчанов і Овсянніков. Завжди треба речі називати своїми іменами, адже правда над усе.

- Що необхідно зробити для того, щоб наша збірна почала повертати втрачені позиції, а не скочувалася вниз?
- Відповідаючи на це питання, прошу одразу виключити мене зі списку кандидатів, щоб не думали, що я говорю про себе. Відповім по пунктам:

1) прийняте просте і правильне рішення – призначити тренером збірної незалежної, вільної у виборі рішень людини;

2) раз і назавжди викорінити практику призначення тренером збірної того, хто працює у клубі;

3) зробити можливим залучення у наш вид спорту засобів від сильних світу цього – олігархічного капіталу;

4) виключити лобіювання у виборі складу гравців збірної;

5) здійснювати формування усієї збірної (від масажиста і далі) за професійними ознаками, при виключенні таких негативних факторів як:
а) базовий клуб;
б) конфлікт інтересів;
в) заангажованість;
г) вплив на календар чемпіонату на догоду одного клубу (приклад: перенесення у минулому сезоні гри між «Локомотивом» і «Енергією»);

6) збирати і формувати збірну тільки на основі принципу «грають сильніші на сьогодні»;

7) наділити тренерський штаб збірної усіма повноваженнями, надавши їм:
а) відвідування і постійні відрядження на ігри чемпіонату країни;
б) систематичну взаємодію з представниками усіх клубів для подальшого взаєморозуміння;
в) доступ до інформації про діяльність і стан гравців, які зацікавлять тренера збірної, у клубі;
г) отримувати і мати записи усіх потрібних ігор чемпіонату для розшифровки ігрової діяльності того чи іншого гравця збірної на цьому етапі;
д) періодично відвідувати ігри клубів і збірних інших країн для бази даних з подальшим ознайомленням для тактичного вишколу знань на теоретичних, і практичних заняттях гравців збірної країни.

8) мати річний календарний план діяльності збірної з урахуванням календаря чемпіонату для чітко вибудованого плану етапів і циклів підготовки, а також матчів збірної протягом усього року;

9) наситити вищу ланку усієї футзальної піраміди – збірну України, професіоналами, а сам продукт знаннями і уміннями.

Андрій ГУЛІЙ, спеціально для Sport.ua

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей
Комментарии 10
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
futsal_fan
Финансирование финансированием, но есть много чего, что можно спланировать и сделать, и для этого не требуются большие деньги, например:
1 Составить нормальный календарь для футзала в Украине(и для сборной, и для клубов, и для клубов, которые учатчвуют в УЕФА).
2 АМФУ судя по всему финансирования не хватает даже на обновление информации на сайте. У некотрых аматорских турниров скорость обновления, качество и полнота информации на несколько порядков выше.
Останні новини
Визначився склад збірної України
22.09.2013 р.
Календар подій
No events
и информации о втором туре до сих пор нет.
PS. Без соответствующего финансирования результата не будет, но необходимо делать и чательно планировать всё, что можно в рамках существующего финансирования и потом уже жаловаться на финансирование.
pravda78
Кто-то выше уже все правильно сказал.Все дело в бабках.У федерации денег на подготовку сборной нет.Поэтому приходиться идти на поводу у клубов,которые готовы их дать.И при Лисе было также.обидно,что пока ничего не поменялось.А еще обидней,что Гончаренко,пользуясь этой ситуацией и своим ораторским искусством,набирает себе вистов.и руководство АМФУ поздравить не забыл.Складно звонить он всегда был мастер...просто профессор.
krotenok
Послушал видеоответы Рывкина и прочитал интервью Гончаренко. Какие они всетаки разные. Гончаренко с прямыми и порой резкими суждениями. Рывкин никогда не даст прямого ответа, все время виляет. То омалаживаем сборную то нужны опытные игроки.
Вот например до Турции:"Ставка сделана на сыграность и опыт".
После турции:"команда обновилась на 50 процентов, мы взяли немало молодежи, которая не сидела просто на скамейке запасных, а выходила на поле.
Перед Харьковом:"Сейчас у нас в сборной происходит смена поколений. Есть часть молодых игроков, но мы все еще можем показывать результат"
После Харькова:"Сейчас нужен результат. Их время (молодых) еще придет".
Про Ковальчика и Косенко. Сначала сам взял их себе в помощники.
Затем:"не имел право их подставлять, чтобы на них не посыпались шишки. С ними сложно сплотить колектив"
Слаживается такое впечатление, что Рывкин говорит в своих интервью неискрене.
B.O.A_8
Профессионально, четко и понятно.
kandik
Любая собачка Павлова или Гончаренко знает,что нэма ловэ - нэма кохання. Найти олигарха это пункт номер 1. Только имея много денег можно уйти от зала Локомотива, автобуса Энергии и тд.и тп. Все знают как должно быть и как оно есть на самом деле,а умничать с видом пророка просто смешно. Красной нитью через интервью проходит мысль, дайте денег и должность и я сверну горы, поверну реки в с юга на север, порву Испанцев, Бразильцев, надругаюсь над сборной Гондураса. Где были громкие победы в кубке УЕФА, выходы в финал четырех? Или не были в наличии Макаевы и Бондари ? А может быть Сергей Коваль второй Москвичев, а Рывкин не видит этого один во всей Украине ? А может все еще помнят как пророк ратовал за сокращении высшей лиги, ну сократили, немного правда перестарались ! Теперь когда нет работы нужно время от времени напоминать о себе. А может уже пора засесть за мемуары, врезать правду матку, разоблачить негодяев, похвалить сподвижников, покаяться в грехах, плюс пять-шесть баек! Уверяю будет очень интересно !
lotusrt
Любая собачка Павлова или Гончаренко знает,что нэма ловэ - нэма кохання. Найти олигарха это пункт номер 1. Только имея много денег можно уйти от зала Локомотива, автобуса Энергии и тд.и тп. Все знают как должно быть и как оно есть на самом деле,а умничать с видом пророка просто смешно. Красной нитью через интервью проходит мысль, дайте денег и должность и я сверну горы, поверну реки в с юга на север, порву Испанцев, Бразильцев, надругаюсь над сборной Гондураса. Где были громкие победы в кубке УЕФА, выходы в финал четырех? Или не были в наличии Макаевы и Бондари ? А может быть Сергей Коваль второй Москвичев, а Рывкин не видит этого один во всей Украине ? А может все еще помнят как пророк ратовал за сокращении высшей лиги, ну сократили, немного правда перестарались ! Теперь когда нет работы нужно время от времени напоминать о себе. А может уже пора засесть за мемуары, врезать правду матку, разоблачить негодяев, похвалить сподвижников, покаяться в грехах, плюс пять-шесть баек! Уверяю будет очень интересно !
zapor75
Та нет вопросов:пусть работает.Первые шаги явно отличаются от заявленых деклараций.Это тревожит.
ялен
Народ, не все одразу,дайте можливість людині попрацювати рік-другий, а тоді робіть висновки.
futsal_fan
Спасибо, sport.ua и Станиславу Александровичу за интервью.
Множество футзальных специалистов с удовольствием дают интервью и деляться своим мнением по поводу формирования и путей развития нашей сборной и во многом их мнения сходяться .
Очень интересно было бы прочитать интервью кого-нибудь из АМФУ о планах развития сборной:
1 Что делается для сборной уже сейчас?
2 Какие ближайщие планы?
3 Какой долгосрочный план развития сборной?
4 Какие проблемы есть сейчас связанные со сборной и каковы возможные пути их решения?
zapor75
Все правильно и грамотно.Соглашусь со многим.Только для того,чтобы выполнить все эти пункты,АМФУ нужно иметь стабильное финансирование сборной в достаточном обьеме.А по факту имеем ситуацию,когда руководство АМФУ по сусекам соскребает,соглашается на любые условия клубов,делегирующих своих футзалистов .Ситуация сейчас мало чем отличается от той,когда всем рулил Лиса,за исключением того,что тренер не президент АМФУ.Обещенное " покращення "оказалось обычной предвыборной шелухой.Так что,если разобраться все справедливо-наш сегодняшний уровень,это радоваться тому,что прошли Венгров.Желаю удачи сборной в финале Евро.