Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Футзал. Высшая лига
|
1452
0

Степан МЕЛЬНИЧУК: «Кількість команд – це наша больова точка»

Президент Екстра-ліги Степан МЕЛЬНИЧУК розповів про поточний стан справ в організації

Степан МЕЛЬНИЧУК: «Кількість команд – це наша больова точка»

Футзал в Україні та український футзал у світі минулого року показав, що цілком серйозно планує, а головне, може конкурувати на найвищому рівні з провідними футбольними країнами. Ми раділи чудовим виступам наших студентської, молодіжної та жіночої збірних, на чемпіонатах світу. Ми бачили і бачимо, що конкуренція серед футзальних клубів зростає, а разом із нею і якість самої гри. Як і минулого року, цього річ флагманом українського футзалу є Екстра-ліга (ЕЛ). Саме тут грають найсильніші клуби,найкращі спортсмени, і саме тут загартовується нове покоління футзалістів, котрі уже за рік-два представлятимуть Україну на найвищому рівні. Про те, що відбувається сьогодні в українському футзалі, та чого нам чекати від нього завтра ми запитали у президента Екстра-ліги Степана Мельничука.

- Степане Зиновійовичу, з часу нашої останньої бесіди минув уже майже рік. Скажіть, чи вдалося Вам вирішити ті завдання, що Ви ставили їх минулого року, і в якому напрямку Екстра-ліга розвивається сьогодні?
- Насправді, сьогодні справжні проблеми в країні є тільки в економіці та політиці, що звісно відбивається на усіх сферах країни і в першу чергу соціальних її напрямах. Щодо футзалу та Екстра-Ліги, то хочу сказати, що розвиток іде максимально можливими в цих умовах темпами. Ми задоволені тими процесами, які відбуваються, задоволені ними і президенти клубів. Основною ж проблемою на сьогодні залишається залучення партнерів та спонсорів. Можливо, хотілося б усе пришвидшити, але, як показує історія - революції ніколи ні до чого хорошого не призводять, а от «еволюційний» шлях, неспішний, однак впевнений поступ дає той фундамент, на якому можна будувати серйозні і довгострокові проекти.

За цей рік в футзалі сталося чимало різноманітних подій, однак найголовніше, що змагання, котрі відбуваються під егідою Екстра-ліги, постійно розвиваються, ставлячи перед нами нові завдання. Наразі ж ми зосередилися на декількох основних питаннях.

По-перше - це питання спортивної та організаційної складової Ліги. Так щоб було зрозуміло і коротко - минулого року регламент виконувався десь відсотків на 70, цього річ можна сміливо говорити про 90-95%. Звичайно, залишаються нюанси які потрібно «почистити» і я впевнений, що до початку наступного сезону ми їх обов’язково відпрацюємо.

По-друге - це робота зі ЗМІ. Не зважаючи на наші досить обмежені ресурси, ми змогли, завдяки спільній роботі клубів та Ліги, заключити низку угод із засобами масової інформації. Сьогодні маємо не лише відеозвіти турів, а й онлайн-трансляції усіх матчів. Більше того, якість цих трансляцій постійно змінюється в кращу сторону - уже зараз маємо декілька майданчиків, трансляції з яких ведуться трьома-чотирма камерами. Також ми уклали угоди з газетою «Український футбол», журналом «Футбол», багатьма Інтернет ресурсами, з «24 каналом», про висвітлення новин Екстра-ліги. Крім цього, ми зараз уже ведемо переговори зі спортивними телевізійними каналами НВО «Поверхность», «Спорт 1» та «Спорт 2», стосовно того, щоб уже найближчим часом мати змогу з’явитися у їхньому ефірі з показом матчів. Зараз вони уже транслюють футзальний огляд «Екстра-футзал» .

Ну і нарешті це залучення партнерів і спонсорів. Тут ситуація найбільш не проста, чому не сприяють проблеми які ми зазначили на початку. Проте ми 24 години на добу займаємось цим питанням, і переконаний що воно обов’язково буде вирішено. При правильній організації справи це лише питання часу.

- Ви сказали про телебачення. Це буде трансляція наживо чи «запис»?
- Поки що ми говоримо про запис, але з перспективою організації прямих трансляцій. Ми розуміємо, що для того щоб зробити наступний крок у власному розвитку, потрібно переходити саме до прямих трансляцій.

- Враховуючи це, скажіть, будь ласка,чи поліпшується якість гри команд в Екстра-Лізі і чи буде збільшуватися їх кількість? Чи це, все-таки, своєрідний «аванс» спортсменам, який вони повинні будуть виправдати уже найближчим часом?
- Дякую за питання. Дійсно, що є першочерговим: PR складова чи якість самого продукту, а, власне, сам футзал? Відповідаючи на нього, скажу, що без якості і підвищення рівня спортивної складової, забезпечити якість загального продукту тільки за рахунок якихось PR-технологій є надзвичайно важко. Все повинно бути чесно і ми розуміємо, що для того, щоб продукт був популярним, він повинен бути якісним. Не секрет, що через низку невірних стратегічних адміністративних рішень зараз ми маємо певний спад у футзалі в тому числі й на рівні національної збірної, проте виступи наших студентських та молодіжних команд показують, що уже зовсім скоро ми зможемо повернути собі лідируючі позиції у світовому футзалі. До речі, студентська збірна України, котра минулого року стала першою на чемпіонаті світу, була створена на базі одного клубу, харківського «Локомотива». Взагалі, я хочу сказати, що у нас є величезний потенціал, і головне завдання - цей потенціал зберегти та примножити. І це також розуміють президенти клубів Екстра-Ліги, адже сьогодні з 7 клубів 4 мають «другу» команду, повністю сформовану з молодих спортсменів.

Що стосується кількості команд – це наша «больова точка». Посередині сезону ми не можемо «доукомплектовувати» Лігу, хоча бажаючі уже є, тому давайте не будемо забігати наперед і почекаємо початку наступного сезону.

- Як би там не було, Екстра-Ліга - це складова величезної сім’ї українського футзалу, тому цікаво, як за останній рік розвивалися ваші відносини з Асоціацією міні-футболу (футзалу) України (АМФУ), який стан справ зараз, які перспективи?
- Я бачу абсолютно нормальні, здорові партнерські перспективи розвитку співпраці Екстра-ліги та АМФУ і вважаю, що критичну точку якихось «підвищених градусів» у спілкуванні ми уже пройшли. Зараз ведеться цілеспрямована робота по удосконаленню самої системи, і хочу сказати, що по багатьох проблемних нюансах ми уже знаходимо спільну мову. А таких «гострих» питань, які виникали у нас протягом року, наприклад, про те, чи підписувати договір про співпрацю, більше не виникає. Я думаю, що про це треба забути, і зрозуміти, що така форма організації, яка є на даний момент себе виправдовує, а значить її потрібно розвивати.

- Зовсім скоро відбуватиметься Звітно-виборча Конференція АМФУ, де вирішуватиметься ряд важливих питань, а також обиратиметься президент асоціації. Які головні позиції та акценти у Екстра-ліги стосовно цього заходу? Що та кого підтримуватиме провідна футзальна Ліга України?
- Абсолютно вірно, 30-го березня відбудеться чергова звітно-виборча конференція АМФУ, на якій буде обрано нового президента цієї організації. Сьогодні є три претенденти на цю посаду - це Юрій Сорочик (в.о. президента асоціації), Володимир Братусь (перший віце-президент АМФУ), і Сергій Владико. Як ви вже напевно бачили у ЗМІ, Екстра-Ліга прийняла непросте рішення підтримувати в цьому процесі саме Сергія Владико. Рішення не було однозначним, проте прийняте більшістю голосів.

Взагалі, я сподіваюся, що це стане початком відліку нового періоду всього українського футзалу. Хочеться аби такі негативні сторони, які зараз має ця передвиборча кампанія, відійшли в історію, і на наступних виборах нового президента ми більше обговорювали програми та концепції розвитку футзалу як виду спорту, а не займалися знаходженням «темних сторінок» в біографії того чи іншого делегата. Хочеться побажати АМФУ, щоб вона в цьому процесі зайняла достойну позицію, тому що зараз є речі, які не подобаються футзальній громадськості, і які апріорі є для нас абсолютно незрозумілими.

Я маю на увазі, наприклад, засекречення списку делегатів - не бачив такого ні в одному виді спорту. Навпаки, кандидати повинні бачити тих делегатів, для того, щоб представити свої програми, представити свою концепцію, повинні бути якісь комунікації. Це не повинно бути війною, це має бути здоровий конкурентний процес.

Знову ж таки, зараз є дві позиції які стосуються статутних документів, оскільки статут той який є зараз, абсолютно не витримує ніякої критики, а ще проблема в тому, що навіть статут який був прийнятий в 2009 році не був затверджений.

Взагалі, було би дуже добре, якби три кандидати сіли та домовилися про саму конференцію, як вона буде проходити, для того щоб ми на конференції не починали читати статути та регламентні документи, а вже чітко знали які рішення повинні прийняти, щоб всі чітко розуміли як буде відбуватися процедура - закрите/відкрите голосування, чи ми голосуємо різні статути (бо є два проекти статуту - один представлений АМФУ, інший - АМФІФО, той який ми підтримали) чи за один, «зведений».

- Зрозуміло, тоді ще можливо декілька слів, про те чому саме клуби підтримали таку версію статуту та цього кандидата?
- Давайте тоді по двох питаннях окремо. Перше, що стосується статуту, то на наш погляд там більш чітко і конкретно виписано систему управління організацією. Наприклад є пункт про те, що керівник не повинен бути сумісником. Попередній досвід показав, що коли людина суміщає посаду президента асоціації з іншими навантаженнями, навіть нехай «близькофутбольними», це не дає можливості їй зосередитись на основному. Також, тут чітко прописано кількість членів виконкому та кількість членів президії. Цей статут було зроблено на основі статуту ФФУ, який, в свою чергу, відпрацьований згідно всіх вимог ФІФА та УЄФА і, відповідно, вся структура в ньому прописана виходячи вже з тих речей, які були апробовані довгий час. Але знову ж таки, ці речі не є канонічними, і дуже важливо щоб зараз терміново була створена робоча група по одному та по другому документу, по тих пропозиціях, які надходять від інших членів асоціації. В такому випадку, можна було б напрацювати єдиний документ, і винести ті питання, по яких немає чіткої позиції в таблицю розбіжностей, а потім саме їх проголосувати на конференції.

Тепер, що стосується Сергія Владика - повторюсь, це рішення президентів, яке давалося не дуже просто, але вони визначилися. В першу чергу президентам найбільше сподобалася чіткість підходів Сергія, - якщо в інших кандидатів було більше «сприяти», «розвивати», «підтримувати», то Сергій Владико назвав конкретні прізвища, відповідальних осіб, презентував побудову виконкому та президії, стратегічний план розвитку футзалу, а також механізми чіткої та ефективної співпраці АМФУ з Екстра-лігою.

Олександр ПОДУФАЛОВ, scu.org.ua

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

ФОТО. Игрок Баварии не был в офсайде перед голом Реалу на 90+13-й минуте
Футбол | 09 мая 2024, 14:24 18
ФОТО. Игрок Баварии не был в офсайде перед голом Реалу на 90+13-й минуте

Арбитр принял ошибочное решение и не позволил матчу перейти в овертайм

Тренер Ромы дал оценку феноменальному Байеру Хаби Алонсо
Футбол | 10 мая 2024, 09:05 1
Тренер Ромы дал оценку феноменальному Байеру Хаби Алонсо

Даниэле де Росси – о матче с «фармацевтами» в Лиге Европы

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.