Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Формула 1
|
6009
13

Под микроскопом: Гран При Германии Формулы 1 + ВИДЕО

Sport.ua подводит итоги немецкого уик-энда самой популярной гонки Вселенной

Под микроскопом: Гран При Германии Формулы 1 + ВИДЕО

Гран Прі Німеччини в Хоккенхаймі видалося багатим на різні події як гоночні, так і довколагоночні, пов’язані з інтерпретацією Технічного регламенту. Red Bull знову підозрюють у зміні картографії двигунів таким чином, що це допомагає генерувати додаткову притискну силу за рахунок відпрацьованих газів. Але в Німеччині в цьому питанні було поставлено тільки кому, сьогодні в Лондоні це питання буде розглядатися на засіданні Технічної робочої групи Формули 1.

Як і два тижні тому в Сільверстоуні розклад погоди був ідентичним, а єдиною змінною стали шини Pirelli на етапі – замість Hard тоді, пілоти мали Medium в Німеччині. Тактична боротьба по-суті почалася ще в суботу, коли пілоти підбирали налаштування для своїх машин – дощові дозволяли краще кваліфікуватися, але з ними могли виникнути серйозні проблеми під час гонки і навпаки, сухі настройки робили майже неможливим гарний результат в суботу, але обіцяли значний виграш в гонці. Зрештою, більшість пілотів надала перевагу компромісному варіанту, але знайшлася команда, яка поставила все на варіант «гонка буде сухою» – це підопічні Петера Заубера. Звісно за таких умов показати бодай щось виразне під дощем другого сегменту кваліфікації ні Камуі, ні Серхіо не могли, але ж їх ставка була зроблена на неділю, і вона спрацювала якнайкраще!

Не менш цікавим в суботу було питання як Ferrari (читай Алонсо) і Red Bull знайшли ключі до швидкого розігріву передніх дощових шин – це саме те, над чим билися практично всі, але знайти відповідь на питання так і не змогли. Фернандо привіз 0,4 сек. Феттелю, 0,8 – Вебберу, 1,8 – Шумахеру та майже 3 – Хюлькенбергу. Навіть попри дощ – це часова прірва, яку пояснити тільки умінням пілотувати в дощ дуже непросто. В паддоку ще з Сільверстоуна ходять плітки, що італійці й австрійці «щось знайшли», але що саме ніхто не знає, бо технічних можливостей вплинути на прогрів передніх шин обмаль. Одна з гіпотез говорить про те, що «червоні» з «енергетиками» якось змогли модифікувати колісні диски, але довести ніхто нічого не може.

Ще одним цікавим зауваженням на тему прогріву передніх шин в дощ стала їзда Шумахера – німець в поворотах недовертав кермо і різко додавав газ тим самим змушуючи передні колеса зриватися у ковзання. Шини при такому проходженні траси грілися, але для цього прийому треба дуже добре відчувати машину і мати абсолютну впевненість у власних силах. Як зазначив відомий британський журналіст Джейм Аллен: «Грубий прийом, але ж він непогано спрацював – німець кваліфікувався четвертим (привізши цілу секунду п’ятому Хюлькенбергу – прим. авт.). Це говорить, що старий майстер все ще має чимало трюків у рукаві».

Боротьба тактик продовжилась і під час гонки, а комп’ютерне моделювання показувало, що оптимальним варіантом в гонці за сухим умов буде: старт на Soft – перехід на Medium – Medium. Лідери так і вчинили – що тільки додавало інтриги в боротьбі за місця на подіумі, бо ні Алонсо не міг суттєво відірватися від переслідувачів, ні Феттель з Баттоном не відставали, тож все мало вирішитися не в боксах, а безпосередньо на трасі. Мало, але тут у нагоді Дженсону стали власні механіки, які обслужили чемпіона-2009 за рекордні для Формули 1 2,31 секунди, що однозначно допомогло англійцю опинитися попереду Феттеля після другого піт-стопу.

Кульмінація боротьби між лідерами припала на передостаннє коло дистанції, коли Феттель обігнав Баттона у 6-му повороті. Озброївшись відео повтором, ми бачимо доволі цікаву картину:

Себастіан обігнав обігнав МР4-27 за межами траси – тут іншої думки просто бути не може, німець виправдовувався тим, що не бачив де конкретно знаходився Дженсон і тому, щоб не провокувати зіткнення, виїхав за трасу. З одного боку пояснення чемпіона є логічними, а з іншого Спортивний регламент досить чітко описує таку ситуацію і покарання за обгін поза трасою у вигляді проїзду через піт-лейн. Якщо drive through припадає після гонки – автоматично до результату додається 20 секунд (а не 5 і не 30, як би там комусь не хотілося «правильної справедливості»).

Взагалі, в цьому епізоді заслуговує найкращих слів Баттон – він прекрасно розумів що буде робити Себастіан, можна сказати прорахував на кілька ходів наперед і максимально ускладнив завдання останньому. Спочатку не дав можливості зайняти внутрішній радіус перед входом до Spitzkehre, а потім на гальмуванні акуратно змістився ближче до середини полотна, відсуваючи опонента на незручну позицію, і дуже плавно, без жодного різкого повороту керма (що взагалі є візитівкою пілотування Дженсона) вийшов з апекса так, що місця для RB8 на виході з повороту вже не лишалося. Баттон спровокував Феттеля на обгін за межами траси, але ж хіба це проблеми англійця? Пілоту Red Bull треба було або не обганяти, або одразу ж повернути позицію й спробувати обігнати чемпіона-2009 пізніше, зрештою, в гонці ще було одне коло. Гарячковість, а може просто зайвий спортивний азарт Себа зіграв з ним злий жарт, і замість гарантованого третього місця улюбленець місцевої публіки опустився в фінішному протоколі на п’ятий рядок. До речі, Гійом Рокелен також міг допомогти своєму пілоту адекватно оцінити ситуацію і не доводити справу до розгляду в кімнаті стюардів…

Тактична боротьба в Хоккенхаймі була цікавою не тільки між лідерами, а й за їх спинами. В Lotus, наприклад, знали, що їх шасі з м’якими шинами працюватиме водночас довго і ефективно, що дозволило Ряйкконену два відрізка проїхати на опційній гумі і тільки після цього взути машину в Medium. Як результат – фін був дуже швидким в середині дистанції, що й дозволило фінішувати на четвертому місці, яке згодом перетворилося на третє.

Свою тактичну перемогу здобули і в Sauber – мало того, що команда абсолютно точно вгадала з налаштуваннями на гонку, поклавши кваліфікаційні результати на жертовний камінь, так ще й застосували дві різних тактики для Серхіо та Камуі. Японець провів перші два відрізки на більш жорстких покришках, заїжджаючи на піт-лейн пізніше своїх прямих конкурентів, що дозволило йому провести останні 24 кола на м’якому компаунді. 24 кола – це багато, але ж шасі С31 дуже акуратно працює з гумою і адекватний пілотаж Кобаясі дозволив спокійно їхати у своєму темпі та набрати цілком пристойні очки. Після відверто поганих гонок у Валенсії та Сільверстоуні репутація Камуі знову йде вгору.

Для мексиканця, який змушений був прориватися з далекого 17-го місця тактика була обрана також відмінно – старт на Soft, який повинен був допомогти пройти частину опонентів на початковій стадії гонки разом з переведенням Серхіо на більш жорсткі шини вже з першого ж піт-стопа спрацював на всі сто. Є ще одна важлива деталь, на яку хотів би звернути увагу – це командна робота обох пілотів. Вже на 3-му колі Перес був позаду напарника, на 4-му обидва змогли обігнати Ріккардо, а на 6-му Кобаясі без боротьби поступився позицією партнеру, знаючи, що все-одно вони знаходяться на різних тактиках і Серхіо треба якомога краще проїхати першу третину дистанції. За чудову командну роботу та прекрасну реалізацію потенціалу машини пілоти достойні звання герої другого плану.
На першому ж у нас розташувалися Фернандо і Дженсон. Іспанець, не маючи найшвидшої машини, зумів постійно утримувати мінімальну перевагу спочатку над Феттелем, а потім над Баттоном і завершив гонку упевненою перемогою. Якби хтось в Австралії сказав, що після першої половини сезону Алонсо буде єдиним пілотом з трьома перемогами і матиме 34 очка переваги над другим пілотом, думаю сміялося б при цьому багато людей. Але дворазовий чемпіон світу доводить, що знаходиться у своїй найкращій формі. До речі, він залишається єдиним гонщиком, який набирав очки в усіх 10 гонках цього року.

Баттон, якого вболівальники вже почали називати «другим Массою», зумів перервати серію поганих Гран Прі, тим самим довівши, що даремно його почали списувати з рахунків як кандидата в боротьбі за місця на подіумі. Відмінний пілотаж, вчасні обгони Хюлькенберга і Шумахера на першому відрізку дозволили англійцю втрутитися в боротьбу Алонсо і Феттеля, де Дженсон зірвав хоч і не найбільший, але все-одно гарний куш.

Якби глядачі на трибунах могли б присуджувати премію своїх антипатій, гадаю вона дісталася б Хемілтону за обгін Феттеля:

Крістіан Хорнер взагалі відкрито заявив, що маневр Льюіса ледве не повністю зіпсував гонку Себастіану, але ж в регламенті ніде немає заборони коловим обганяти лідерів, тим паче якщо лідери їдуть повільніше. Тому будь-які звинувачення британця – це просто емоції розчарованих підсумковим результатом «енергетиків» і німецьких уболівальників. З таким самим успіхом можна і Массу звинуватити в тому, що він своєю аварією на першому колі зіпсував гонку Хемілтону.

Ще хотілося б звернути увагу на два майстер-класи, які для обох пілотів Force India провели Шумахер і Ряйкконен. Зверніть увагу на те, що жодних DRS – все по-справжньому.

На 16-му колі пара чемпіонів наздогнала Ніко Хюлькенберга, але на прямій за допомогою DRS пройти пілота Force India не вийшло. Не біда – Міхаель з Кімі на двох мають 8 титулів і 109 перемог в Гран Прі, невже тільки на прямій можна обганяти опонентів? Ні, Міхаель ще перед 6-м поворотом почав готувати атаку, яку завершив тільки на виході з 9-го, а Кімі просто і вишукано скористався «допомогою» свого старого конкурента – все дуже тонко, дуже акуратно і без жодних уламків або виїздів за межі траси:

В другому ж епізоді фін в тому самому місці, але вже по зовнішній траекторії обганяє Пола Ді Ресту. Коментарі взагалі не потрібні – вищий клас у виконанні Ряйкконена. Щоправда і шотландця слід відзначити, він боровся до кінця, але розважливо – відступив, коли зрозумів, що програв. Далеко не всі пілоти так вчинили б на місці Пола:

В’ячеслав КОБРЖИЦЬКИЙ, Sport.ua

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 13
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
Hassassin
Слід відзначити, що у Картікеяна тоді маневр таки був нерозумним. А тут Хем нічого поганого не зробив.
CubiQ
"Кристиан Хорнер: Хэмилтон действовал в пределах правил."
Это Феттель сначала руками махал, а потом разнылся. То у Картикеяна глупые манёвры, теперь и у Хэмилтона тоже.
Hassassin
- Ага, а хто виграв минулорічні Спа і Монцу?
- Команда з найгіршою максималкою.
Тут вся справа у налаштуваннях машини. За бажання кут атаки крила бики можуть зробити таким, щоб жоден болід з двигуном Мерседес їх на прямій не наздогнав, але тоді в поворотах притискної сили катастрофічно не вистачатиме.
grubiy80
3. Почему "крыло" неоднократно не помогало им достать испанца, ведь у скудерии максималка довольно посредственная?
----------------
Так у Рэд Булла максималка вообще самая отстойная!
Hassassin
Сучасні Пірелли швидше зношуються якщо їхати близько за суперником і ловити турбулентне повітря за його болідом. В залежності від комплекту, температури траси й особливості шасі оптимальний проміжок від машини, що їде попереду може змінюватися. Для більш точної відповіді треба мати телеметрію, але ж її ніхто ніколи не дасть.
VLADLeoN
*изнариваются*изнашиваются
VLADLeoN
4.Я как фанат Скудерии скажу что было немного такое ощущение особенно когда Баттон стал доганять.Но я знал что у Дженса она будет разрушатся быстрей,по мойму если я не ошибаюсь когда едешь позади соперника то шины изнариваются быстрей
Hassassin
Штовханина на першому колі в принципі не рахується, там всяке може бути і кожного разу якщо треба стюарди самі дивляться.
1. Якби права пів-вісь була на трасі - обгін був би легітимним, але щоб це зробити у Себа не було фактично можливості - він боявся можливого зіткнення і зайшов широко, а Дженс йому місця майже не лишив, а що лишив то Фет тим не скористався.
2-3. Коли їхати впритул до опонента довго - шини зношуються швидше, тому їм треба було або обганяти, або триматися не дуже щільно. Плюс налаштування - на прямій Алонсо програвав, але відігравав час в поворотах.
4. Ні почуття не було. Було бажання, але воно не збулося. Надто вже класно Нандо все зробив, а Стелла велосипед не став вигадувати.
Leha01
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
Дьявол
1. Слава, хочу уточнить на счет того обгона на предпоследнем круге... Если бы Себ остался правыми колесами на поребрике - обгон был бы законным? Это я к тому, что для этого у него место было - на старте вон вообще сантиметры разделяют машины...
2. В чем причина того, что Себ а потом Дженс стабильно догоняли Нандо, даже снимали по 0,3-0,5 сек на круге, но потом опять отдалялись?
3. Почему "крыло" неоднократно не помогало им достать испанца, ведь у скудерии максималка довольно посредственная?
4. У меня на протяжении всей гонки было ощущение, что Фернандо рано или поздно кто-то обойдет. У тебя такого чувства не было?
Спасибо.
Leha01
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
Leha01
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
Leha01
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил