Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Футзал. Высшая лига
| Обновлено 20 мая 2011, 11:15
9232
4

Мирон КІНДІЙ: «Є гроші створюй клуб, немає – грай в шахи»

Власник львівського ТВД Мирон КІНДІЙ розповів про причини зникнення команди

| Обновлено 20 мая 2011, 11:15
9232
4
Мирон КІНДІЙ: «Є гроші створюй клуб, немає – грай в шахи»

«Мені сказали, не виконали завдання, ми фінансувати не будемо»

– Які причини зняття команди зі чемпіонату?
– Головною червоною ниткою, яка є в нас вже півтора – це недостатня кількість фінансування. Будівельна компанія ТВД, як така, вже давно не фінансує клуб із однойменною назвою. Цей клуб фінансують друзі Мирона Кіндія, друзі Віталія Кіндія, наші закордонні партнери. Але у зв’язку з тим, що ми маємо кризовий час, багато з наших приятелів і друзів відмовились фінансувати команду і потрібно було щось вирішувати. Для того, щоб вона не зійшла з рейок, так як команда «Інтеркас», «Тайм», «Будівел», Житомир, потрібно було просто прийняти здорове рішення, зустрітись із інвесторами, які закохані у футзал. Тому що у футзал потрібно бути закоханим, адже це є не олімпійський вид спорту, це просто забавка, це добрий настрій, це режим, якщо сам трохи займаєшся. Тому шукали таких партнерів і вони знайшлись.

Але як люди, які тратять гроші і це не є їхнім основним задоволенням, вони поставили завдання. Хлопці, ми будемо працювати, але ви повинні увійти до четвірки кращих команд країни. В принципі, можливість у нас була. Команда була специфічною, могла обіграти будь-якого лідера. Але сьогодні я розумію, що наша команда – це команда однієї гри, як показав плей-офф. Після того, як ми не увійшли у четвірку, я ще раз звернувся до наших потенційних партнерів. Вони мені відповіли, ну ми бачимо, Мирон, сталось. В принципі програли серію 2:3, була боротьба, все-таки грали проти другої команди, ви сьомі. Поставили нове завдання – п’яте місце і тоді працюємо далі.

Це я відразу на тренуванні сказав хлопцям. Якщо посідаєте п’яте місце, то все буде добре, будете мати заробітню плату, будемо мати нормальне фінансування, і на наступний рік будемо мати інакші завдання. Або інший варіант – знімаємось із чемпіонату, тому я, як Кіндій Мирон Романович і компанія ТВД, не можемо далі фінансувати команду, бо скрутно. Робимо результат, і робимо новий крок у історії команди ТВД-Петро, чи ТВД-Іван. Не має значення, але абревіатура ТВД залишилась б. Ми її не виконали. Після цього я роблю третій дзвінок до своїх партнерів. Вони відповіли: «Мирон – не виконали, значить, нас це не цікавить».

Після чого, я зателефонував тренеру Леоніду Петровичу Маковському і сказав, що із сьогоднішнього дня команда припиняє існування. Незважаючи на те, що з точки зору бізнесу, чи з точки зору історії, чи просто з критеріїв футзального клубу, потрібно було залишитись, дограти матчі за 7 місце, тримати контракти, можливо хтось когось б купив. Але все це стає на другий план, коли не виконується головне завдання. За 10 років у футзалі високого рівня я побачив все, і добре, і не дуже. Орієнтуючись сам в цьому, я нічого своїм майбутнім партнерам пообіцяти не міг. Адже м’яч круглий, поле рівне. І тому я побоявся категорично відповідати за чиїсь гроші.


«На наступний день вони могли влаштовувати своє життя, як хотіли»

– Що буде з гравцями?
– Я настільки вражений останнім програшем «Кардиналу-Рівне» із рахунком 1:7, що я просто не хочу ні з ким спілкуватись, мене не цікавить ні один гравець. Вони на наступний день могли влаштовувати своє життя так, як вони цього бажають. Я нікого не тримаю, не хочу нікого просити. До них немає ніяких застережень. Вони всі стали вільними агентами. І на ринку поповнять ряди добрих, багатих команд. Кому як повезе.

– А що буде наступного сезону? Може Ви передумаєте?
– Команди ТВД не буде вже і цього сезону. А з наступного сезону категорично не буде. Тобто, 10 травня 2011 року футзальний клуб ТВД, як такий, припинив своє існування.

– Не було варіанту об’єднання, наприклад із «Енергією»?
– Для того, щоб об’єднуватись, потрібно фінансувати. Для того, щоб ми з вами щось ділили і мали однакове право голосу, ми повинні однаково вкладати. Звичайно, у нас зріла така думка, щоб об’єднатись і створити один клуб, який буде називатись ТЕТ – «Тайм», «Енергія», ТВД, чи футзальний клуб «Львів». Але не може такого бути, що фінансувати буде «Обленерго», а клуб буде називатись так, бо Кедик і Кіндій друзі команди «Енергія», Стефанківа, Фелишина. Має бути рівноправність. Є гроші, створюєш, немає – грай в шахи.


«Вся проблема в бідності нашого виду спорту»

– Цього сезону вже зникли такі титуловані клуби, як чемпіони України «Тайм», «Шахтар», тепер припинив існування володар кубка країни ТВД. Можливо, причини зовсім не у клубі, і не у президентів, чи керівництві, а можливо, проблема в асоціації.?
– Я ще раз повторю свої слова. Футзал – це забавка, це не олімпійський вид спорту. Зараз цей вид спорту стрімко розвивається, він цікавий для всіх поколінь. Що таке, зібратись компанією, поїхати двома машинами і побігати на майданчику 20 на 40. Це не зібрати 22 чоловіки, знайти десь велике поле і в кайф побігати у футбол. Тому футзал має величезне число прихильників у цілому світі.

Напевне, футзал можна розцінювати як бізнес, але не у нашій бідній державі. Я не знаю, основних причин, чому знявся «Шахтар», напевне, не через фінансів. Які саме принципи у них були, я не знаю. Звісно, що конфлікт між «Шахтарем» і Асоціацією назрів вже давно. Просто не було можливості піти. Вони звісно все виграли, були у півфіналі Кубка УЄФА. Вони знають, як ще можна виграти. Вони в будь-який момент можуть повернутись, купити 5 бразильців і знову стати чемпіонами. Тому що рівень нашого чемпіонату не такий високий, як той ж чемпіонат Росії, Іспанії, Італії, чи тої ж Португалії.

Знову ж таки «Тайм» – проблема фінансів. Роман Кедик достатньо амбітний чоловік, принциповий. Він у своєму житті зробив правильно. Він один раз потратив достатню кількість грошей, взяв кращих футболістів, взяв кращого тренера, двічі виграв чемпіонат України, кубок країни і попрощався. Адже далі можливості тягнути воза не мав, тому що і футболісти і тренер були достатньо високооплачувані. В ТВД ідентична ситуація. Про нашу Асоціацію можна говорити багато. Ми могли б створити нормальну Прем’єр-лігу, як у великому футболі – з одної сторони, з другої сторони – нереально. Тому що кількість багатих команд на теренах України десь коливається у районі 4-6 команд. А реально для проведення чемпіонату нам потрібно команд 12.

Якщо є бідні клуби, якщо немає чим фінансувати, то про яку Прем’єр-лігу можна говорити. Якщо ми боремось стільки разів, щоб фінал Кубка України показували по УТ-1, хоча б. Як ми будемо пропагувати футзал, якщо його ніде немає. Тільки по інтернету можемо подивитись стислі, короткі записи. Тому вся проблема в бідності нашого виду спорту. У великому футболі все по-іншому. Там інші гравці, інші гроші. Бачите в Іспанії все по-іншому, там футзал це бізнес, у Італії все по-іншому. А от у Голландії, це напівлюбительський вид спорту, візьмемо Бельгію – професійний, але все-таки не так розвивається, як хотілось б.

Шкода за Україну, адже у нас є дуже багато талановитих футболістів. Не всі хлопці, які хочуть стати футболістами, ними стають – вони переходять у футзал. Хоча школи футзалу різняться від шкіл футболу. Тому що у футзал повинні грати математики. Тому що у футзалі потрібно бути не тільки високим, сильним і витривалим. У футзалі потрібно бути мудрим і треба мати шалену стартову швидкість і високу техніку, тоді ти можеш здобути супервисоких результатів. Футзальні школи розвиваються. От у Харкові, у Львові розвивається школа «енергетиків». Ви ж бачите, що у «Таймі» більшість гравців із Харкова, у «Енергії» – з Харкова і Запоріжжя, бо колишня запоріжська школа була дуже сильна.


«Він знає, що я дуже емоційний»

– Які Ваші дії після рішення, що команда припиняє існування?
– Я спочатку повідомив тренера і гравців. Лисенчук мені зателефонував сам. Адже 10 травня ми відправили офіційного листа, що ми припиняємо своє існування. У мене було кілька дзвінків від Геннадія Анатолійовича, у яких він казав, що Мирон, подумай. Він знає, що я дуже гарячий чоловік, а потім охолону і більш прагматично на все дивлюсь. Але тут не було все зроблено на емоціях, ми до цього йшли. Мали б результат, мали б команду, немає результату, немає команди.

Розумієте, платити футболісту 10 років по 100 гривень і мати з 5 по 8 місце – це одна справа. І заплатити футболісту 300 гривень два роки і за ці роки стати чемпіоном і володарем кубка – це зовсім інше. Напевне, варіант другий, кращий. Бо за 10 років фінансовий мішок по утриманню першого варіанту набагато більший, ніж по утриманню другого. Я дякую сьогодні насамперед Роману Ковальчику, який з провінційної непрофесійної команди ТВД зробив висококласну команду, пообіцяв, що ми доб’ємось результату. Вся команда стала майстрами спорту, ми вперше у історії футзалу на Західній Україні стали володарями кубка країни, два рази були у фіналі. Після того у нас почався спад. У Ковальчика було одне бачення, у футболістів – інше. Вони подумали, що вони переросли Ковальчика. Але це не так, і правий був Ковальчик, коли казав, що ці футболісти вже своє відіграли і максимум, що вони можуть досягти у чемпіонаті – це п’яте-шосте місце.

Звичайно, Леонід Петрович Маковський хотів розвіяти ці думки і довести, що й цими футболістами можна боротись за перші чотири місця у нашому чемпіонаті. Але Леонід Петрович програв. Хоча я прекрасно розумію, як Ковальчик переживав за результат, адже ми друзі, він непросто пішов з нашого клубу, він хотів себе попробувати з іншими людьми. Тому що він з маленьких, молодих Денисів, Маринюків, Чеботарьових, Хаверів, Цимбаляків і інших, зробив майстрів спорту. Насамперед за це його потрібно поважати. За тренування, які були просто супер, професійними цікавими. На тренування у Ковальчика я кидав все і біг на заняття. Леонід Маковський багато перейняв від Романа, також були добрі тренування. Але все сталось, як і прогнозував Ковальчик, що цією командою високих місць досягнути буде неможливо.


«Зараз в мене грає кров спортсмена»

– Чи будете Ви ще прощатись з гравцями тренером? Ви довгий час грали пліч-о-пліч з ними. Все ж таки ви також виходили на майданчик. Чи є Ваша частка вини у тому, що невиконане завдання?
– Звичайно, в тому що сталось, винуваті ми всі. Насамперед винуватий я, тому що я дуже сильно вірю людям. І те що сталось – це не перший раз. Я можу пригадати свої обіцянки футболістам перед виїздною грою з «Монолітом», де ми програли 1:2, перед грою у Луганську із ЛТК, де ми вигравали 3:1 і домоглись нічиєї 3:3. Я сам брав участь у зустрічі із «Єнакієвцем», де ми на останніх хвилинах програли. Тобто, колектив в нашій команді був ідеальним, проте це не означає, що в нас був ідеальний футзал. Мені для того, щоб пробачити розгром від «Кардиналу», потрібно, щоб пройшов час. Я, звичайно, не збираюсь сваритись з будь-яким із футболістів і бути їм неприятелем. Це мої партнери, мої друзі, але потрібно, щоб пройшов якийсь час. Зараз в мене грає інша кров, кров спортсмена.

Чому моя команда має програти команді «Кардинал»? Потенційно, я рахував, що моя команда є сильнішою, але я помилявся. Тому я щиро вітаю Валявку, за те що він зробив правильний крок, перейшов з базування львівського на рівненське, отримав там достатньо друзів, приятелів та інвесторів. Під прапор взяв кілька колишніх гравців ТВД, це – Дєнюжкін, Маринюк, Чеботарьов. Забрав кілька футболістів із колишньої «Енергії» і «Тайму». Мав кілька своїх виконавців. І зробив добротну бойову команду. Молодець. Я буду вболівати, щоб він посів п’яте місце у чемпіонаті.

А своїм хлопцям є бажаю щасливої дороги у великому спорті. Я думаю, що ми ще не один, і не два рази зустрінемось і будемо мати про що поспілкуватись, а зараз, на жаль, в мене немає душевної сили спілкуватись із колишніми приятелями по шкіряному м’ячу.

– Ви говорили про контракти гравців, що вони стають вільними агентами. Мирон Кіндій також вільний агент. Це останній сезон Мирона Кіндія?
– Ви знаєте, останні два роки я вже не займався футзалом, я більше займався фізкультурою у тому футзалі. Мені було дуже цікаво, це спонукає до режиму, до правильності ведення щоденного життя. Тому я думаю, що після того, як ми виграли кубок України, Мирон Кіндій зрозумів, що його кар’єра вже завершилась. Але просто по інерції дозволяв у своїй команді поруч займатись тим видом спорту. На сьогоднішній день я закінчив із футзалом. У професійному футзалі, я вже так думаю, що ніколи не буду брати участь. А у ветеранських турнірах, у різних нетрадиційних, менш професійних турнірах, якщо буде сила і задоволення, то, звичайно, буду грати, адже це мій сенс життя вже 13 років.

Володимир КРУПЧУК. Футбол 5х5

Источник Sport.ua
Оцените материал
(2)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Костюк – среди топов. Стали известны все участницы 1/2 финала в Штутгарте
Теннис | 19 апреля 2024, 23:48 2
Костюк – среди топов. Стали известны все участницы 1/2 финала в Штутгарте

Украинка вошла в четвертку сильнейших на самом престижном турнире категории WTA 500

Карлос ЭСПИНДОЛА про Лунина: «По-прежнему прекрасная игра вратаря «Реала»
Футзал | 18 апреля 2024, 12:54 0
Карлос ЭСПИНДОЛА про Лунина: «По-прежнему прекрасная игра вратаря «Реала»

Вратарь сборной Бразилии по футзалу отметил игру Андрея Лунина против «Манчестер Сити»

Комментарии 4
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
fanatka_m
Есть только одно желание сказать Леонид Маковский на голову сильнее Вашего выше упомянутого Ковальчика, если бы он был на столько сильным тренером,как вы говорите, ваша команда не потеряла бы, много хороших футболистов,и в том числе его воспитанников, ушел по причине их уровень вычерпан,это банальная и саморазочаровавшаяся причина, посмотрите хотя бы для начала счета игр с Ковальчиком,а потом с Маковским!И если он так силен тренер сборной Украины, то почему же он работает тренером в команде, которая занимает последнее место в нашем чемпионате(не в обиду команде ЛТК)???
trancelife
Киндий решил перейти на шахматы
lemberg2011
Шось дуже все закручено-четверте.пяте місце...зрозуміло що немає грошей і для чого водити кота за хвіст.
Kontao
не порядно ви пуступаєте, як б не було скрутно все ж думаю, ви не маєте морального права ось так просто залишити своїх партнерів. Навіть Донецьк коли знімався і то до них підійшло керівництво і сказало в очі, подякувало, розрахувалось з ними! Який ви професіонал? Професіонали так не роблять. Не хочу говорити, думаю і ваші гравці тепер вже з вами не будуть говорити бо ви показали своє істинне обличчя! Шкода, команда й справді була хорошою і не думаю, що їхній рівень вже вичерпаний. Думаю ви ще пожалієте! Сильна людина шукає шляхи вирішення проблеми, слабка тільки ж причини!