Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Другие новости
|
1115
0

Десять років, прожитих недаремно

Всеукраїнська футбольна асоціація студентів відсвяткувала ювілей

Десять років, прожитих недаремно

Днями Всеукраїнська футбольна асоціація .студентів (ВФАС) відсвяткувала своє перше десятиріччя. Мабуть, отака кругла дата дає підстави подивитися на пройдений організацією шлях і підбити певні підсумки. А вони, без перебільшення, досить вагомі і яскраві. Візьмемо хоча б той факт, що студентська збірна України — дворазовий чемпіон Всесвітніх універсіад: 2007 року в Бангкоку (Таїланд) і 2009-го в Белграді (Сербія). Обидва рази до тріумфу нашу команду приводив заслужений тренер України Володимир Лозинський. До речі, вдалою репетицією сходження на «золоті» вершини був 2001 рік, коли українські студенти під орудою Анатолія Бузника стали срібними призерами Універсіади.

Неодмінно варто згадати і золоті медалі команди Тернопільського національного педагогічного університету на чемпіонаті Європи-2009 серед університетів. Призерами таких змагань ставали колективи Міжрегіональної академії управління персоналом (Київ) та Національного технічного університету нафти і газу (Івано-Франківськ). Є вагомі здобутки і у футзалі. 2007 року команда Дніпропетровської державної фінансової академії стала чемпіоном Європи-2007 серед університетів у місті Копер (Словенія).

Згадаємо і те, що ВФАС виступила одним із засновників Європейської студентської федерації футболу. А 2008 року Київ приймав VI чемпіонат Європи серед університетів. І, як стверджують люди, авторитетні в студентському спорті, його організація була визнана найкращою. І ніхто її ще не перевершив.

З 2001 року Асоціація стала колективним членом ФФУ. І з того ж року проводяться всеукраїнські студентські змагання з футболу і футзалу. А з 2006-го відновлено змагання серед вищих навчальних закладів у форматі чемпіонатів. І цим турнірам постійну інформаційну підтримку надає «Голос України».

Увесь цей період ВФАС керує заслужений тренер України Віталій ПИЛИПЕНКО.

—Либонь, події на XII конгресі ФФУ, роботу якого було зірвано, залишили в затінку святкування 10-річчя ВФАС? — запитую Віталія Олександровича.
—У жодному разі, свято у нас було справжнє. Ми зібрали всіх наших активістів, тренерів, ректорів вузів, котрі мали змогу прибути того дня до Будинку футболу. Перший заступник президента, виконавчий директор Федерації футболу України Олександр Бандурко, віце-президент ФФУ Анатолій Біденко вручили нагороди тим, хто попрацював найкраще. Були відзнаки і від тоді ще існуючих окремо перед об'єднанням Міністерства освіти і науки та Міністерства у справах сім'ї, молоді та спорту. А потім усі присутні сіли разом за родинним столом і відсвяткували подію як належить.

—А що за ці роки запам'яталося найбільше?

—Звичайно, блискучі виступи наших хлопців у Бангкоку і Белграді, перемоги і призові місця українських команд на єврочемпіонатах. Але не менше тішать наші внутрішні здобутки.

—До речі, а в скількох областях є нині осередки ВФАС?

—Можу назвати їх навіть по пам'яті: Львівська, Дніпропетровська, Полтавська, Запорізька, Миколаївська, Рівненська, Одеська, Харківська, Тернопільська, Сумська, Чернівецька, Чернігівська, Київська області, Автономна республіка Крим, міста Київ і Севастополь. Сьогодні ми працюємо над створенням обласних осередків у всіх без винятку регіонах держави.

—Кажуть, що ВФАС тепер слугує прикладом для сусідніх держав...
—Так, наш досвід готові переймати в Росії, Латвії, Литві, Азербайджані, Чехії, Казахстані, Молдові тощо. До речі, на нещодавній зустрічі представників асоціацій студентського футболу в Санкт-Петербурзі (Росія) було створено «Відкриту студентську лігу», турніри якої розпочнуться в липні наступного року. Учасниками змагань стануть кращі університетські команди країн СНД та Східної Європи.

—Напевно, є ті, кому вам хочеться сьогодні подякувати особливо?
—Насамперед ректорам закладів, команди яких брали і беруть участь у нашому чемпіонаті. На цих людях, скажу без зайвого пафосу, тримається вся наша справа. Ось імена цих достойників: Євстахій Крижанівський (ІФНТУНГ, Івано-Франківськ), Георгій Щокін (МАУП, Київ), Володимир Кравець (Тернопільський національний педагогічний університет), Степан Мельничук (Національний університет, Чернівці), Петро Мельник (Національний університет державної податкової служби, Ірпінь), Віктор Реутов (КЕІ-КНЕУ, Сімферополь), Віктор Огаренко (Класичний приватний університет, Запоріжжя), Анатолій Мазаракі (Київський національний торгово-економічний університет), Михайло Міюсов (Одеська морська академія) та інші.

Теплі слова вдячності хочу сказати також на адресу перших віце-президентів ВФАС Віктора Пилипишина, Олега Первушкіна, Олега Лащука, усіх членів виконкому. Особлива подяка президентові Спортивної студентської спілки України, академіку Василеві Кременю.

Користуючись нагодою, хочу привітати всю нашу футбольну студентську сім'ю з наступаючим Різдвом і Новим роком! Гадаю, що 2011 рік стане для нас щасливим, а наш чемпіонат міцнішатиме і до нього приєднуватимуться нові команди. Але головна мрія — успішний виступ національної студентської збірної на черговій Всесвітній універсіаді, котра відбудеться цього разу в Китаї.


Віктор БРАНИЦЬКИЙ, газета «Голос України»

Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей
Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.