Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Украины
|
4381
8

Клуби, які зникли. Ч.4

В Одесі, крім «Чорноморця», було ще п'ять команд

Клуби, які зникли. Ч.4

Ми продовжуємо згадувати всі клуби та команди, які за період незалежності України виступали в її чемпіонатах (вища, перша та друга ліги), але нині вже припинили існування (чи то за назвою, чи за статусом). Нагадаємо, що аналіз виступів колективів ми проводимо за територіальним принципом, по областях (в абетковому порядку). Від Автономної республіки Крим, потім по всіх 24 областях та містах Київ і Севастополь, які мають окремий статус. У попередніх числах ми відвідали колективи АР Крим, Вінницької, Волинської, Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Закарпатської, Івано-Франківської, Київської, Луганської, Львівської областей. У цьому числі ми пройдемося по Миколаївській, Одеській та Полтавській областях.

Частина 1 – ТУТ
Частина 2 – ТУТ
Частина 3 - ТУТ

Миколаївська область

Команда з Очакова «Артанія» з'явилася на футбольній мапі лише в чемпіонатах незалежної України. До того часу її знали як «Маяк» (Очаків). Створена 1988 року команда посіла 2-е місце у чемпіонаті Миколаївської області й уже наступного року дебютувала в чемпіонаті і Кубку України серед КФК. А 1990 року «Маяк» навіть завоював Кубок СРСР серед виробничих колективів. Розпочала «Артанія» виступ у чемпіонатах України 1992 року відразу в першій лізі. Ще у сезоні-1992/93 очаківський колектив закріпився у першому дивізіоні, а ось у сезоні-1993/94 потрапив до лав аутсайдерів і понизився в класі. Надалі, до 1995 року, команда виступала у другій лізі, поки об'єдналася з ФК «Олімпія ФК АЕС» (Южноукраїнськ) під цією ж назвою. Нині: такої команди, яка пізніше отримала назву «Енергія», немає навіть у чемпіонаті Миколаївської області.

Офіційною датою народження команди «Водник» (Миколаїв) вважається 1946 рік, хоча деякі джерела вказують на те, що ще на початку 20-х років XX століття вона існувала як ФК «Вантажники». Відродившись після війни, команда регулярно виступала у чемпіонатах міста, області й України.

І хоч у 1980-і роки колектив мав величезні успіхи на рівні міста, області та в аматорських змаганнях тодішньої УРСР, на початку 1990-х він все ж припинив існування. Лише на початку XXI століття миколаївській команді вдалося відродитися. Спочатку колектив став чемпіоном міста, потім області, а згодом (сезон-2002) у першості України серед аматорів завоював право виступати у чемпіонатах України серед професіоналів. Та розпочавши виступи у другій лізі у сезоні-03/04, миколаївці після першого кола знялися зі змагань. Нині: у чемпіонаті Миколаївської області такої команди немає. Наскільки відомо, не грає «Водник» і на першість міста.

Миколаївський «Евіс» з'явився на футбольній карті ще 1920 року як «Наваль». 1938 року під назвою «Динамо» був бронзовим призером чемпіонату України. 1950-го року команда дійшла до півфіналу Кубка УРСР, а 1969-го під назвою «Суднобудівник» — до півфіналу Кубка СРСР. У чемпіонатах України «Евіс» розпочав виступати з 1992 року у вищій лізі, але вже у дебютному сезоні вилетів до першої ліги. Та вже у сезоні-1993/94 «Евіс» знову виборов право виступати у вищій лізі. Уже наступний сезон-(94/95) «Евіс» прибрав назву СК «Миколаїв». Нині: під назвою МФК «Миколаїв» виступає у другій професіональній лізі України.

«Олімпія ФК АЕС» (Южноукраїнськ) з'явився на футбольній карті світу 1990 року. Двічі команда ставала чемпіоном області (1991, 1993), ще двічі (1992, 1995) — володарем Кубка області. У чемпіонатах України колектив, об'єднавшись з ФК «Артанія» (Очаків), під своєю назвою почав виступати із сезону-1995/96 у другій лізі. Безперервно і без змін команда грала аж десять років, поки на сезон-2005/06 колектив вийшов під назвою «Енергія» (Южноукраїнськ). Погравши під цим ім'ям ще два роки, колектив у кінці сезону-2007/08 розформувався. Нині: такої команди немає.

СК «Миколаїв» — фактично та ж команда, що і «Евіс» (Миколаїв). У сезоні-1994/95, перейменувавшись з «Евіса» на СК «Миколаїв», колектив пробув у вищій лізі лише два роки і за підсумками сезону-1995/96 вилетів до першої ліги. Щоправда, вже за підсумками сезону-1997/98 миколаївці знову повернулися до вищої ліги. Але за підсумками сезону-1998/99 знову вилетіли до першої ліги. Там СК «Миколаїв» був перейменований на ФК «Миколаїв». Нині: під назвою МФК «Миколаїв» виступає у другій професіональній лізі України.

Одеська область

«Динамо-СКА» (Одеса) — один з найстаріших клубів України, оскільки зародився ще 1923 року як «Динамо» (Одеса). Колектив неодноразово припиняв своє існування, потім знову відроджувався. Вже у незалежній Україні команда відродилася як «Динамо-Дагма» (Одеса) 1994 року. А вже за рік, а саме на сезон-1995/96, одесити вийшли на змагання у чемпіонаті України серед команд другої ліги, — щоправда, вже під назвою «Динамо-Флеш»(Одеса). Та пробули у другій лізі лише рік і, за підсумками того ж таки сезону, опинившись серед аутсайдерів, понизилися в класі. Нині: відносно недавно (2005 рік) команда була відновлена як «Динамо-Честь» і почала виступати на першість міста. Але 2007 року знялася зі змагань, і нині такої команди немає.

«Динамо-Флеш» (Одеса) — див. «Динамо-СКА» (Одеса).

СК «Одеса» народився 1944 року під назвою ОДО (Одеса). А у 1965-66 роках команда брала участь у вищій лізі СРСР. У чемпіонатах України одесити розпочали виступ з 1992-го у вищій лізі, але у тому ж дебютному сезоні вилетіли до першої ліги. Пробувши там п'ять сезонів, СК «Одеса» за підсумками сезону-1996/97 вилетів до другої ліги. Та вже за два роки, а саме 1999-го, одесити знову повернулися до першої ліги. Щоправда, того ж року клуб припинив своє існування, а на базі команди СК «Одеса» було створено команду «Чорноморець-2». Нині: «Чорноморець-2» (якщо його можна назвати правонаступником СК «Одеса») виступає у другій професіональній лізі України.

«Динамо» (Одеса)
— фактично та ж команда, що й «Динамо-СКА». Вилетівши за підсумками сезону-1995/96 з другої ліги (на той час маючи назву «Динамо-Флеш». — Прим, авт.) одеський колектив знову відродився, але під ім'ям «Динамо» (Одеса). Сталося це 1997 року. Та вже за підсумками сезону-1997/98 колектив знову опинився серед аутсайдерів другої ліги. Від пониження в класі динамівців врятувало лише те, що вони об'єдналися зі ще одним клубом із Одеси — «СКА-Лотто» і зберегли прописку. Наступний сезон, 1998/99, колектив уже розпочав під назвою «Динамр-СКА». Однак уже після першого кола одеську команду було дискваліфіковано, і в решті матчів їй було зараховано технічні поразки. 2005 року команда відновилася як «Динамо-Честь» і почала виступати на першість міста. Але 2007 року знялася зі змагань, і нині такої команди немає.

«Динамо-Флеш» (Одеса) — див. «Динамо-СКА»(Одеса).

Футбольний клуб «Пальміра» (Одеса) зародився 1999 року як «Чорноморець-Ласуня». Певний час команда виступала в аматорських змаганнях, а з сезону-2003/04 розпочала грати у чемпіонатах України саме під назвою «Пальміра». Але пробула там лише два роки і вже перед початком сезону 2005/06 знялася зі змагань. Нині: у чемпіонаті області такої команди немає.

Як називався «Портовик» (Іллічівськ) 1962 року, коли зародилася ця команда, сказати важко, відомо лише, що у 1990-х роках мала назву «Енергія» (Іллічівськ). Ще за радянських часів колектив чотири рази ставав чемпіоном Одеської області (1971, 1975, 1977, 1979) та тричі (1970, 1973, 1979) був володарем Кубка області. У чемпіонатах України колектив розпочав виступати після трьох проведених років у аматорських змаганнях, а саме із сезону-1995/96. Провівши у другій лізі сім років, на сезон-2002/03 «Портовик» уже не вийшов. Нині: такої команди немає.

У тому, що в Одесі з'явилася команда з нетиповою для цього краю назвою «Реал», нічого дивного немає, адже її було створено на базі клубу вболівальників іспанського «Реалу» (Мадрид). Сталося це у грудні 2002 року. Спочатку це була спортивна школа «Реал», згодом з'явилася доросла команда. Лише за один рік вона стала чемпіоном та володарем Кубка Одеси (2003) та переможцем зимової першості міста. А вже за рік за рекомендацією Одеської обласної федерації футболу і Асоціації аматорського футболу команда отримала статус професіонального колективу і стала виступати у чемпіонаті України. Проте пробула у другій лізі лише рік і перед початком сезону-2005/06 знялася зі змагань. Нині: такої команди не існує.

Одеський «СКА-Лотто» з'явився на футбольній карті ще 1995 року під назвою «Лотто» (Одеса). Після того, як команда 1997 року стала чемпіоном і володарем Кубка області, вона стала виступати у чемпіонатах України. Вже у дебютному сезоні (1997/98) колектив посів високе друге місце. Але наприкінці першості знявся зі змагань, тим самим зберігши прописку землякам — команді «Динамо» (Одеса). Нині: команди з такою назвою на футбольному горизонті немає.

Полтавська область

Кременчуцький «Адомс» — відносно молода команда, адже народилася 1998 року. Погравши в обласних змаганнях лише рік і ставши фіналістом Кубка області, команда уже на сезон-1998/99 заявилася у чемпіонат України серед колективів другої ліги. Проте пробули там кременчужці лише два роки і на сезон-2001/02 уже не вийшли. Нині: такої команди у чемпіонаті області немає.

«Ворскла-Нафтогаз» (Полтава) народилася у Полтаві ще 1955 року як «Колгоспник». Того ж року колектив почав виступати у першості України серед КФК, ще через рік (1956) здобув свій перший трофей — Кубок УРСР. Далі команда виступала у класі «Б» чемпіонату СРСР, з 1968 року — у класі «А». Після того, як 1971 року відбулася реорганізація футбольного чемпіонату, полтавці потрапили до другої ліги чемпіонату СРСР, аж поки 1982 року команда опинилася серед аутсайдерів і припинила існування. Відродження її відбулося 1984-го. Полтавці знову, як і тридцять років тому, розпочали сходження на футбольні вершини з першості серед КФК. Лише за три сезони команда дісталася до другої ліги чемпіонату СРСР, а 1988 року за малим не вийшла до першої всесоюзної ліги.

Після розвалу СРСР полтавці, за підсумками сезону 1991-го, опинилися у першій лізі чемпіонату України. Команда почала виступати під назвою «Ворскла» (Полтава). Починаючи із сезону-1992, провела у першому дивізіоні чотири з половиною роки і за підсумками сезону-1995/96 виборола право виступати у вищій лізі чемпіонату України. Там ворскляни провели вісім сезонів, здобувши за цей час бронзові медалі (сезон-1996/97), а перед сезоном-2003/04 команду було перейменовано на «Ворсклу-Нафтогаз». Під цим ім'ям полтавці провели лише два роки і перед сезоном-2005/06 повернули собі знову назву «Ворскла». Нині: під назвою «Ворскла» колектив є учасником прем'єр-ліги.

Хоча прийнято вважати, що «Ворскла-2» (Полтава) як резервна команда ФК «Ворскла» була заснована 1997 року, історія цього колективу, напевно, все ж таки давніша. Років на сорок. 1955 року, коли в Полтаві з'явився «Колгоспник» (майбутня «Ворскла»), було створено і ДЮСШ «Колгоспник». Уже 1956 року молоді полтавці посіли призове місце у змаганнях першості СРСР серед юнаків. 1957 року «Колгоспник-2» виступав у чемпіонаті області. 1959-го — в першості України серед КФК. Коли 1968 року «Сільбуд» («Ворскла») вийшов до 2-ї групи класу «А» (перша ліга чемпіонату СРСР), у нього були і дублюючі склади. 1983 року, після розформування головної команди, резервісти «Колоса» (одна з назв «Ворскли») виступали у чемпіонаті Полтавщини. Саме з тих гравців 1984-го було складено нову команду під сучасною назвою «Ворскла». Відродження команди припало на середину 90-х років минулого століття, коли ФК «Ворскла» 1997 року заявила резервну команду на першість області. Того ж року, а саме із сезону-1997/98, колектив розпочав виступати у чемпіонатах України. Здебільшого перебуваючи у середині турнірної таблиці, полтавці провели у другій лізі вісім років, а потім, за підсумками сезону-2004/05, опинилися серед аутсайдерів і вилетіли з другої ліги. Нині: у чемпіонаті області такої команди немає, але резервна команда у ФК «Ворскла» є. Вона виступає у першості серед молодіжних команд клубів прем'єр-ліги.

Футбольний клуб «Миргород» зародився у 1990-х роках минулого століття як ФК «Петрівці» і спочатку представляв село Миргородського району з однойменною назвою. Саме під такою назвою команда почала виступати у чемпіонатах України у другій лізі з сезону-1996/97. Щоправда, у такому статусі і під таким ім'ям колектив виступав лише рік, аж поки у першій половині сезону-1997/98 не переїхав до райцентру Миргород і взяв собі назву «Миргород». А ще через два роки, а саме після першого кола першості-1999/2000 він знявся зі змагань і у решті матчів йому присудили технічні поразки. Нині: під назвою «Миргород» виступає у чемпіонаті області.

«Нафтохімік» (Кременчук)
— клуб, історія якого почалася вже у незалежній Україні. До того, як почати виступи у професіональних змаганнях, «Нафтохімік» став чемпіоном Полтавської області (1992) і двічі (1992, 93) володарем Кубка області. У чемпіонатах України кременчужці розпочали грати із сезону-93/94 і відразу вибороли право виступати у першій лізі. Однак на сезон-1996/97 команда не вийшла. Нині: команди з такою назвою немає.

ФК «Петрівці» — див. «Миргород».

Олексій КОМАРОВСЬКИЙ, газета «Український футбол»

Оцените материал
(2)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

ВИДЕО. Все действия Лунина в четвертьфинальном матче ЛЧ против Ман Сити
Футбол | 18 апреля 2024, 14:40 1
ВИДЕО. Все действия Лунина в четвертьфинальном матче ЛЧ против Ман Сити

Украинский вратарь «Реала» сделал 8 сейвов в основное время игры и отразил 2 послематчевых пенальти

Переплюнул Куртуа! Лунин установил невероятный рекорд Реала в ЛЧ
Футбол | 18 апреля 2024, 00:28 17
Переплюнул Куртуа! Лунин установил невероятный рекорд Реала в ЛЧ

Украинский вратарь совершил наибольшее количество сейвов в одном матче

Комментарии 8
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
Bestbodia
хай би і чорноморець там опинився
sasha_oz
Так а які ж тоді питання у BekXan — 28.10.2010 15:55

Клуби, які зникли. Ч.4
«Ворскла-Нафтогаз» (Полтава) ?????????шо ты куришь Олексій КОМАРОВСЬКИЙ???????????7
morales35
sasha_oz,читай уважніше:
"але нині вже припинили існування (чи то за назвою, чи за статусом)"
sasha_oz
Так команди "Ворскла-Нафтогаз" справді немає. Грає команда "Ворскла". Питання в іншому: чи варто вписувати у графу "зниклі", ті команди у яких змінилися власники, а відповідно й назва. За цією логікою "Зірка-Нібас" (Кіровоград) теж зникла...
daber
BekXan — 28.10.2010 15:55
))) +1
Vovasss — 28.10.2010 16:11
там пів України ще немає
Vovasss
А де ж Львівська область?
BekXan
Клуби, які зникли. Ч.4
«Ворскла-Нафтогаз» (Полтава) ?????????шо ты куришь Олексій КОМАРОВСЬКИЙ???????????7
daber
Можете ще й "Десну" чернігів дописати. "Спасибі" Савченку. Хоча, кліпи зі своєю попсою на ТВ крутить гроші в нього знайшлися.