Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Разное
|
978
0

САВИЦЬКИЙ: «Американці дешевші українців»

Директор «Політехніки-Галичини» Ігор Савицький поділився секретами кадрової роботи баскетбольних клубів

Повідомленнями про футбольні трансфери рясніють теленовини чи шпальти майже усіх видань, що висвітлюють спортивну тематику. Чи не кожного дня з’являється інформація про ймовірну міграцію того чи іншого гравця. Деякі футбольні агенти такі ж популярні, як гравці національної збірної чи наставники провідних клубів. Протилежна ситуація склалася у баскетболі. Про трансфер у більшості випадках з’являється інформація уже пост-фактум. 

--Ігоре Васильовичу, скільки коштують американські-баскетболісти легіонери?
Є різні гравці. Скажу так, гравці, які вже пограли у європейських клубах, коштують дорожче за тих, які приїжджають з Америки і вперше потрапляють в українську команду. Адже, ті що уже пограли у Європі – більш адаптовані, їх вже бачили у грі і вони, відповідно, мають кращу можливість заробити в Європі, ніж у себе на батьківщині. Загалом, у США дуже сильні університетські чемпіонати усіх ліг. І там не є висока ціна їхніх проплат, приблизно до 5-и тисяч і не більше. Зазвичай, американські баскетболісти, які грали в Університетах, мріють потрапити в NBA, де є можливість заробити дуже багато, навіть близько 1 млн. доларів. За тими, хто не потрапив в NBA слідкують представники європейського ринку. Адже після футболу у Європі потужно розвивається баскетбол…

--Від чого залежить ціна американських баскетболістів?  
Слід сказати, що американці є навіть дешевшими за українських баскетболістів. І це при тому, що рівень їхньої гри є, можливо, вищим за вітчизняних. Перед тим, як потрапити у Європу, гравця ретельно вивчають, кожен клуб має про нього мати повну інформацію: на яку лінію підбирається гравець, за які клуби він виступав, скільки часу провів на майданчику, якого зросту. І чи можна з ним мати справу. Ще один важливий фактор – адаптація гравця. Не всі американці можуть адаптуватися до стилю гри, інших умов. Зараз простежується цікава тенденція: європейці потрохи витісняють американських баскетболістів. Понад 183 баскетболісти з Європи на сьогодні грають у командах NBA.

--Як впливає ціна, на ігрове амплуа баскетболіста на майданчику: центровий, нападник, розігруючий…
Дуже впливає. Найдорожчий – це чистий центровий, так званий п`ятий номер, і розігруючий (т.зв. перший номер), від якого залежить гра команди, її тактика, темп, який він задає. 

--В яких рамках коливаються ціни на розігруючих?
Тут треба розглядати кожен трансфер окремо. Американські гравці із «європейським досвідом», можуть коштувати 15- 20 тисяч доларів, а ті, що тільки прийшли можуть мати невелику ціну. Скажімо, Брайан Хопкінс, який свого часу виступав за «Політехніку-Галичину», через адаптаційний період не мав високої ціни.

--Як відбуваються трансферні переходи американських легіонерів в українські клуби загалом, і в «Політехніку-Галичина»  зокрема? Агенти самі виходять на клуб, чи навпаки – ви на агентів?
Виходять і клуби і агенти. Кожний клуб знає ту чи іншу агенцію або агентів. При ФІБА зареєстровані люди, які займаються цими питаннями. Це – фахівці, які знаються і розуміються на тонкощах баскетболу. На сьогодні найбільш потужні агенції – в Іспанії. У цьому плані Іспанія випереджає усіх інших в Європі. Тут зібрано найкращих гравців і тренерів континенту.

--Перелічіть агенції та агентів, з якими тісно співпрацює «Політехніка-Галичина»?
Насамперед хочу згадати агенцію Марчюльоніса, із сербськими у Белграді, польськими та російськими. Маємо хороші відносини з іспанськими агенціями, але поки що їхніми послугами не користуємося: там досить серйозні ціни, хоча і дуже якісні гравці.
Скажемо так, коли вийдемо на більш якісний рівень гри, і перед нами постануть більш високі завдання, тоді доведеться тісніше співпрацювати з іспанцями. Зараз намагаємося не клубу підібрати гравця, а підбираємо його більше під тренера, під його манеру гри. Для цього консультуємося з тренерами, щоб підібрані нами гравці порозумілися із їхніми тактичними схемами. Сьогодні більшу ставку робимо на «слов`янський варіант»: аби не вдаватися до послуг перекладачів і тренер міг напряму спілкуватися із баскетболістами.

--Чи залежить ціна контракту від його терміну?
Залежить. В баскетболі немає дрібниць.

--Чи правда, що українські клуби платять більше за гравців, аніж іспанські чи італійські команди, оскільки у нас гірші умови побуту та слабший чемпіонат?
Думаю, що умови одинакові. Українці достатньо швидко перейшли на ринкові відносини. Так, провідні українські клуби БК «Київ» та «Азовмаш» в хороших стосунках з американськими скаутами.

--Як саме відбувається підписання контрактної угоди: присутність агента гравця, інших зацікавлених осіб…
Звичайно є юридична фірма, яка представляє той чи інший клуб, тоді укладається контракт. Що стосується нашого клубу, то ми співпрацюємо з агенціями, і певний агент привозить свого гравця. Загалом же правила ФІБА, і правила Федерації баскетболу України,  затверджені Міністерством у справах сім`ї молоді та спорту України передбачають усі юридичні тонкощі укладення контракту. При цьому, правила Федерації баскетболу України не можуть стояти вище від правил ФІБА. Тому ми можемо робити усе, що не суперечить правилам ФІБА. Згідно з цими нормами, клуб укладає контракт.

--Чи існує плата за легіонерів в Україні?
Існує. 50 тисяч гривень за ліцензію, на легіонера. Ці кошти спрямовуються на розвиток і підтримку дитячого баскетболу. До речі, в Україні дозволено клубам мати не більше 3-х американських легіонерів, а загалом їхня кількість в команді не повинна перевищувати 8 чоловік. Хоча з кожним роком кількість легіонерів буде йти на зниження.

--В разі розірвання контракту однією із сторін, чи передбачено певне відшкодування клуби чи гравцеві, який розірвав контракт?
Таке відшкодування залежить від умов контракту.

--Назвіть ціновий діапазон гравців БК «Політехніка-Галичина»?
Зарплатня становить біля тисячі американських доларів в місяць.

--Чи є у «Політехніці-Галичині» селекціонер, відповідальний за пошук гравців?
На сьогодні такої людини у нас немає. Ми співпрацюємо з тими чи іншими агенціями, які займаються цим питанням.

Мстислав Коцький-Боб`як

ПРОСПОРТ

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.