Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Другие новости
| Обновлено 24 марта 2015, 13:14
2136
0

Андрій КУПЦОВ: «В Шахтарі пройшов хорошу школу»

Колишній керманич «Олександрії» та молодіжної команди «Карпат» про свою ігрову та тренерську кар’єри

| Обновлено 24 марта 2015, 13:14
2136
0
Андрій КУПЦОВ: «В Шахтарі пройшов хорошу школу»

«Порадив президенту краснодарського «Колоса» запросити Валерія Яремченка»

- Ваш батько був футболістом. Саме це і визначило вашу долю чи самі так вирішили?

- У нас справжня футбольна династія, адже я, батько і брат грали. Зрозуміло, що більшою мірою вплинуло те, що батько був гравцем, і свої перші кроки у цьому виді спорту я зробив завдяки ньому.

- Ви почали грати під його уважним поглядом у «Кривбасі». Це додатково мотивувало чи навпаки в команді «косо» на це споглядали?
- Ні, такого ніколи не було, бо батько в цьому плані був дуже суворим. Він не давав мені приводів засумніватися в тому, що я граю не «по блату». Так що подібних нарікань не було ані з боку гравців, ані з боку керівництва.

- Ви у 18-річному віці перейшли в «Шахтарі». «Гірники» мали репутацію серйозної команди у Союзі. Від такої різкої зміни обстановки не запаморочилося у голові?
- Ні, голова обертом не йшла, але було досить важко. «Кривбас» виступав у другій лізі, а «Шахтар» був командою вищої ліги. Хоч я спочатку і був у дублюючому складі, навантаження дещо збільшилися і вимоги стали зовсім інші. Тому це все складно було переносити у фізичному плані. З часом адаптувався і став по-іншому дивитися на футбольні речі, став міцніше фізично. Мій подальший прогрес у футболі став можливим саме тому, що я потрапив у «Шахтар». Загартувався там, набрав психологічної стійкості. Коротко, пройшов там хорошу школу.

- Яким чином опинилися за кордоном?
- Я пішов з «Шахтаря», і мені надійшла пропозиція від екс-тренера «Кривбасу» Бориса Стрельцова пограти в краснодарському «Колосі». Ця команда якраз вийшла з другої ліги у першу. Я там провів одні збори і їхній президент якраз почав шукати головного тренера, бо Стрельцов не захотів обіймати цю посаду. Він у мене запитав, чи є у нас в Україні якийсь досвідчений наставник, що добивався хороших результатів. Якраз в цей момент Валерія Яремченка звільнили з «Шахтаря». Я з ним здзвонився і сказав, що до нього є інтерес. Він приїхав в Краснодар, і ми під його орудою дуже непогано виступали. Майже до кінця першого кола ділили перше-друге місце з санкт-петербурзьким «Зенітом», який на той час виступав в першій лізі. У нас були хороші шанси на підвищення у класі, але через фінансування виникли проблеми, і команда просто почала розсипатися. Валерій Іванович пішов, а я зазнав травми. Мене прооперували, і так склалися обставини, що довелося покинути цей клуб.

- Ви повернулися в рідний «Кривбас», але чомусь надовго там не затрималися.
- Завдяки тренеру і президенту почав там відновлюватися, отримав ігрову практику. Однак у клубі не все гаразд було з фінансами, тож я вирішив перейти в кременчуцький «Кремінь», який, знову ж таки, очолював Яремченко. Команда на той момент перебувала на 16-му місці, і завдання було просте – не вилетіти. У підсумку ми посіли 9-ту сходинку. Пам’ятаю, що за друге коло вдома ми зіграли внічию тільки одну гру, навіть «Шахтар» 3:2 обіграли.

- Поясніть феномен перетворення «Кремня» у сезоні 1995/96. За результатами другого кола команда посіла місце у трійці і піднялася в середину турнірної таблиці. Вся справа у приході з «Шахтаря» трійці Леонов-Матвєєв-Ателькін?
- В цьому найбільша заслуга Валерія Яремченка. Очоливши клуб, він запросив цих трьох досвідчених гравців. Непогано тоді виступали брати Карпонаї, також долучили одного хлопця, який грав зі мною в краснодарському «Колосі» Костянтина Коваленка. Він тоді був одним з кандидатів у молодіжну збірну Росії. Тож позитивного результату досягнули за рахунок цих гравців, а також того, що тренеру вдалося згуртувати колектив, організовувати гру і поставити чітку ціль. Та й фізичні кондиції у нас були хороші. Прикро, що по завершенні чемпіонату довелося розійтися з «Кремнем» і вже вкотре через фінансові проблеми.

- Однак і в «Карпатах» ви перебували недовго.
- Мені надійшла пропозиція від Мирона Маркевича, і я перейшов в стан «біло-зелених». В команді була дуже сильна конкуренція, до того ж, у грі з київським «Динамо» зазнав травми – у мене вискочило плече. Я надовго вибув і після цього завоювати місце у складі стало ще важче. По домовленості з Мироном Богдановичем мав перебувати у «Карпатах» до зими, а потім шукати собі нову команду.

- І знову вдома прихистили після травми?
- Дійсно, так склалося, що повертався в рідний клуб або після фінансових негараздів, або після травм. Проте я дуже вдячний тим тренерам, тому керівництву, яке було в той момент, адже вони мені допомагали набрати форму. Дякую їм за розуміння.

- Попри це ви пішли з «Кривбасу» на пониження у «Торпедо» (Запоріжжя).
- Я б не сказав, що на пониження, тому що у «Торпедо», яке очолював Леонід Колтун, було поставлене завдання вийти у вищу лігу. Запорожці доволі непогано виступали, мали хороші умови для тренувань, було непогане фінансування, адже команду тоді підтримував завод «АвтоЗАЗ». На заваді всьому стали фінансові труднощі і перехід Леоніда Колтуна до «Дніпра», якого туди запросили здається за декілька турів до кінця чемпіонату. Це була його мрія, бо «Дніпро» для нього був як рідний клуб – там він досягав великих результатів. Колтун пішов і у нас почалися проблеми в ігровому і фінансовому плані. Саме через це ми не потрапили у вищу лігу.

- Команда не потрапила, а от ви – так.
- Справді, прийняв пропозицію Олександра Олександровича Косевича приїхати на перегляд в донецький «Металург». Буквально за кілька днів до мого приїзду команду прийняв Семен Йосипович Альтман. Він вніс у тренувальний процес і в тактичні моменти своє бачення футболу, яке на той час принесло хороші результати донеччанам. Я багато чому навчився у нього в плані підготовки до ігор, тренувань. Семен Йосипович одним з перших ввів в українському футболі комп’ютерну програму, яка дозволяла футболістам бачити установку на гру, тренування. Тренер не просто рухав фішки на макеті, а все відображалося на комп’ютері. Це все виглядало дуже незвично, особливо в той час. Гравцям були цікаві теоретичні заняття, і ми намагалися втілити у життя на полі те, що до того спостерігали на екрані монітору. Це зараз поширено багато подібних програм, як тих, що базуються на програмі Альтмана, так і закордонних. Багато хто ними користується, бо це дуже зручно. З ним було приємно працювати, і команда добивалася результатів.

- Саме там ви і завершили кар’єру у дуже молодому по футбольним міркам віці.
- На жаль, довелося закінчити кар’єру після травм, бо з’явилися проблеми зі спиною. Не давав спокою поперековий відділ хребта, через це у мене весь час з’являлися нові травми, як то надриви м’язів. Тому прийняв рішення, що треба закінчувати.

«Роман Григорчук недаремно поїхав в Азербайджан»

- Як зараз дивитеся на свою кар’єру гравця з позиції тренера?
- Виходячи з того часу, що минув, і з тих уроків, що мені підніс футбольний бог, то я б собі звісно побажав приділяти більше уваги профілактиці травм. Саме травма спини не дозволила мені ще деякий час пограти в футбол. Коли ти здоровий і в обоймі, то можеш грати і чогось досягати, а коли травмований, то це приносить проблеми – ти не граєш, не отримуєш ігрову практику, преміальні, сидиш на лаві або взагалі на трибуні. Психологічно це дуже складно. Не мені казати, був я хорошим чи поганим футболістом, але те, що мені завадили травми, то це точно. Тому я завжди бажаю футболістам обходитися без травм і намагаюся їх направляти в цьому плані.

- Ви два роки успішно пропрацювали помічником головного тренера у бакинському «Інтері». Розкажіть що собою являє футбол Азербайджану зсередини?
- Я там пройшов певну тренерську школу у Валентина Ходукіна і отримав цінний досвід. Ці два роки мабуть поки що є кращими сторінками моєї тренерської біографії. В перший рік мого перебування ми з «Інтером» стали чемпіонами, а на наступний посіли друге місце, бо на одне очко відстали від чемпіона. Двічі грали в фіналі Кубку Азербайджану, грали в Кубку Співдружності, Лізі чемпіонів. Їхній футбол з кожним роком набирає все більше обертів. Цікавості в роботі додавало те, що я зіштовхнувся з іншою школою футболу. Тоді в азербайджанських клубах з’явилося багато  іноземних тренерів. На додаток до цього у 2008 році збірну прийняв Берті Фогтс, а він вносив власні корективи у підготовку футболістів. На той час було знято ліміт на легіонерів і їх була чисельна армія – бразильці, аргентинці, чілійці, колумбійці, серби, чехи. Та й самі азербайджанці не менш талановиті і хочуть чомусь навчитися у тих же легіонерів. В країні був певний застій у футболі, однак потім почали вливатися фінанси. Завдяки цьому клуби створювали належні умови, розвивалася інфраструктура, покращувалася організація чемпіонату. Думаю, що з часом цей чемпіонат вийде десь на середній рівень по Європі. Не даремно ж туди поїхав Роман Григорчук.

- З якою українською командою можна було б порівняти умови в «Інтері»?
- Знаю, що і зараз у них вельми непогані умови, відмінна інфраструктура. Коли я їхав, то йшла мова про збільшення кількісті полів, житлових комплексів в безпосередній близькості до стадіону. Багато клубів обзавелися власними стадіонами. На другий сезон мого перебування в Азербайджані в чемпіонаті грало 7 команд з Баку, але використовувалося лише 2 стадіони – «Шефа» та імені Тофіка Бахрамова. Просто у клубів на той момент не було власних домашніх арен. Я й зараз слідкую за цим чемпіонатом і бачу, що у більшості клубів уже з’явилися власні поля. Йде вкладення грошей у спорт, зокрема у футбол з боку держави, а це дозволяє йому прогресувати. Якщо ж порівнювати з нашими командами, то рівень «Інтера» приблизно відповідає донецькому «Металургу» до початку бойових дій: власний стадіон, своя база, декілька полів з трав’яним і штучним покриттям. Втім, бакинці більше використовують поля зі штучною травою, оскільки влітку там дуже спекотно і трава швидко випалюється.

- Коли ви подали у відставку з посади головного тренера «Олександрії», то казали, що не впізнавали команду і не розуміли, що відбувається. Відтоді пройшло багато часу. Ви для себе розклали причини тодішніх невдач?
- Так, я довго думав про це. «Олександрія» непогано виступала у першому колі, пройшла гарну підготовку на зборах, підготувалася до чемпіонату – ніщо не віщувало біди. А друге коло пройшло в режимі виграв-програв-виграв-програв. Найприкріше, що ми програли багато домашніх ігор, де уболівальники чекали від нас завоювання трьох очок. Думаю, що головна причина в мені. Певно я не зміг після яскравих перемог опустити на землю хлопців, знайти потрібні слова. Можливо, була якась самовпевненість, може припустився помилок у підготовці. Пам’ятаю, що в тому сезоні у нас був період, коли ми декілька ігор грали на 4-й день після попередньої. З виїзних ігор команда довго поверталася автобусом плюс займалися підготовкою до ігор. Мабуть переборщив з навантаженнями, бо домашні ігри у нас були важкі – з «Буковиною», «Титаном» – остання гра, після якої я подав у відставку. Гравці були якісь мляві. А от на виїзді все було гаразд, і «Сталь», яка була на другому місці, ми обіграли 4:2 – це була одна з кращих наших ігор. Найімовірніше, що в чомусь було моє недопрацювання. Звинувачувати у чомусь футболістів? Вони самі до мене приходили і вибачалися, бо теж не розуміли, чому так вийшло. Я ніколи не міг їх ні в чому звинуватити. Ми хоч і програвали, проте бажання у них було, не вистачало свіжості думки.

- В минулому сезоні вам довелося тренували молодіжну команду «Карпат», яка посіла місце в середині турнірної таблиці. Зараз керівництво робить ставку на цю молодь. Які подальші перспективи у львів’ян з огляду на це?
- Я пропрацював там рік і побачив, що у них є непогана перспектива. Якщо команда, як і зараз, робитиме ставку більшою мірою на своїх вихованців, то матиме хороше майбутнє. Західна Україна багата на молоді таланти. Я не хочу називати прізвища, але впевнений, що деякі гравці в недалекому майбутньому заявлять про себе. Вважаю, що «Карпати» правильно вчинили у цій ситуації. Головне, щоб тренерський штаб зумів направити молодь у потрібне русло.

- В чому особливості виховання молоді у «Карпатах»?
- В тому, що там працюють фахові тренери і керівництво. Головне, що є гідний «матеріал». Треба додати, що була розроблена спеціальна програма підготовки, яка в найближчий час повинна дати результат. Також важливим фактором є те, що у клубі створенні належні умови для росту молодих вихованців.

- Яким бачите своє майбутнє?
- Зараз такий час, що важко щось загадувати наперед. Далеко не заглядаю, але ще хотілося б працювати, бо окрім футболу я себе ніде не бачу. Тут не знаєш, що завтра буде, так що подивимось.

Андрій ГУЛІЙ

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Вновь четыре на Вестфалене. Боруссия Д выйшла в полуфинал ЛЧ
Футбол | 16 апреля 2024, 23:57 11
Вновь четыре на Вестфалене. Боруссия Д выйшла в полуфинал ЛЧ

Команда Эдина Терзича дважды на своем поле переворачивала ход двухматчевой дуэли против «Атлетико»

Реал нашел вратаря, который будет конкурировать с Луниным за место в старте
Футбол | 16 апреля 2024, 10:16 5
Реал нашел вратаря, который будет конкурировать с Луниным за место в старте

Филипп Йоргенсен может перейти в «королевский клуб»

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.