Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Формула 1
|
2095
0

Под микроскопом: Гран При Абу-Даби + ФОТО + ВИДЕО

Разбор полетов и пролетов во время гоночного уик-энда в рубрике Sport.ua

Под микроскопом: Гран При Абу-Даби + ФОТО + ВИДЕО

Що не кажіть, а в Абу-Дабі гонки приречені бути малоцікавими, а якщо в пелотоні ситуація складається таким чином, що є команда-домінатор, то інтрига вмирає ледве не після кваліфікації. Навряд чи хтось здивувався тому факту, що Феттель знову переміг або, що Веббер у своєму неповторному стилі провалився під час старту. Темп німця в гонці був по-справжньому недосяжним ні для кого, тож навіть якби Марк не застряг на першому відрізку за спиною Росберга, це навряд чи змінило б бодай щось. Домінування Red Bull – це не проблема команди з Мілтон Кінс жодним чином. Це проблема їх конкурентів, які не подужали створити техніку, що може на рівних змагатися з RB9, це також проблема Екклстоуна, який добре знає цінність телевізійних рейтингів. І будьмо відверті, частина людей з червоними або срібними «гоночними серцями» вже після першого кола, розуміючи, що гонка де-факто завершилася ледве розпочавшись, згадують, що в неділю є справи не менш (а для них навіть більш) цікаві, ніж дивитися на чергову демонстрацію гоночної неперевершеності Red Bull. Все, чим традиційно ж може похвалитися Яс-Маріна – це прекрасними кадрами заходу сонця, а минулої неділі ще й досить цікавою боротьбою в середині-другій половині першої десятки.

Шинне питання було й залишається актуальним донині, тож коли в Pirelli озвучили, що чекають когось, хто ризикне проїхати гонку з одним піт-стопом, то насамперед всі погляди були спрямовані на Lotus, а вже потім на Force India. Індуси не розчарували, дійсно вирішивши, що відігратися після вже традиційно невдалої кваліфікації можна буде лише за допомогою меншої кількості піт-стопів. І справді, Пол з Адріаном зуміли втілити таку тактику максимально ефективно, у випадку ж з Сутілем це сталося другий уїк-енд поспіль. Для самої ж команди найголовнішим підсумком Гран Прі стало те, що тепер шанси Sauber обійти їх в Кубку конструкторів знаходяться десь трошки вище рівня плінтуса, а ціна питання в протистоянні колективів з Сільверстоуна та Хінвіля не багато, ні мало – близько 9 млн. Погодьтеся, є через що перейматися командам-середнякам пелотону.



Консервативна тактика двох піт-стопів, застосована Грожаном викликала чимало подиву, насамперед, через те, що ще тиждень тому в значно складніших умовах Ромен зумів подолати гоночну дистанцію на двох комплектах гуми й доїхати при цьому до подіуму, а в Абу-Дабі команда ризикнути повторно не захотіла. Відрив пілота Lotus на фініші від п’ятого гонщика склав 32,379 сек., а відставання від Росберга – лише 1,152 сек. Цифри промовисто говорять, що команда могла б поборотися за подіум з Mercedes якби пішла на один піт-стоп (обігнати Росберга на трасі було нереально через відносно низьку максимальну швидкість машини Ромена), а навіть якби довелося таки робити другу зупинку, то й у цьому випадку, на відміну від ситуації з Ряйкконеном в Індії, нижче 4-го місця Грожан все-одно не опинився б.

Та ми вкотре змушені констатувати, що рішення, прийняті в Lotus чергуються між тактично дуже сильними, консервативно безпечними та вкрай провальними. До останніх варто віднести рішення не міняти налаштування на машині Кімі й відправити його стартувати з останнього місця. І справа тут зовсім не в тому, що вже в першому повороті Ван Дер Гарде закінчив для фіна гонку, а тому, що після перших кіл дистанції, на яких Ряйкконен спокійно подужав би пілотів Marussia та Caterham, він би уперся у більш повільні на дистанції боліди, які при тому на прямих мали цілком пристойну максимальну швидкість. Справитися з такими опонентами швидко і з налаштуваннями, що залишилися після кваліфікації, без зміни передаточних чисел в коробці передач було б для фіна майже нереально. Та попри це, в команді досі вірять, що все зробили правильно… Мабуть не платити йому гроші протягом сезону також вважають правильною формою співпраці, після чого ображаються на Кімі, який підписав контракт з Ferrari, вирішивши, що в Маранелло таких проблем не буде.



Ще одне цікаве тактичне рішення стосується саме розділення тактики для пілотів Скудерії, яке відверто не сподобалося Массі. Бразилець після гонки висловив сумнів щодо того, що на останній гоночний відрізок йому варто було поставити шини Medium, а треба було як й у випадку з Алонсо поставити м’який комплект. Проте, іспанець на Soft провів завершальні 11 кіл, а Феліпе знадобилося б цілих 17 – чи подужав би Масса? З одного боку він на початку гонки проїхав також на м’яких шинах 18 кіл, з іншого ж, коли перевзувся у Medium, то вже після власних 11 витків трасою почав істотно програвати напарнику, який свій перший піт-стоп провів на два кола раніше. Якщо після 29 кола між Массою й Алонсо було 4,714 сек., то вже після 34-го – 0,952. Тож команді стало очевидно – на трасі, що поступово холоне, Феліпе складніше нормально підтримувати гоночний темп, тому на останній відрізок він і отримав більш жорсткий комплект, зносити який складніше, в той час як Фернандо зумів затягнути час другої зупинки та вдало провести фінішний спринт.

Однією з найбільш видовищних подій гонки, яка по її завершенні добряче сколихнула не вболівальницьку громадськість на Інтернет сайтах та форумах, а й експертів у паддоку, стала боротьба між Алонсо та Вернем на 45-му колі гонки:



Багато хто вважає, що іспанця варто було покарати за виїзд за межі траси й подальший обгін Жана-Еріка, але давайте подивимося цей епізод детальніше. Значно детальніше, в чому нам допоможуть стоп-кадри з тої ж таки трансляції:



Ось ми прекрасно бачимо, що, по-перше, іспанець вже проїхав зону виїзду з піт-лейн (білі поздовжня та поперечна смуги залишилися у добрих 15-20 метрах позаду), а отже він уже не повинен поступатися дорогою болідам, які їдуть по трасі. По-друге, в цей момент швидкість Toro Rosso була більшою настільки, що 23-річний француз на три чверті корпусу опинився попереду, але сам він чомусь подумав, що знаходиться позаду червоного боліду, тож безтурботно почав зміщуватися гоночною траекторією лівіше:



от тільки Фернандо продовжував вести боротьбу на ще не розігрітих, але м’яких шинах, причому в цей момент програвав Верню вже тільки пів-корпуса і розраховував на те, що опонент йому залишить місце на трасі, та Жан-Ерік продовжує думати, що Алонсо вже попереду, хоча його там немає, і продовжує рухатися ліворуч:



Фернандо вже опиняється на краю траси, а переднім лівим колесом навіть знаходиться на лінії траси, в той же час пілот Toro Rosso так само стабільно гне свою лінію, виштовхуючи приму Скудерії за межі траси усіма колесами:



Більше того, подивіться уважно на четвертий кадр: тут дуже добре видно, що француз сам лівими колесами знаходиться за білою лінією – він остаточно змусив іспанця покинути межі траси. А тепер поставте собі такі питання – якби Алонсо не виїхав за межі траси, то чим би ця ситуація завершилася? Чи винен в цьому Фернандо, чи все-таки Вернь змусив його опинитися там? Чи справедливим було б покарання іспанця за подальший обгін після виїзду в зону безпеки за таких обставин? А тепер, відкинувши усі симпатії й антипатії спробуймо відповісти.

Якби Фернандо не повернув кермо ліворуч, направивши свою машину в зону безпеки, ми б однозначно кілька наступних кіл споглядали б за тим, як Берн Майландер збирає пелотон докупи, а маршали розтягують уламки двох розбитих болідів. Жан-Ерік помилився, коли вважав, що іспанця позаду вже немає і не залишив тому ні сантиметру гоночного полотна. Формульна Феміда – пані вкрай примхлива й про справедливість її рішень можна написати дуже багато цікавого матеріалу, але по доброму ситуацію можна резюмувати наступним чином: Вернь заслуговував на штраф за те, що примусив Алонсо покинути межі траси, іспанець заслуговував на штраф за подальший обгін Toro Rosso після зрізки. Але в ситуації коли протягом 5 секунд гонки обоє учасників епізоду за формальними ознаками можуть бути покарані, стюарди прийняли досить зважене рішення, залишивши епізод без наслідків. Зрештою, якби не агресивні дії молодого француза, то й Фернандо не було б потреби зрізати, стрибати по бордюрах з перевантаженням при ударі в 25g та їхати після гонки на медобстеження. А щоб закрити аналіз епізоду – слово Жану-Еріку: «Це був гоночний інцидент, а якби він не виїхав за межі траси, то сталася б велика аварія. Ми їхали на високій швидкості, і він вчинив вірно. Насправді, я дуже радий, бо інакше ми б потрапили в аварію, тому так, стюарди прийняли правильне рішення».

Переможний дубль став приводом для Себастіана з Марком покрутити пончики перед трибунами на колі повернення в бокси. Цього разу стюарди хоч і залишилися не в захваті від дій переможного дуету, але жодних санкцій застосовувати проти них не стали. Невже здоровий глузд здобув хоч і маленьку, але ж таки перемогу?



В’ячеслав КОБРЖИЦЬКИЙ Sport.ua

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Таблица коэффициентов УЕФА. Англия лидирует, Италия почти догнала Испанию
Футбол | 19 апреля 2024, 16:30 8
Таблица коэффициентов УЕФА. Англия лидирует, Италия почти догнала Испанию

Украина завершила сезон на 18-й позиции 5-летнего рейтинга

Брюгге догнал Шахтер. Боруссия Д может помешать горнякам выйти в основу ЛЧ
Футбол | 20 апреля 2024, 00:40 3
Брюгге догнал Шахтер. Боруссия Д может помешать горнякам выйти в основу ЛЧ

В клубном рейтинге УЕФА донецкая команда делит 25–27 места

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.