Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Формула 1
| Обновлено 15 марта 2013, 12:35
4847
14

Болиды на старте! Формула 1 открывает 64-й сезон! + ВИДЕО

Sport.ua представляет анонс австралийского уик-энда, открывающего 64-й сезон в Формуле 1

| Обновлено 15 марта 2013, 12:35
4847
14
Болиды на старте! Формула 1 открывает 64-й сезон! + ВИДЕО

Свято наближається, свято наближається! Принаймні свято для формульної спільноти вболівальників. З радістю можна сказати, що нарешті закінчилося таке довге очікування нового сезону. Тепер ми чекаємо нових і, сподіваємося, цікавих гоночних баталій, шалених обгонів і мінімум шкоди для здоров’я. Стартує сезон, що входить до історії як останній з епохи атмосферних «вісімок», які з’явилися в чемпіонаті ще 2006-го, і звук яких справжньою механічною симфонією віддзвонює в серцях і вухах фанів.

Так уже історично склалося, що після переїзду Гран Прі з Аделаїди до Мельбурна у 1996 році, австралійський етап міцно закріпився як у свідомості вболівальників, так і команд тим, що саме тут стартує черговий чемпіонат (за весь цей час тільки у 2006 і 2010 роках сезон починався не в Альберт-парку).

Перші бойові випробування випадають на міську трасу з середньо-високим рівнем притискної сили. Аеродинамічні характеристики загалом схожі на малайзійську трасу, яка зустріне формульний караван вже за тиждень, тож в Мельбурні перші кроки гоночних інженерів і пілотів будуть хоч і непростими, але вони робитимуться з прицілом ще й на Сепанг. Треба добряче попрацювати, щоб знайти правильний підхід до траси в Альберт-парку, адже зранку в п’ятницю на трасі ще багато піску й опалого листя, крім того, нерівності асфальту нагадують пілотам, що вони змагаються не на сучасному стаціонарному автодромі. Зрештою розчистка асфальту й нанесення шару гуми постійно буде вносити свої корективи в роботу пілотів, але більшості з них до цього не звикати, головне не помилитися з налаштуваннями на самому початку уїк-енду, бо потім виправляти помилки буде значно складніше.

Для цьогорічного чемпіонату FIA змінила правила використання DRS протягом усього гоночного уїк-енду. Відтепер під час будь-якої сесії відкривати крило можна буде тільки на визначених федерацією ділянках (як правило їх буде дві). В Мельбурні ними цілком очікувано стала головна стартова пряма і наступна за нею, між 2-м і 3-м поворотами – все так само як і минулого року. Звісно на міській трасі обганяти може не так і просто, але в Альберт-парку з цим особливих проблем немає – пілоти після зимової перерви прагнуть відчути смак справжніх перегонів, який жодним чином неможливо відчути на тестах. Крім того завжди можна чекати і на несподівані повороти подій одразу після старту чи протягом будь-якої фази гонки, адже одні схильні на початку року більше ризикувати:

А інші ж просто можуть практично на рівному місці помилитися там, де від них ніхто цього не чекає:

Схоже що в Pirelli всіх вирішили порадувати знову, розробивши нові суміші для покришок на цей рік. І хоча під час тестів у Хересі та Барселоні команди познайомилися з усіма варіаціями гуми, та твердо розраховувати на те, що в Австралії ніхто не матиме проблем, мабуть, не варто. Італійські шинники до Мельбурна привезли комплекти шин Medium і SuperSoft. Керівник автоспортивного підрозділу компанії Пол Хембрі дуже оптимістично

налаштований на результати роботи своїх підопічних як в Альберт-парку, так і протягом усього чемпіонату:

«Після дванадцяти днів зимових тестів, у Мельбурні ми вперше зможемо оцінити як працюють нові суміші в умовах реального Гран Прі. Цю гуму ми розробляли минулого року під час приватних тестів і нашим завданням було зробити її більш ефективною, ніж будь-коли раніше. Прохолодна погода на тестах не дозволила продемонструвати найкращі якості сліків, але в Альберт-парку ситуація зміниться – в гонці ми чекаємо побачити два або три піт-стопи. Старт нового сезону – це завжди цікаво! З огляду на те, що ми бачили на тестах, розриви між командами стали меншими, і це велике досягнення, особливо якщо врахувати, що минулого року ми побачили сім різних переможців у перших семи гонках. Готуючись до 2013 року ми змінили склад і конструкцію шин, і тепер вони працюють у ширшому діапазоні, гума має більше вікно максимальної ефективності. Та при цьому, різниця в швидкості між сумішами збільшилася і команди зможуть використовувати різні варіанти стратегії й отримати перевагу за рахунок цієї різниці». Все б нічого, але насправді ніхто точно не знає як в теплій Австралії поведуть себе нові шини. Крістіан Хорнер, наприклад, заявив, що він не думає, що вже зараз хтось зможе назвати точну кількість піт-стопів під час недільної гонки – один, два, три, чотири або навіть і п’ять. І хоча керівник «Ред Булл» явно напускає туман, але чотири-п’ять піт-стопів – це вже перебір.

Попередній прогноз погоди на уїк-енд обіцяє перемінну погоду протягом усіх трьох днів, але в суботу імовірність дощу є більшою. В п’ятницю ж і неділю синоптики обіцяють хмарну погоду, хоча в неділю дощ може змочити трасу за кілька годин до старту і закінчитися ще до початку гонки. Температура ж повітря потрохи падатиме з +23С у п’ятницю до +18С в день гонки.

Робити будь-які прогнози перед початком сезону, знаючи наскільки туманною є ситуація в стані лідерів, справа геть невдячна, тому краще звернутися до букмекерів. Відкриває котирування Себастіан Феттель, його перемога оцінюється коефіцієнтом 3,75. Далі розташувалися: Фернандо Алонсо і Дженсон Баттон – по 6,50; Льюіс Хемілтон – 8,50; Марк Веббер і Кімі Ряйкконен – по 10,00; Серхіо Перес і Ніко Росберг – по 17,00.

Цікавий і водночас дуже сміливий прогноз дав колишній пілот Формули 1 Ханс-Йоахім Штук, який заявив, що вважає Ніко Хюлькенберга одним із головних претендентів на перемогу в Мельбурні. Проте, згадуючи останню гонку 2012-го в Бразилії, такий прогноз не виглядає чимось надзвичайним. А раптом? До речі, коефіцієнт на перемогу німецького пілота «Заубер» становить 67,00.

Що ж до статистики, то протягом попередніх п’яти років найкраще підкорення Альбер-парку вдавалося Баттону. Англієць тут перемагав у свій чемпіонський 2009-й рік, а також у 2010-му і 2012-му. Льюіс Хемілтон тріумфував у 2008-му, а Себастіан Феттель – у 2011-му.

Найголовніше, що всі основні претенденти сповнені оптимізму і обіцяють дістатися подіуму. З огляду на те, що там місця на всіх не вистачить, уїк-енд обіцяє чимало емоцій і може навіть сюрпризів. А для того, щоб не пропустити початок сезону, необхідно прокинутися зранку в неділю, увімкнути «ящик» та отримати таке очікуване задоволення від реву моторів, диму з-під коліс та боротьби на трасі й за її межами. Більш приємне очікування гонки можна забезпечити, пригадавши події минулого року змонтовані у 145-секундному відео:

Гран-прі Австралії, Мельбурн, 15-17 березня, п’ятниця – неділя

 

Довжина кола

Кіл в гонці

Дистанція

Найшвидше коло в сучасній конфігурації:

5,303 км

58

307,574 км

кваліфікація: 1'23.529 (2011, Себастіан Феттель)

гонка: 1'24.125 (2004, Міхаель Шумахер)

Перша практика 03:30 – п’ятниця 15 березня

Друга практика 07:30 – п’ятниця 15 березня

Третя практика 05:00 – субота 16 березня

Кваліфікація 08:00 – субота 16 березня

Гонка 08:00 – неділя 17 березня, пряма трансляція на каналі МЕГА

В’ячеслав КОБРЖИЦЬКИЙ, Sport.ua

P.S. Що не кажіть, але у триразового чемпіона непросте життя. Себастіан Феттель разом з механіками команди тільки в середу близько опівночі в одному з мельбурнських закладів харчування таки зумів придумати ім’я своєму боліду. Відтепер RB9 з чемпіонською одиничкою на носі зветься «Голодна Хайді». Як важко бути чемпіоном…

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей
Комментарии 14
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
lvurgaft
Да,и правда весна пришла.Биатлон заканчивается-это минус.Формула начинается-это плюс.
Насчет характеристик машин мало что знаю,но кажется мне,что этот сезон будет далеко не таким плотным как тот,и Ред Булл с Алонсо уже на старте сезона оторвутся вперед.Макларен ожидает очень тяжелый сезон,а Кими с Мерседесами будут иногда выстреливать,но не более того.
А я где-то читал,что шины будут в этом году мягче,и поэтому придется их чаще менять и больше пит-стопов будет.Это намеренно сделали,чтобы увеличить количество пит-стопов и сделать гонку интереснее.Вячеслав,что насчет этого?
CubiQ
Макларены, кони, опять плужить начинают. Баттон будет счастлив если в десятку попадёт. Офигеть начало.
Hassassin
В анонсах Ф1 завжди вказано київський час...
SeM077
Подскажите пожалуйста, как смотреть здесь видео???
Nosovik
Друзья, с праздником! Весна началась!!
VerMax
Время киевское?
solova63
Значит точно перезимовали-ФОРМУЛА НАЧАЛАСЬ!!!
rendill
И рекламы шоб не було.
urfinjus
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
murzik66
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
ManUtd
занимательное превью к сезону))) ждем-с настоящей борьбы и зрелищ!!!
K1C1
Ой, извините, уведил, что трансляция на канале МЕГА
K1C1
А в Украине кто-то будет этот сезон транслировать?