Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Автоспорт
|
5941
21

Гран При Британии: победа Уэббера, подиум Алонсо и Феттеля

В напряженной тактической борьбе между Red Bull и Ferrari победа досталась австрийской команде!

Гран При Британии: победа Уэббера, подиум Алонсо и Феттеля

Те, що погоду на Туманному Альбіоні часто тяжко правильно передбачити, знають усі, але з прогнозом погоди на п’ятницю-суботу синоптики не помилилися. Дощ у п’ятницю завадив командам, які привезли до Сільверстоуна свої оновлення, провести повноцінні тести – гонщики здебільшого провели час в боксах. Дощ в суботу сплутав карти багатьом пілотам під час кваліфікації, особливо тоді, коли сесію довелося зупинити на півтори години. Зрештою, вперше з часу Гран Прі Сінгапура 2010 з поула стартував Фернандо Алонсо. Іспанець присвятив свій результат співвітчизниці, пілотесі Marussia Марії де Вілоті, яка цього тижня під час аеродинамічних тестів потрапила у серйозну аварію.

Прогноз погоди обіцяв дощ і сьогодні, проте небо було блакитним, а сонце яскраво сяяло над Сільверстоуном. Під час кола прогріву Міхаелю Шумахеру команда повідомила, що під час гонки дощ не очікується – в підсумку саме так і сталося. Сухий старт означав, що всі пілоти вільні обирати будь-який комплект шин для старту – Soft або Hard. В першій десятці на жорсткій гумі стартували Алонсо та Хемілтон, а от в другій половині пелотону Hard обрали Росберг, Хюлькенберг, Баттон, Кобаясі, Ріккардо, Глок, Де Ла Роса, Картікеян. Не вийшов на старт Віталій Петров на Caterham через проблеми з двигуном, які виникли під час формаційного кола.

Фернандо Алонсо зумів зберегти перше місце на старті, так само як зберегли свої друге-третє Веббер і Шумахер, а от Феліпе Масса випередив Феттеля. Далі друга частина топ-десять мала такий вигляд: Мальдонадо-Ряйкконен-Сенна-Хемілтон-Перес. Ді Реста завершив гонку дуже швидко – вже перед четвертим поворотом Ромен Грожан своїм переднім крилом пошкодив шину на Force India шотландця, а дорогою в бокси підвіска на машині Пола зазнала таких ушкоджень, що повернення в гонку було вже проблематичним, через два кола Ді Реста зійшов остаточно. Для Грожана цей контакт не минувся безслідно і француз змушений був їхати в бокси для зміни переднього крила.

В Mercedes дуже сподівалися, що весь уїк-енд буде мокрим, відверто говорячи про те, що на сухому асфальті мають мінімальні шанси на добрий результат. Мало того, що Росберг провалився на старті на 15-те місце з 11-го, так ще й гоночний темп автомобіля не дозволяв Шумахеру підтримувати високий темп, який задавали Алонсо з Веббером. Німець поступово почав відставати, створивши серйозний трафік у себе за спиною, але обігнати Mercedes навіть за допомогою DRS було вкрай непросто – Масса намагався, але тільки на 11-му колі зумів обігнати свого колишнього напарника по Ferrari та й без допомоги DRS.

Боротьба між Веббером і Алонсо за лідерство виглядала також дещо несподівано – іспанець, дарма що на жорстких шинах, зумів отримати перевагу над австралійцем, яка коливалася в межах 2-3 секунд. Інтриги в усіх стратегічних шинних рішеннях додавав і той факт, що внаслідок дощу в попередні дні на трасі не було відпрацьованої гуми і ніхто не міг сказати точно на яку дистанцію вистачить того чи іншого комплекту шин.

Зрештою, цілком очікувано першими в бокси поїхали пілоти, які стартували на Soft і потрапили в трафік імені Шумахера. Піонером став Феттель, який поїхав на піт-стоп на 10-му колі. Витком пізніше на піт-лейн навідалися Мальдонадо з Пересом, які їхали поруч. Вже на середині кола виїзду з боксів між американськими пілотами сталася аварія – Перес наприкінці прямої з зоною DRS порівнявся з Williams і їхав по зовнішньому радіусу, залишивши всередині віражу достатньо місця. Проте, це Серхіо думав, що його було достатньо, Пастор відступати не збирався і обидві машини відправилися на узбіччя. Для мексиканця гонка на цьому закінчилася, а от Мальдонадо зміг продовжити, хоча й відкотився у хвіст пелотону. Ще під час гонки в інтерв’ю Перес сказав, що в 6-му повороті він уже був попереду, а Мальдонадо не залишив йому місця, виштовхнувши з траси. «Мальдонадо не поважає суперників», – додав Серхіо. Сам Мальдонадо після фінішу в ефірі ВВС сказав, що це гонки і такі ситуації інколи трапляються…

Тим часом перша хвиля піт-стопів набирала обертів: на 13-му колі в боксах побував Шумахер, на 14-му Масса з Ряйкконеном, на 15-му Веббер, на 16-му Алонсо та Росберг. Внаслідок цих подій тільки Феттелю за рахунок більш раннього піта вдалося переграти не тільки Шумахера, а й Массу. Чинний чемпіон вийшов на 3-тє місце в гонці, хоча відставання від напарника і Алонсо було вже чималим.

Досить довго на трасі залишалися обидва пілоти McLeren, причому Хемілтон навіть ненадовго зумів очолити гонку, поки Алонсо на свіжому комплекті Hard не обійшов британця. Стратегічна боротьба між Ferrari та Red Bull вийшла на новий виток, адже було цілком зрозуміло, що останній свій відрізок Алонсо точно проведе на м’якій гумі, а от «енергетикам» доведеться їхати на Hard. Але ніхто все ще не знав наскільки добре Ferrari буде їхати на Soft, в той час як в колективі Крістіана Хорнера сподівалися, що Марк зможе нав’язати боротьбу іспанцю наприкінці дистанції, коли м’яка гума у Алонсо перестане працювати ефективно.

Під час другого гоночного відрізку, коли пелотон поступово розтягнувся подій було менше. Тут варто згадати як протягом одного (24-го) кола Шумахера змогли обігнати Ряйкконен і Хемілтон. Все ж таки в Mercedes не лукавили, коли казали, що їх гоночний темп на сухій трасі не дозволить боротися в перших рядах. Цікавий тактичний хід здійснили в McLaren з Льюісом, який провів дуже короткий другий відрізок на м’яких покришках – з 22-го по 29-те коло.

Фернандо Алонсо продовжував лідирувати в гонці, в той час як Андреа Стелла контролював тактичні ходи конкурентів. Побачивши, що Веббер, який здійснив свою другу зупинку в боксах на 34-му колі, зумів серйозно підняти свій гоночний темп, Scuderia на 38-му колі провела піт-стоп для свого лідера. От тільки стосунки між Ferrari Алонсо і гумою наприкінці гонок передбачити непросто – в Монреалі був провал, а у Валенсії перемога. Цього разу стався проміжний варіант.

Друга хвиля піт-стопів відзначилася проблемами на піт-стопі Росберга, у якого виникли проблеми з кріпленням переднього лівого колеса, та Кобаясі – японець швидко заїхав і запізно загальмував, попутно збивши немов кеглі для боулінга своїх механіків, які мали обслуговувати праву частину машини. На щастя, ніхто не зазнав серйозних ушкоджень, хоча двох механіків з незначними ушкодженнями таки відправили до медичного центру. Сам Камуї повністю визнав свою провину і перепросив у команди. А перепрошувати було за що – мало того, що механіків міг покалічити, так ще й випав з боротьби за топ-10 внаслідок своєї ж необачності.

На заключних десяти колах боротьба на трасі за позиції в топ-10 набувала цікавого забарвлення: Марк Веббер, як і передбачала команда, почав наближатися до Алонсо в боротьбі за перемогу, Шумахер так само наздогнав Хемілтона в боротьбі за сьоме місце, а Хюлькенберг, який їхав дев’ятим, відбивався від атак Сенни та Баттона. В усіх трьох випадках жодному з пілотів не вдалося відстояти свою позицію.

Спочатку на Wellington Straight в зоні дії DRS Міхаель в непростій ситуації зумів випередити Льюіса. Складність ситуації полягала в тому, що пряма недостатньо довга для того, щоб зробити DRS-обгони легкими, крім того, британець залишив Шумахеру зовнішній радіус перед 6-м поворотом. Семиразовому чемпіону цього виявилося достатньо, а Льюіс не став активно упиратися, можливо, пам’ятаючи наслідки своєї боротьби з Мальдонадо у Валенсії.

За чотири кола до фінішу Веббер в аналогічному стилі обігнав Алонсо, от тільки іспанець намагався перехрестити траекторії та контратакувати, але австралійський пілот Red Bull зробив усе дуже точно і чітко, шансів у Фернандо не залишалося.

На передостанньому колі оборона Хюлькенберга не встояла перед атаками Сенни і Баттона. Таким чином Force India залишилася без очок на британському етапі.

Веббер гонку виграв і став другим після Алонсо пілотом, який має вже дві перемоги в поточному сезоні. Відставання від іспанця Марк скоротив з 20-ти до 13-ти очок. Себастіан Феттель спокійно довів гонку до третього місця на фініші, третім він іде й в особистому заліку.

Дещо несподівано нетрадиційною вийшла прес-конференція з пілотами, які фінішували на подіумі. Несподіванка полягала в тому, що інтерв’ю відбувалося безпосередньо на подіумі перед трибунами, а питання пілотам ставив Джекі Стюарт – цікаве ноу-хау від організаторів Гран Прі.

Коротко підсумовуючи результати Гран Прі Британії варто відзначити абсолютно правильні тактичні рішення прийняті на командному мості Red Bull, які дозволили обом пілотам фінішувати вище їх стартової позиції. Крістіан Хорнер був дуже задоволений підсумками гонки, заявивши, що: «Наприкінці гонки Марк їхав швидше на гумі Hard, ніж Фернандо на шинах Soft. Веббер реалізував тактику та здійснив прекрасний обгін. Перше і третє місця на фініші – відмінний результат в домашній гонці!».

Ferrari хоч і програла гонку, але вийшла на друге місце в Кубку конструкторів. Сталося це не в останню чергу через відмінну гонку у виконанні Феліпе Масси. Наразі – це найкращий результат бразильця в сезоні і найкраща гонка в його виконанні. Що стосується Алонсо – іспанець зробив усе що міг, але тактичну боротьбу його команда програла. Фернандо сказав, що: «Я задоволений другим місцем, хоча зараз, через 10 хвилин після фінішу, трохи розчарований тим, що втратив перемогу, лідируючи протягом більшої частини гонки. Сьогодні я програв 7 очок Марку, але виграв у інших. Позитивний результат для боротьби в чемпіонаті». Не менш задоволеним був і сам переможець: «Дуже цікава гонка! Думаю, одразу після старту Фернандо був дуже швидким, але він стартував на інших шинах, тому я сподівався, що спрацює наша тактика, не здавався, продовжував атакувати, а наприкінці гонки у нас була дуже гостра боротьба. Це особлива перемога для нашої команди. Неймовірне досягнення! Також хочеться подякувати усім уболівальникам, хто був усі ці дні з нами в Сільверстоуні!»

Lotus виступили, напевно, в силу своїх можливостей – програли двом командам-лідерам, але опинилися попереду і McLaren, і Mercedes, якби не інцидент на першому колі між Грожаном і Ді Рестою, можливо результат був би іншим.

Мабуть, в свою силу виступили і обидві срібні команди. Хауг і Брон прямою мовою казали, що раді були б дощовій гонці, в якій шансів на успіх матимуть більше. А от причину незадовільного, але цілком справедливого результату для McLaren знайти значно складніше, хоча проблема Баттона звісно була ще у кваліфікації, де Дженсон не зумів пройти навіть до другого сегменту, а от з Хемілтоном, схоже не спрацювала тактика короткого відрізка на м’яких шинах. Все це призвело до того, що команда з Уокінга опустилася в Кубку конструкторів з другого на четверте місце… Проте позитив для McLaren можна знайти в тому, що у пілотів не було жодних проблем під час проведення піт-стопів, а робота механіків під час першої зупинки обох пілотів була найшвидшою серед усіх – 2,8 секунди!

Цікава гонка, цікава тактична боротьба – це те, що побачило більше 120 тисяч глядачів на трибунах Сільверстоуна. За два тижні пелотон проведе уїк-енд у Німеччині і нам залишається сподіватися, що в Нюрбургрингу буде не менш цікаво ніж сьогодні.

Гран Прі Британії

 

Пілот

Команда

Час

Піт

1.

М. Веббер

Red Bull

1:25:11.288

2

2.

Ф. Алонсо

Ferrari

+ 3.060

2

3.

С. Феттель

Red Bull

+ 4.836

2

4.

Ф. Масса

Ferrari

+ 9.519

2

5.

К. Ряйкконен

Lotus

+ 10.314

2

6.

Р. Грожан

Lotus

+ 17.101

2

7.

М. Шумахер

Mercedes

+ 29.153

2

8.

Л. Хемілтон

McLaren

+ 36.463

2

9.

Б. Сенна

Williams

+ 43.347

2

10.

Дж. Баттон

McLaren

+ 44.444

2

11.

К. Кобаясі

Sauber

+ 45.370

2

12.

Н. Хюлькенберг

Force India

+ 47.856

2

13.

Д. Ріккардо

Toro Rosso

+ 51.241

2

14.

Ж.-Е. Вернь

Toro Rosso

+ 53.313

2

15.

Н. Росберг

Mercedes

+ 57.394

2

16.

П. Мальдонадо

Williams

+ 1 коло

2

17.

Х. Ковалайнен

Caterham

+ 1 коло

2

18.

Т. Глок

Marussia

+ 1 коло

2

19.

Ш. Пік

Marussia

+ 1 коло

2

20.

П. Де Ла Роса

HRT

+ 2 кола

1

21.

Н. Картікеян

HRT

+ 2 кола

2

Найшвидше коло: Кімі Ряйкконен (Lotus) - 1:34.661 (50-те коло)

Не фінішували:

С. Перес

Sauber

12 коло

підвіска

П. ді Реста

Force India

3 коло

пошкодження  днища

В. Петров

Caterham

не стартував

двигун

Загальний залік після 9-ти етапів:

Особистий залік

1.

Ф. Алонсо

Ferrari

129

2.

М. Веббер

Red Bull

116

3.

С. Феттель

Red Bull

100

4.

Л. Хемілтон

McLaren

92

5.

К. Ряйкконен

Lotus

83

6.

Н. Росберг

Mercedes

75

7.

Р. Грожан

Lotus

61

8.

Дж. Баттон

McLaren

50

9.

С. Перес

Sauber

39

10.

П. Мальдонадо

Williams

29

11.

П. ді Реста

Force India

27

12.

М. Шумахер

Mercedes

23

13.

Ф. Масса

Ferrari

23

14.

К. Кобаясі

Sauber

21

15.

Б. Сенна

Williams

18

16.

Н. Хюлькенберг

Force India

17

17.

Ж.-Е. Вернь

Toro Rosso

4

18.

Д. Ріккардо

Toro Rosso

2

Кубок конструкторів

1.

Red Bull Racing

Renault

216

2.

Scuderia Ferrari

Ferrari

152

3.

Lotus F1 Team

Renault

144

4.

McLaren

Mercedes

142

5.

Mercedes AMG Petronas

Mercedes

98

6.

Sauber F1 Team

Ferrari

60

7.

Williams F1 Team

Renault

47

8.

Sahara Force India F1 Team

Mercedes

44

9.

Toro Rosso

Ferrari

6

В’ячеслав КОБРЖИЦЬКИЙ, Sport.ua

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей
Комментарии 21
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
solova63
Все равно приятно. За ИМЯ, которое снова на слуху
Hassassin
Цей Лотус до Коліна Чепмена не має жодного відношення. Тільки назва, право на використання якої команда отримала. Якщо вже казати про команду минулого, то це все ж таки більше Бенеттон.
Hassassin
Хамить "а ля Шумахер" - це просто навдивовижу потужний комплімент на адресу Льюіса, може він ще й 7 титулів візьме, ну "а ля Шумахер"?..
DDDey
макларены ненатого поставили. сделай они топ пилота не мартышку а ковалайнена 2 сезона тому был бы толк.а это чудо с африки даже в пит на малайзии заехать толком неможет постоянно хамит на трассе " а ля шумахер". жаль "серебряных стрел" опускают иху же ниже плинтуса
DDDey
это нетот лотус))))этому лотусу 3 года только.пилоты решают.
DDDey
райконен и грожан "Имеют" маклареноф.ахахахах и кто там говорил что эта мартышка за рулем "юнное дарование" британии?
solova63
Пол-чемпионата позади,а Lotus на третьем месте впереди McLaren !!! Колин Чапмен на том свете видимо,весьма доволен! Хотя чему тут удивляться! Lotus-команда с багатейшей историей! Только в чемпионатах Ф-1 семь титулов!
Leha01
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
Leha01
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
Hassassin
Сам був страшенно здивований - поул-сіттер - це найконсервативніший гонщик, якому нічого вигадувати не треба. Достатньо вчасно повторювати за іншими адекватні ходи. Я не вірив, що Фет зможе дістати Алонсо, а от за Марка радий - оззі не здавався і продовжував гонку до кінця. Переможного кінця.
Пастор знову напалмом жог - йому таким макаром почнуть "фейсом об тейбл" при нагоді робити скоро.
Сьогодні прямо прекрасні на Туманному Альбіоні події відбулися в Сільверстоуні та Вімблдоні
Дьявол
Я на самом деле не понимаю, зачем у Феррари придумывали велосипед? Блин, вы же первые, берите классику (софт, хард, хард), и нет проблем... Нет же, решили что-то изобретать... Думаю, Алонсо можно было вторую остановку сделать на 3-4 круга позже - проигрывая по полсекунды на круге, он все равно вернулся бы первым... Ладно, и так еще отскочил...
Leha01
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
Hassassin
От тільки тактикою в ТІЙ команді займався Росс Брон, а реалізовував її один дядя з Німеччини, але який сенс зараз озиратися...
Тепер, коли гонка закінчилася, можна спокійно сказати, що Скудерія здурила саму себе. Вибери червоні таку саму тактику як і Бики, шансів у Веббера просто не було б...
Дьявол
Честно говоря, кругов за семь до финиша молился на то, чтобы Нандо был хотя бы третьим... Реально удивился тому, что Фет не достал его... Может, Алонсо помогло то, что он где-то на протяжении двух кругов имел возможность открывать крыло за Марком, понятно, не с целью обгона, а в плане сохранения хоть какого-то темпа... Хорошая гонка получилась!
Leha01
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
Leha01
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
Leha01
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
Leha01
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
dudigo78
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
Chupakabra86
Ред булы - красавцы, особенно Марк. Интересно что будет делать команда, если он и дальше будет продолжать в том же духе.
Порадовал Масса, который набрал больше баллов, чем за все предыдущие гонки.