Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Формула 1
| Обновлено 02 июня 2011, 19:47
5021
28

Черепаха, заяц и все-все-все

Sport.ua подводит промежуточные итоги чемпионата Формулы-1. Часть 1

| Обновлено 02 июня 2011, 19:47
5021
28
Черепаха, заяц и все-все-все

Пройшло вже шість Гран-прі і чемпіонат після стартового відрізка в Австралії та Азії дістався Європи, де команди збиралися «наростити м’язи» в боротьбі за краще місце під сонцем. Поки Великий цирк збирається на виїзне шоу в Канаді, ми вирішили провести перші проміжні підсумки сезону для його дійових осіб – насамперед розглянемо ситуацію в командах і спробуємо побачити, що вони можуть змінити, а що зробити буде вкрай складно. Почнемо у зворотному напрямку.

Hispania Racing Team

All the things I could do
If I had a little money
It's a rich man's world

Команда, яка наче привид з першої половини 90-х (Andrea Moda, Larrousse, Lola, Footwork, Fondmetal, Pacific – хто з уболівальників про них пам’ятає?), бореться за потрапляння в 107% на кваліфікації, апріорі знаходиться в ситуації, коли бодай щось змінити на краще дуже тяжко. Керівництво від самого старту проекту розраховувало на запропонований Максом Мослі бюджет в 30-50 млн. эвро, наївно розраховуючи, що на ці гроші можна буде утримувати сучасну команду Формули 1.

Проте головна проблема команди наразі виглядає майже невирішуваною – їй потрібні гроші, багато грошей, щоб вести боротьбу спочатку хоча б з Marussia Virgin і Team Lotus, а в перспективі і з іншими. Гроші можна отримати від спонсорів, але який керівник компанії чи маркетингової служби при здоровому глузді буде виділяти гроші для іспанців? Варіант другий – продати команду. Тут теж є свої приховані моменти – новому власнику не треба буде платити вступний внесок за участь в чемпіонаті, але купувати команду, яка здебільшого спроможна небезуспішно боротися за проходження кваліфікаційного бар’єра, за наявності більш привабливих команд для інвестицій (насамперед Toro Rosso і Sauber) ніхто не буде.

Бодай якось виправити ситуацію спробував технічний директор команди Колін Коллес – обіцяючи подати протест на використання видувних дифузорів та регулювання постійного потоку газів у вихлопній системи іншими командами. Спроба дуже наївна, адже по суті Коллес розписується у неспроможності (фінансовій або технічній – вже інша справа) створити аналогічну систему, а відтак просить заборонити її для решти. Навіть якщо FIA все ж таки заборонить цю систему, кардинально для Хіспанії нічого не зміниться. Тому доля команди на сезон така сама як і минулого року – плентатися в хвості пелотону, відстаючи на фініші від переможця на 2 (Шанхай) або й 5 (Барселона) кіл і сподіватися, що десь станеться грандіозний завал або дощ змиє суперників настільки, що команда зможе набрати хоча б очко – відділ фантастики знаходиться в іншому приміщенні.

Marussia Virgin

Yeah, well, I'm gonna go build my own theme park,
with blackjack and hookers. In fact, forget the park!

Сакраментальна фраза робота Бендера якнайкраще підходить для опису ситуації в стані російсько-англійської команди. Нік Вірт уперто намагається довести, що за допомогою обчислювальної гідродинаміки (CFD) можна збудувати цілком конкурентоспроможну машину не застосовуючи при цьому продування в аеродинамічній трубі. Поки виходить не дуже, але перспектива у команди є – рано чи пізно технічний штаб або сам зрозуміє необхідність використання труби, або змінять тих, хто все ще вважає це недоцільним. А поки що машині дуже сильно не вистачає притискної сили.

Керівник команди, Джон Бут, відкритим текстом каже, що: «Ми підвищили ефективність різних підрозділів, серйозно додали в механіці, розвиваємо дослідницький відділ – в усіх напрямках ми прогресуємо, крім аеродинаміки», – стілець під Віртом хитається достоту добре, а за чутками, розробку машини зразка 2012 року може очолити Пет Сіммондс, але для запрошення фахівця такого рівня потрібно значно більше грошей,  а з ними у команди є проблеми. Хоч Marussia Virgin і має більше коштів за HRT, гроші від спонсорів Жерома Д’Амброзіо сильно затримуються і це може спричинити заміну пілота на іншого рента-драйвера зі стабільним фінансуванням. Заміна пілота під час сезону – лотерея, виграти в якій ой як нелегко. Перспективи команди в сезоні – пробувати боротися з Team Lotus, і не підпускати до себе HRT. Іншими словами, допоки підхід у будівництві боліду не зміниться, не зміняться й результати.

P.S. Коли матеріал вже був готовий, стало відомо, що з Ніком Віртом та його компанією Wirth Research команда розірвала стосунки. Привид Пета Сіммондса набуває більш яскравого забарвлення та форми.

Team Lotus

Найкращий з найгірших

Команда Тоні Фернандеса ще минулого року довела, що саме вона є кращою серед трьох новачків і продовжує робити це зараз. Як не дивно, але один з найголовніших успіхів початку сезону полягає у судовому рішенні, яке зберегло за командою її назву в чемпіонаті. Маючи стабільний склад досвідчених пілотів, команда прагне здобути свої перші очки вже цьогоріч. І слід віддати належне – це не виглядає неможливим.

Так, машина ще не дозволяє проходити до другої частини кваліфікації, якщо у жодного з пілотів інших команд не виникло технічних проблем (як це сталося з Хайдфельдом в Іспанії, де Хейккі Ковалайнен вперше для команди в сезоні прорвався в Q2), гоночний темп болідів теж поки нікого з конкурентів попереду не лякає, але машина вийшла досить надійною (лише по одному технічному сходу у пілотів під час перших двох гонок) і це дозволяє сподіватися, що комусь із пілотів посміхнеться Фортуна.

Кращий поточний результат – 13-е місце за дуже сприятливих обставин може стати 10-м. Зрештою, над пілотами поки що не висить непомірним тягарем відповідальність за результат, що присутнє у Williams, Toro Rosso, Force India, а така психологічна розслабленість повинна добре впливати на гонщиків, які прекрасно розуміють чого від них прагне команда.

Williams

Honey, what do you do for money?

Френк Вільямс, посварившись ще у 2005 році з Маріо Тайсеном і BMW, привів команду до того стану, в якому вона перебуває наразі. Останню перемогу в гонці для команди здобув ще в Бразилії 2004 Хуан-Пабло Монтойя, в цей час у Мюнхені хотіли більше повноважень для прийняття стратегічних рішень, Вільямс і Хед на це не пішли.

Головна проблема команди – помилки у проектуванні машини та недостатня кількість грошей для її удосконалення. Проблеми виявилися настільки фундаментальними, що саме у Williams де-факто відбулася перша відставка технічного директора – Сем Майкл допрацює сезон до кінця і більше в команді не працюватиме. Фінансові проблеми (закінчилися спонсорські контракти з кількома компаніями, які не продовжили співпрацю) призвели до того, що команда змушена була відмовити талановитому Ніко Хюлькенбергу та взяти у пару до Баррікелло Пастора Мальдонадо з його нафто-доларовими спонсорами з Венесуели. І хоч Пастора не можна називати слабким пілотом, проте виступаючи разом з Хюлкенбергом в моносерії GP2 венесуелець програв боротьбу за титул своєму конкуренту.

Невтішні результати перших двох гонок сезону можна було списати на технічні проблеми та гоночні інциденти, проте подальші результати засвідчили, що команда все глибше занурюється в глибину пелотону. Так, команда здобула свої перші очки в Монако, а якби Льюіс Хемілтон був більш розважливим, то цих очок було б більше, проте результати в Монако не є показовими – це унікальна траса зі своїми особливостями, яких більше ніде не буде. Більш показовим, з погляду перспектив команди в сезоні, є результат в Іспанії на трасі, яка демонструє всі гарні та погані риси болідів – Мальдонадо відстав на коло, Баррікелло на два.

До проблем з аеродинамікою додаються проблеми з двигунами Cosworth, які не можуть конкурувати з силовими агрегатами Mercedes, Renault i Ferrari. Команда все ще сподівається надолужити згаяне і може це зробити, досвід постійної роботи над болідом є, але хто цим буде займатися? Практично звільненого з посади Майкла навряд допустять до перспективних напрацювань, а виправляти те, в чому помилився штаб очолюваний Семом, мають ті люди, які знають ситуацію з середини. Завдання команди на сезон – піднятися у Кубку конструкторів якомога вище, от тільки за таких обставин, навряд команда підніметься вище сьомого, а то й восьмого місця. Залишається сподіватися на досвід Баррікелло.

Toro Rosso

І залишиться тільки один

Після того, як дочірня команда Матешіца була змушена самостійно робити машину її результати цілком очікувано впали, проте команда все ще залишається випробувальним полігоном для молодих і талановитих гонщиків. По суті, головним завданням «бичків» є обкатка пілотів в чемпіонаті з природнім добором – той, хто себе добре проявить, отримає шанс на підвищення  в Red Bull (що наразі є малоймовірним) або ще на рік залишиться в команді.

Ні для кого не секрет, що наступного року одне з двох місць в команді займе Даніель Ріккардо, а відтак Буемі й Альгерсуарі повинні з’ясувати хто з них стане третім зайвим. Поки що швейцарець виграє з рахунком 7-0 і в кожній гонці фінішував вище напарника, так що Хайме повинен «прокинутися», щоб не опинитися на узбіччі наступного року. Боротьбу за прихильність свого начальства пілоти активно ведуть і поза межами траси, однак це не той випадок, коли програючи напарнику на треку, можна сподіватися залишитися в команді. Стратегічним завданням команди в сезоні буде боротьба з Force India та Williams за сьоме місце, а зважаючи на те, що обоє пілотів будуть прагнути довести саме свою необхідність та користь команді, перспектива вимальовується непоганою.

Force India

«Ми будемо на подіумі дебютного Гран-прі Індії» (Віджей Малья)

Майже в кожному виді спорту, чемпіонаті є команди-середняки, які за великим рахунком ніколи ні на що серйозне не претендують, нище свого рівня не опускаються, а за сприятливих обставин можуть вряди-годи стрибнути вище голови. Все це стосується Force India – команда щоразу декларує наміри боротися за вищі місця в гонках та Кубку конструкторів, але до реальної боротьби з топ-командами їм як NASA до висадки на Марсі. Індійці обрали свій шлях розвитку, знайшовши для себе сильного технічного партнера в особі McLaren та Mercedes, які допомагають в галузі використання KERS і двигунів.



Все це дозволяє триматися в середині пелотону, от тільки на подіум Гран-прі Індії болід потрапить після диверсії в боксах команд-лідерів. Маючи у своєму складі досвідченого Сутіла і талановитого ді Ресту (чинного чемпіона кузовної серії DTM) команда повинна претендувати на статус кращої серед середняків, але цього поки що досягти не вдається. Хоча відставання від Sauber і складає лише 11 очок, боротися з Кобаясі буде дуже тяжко. 12-те і 13-те місця ді Рести та Сутіла в Іспанії з колом відставання від переможця промовисто свідчать, що гоночний темп машини треба серйозно вдосконалювати інакше команді вище сьомого місця не піднятися.

Михайло ШВЕЦЬ, Sport.ua

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей
Комментарии 28
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
CubiQ

Альгерсуари?
Ну это было бы слишком жирно для РБ.
Я вот что хочу увидеть ;)
http://www.youtube.com/watch?v=rkLZBxHWRXA
hybrid
і кубік би писав, що феттель альгерсуарі в падмьоткі не годиться, просто самовоз, а от хем...
hybrid
тю, а де я писав про "не так", все так, я коментую цікаву статтю і веду дискусію. не дуже слідкую за закулісними штуками, але чогось мені здається що у вільямсі вся справа в грошиках.
Hassassin
Якщо на шасі RBR7 поставити двигун Мерса, і КЕРС МакЛарена, то Феттель мав би 6 із 6 перемог і штук 14-15 наприкінці року, решта була б у Марка...
Hassassin
Ну була команда на коні, але після чемпіонського сезону 1997 вони перемог не бачили до приходу БМВ, а розійшовшися з мюнхенцями виграти досі не можуть - хіба ж не так? І мова йде саме про Вільямс, а не про БМВ (це вже інша, невесела історія). Поки у Френка був Ньюі - був результат, а потім катма.
Що ж в тексті не так написано?
hybrid
ну це не заважає їм хотіти мерседес, просто ніхто не дає
hybrid
"Коли матеріал вже був готовий, стало відомо, що з Ніком Віртом та його компанією Wirth Research команда розірвала стосунки."
--------------------
насправді шкода дядька. подобається він мені чимось і, думаю, саме за його підходом майбутнє.
"Френк Вільямс, посварившись ще у 2005 році з Маріо Тайсеном і BMW, привів команду до того стану, в якому вона перебуває наразі."
--------------------
за усієї поваги до бмв, вільямс в 90х і без них був монстром. до того ж, де зараз в формулі бмв, а де вільямс злиняли по-бистрячку після одного провального сезону, ще й отмазки отвратні кидали при цьому (звісно, персонально тайсен стосунку до цього немає, але концерн прогнав)
Hassassin
Сьогодні ввечері або завтра зранку.
CubiQ
А в поворотах как на льду.
ded_23
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
Hassassin
А толку? Бики з їхнім двигуном Рено на прямих програють всім Мерсам і Скудерії. Поки що їм від цього ні холодно, ні жарко. От в Монреалі, Спа і Монці Бики будуть на других ролях, а як ні - я буду дуже здивований.
Djum1979
Да, а форс индия по ходу самая быстрая на прямых
Бог
И, кстати, на "ты" мы переходили, но уже опять вернулись на "вы" в связи с некоторыми обстоятельствами!!!
Бог
Я напишу, вне конкурса, чтобы случайно кого-то не пришлось разорить на кружку))) Это шутка - не троллинг!))) На самом деле напишу!!!
Олег Chernega
Антон, скажите, когда будет продолжение вашей статьи о трансферах Шахтера и Динамо?
Олег Chernega
Так будет же продолжение конкурса, может и он напишет.
Hassassin
Які слова?
T.N.T
Отличная статейка, только вот в каждой новой статье автора есть 1-2 странных слова, которые вызывают сомнения о своем реальном существовании
dudya
жаль, что мы так и не дождались твоих статей на конкурс. Возможно, ты был бы сейчас на месте Михаила, но в разделе теннис...
Олег Chernega
А можно вопрос, когда будет продолжение Талант-конкурса?