Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Украины
|
5175
2

Клуби, які зникли. Ч.9

ЦСКА із Києва, «Локомотив» із Сміли, «Чайка» з Севастополя…

Клуби, які зникли. Ч.9

Ми завершуємо цикл матеріалів про клуби та команди, які за період незалежності України існували в її чемпіонатах (вища, перша та друга ліги), але нині вже припинили існування (чи то за назвою, чи за статусом). Нагадуємо, виступи колективів ми розглядаємо за територіальним принципом — по областях в абетковому порядку. Від Автономної республіки Крим, потім по всіх 24 областях, а також містах - Київ і Севастополь, які мають окремий статус. У попередніх числах ми згадали про колективи АР Крим, Вінницької, Волинської, Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Закарпатської, Івано-Франківської, Київської, Кіровоградської, Луганської, Львівської, Миколаївської, Одеської, Полтавської, Рівненської, Сумської, Тернопільської, Харківської та Херсонської областей. У цьому номері ми пройдемося по Хмельницькій, Черкаській, Чернігівській областях і по містах Києву та Севастополю.

Частина 1

Частина 2

Частина 3

Частина 4

Частина 5

Частина 6

Частина 7

Частина 8

Хмельницька область

«Адвіс» (Хмельницький) — див. «Темп-Адвіс-2» (Хмельницький).

Футбольний клуб «Красилів» народився 2000 року. Того ж року красилівці розпочали виступати у чемпіонатах України в другій лізі. Вже за рік, за підсумками сезону-2001/02, колектив виборов право виступати в першій лізі. За два роки, а саме 2003-го, змінив свою назву на «Красилів-Оболонь». Під новою назвою пограв у першій лізі ще рік, а після закінчення сезону-2003/04 об'єднався з ФК «Поділля» (Хмельницький) під ім'ям «Поділля». Лише у кінці сезону-2006/07, команда, яка вже на той час вилетіла до другої ліги, повернулася знову до Красилова і спочатку взяла собі назву «Поділля» (Красилів), а потім у міжсезоння — ФК «Красилів». За день до початку наступного чемпіонату (2007/08) команда знялася зі змагань. Нині: під назвою ФК «Красилів» виступає у вищій лізі чемпіонату області.

«Красилів-Оболонь» — див. «Красилів».

«Норд-АМ-ЛТД-Поділля» (Хмельницький) — див. «Поділля»(Хмельницький).

Історія Хмельницького «Поділля» тягнеться ще з 1951-року, коли було створено команду «Динамо» (Проскурів — стара назва міста Хмельницький). А найбільших успіхів у чемпіонатах СРСР команда, яка вже тоді називалася «Поділля», досягла 1988 року, коли у другій лізі посіла п'яте місце. У чемпіонатах незалежної України «Поділля» почало виступати з 1992-го у першій лізі. Щоправда, під цією назвою відіграло рік. Уже в сезоні-1992/93 почало називатися «Норд-АМ-ЛТД-Поділля». Недовго — лише два роки. У сезоні-1994/95 клуб повернув собі стару назву — «Поділля». Ще за два роки, а саме за підсумками сезону-1996/97 подоляни вилетіли до другої ліги. Там щоправда, надовго не затрималися і вже у сезоні-1997/98 вибороли путівку до першої ліги. І знову ненадовго, бо вже наступного сезону потрапили до аутсайдерів і вилетіли до другої ліги. У сезоні-2003/04 знову вибороли путівку до першої ліги. Однак у сезоні-2006/07 знову вилетіли до другої ліги. В останніх турах сезону-2006/07 команда переїхала до Красилова, де отримала спочатку назву «Поділля» (Красилів), а потім ФК «Красилів». За день до початку наступного чемпіонату-2007/08 знялася зі змагань. Нині: такої команди на аматорському рівні немає. У першій лізі чемпіонату ДЮФЛ виступає в двох вікових категоріях (U-15 та 17).

«Поділля» (Красилів) — див. ФК «Красилів»).

Команда «Поділля-Хмельницький» (Хмельницький) дуже молода, оскільки зародилася лише 2007 року і до ФК «Поділля» (Хмельницький) стосунку не має. Навпаки, коли подоляни переїхали до Красилова, ця команда народилася в обласному центрі як незалежна одиниця. Хмельниччани відразу ж розпочали свій шлях з аматорського рівня, а вже того ж таки 2007 року отримали професіональний статус і почали виступати у чемпіонатах України. Вже приблизно за півроку, а саме після 22 туру сезону-2008/09 колектив змінив свою назву на «Динамо» (Хмельницький). Нині: під назвою «Динамо» виступає у другій лізі.

«Ратуша» (Кам'янець-Подільський) — див. «Темп» (Шепетівка).

«Темп» (Шепетівка) почав існувати 1990 року і вже за рік став володарем Кубка УРСР серед КФК. Саме за ці заслуги команді дозволили розпочати виступи у чемпіонатах України з 1992-го у вищій лізі. Щоправда, вже за підсумками дебютного сезону «Темп» вилетів до першої ліги. Але вже за рік, а саме —1993 року, команда знову повернулася до елітного дивізіону. Однак у еліті шепетівці протрималися лише два роки і за підсумками сезону-1994/95 знову понизилися в класі. 1995 року «Темп» об'єднався з командою другої ліги «Адвіс» (Хмельницький) і став називатися «Темп-Адвіс» (Хмельницький). Догравала команда сезон-1995/96 уже під назвою «Ратуша» і представляючи вже не Шепетівку чи Хмельницький, а Кам'янець-Подільський. Але й ця команда за підсумками сезону вилетіла з першої ліги. На новий сезон (1996/97) вона вже не вийшла. Нині: такої команди не існує.

«Темп-Адвіс» (Хмельницький) — див. «Темп-Адвіс-2» (Хмельницький).

Фактично «Темп-Адвіс-2» (Шепетівка) зародився 1995 року і виступав у чемпіонатах України як резервна команда ФК «Темп». Однак історія цієї команди, хоча і неофіційно, але дещо більша. Були часи, коли цей колектив існував не як резервний, а як самобутній клуб. 1991 року команда зародилася як «Адвіс» (Хмельницький). Ще у сезоні-1994/95 шепетівці виступали у третій лізі, за підсумками якої вибороли право грати в чемпіонатах України у другій. 1995 року відбулося об'єднання ФК «Адвіс» і ФК «Темп». У результаті в першій лізі з'явилася команда «Темп-Адвіс», а у другій — «Темп-Адвіс-2». Але вже після 7-го туру сезону-1995/96 «Темп-Адвіс-2» знявся зі змагань. Нині: певний час колектив виступав на аматорському рівні як «Адвіс-Хутровик» (Хмельницький), але зараз такої команди у чемпіонаті області немає.

Черкаська область

Черкаський «Дніпро» розпочав виступати у чемпіонатах України ще 1992 року, хоча вже на той час мав історію у понад сорок років. Далекого 1955 року в Черкасах було створено команду «Буревісник», яка встигла до часів Незалежності України стати переможцем IV Міжнародних ігор сільських команд соціалістичних країн у Болгарії (1959-го) та двічі (1973, 1987) чемпіоном України серед аматорів. Уже в першому сезоні (1992) черкащани потрапили до аутсайдерів і перейшли до другої ліги. Однак, уже наступного сезону (1992/93) виграли чемпіонат України в другій лізі й вийшли до першої. Так, ледве втримуючись у першому дивізіоні, «Дніпро» проіснував до 1996 року, а потім був перейменований у ФК «Черкаси». Під новою назвою команда виступала у першій лізі ще п'ять років, аж поки у сезоні-2000/01 не понизилася в класі. А після сезону-2001/02 черкаська команда і взагалі припинила існування. У сезоні-2003/04, все під тією ж назвою ФК «Черкаси», команда з однойменного міста знову заявилася до другої ліги. Вже посеред сезону-2004/05 вона знову повернула собі давнішню назву — «Дніпро». А ще за рік, у сезоні-2005/06 знову виграла першість України по другій лізі і вийшла до першої. Однак у першій лізі «Дніпро» пробув лише два роки і за підсумками сезону-2007/08 вилетів до другої ліги. По завершенні сезону-2008/09 команда знялася зі змагань ПФЛ. Нині: такої команди навіть на аматорському рівні не існує.

За часів незалежності України «Локомотив» (Сміла) виступав на професіональному рівні у середині 90-х, однак деякі історичні джерела (зокрема польські) стверджують, що «Локомотив» існував уже на початку 70-х років минулого століття. У чемпіонатах України колектив почав виступати з сезону-1996/97, хоча у розіграші Кубка України до того грав два попередні сезони. Погравши два з половиною роки, після 7-го туру сезону-1998/99 смілянці знялися зі змагань. Згодом колектив продовжував функціонувати на аматорському рівні і навіть 2005 року, базуючись у Смілі і виступаючи на обласному рівні, був резервною командою ФК «Дніпро» (Черкаси) — «Дніпро-2» (Сміла). Нині: під назвою «Явір» (Сміла) виступає у чемпіонаті Черкаської області.

ФК «Черкаси» (Черкаси) — див. «Дніпро» (Черкаси).

«Черкаси-2» — типова резервна команда. Народилася 2001 року як фарм-клуб ФК «Черкаси». У чемпіонатах України команда розпочала виступати з сезону-01/02, але, пробувши у другій лізі лише рік, опинилася серед аутсайдерів і вилетіла з другої ліги. Нині: такої команди не існує.

Чернігівська область

«Аверс» (Бахмач) народився вже за часів незалежності як «Агросервіс» (Бахмач). Певний час колектив виступав у чемпіонаті області та чемпіонаті України серед аматорів, аж поки не заявився у чемпіонат України серед професіональних команд, а саме на сезон-1997/98. Однак у другій лізі бахмачці пробули лише вісім турів, після чого знялися зі змагань. Нині: донедавна колектив під назвою ФК «Бахмач» виступав у чемпіонаті області, але в останньому сезоні команди з такою назвою заявлено не було.

«Десна-2» (Чернігів) — юний клуб, який зародився зовсім недавно, проте, щоправда, і проіснував недовго. З'явившись на світ перед сезоном-2008/09, колектив одразу заявився у чемпіонат України. Але вже після 15-го туру чернігівці знялися зі змагань. Після цього ще трішки пограли на обласному рівні, але нині такої команди немає.

Клуб «Факел» (Варва) народився у футбольному світі на початку 1990-х як «Нафтовик» (Варва). Певний час виступав у чемпіонаті області, а у сезоні-1995/96 уже брав участь у розіграші Кубка України. У чемпіонатах України колектив почав виступати з сезону-1996/97. Провівши два сезони у другій лізі (двічі — срібний призер групи), «Факел» перед сезоном-1998/99 знявся зі змагань. Нині: колектив ще виступав певний час на аматорському рівні як «Факел-ГПЗ» і навіть двічі (2001, 2002) ставав чемпіоном області. Зараз такої команди на обласному рівні немає.

Київ

Команда «Арсенал-2» (Київ) з'явилася на футбольній карті України як фарм-клуб ФК «Арсенал» (Київ) 2003 року. У тому ж сезоні (2003/04) арсенальці розпочали виступати у чемпіонатах України, але пробули у другій лізі лише неповний рік: після 26-го туру знялися зі змагань. Нині: у чемпіонаті Київської області такої команди немає.

«Динамо-3» — одна з резервних команд ФК «Динамо», яка народилася 1997 року. Тоді ж кияни (із сезону-1997/98) розпочали виступати у чемпіонатах України у другій лізі без права виходу до першої. Виступали динамівці одинадцять років, аж поки перед сезоном-2008/09 не знялися зі змагань. Нині: можна вважати, що «Динамо-3» — це фактично команда вікової категорії U-17 футбольної академії «Динамо», яка виступає у вищій лізі ДЮФЛ України.

Вважається, що команда «Оболонь-2» (Київ) з'явилася у футбольному світі 2001 року (саме тоді «пивовари» розпочали виступати у другій лізі). Однак ця дата не є точною: вже 1999 року колектив народився як «Оболонь-Зміна-2» (Київ). У чемпіонатах України, як ми згадали вище, команда почала виступати із сезону-2001/02 вже під назвою «Оболонь-2». У другій лізі кияни грали аж вісім років, аж поки за підсумками сезону-2008/09 посіли місце серед аутсайдерів і вилетіли з другої ліги. Нині: можна вважати, що резервна команда «пивоварів» злилася з молодіжним колективом ФК «Оболонь», який виступає у першості молодіжних команд клубів прем'єр-ліги.

Команда «Оболонь-ППО» (Київ) з'явилася у футбольному світі 1992 року на базі школи «Зміна» і початкову назву мала саме таку. Погравши з 1993-го два сезони у чемпіонаті України серед КФК, столичний колектив здобув право виступати у чемпіонаті України із сезону-1995/96. На той період команда вже мала назву «Оболонь-Зміна». Стартували у другій лізі кияни вже як «Оболонь». А вже за півтора року, а саме посеред сезону-1996/97, команда змінила свою назву на «Оболонь-ППО» (Київ). Саме під цією назвою кияни вибороли за підсумками сезону-1998/99 право грати у першій лізі. Однак у першій лізі кияни пробули лише рік і за підсумками сезону-1999/00 вилетіли до другої. Наступний сезон (2000/01) увійшов до літопису «пивоварів» тим, що вони вибороли право знову грати у першій лізі. Тоді ж, у травні 2001-го, кияни взяли собі назву «Оболонь». Нині: команда під назвою «Оболонь» із 2009 року є учасником української прем'єр-ліги.

Хоча СКА (Київ) і був столичним колективом, його історія розпочалася зовсім не в Києві. 1934 року команду було створено в Харкові під назвою «УВО» тобто — Український військовий округ. За радянських часів вона мала дуже багату історію, адже п'ять разів (1949,1951,1967,1980,1983) ставала чемпіоном УРСР. У чемпіонатах незалежної України команда СКА (Київ) розпочала виступати з 1992 року в першій лізі й одразу вилетіла до другої. Там, перейменувавшись у ЦСК ЗСУ, колектив за підсумками сезону-1992/93 вилетів і з другої ліги. Відродження команди відбулося у середині сезону-1994/95, коли на базі ФК «Бориспіль», який тоді виступав у першій лізі, було створено команду «ЦСКА-Борисфен». Того ж сезону колектив виборов право виступати у вищій лізі. Там пробувши рік, команда перейменувалася в ЦСКА і зберігала цю назву аж до 2001 року, коли київська міська адміністрація разом з Міністерством оборони ухвалила рішення на базі клубу створити команду «Арсенал». ЦСКА ж на базі команди ЦСКА-2 опустився до першої ліги. Столична команда трималася у першому дивізіоні ще сім років, допоки у сезоні 2007/08 не вилетіла до другої ліги. У сезоні-2009/10 провела чотири тури і знялася зі змагань. Нині: доросла армійська команда не заявлена до жодних змагань, однак юнацькі команди цього клубу виступають у чемпіонаті Києва.

ЦСКА (Київ) — див. СКА (Київ).

ЦСК ЗСУ (Київ) — див. СКА (Київ).

«ЦСКА-Борисфен» (Бориспіль) — див. СКА (Київ).

Історія ЦСКА-2 (Київ) така ж непроста, як і ЦСКА, з якого, власне, ця резервна команда і виникла. Сталося це 1996 року, коли «ЦСКА-Борисфен», який базувався у Борисполі й вийшов до вищої ліги, переїхав до Києва і перейменувався на ЦСКА (Київ), а ЦСКА (Київ), який був у другій лізі та на той час вийшов до першої, перейменувався на ЦСКА-2. У такій іпостасі армійці відіграли п'ять років — до 2001-го. Саме тоді київська міська адміністрація разом з Міністерством оборони ухвалили рішення на базі клубу ЦСКА створити команду «Арсенал». А ЦСКА-2 трансформувалося у ЦСКА, але вже в першій лізі. Нині: дорослу команду армійців не заявлено до жодних змагань, однак їхні юнацькі команди виступають у чемпіонаті Києва.

Севастополь

Резервний колектив ФК «Севастополь» «Севастополь-2» народився на світ ще 2004-го, як ФК «Авліта». Ще до старту в чемпіонаті України серед професіональних команд колектив навіть встиг завоювати 2008 року Кубок Криму. У другій лізі севастопольці почали виступати з сезону-2008/09, але після осінньої частини першості знялися зі змагань. Нині у ФК «Севастополь» є команда, яка грає у першості молодіжних команд клубів прем'єр-ліги, а «Севастополь-2» виступає у чемпіонаті Криму.

Команду «Чайка» (Севастополь) по праву можна назвати однією з найстаріших в Україні. Українські історичні джерела вказують на те, що «Чайка» зародилася у 1963 році, але з представництвом у Балаклаві; російські джерела стверджують, що історія цієї команди тягнеться з 1936 року, коли виник колектив «Морського заводу імені Орджонікідзе»; польські ж джерела наголошують на тому, що історія цієї команди тягнеться аж від 1923 року, коли було засновано клуб «Південний Металіст» (Севастополь). За свою, майже 90-річну, історію клуб виступав і на першість Криму, і на першість України, і в чемпіонаті СРСР. У чемпіонатах України колектив почав брати участь з найпершого сезону (весна-1992) у першій лізі під назвою «Чайка» (Севастополь). За підсумками тієї ж таки першості севастопольці вилетіли з другої ліги. Там колектив грав ще три роки, аж поки перед сезоном-1996/97 не знявся зі змагань. Нині у чемпіонаті Криму такої команди немає.

Дехто вважає, що «Чорноморець» (Севастополь) — окрема команда, яка народилася в Україні 1998 року. Та якщо розглянути історію ФК «Чайка» (Севастополь) уважніше, можна помітити, що це — саме та команда, з тією різницею, що відродилася на професіональному рівні (1998 року) під назвою «Чорноморець». «Моряки» провели у другій лізі три роки, після чого на сезон-1999/00 уже не заявилися. Нині у чемпіонаті Криму такої команди немає.

І «Чайка-ВМС» (Севастополь), виявляється, теж має стосунок до «Чайки» і до «Чорноморця». Це також продовження існування клубу «Чайка» (Севастополь). Севастопольці відродилися у професіональній лізі 2001 року і взяли участь у змаганнях другої ліги сезону-2001/02. Але, пробувши там рік, посіли місце серед аутсайдерів і знялися зі змагань. Нині вчетверте відродитися команді поки що не вдалося. Хоча деякі джерела вказують на те, що «Чайка» стала фундаментом команди ПФК «Севастополь», яка нині є учасником прем'єр-ліги. Від такої версії віє позитивом найбільше, адже не хочеться думати, що команда з історією понад вісімдесят років може зникнути з лиця Землі.

Олексій КОМАРОВСЬКИЙ, газета «Український футбол»

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Хацкевич рассказал, были ли у Яремчука проблемы с режимом и алкоголем
Футбол | 28 марта 2024, 14:52 2
Хацкевич рассказал, были ли у Яремчука проблемы с режимом и алкоголем

Бывший главный тренер «Динамо» считает Романа самым профессиональным футболистом

Хацкевич рассказал, стоит ли вызывать Ярмоленко на Евро-2024
Футбол | 28 марта 2024, 13:06 7
Хацкевич рассказал, стоит ли вызывать Ярмоленко на Евро-2024

Бывший главный тренер «Динамо» считает, что опыт Андрея всегда пригодится Украине

Комментарии 2
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
tsvyatt
Коли про Чернівецьку область буде?
Finegrip
в детстве ходил с папой пару раз на игры Локомотива из смелы
эх...
а еще к нам ветераны Динамо приезжали)