Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Украина
|
1611
0

БРЮХОВЕЦЬКИЙ: «Без ігрової практики не залишилися»

Жіноча збірна України проводить тренувальний збір під орудою нового головного тренера

БРЮХОВЕЦЬКИЙ: «Без ігрової практики не залишилися»

Днями завершиться перший цикл підготовки жіночої збірної України. На жаль, поки похвалитися контрольними матчами наші дівчата поза Києвом не можуть. Двічі зіграли з «молодіжною», яку через два тижні чекає в Італії першість Європи (U-20). Але приємно, що «націоналка» працює на базі «Святошин» не скороченим складом, як траплялося в минулі роки. Принаймні кореспондент «СГ» нарахував на занятті 18 підопічних Володимира Брюховецького.
 
Щодо амплуа, ця бригада виглядає так. Розігруючи та атакуючі захисники:  Ірина Бірюк,  Світлана Козаченко (обидві — «Козачка-ЗАлК»), Інна Кочубей, Інна Фасхутдінова (обидві — «ТІМ-СКУФ»), Ольга Дубровіна, Марина Сазоненко (обидві — «Дніпро»), Юлія Лапшинова («Іртиш» Павлодар, Казахстан), Оксана Ставицька («Спартак» Санкт-Петербург, Росія); форварди: Ольга Ляшкова, Анна Покойова, Юлія Яхіна (всі — «Дніпро»), Наталія Ісаченко, Олена Фенько (обидві — «Козачка-ЗАлК»), Олена Савіна («ТІМ-СКУФ»); центрові: Діана Матвєева («Дніпро»), Любов Альошкіна («Арві» Маріямполе, Литва), Ганна Зарицька («Лотос» Гдиня, Польща), Лада Коваленко («Енерга» Торунь, Польща).

— Це не остаточна кількість кандидатів, — узяв слово Володимир Петрович. — Чекаємо ще трьох легіонерок. Оскільки угорська першість завершилася пізніше від інших, то надали паузу  Олександрі Горбуновій та Олені Жержеруновій. До літнього табору WNВА вирушила Олена Огородникова, яка до весни грала у Франції. Але вони наздоженуть нас.
Цей двотижневий збір спрямовано на ознайомлення з колективом, адже важливо зрозуміти, хто в чому має переваги. Паралельно підтягували фізичні кондиції після складного клубного сезону. В спарингах з юніорками (їхні рахунки — 90:83 та 77:66 на користь старших. — Прим, авт.) уже почалася робота над тактикою.

— Яка ваша подальша програма?
— Четвертого липня вирушаємо до Словенії. На тому зборі склад уже буде компактнішим. Дівчата прекрасно усвідомлюють, що йде відбір до оптимального варіанту. Чергова стадія — третя декада липня, на яку заплановано турнір у Туреччині з господарками, німкенями й угорками. Хоча збірна Німеччини з нами в одній кваліфікаційній групі ЧЄ-2008, але до цих ігор іще не близько, тож пристрілка також ляже в тему. На початку серпня маємо провести в Польщі два поєдинки з їхньою національною командою. А після цього стартуємо в офіційних змаганнях. Отже, ФБУ та міністерство не залишили нас без ігрової практики.

— Чи визначилися ви з колегами по штабу збірної?
— Так. Це чемпіонка Європи-1995, заслужений майстер спорту Людмила Назаренко та луганчанин Юрій Подколзін. Випереджаючи ваше наступне запитання, скажу, що в баскетболі він давно — колись ми вчилися разом. Свого часу створив і тренував «Веснянку», й вважайте, повертається до серйозних справ. А методичний багаж — при ньому. Як, власне, й тренерський досвід Назаренко в столичному «Динамо».

— Володимире Петровичу, а чи не зробили ви з дівчат таких собі затвірниць у лісі? Бува, таке позначається на комфортності занять...
— Ну, вони ж усі профі. Знають, що без оцих кросів, атлетичних вправ і «двосторонок» потім важко досягти результату. Повірте, всі функціональні показники щодня під контролем. Поводяться дівчата дуже сумлінно. Створення боєздатного колективу — одна з пріоритетних цілей, і скажу, що задоволений атмосферою в ньому. Виникли деякі питання в Люби Альошкіної з попереднім клубом у Курську, так вона завчасно попросила дозволу затриматися на кілька днів. Як бачите, контакт у нас — є.

...Насамкінець — кілька власних спостережень. Не думаю, що пан Брюховецький сказав усе. Анкети (вочевидь, на вимогу посольств), пригадується, роздавалися ще під час плей-офф останнього чемпіонату України. Переймаються цими паперами тренер і його помічники й тепер. Цікаво, а у Великій Британії, Ізраїлі та Литві, яких нам належить обігрувати за путівку на Євро, наставники збірних також занурюються в подібні тилові проблеми?

А от відсутність якої проблеми радує, так це з налаштованістю поборотися за честь прапора. У 90-ті траплялося, що потрібних гравців розшукати не могли. Візьміть нових, з точки зору збірної, легіонерок. Запоріжанку Ладу Коваленко пам'ятаю школяркою в лавах ЗІДМУ. Тепер вона повноправний гравець клубу з Торуні, дарма що він дев'ятий у польській першості. Конкуренція в ній серйозна, присутність американок звела нанівець відсоток прохідних матчів. Це підтвердить вам і центрова «Лотоса» Ганна Зарицька. її клуб передував у регулярці, та фінальну серію за «золото» підопічні Романа Скжеча програли краківській «Віслі» (3:4) в овер-таймі сьомої зустрічі!

Оксана Ставицька, певно, ще менш знайома нашим уболівальникам, хоча за баскетбольним стажем може дати фору більшості подруг, крім Світлани Козаченко та Олени Фенько. Три роки Ставицька виступає за пітерський «Спартак», куди перейшла з курського «Динамо». На берегах Неви вона проводить на майданчику, в середньому, по 25-30 хвилин за гру. Хто ж від плеймейкера такого ґатунку відмовиться? Однак і Оксана знає: прописку в збірній заслужити слід у напружених буднях.


Євген КАРЕЛЬСЬКИЙ, «Спортивна газета»

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.