Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

НБА
| Обновлено 11 декабря 2018, 13:08
7034
8

Кидай і не переживай. Як Олексій Лень грає в Атланті

Підбиваємо підсумки перших двох місяців центрового збірної України у новому клубі

| Обновлено 11 декабря 2018, 13:08
7034
8
Кидай і не переживай. Як Олексій Лень грає в Атланті
Getty Images. Алексей Лэнь забивает через Бобана Марьяновича

Як ми знаємо, влітку Олексій Лень нарешті змінив клуб. Всі ми очікували цього, проте на виході підписання угоди з «Атлантою» порадувало далеко не всіх. Головних аргументів «проти» було два. Перший – у «Хоукс» вже були на контракті двоє центрових, один з яких взагалі підписаний на зарплату утричі вищу, ніж у нашого хлопця. Другий – «Атланта» вступала у процес тотальної перебудови, а отже не варто було чекати потрапляння українця та його команди до плей-оф у перспективі 2-3 років. Відверто кажучи, було побоювання того, щоб «яструби» виявляться тим самим «Фініксом», тільки в профіль, і взагалі скотяться в режим стаціонарного зливу для боротьби за Зіона Вілльямсона на драфті-2019…

Хороші новини – «Атланта» не «Фінікс». І схоже, що бути такою не планує

Смішно до болі, але навіть взявши на минулому драфті під четвертим піком Джоша Джексона, а цього року вибравши взагалі першим ДеАндре Ейтона – арізонці мають на 2 перемоги менше за «Атланту», посідаючи останню сходинку серед 30 команд НБА. «Хоукс» при жахливій точності кидків Янга та Бейзмора набирають на 5,7 очка більше за «Санс», з їх Букером та Ейтоном  (107,9 проти 102,2), а також збирають аж на 3,8  (43,8 проти 40,0) більше підбирань. Суперники арізонців забивають з трисекундної 53,3 очка за гру, в той час як «Атланта» дозволяє опонентам значно менше – 47,2. Втім, зрештою матеріал не про «Санс». Просто важко втриматися, щоб не згадати їх у контексті, адже важко навіть уявити більшу неповагу до своїх вболівальників, ніж ту, яку демонструють «сонячні».

«Хоукс» же, в цілому, на відміну від «Фінікса» - грають у баскетбол і намагаються боротися, коли є можливість. Зокрема, 5 з 20 поразок у сезоні команда Леня зазнала з різницею в 10 або менше очок. Власне, іронія в тому, що найбільше «яструбів» підводить реалізація триочових в 31, 6 %. Це найнижчий у лізі показник на пару з «Детройтом», і це при тому, що люди в офісі «Хоукс» в принципі не приховували, що взяли Хуертера та Янга саме для побудови кидаючої команди. Дуже вірогідно, що за умови вибивання хоча б посередніх для ліги 35 % з-за дуги, біло-червоні мали б мінімум на 3-4 перемоги більше. Справа в тім, що за підбиранням «Хоукс» на 17-му місці в лізі, за блок-шотами «яструби» йдуть на 5-му, а за перехопленнями взагалі на 4-му серед усіх команд НБА! Погодьтеся, так не танкують. Танкують не так.

Олексій показав себе дуже якісним класичним центром, але вийшовши на ринок з РЕ в 19,4 бали – не побачив значного попиту. Зараз він вирішив змінюватися

Що кидається в очі – Лень став значно менш агресивним. Схоже, що за попередні роки українець зрозумів, що пахота на паркеті мало кого цікавить включно до плей-оф, і вирішив розслабитися та отримувати задоволення.  Благо – роботодавці не проти.

Візуальне враження підтверджують цифри: в цьому сезоні українець збирає 5,2 відскока за гру, що на 1,2 підбирання менше його показника за кар’єру в «Санс». Ще гірша ситуація, якщо поглянути на перерахунок відскоків на 36 хвилин, де минулого сезону українець мав 13,4 підбирання (6,0 у нападі) проти нинішніх 9,4 (4,1 у нападі). Захисний рейтинг Олексія в регулярці 2018/2019 наразі на 2 бали гірший, ніж минулого сезону – 112 проти 110.

Зате у новій команді Олексій став значно більше уваги приділяти кидкам з периметра.  В перерахунку на 36 хвилин українець робить 17,3 спроби з гри, з яких 4,5 – триочкові кидки. Минулого року це виглядало наступним чином – 13,1 спроби з гри, при 0,1 триочкових. 

Зараз український центровий дає 31,9 % триочкових при 2 спробах за матч - це п’ятий показником у команді. А на фоні 24,3 % у Трея Янга та 28,4 % у Кента Бейзмора так і взагалі – виглядає топовою точністю. Дуже важливо, що тренерський штаб абсолютно не заперечує щодо дальніх спроб Леня, та й будь-кого з його партнерів. Команда шукає себе, шукає свій стиль та найкращі поєднання на паркеті, і всі розуміють, що колективу треба час, щоб набити свої власні синці.   

Цікаво, що точність двоочкових у Олексія майже не постраждала – 55,2 % цього сезоні проти 56,8 % у минулому. Проте, знову таки, помітне зменшення агресії українця. Якщо в сезоні 2017/18 Лень намагався завершувати данками 17,9 % власних атак по кошику, то нині лише 14,9 %.

Лень став провідним центровим своєї команди по сезону, але цього мало. Він може значно краще і має грати значно більше. «Атланті» слід обміняти Дедмонда, а в ідеалі - Пламлі

Ситуація з Майлзом – типова американська історія, коли гроші є, і ці гроші треба кудись подіти. «Атланта» свого часу насипала Пламлі 12,5 мільйона в рік, проте нормально використовувати хлопця «яструби» як не хотіли в минулому сезоні, так не хочуть і в нинішньому. Пламлі і в Лігу Розвитку не відправляють, і в першій команді достатньо часу не дають - вихованець «Дюка» у кампанії 2018/19 грає лише 9,7 хвилини за матч. До речі, не скажеш, що погано, адже 4,8 очка + 2,3 підбирання при 68,2 % з гри – цілком солідні цифри. Майлза б обміняти і майже 10 його хвилин накинути нашому Олексію, але кому той Майлз з такою зарплатою на наступні 2 сезони потрібен?

Інша справа - Дівейн Дедмонд, у якого влітку завершується контракт з «Хоукс», за яким він нині заробляє 7,2 мільйона на рік. Ще до початку сезону була впевненість – у цього хлопця наш Олексій має вигравати конкуренцію. За великим рахунком, він її точно не програє, хоча часу на паркеті проводить поменше. Плюс, як вже говорилося, у певних моментах вихованець «Дніпра» явно не допрацьовує сам, граючи доволі розслаблено.

Більший ігровий час американця у порівнянні з українцем як раз і можна пояснити ринковими моментами, адже «Хоукс» зовсім не завадить трейд Дівейна в одну з команд плей-оф, в обмін на драфт-пік або представника іншої, більш актуальної позиції. Для цього потенційні «покупці» мають знати, що Дедмонд у формі. В грудні Дівейн взагалі став проводити на паркеті 27,7 хвилин у середньому, втім, реалізувати себе як слід Ді не зміг – 7,3 очка + 9,7 підбирання, при 36,4 % з гри. Цікаво, що час Олексія в 3-х зустрічах у грудні упав до 10,0 хвилин за матч, від чого дуже істотно попсувалася його середня статистика. Хоча, можливо так навпаки лише цікавіше дивитися на американця та українця в контексті очної конкуренції.

Нижче гра Леня (25 років, 4,3 млн за сезон)  і Дедмонда (29 років, 7,2 млн за сезон) в цифрах:

Лень 24 (17) Матчів (у старті) Дедмонд 20 (9)

Лень 19,9 Хвилин за гру Дедмонд 22,2

Лень 0,9 Передач за гру Дедмонд 1,0

Лень 9,6 Очок за гру Дедмонд 7,7

Лень 5,2 (1,8 ) Підбирань за гру (в нападі) Дедмонд 6,9 (1,2)

Лень 0,3 Перехоплень за гру Дедмонд 1,2

Лень 0,9 Блок-шотів за гру Дедмон 1,2  

Лень 49,2 % Кидків з гри Дедмонд 43,8 %

Лень 31, 9 % Триочкових кидків Дедмонд 24,4 %

Лень 64, 4 % Штрафних кидків Дедмон 88,5 %

Лень 13,6 Рейтинг корисності Дедмонд 12,5     

Звичайно, ні Майлза, ні Дівейна можуть нікуди не обміняти. Більше того, влітку з 29-річним Дедмондом цілком можуть підписати новий контракт. Втім, наразі не дуже зрозуміло, навіщо молодій команді у процесі становлення залишати більш вікового та дорогого центрового, коли є значно дешевший та на 4 роки молодший.  

Зараз у «Хоукс» все тихіше за болото у лісі. Команда грає, як може, її ніхто не критикує, і сам Олексій, як виглядає зі сторони – перебуває у зоні цілковитого комфорту. Втім, хочеться, щоб Лень продовжував працювати над собою і був готовий до будь-якого виклику. Ніколи не знаєш, коли тобі раптово доведеться щовечора грати по 30 хвилин після обміну конкурента, або ж подібно до минулорічного Грега Монро самому стати частиною трейду і в підсумку опинитися в команді, які грає у фіналі конференції. В НБА треба бути готовим до всього.

Максим ГАЙОВИЙ

Оцените материал
(7)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей
Комментарии 8
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
Lion
Хороші новини – «Атланта» не «Фінікс». І схоже, що бути такою не планує.
===========================
Атланта 6-20
Фінікс 4-23
Не большая разница.
Geyugw
http://lastauns.ru Составляют отличные экспрессы, поднял за 3 дня 82к
http://lastauns.ru
eRedgew
http://lastauns.ru Составляют отличные экспрессы, поднял за 3 дня 82к
http://lastauns.ru