Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Профессиональный бокс
| Обновлено 05 августа 2017, 20:48
7619
10

Фінальний гонг: топ-10 найвизначальних боїв Володимира Кличка

Sport.ua згадує найважливіші моменти в кар'єрі легендарного боксера

| Обновлено 05 августа 2017, 20:48
7619
10
Фінальний гонг: топ-10 найвизначальних боїв Володимира Кличка
Getty Images. Владимир Кличко
На професійному рингу Володимир Кличко провів 69 боїв, з яких виграв 65 і у чотирьох поступився. Кореспондент Sport.ua склав список найвизначніших боїв Кличка-молодшого. Тут немає перших боїв, де суперниками українця були не найсильніші боксери, немає першої поразки, якої Володимир зазнав від Роса Пьюриті у Києві. В цьому рейтингу - найвизначніші, на наш погляд, перемоги і гіркі поразки, без яких в спорті неможливо.
 
2000 рік. Кельн, Німеччина. Кріс Берд (31-1)
 
Перший важливий поєдинок Володимир провів проти Кріса Берда. За півроку до цієї зустрічі американець переміг Кличка-старшого і відібрав у того пояс WBO, тому бій у Кельні перетворювався на своєрідну помсту за брата. Стартові раунди пройшли в наполегливій боротьбі і віддати комусь перевагу було досить складно, проте з кожною наступною хвилиною 24-річний Володимир нарощував темп і виглядав переконливіше за опонента. Двічі (у дев'ятому та одинадцятому раундах) американець опинявся в нокдауні, а тому перемога українця на суддівських картках подиву не викликала. 

 
2003 рік. Ганновер, Німеччина. Коррі Сандерс (38-2)
 
Титул чемпіона світу перебував у руках Володимира три роки. Свій черговий захист українець проводив у Німеччині проти Коррі Сандерса, якого всі спеціалісти вважали явним андердогом. Зневага до суперника читалася і в словах чемпіона, котрий був впевнений у своєму успіху, за що згодом жорстоко поплатився. Південноафриканський боксер з перших секунд рвонув з місця кар'єр і вже в першому раунді двічі відправив Кличка на канвас. Володимир виглядав приголомшеним, проте зібратися з силами і дати бій агресивному опоненту він не зміг. У другій трихвилинці Сандерс ще двічі відправив чемпіона в горизонтальне положення і здобув сенсаційну перемогу. Після цієї поразки в пресі з'явилися розмови про слабке підборіддя Кличка. 

 
2004 рік. Лас-Вегас, США. Лаймон Брюстер (29-2)
 
Бій з Брюстером, напевне, ввійде в історію, як один з найдивніших в боксі. Кличко впевнено володів перевагою на ринзі, проте наприкінці четвертого раунду українця почали покидати сили. Боксер ледь тримався на ногах, виглядав вкрай втомленим і п'ятий період перетворився на одностороннє побиття Володимира. Одночасно з гонгом Кличко рухнув на ринг і суддя зупинив поєдинок. Сам бій викликав широкий резонанс і ним навіть зацікавилися американські спецслужби. Одразу після поєдинку українця відправили в лікарню, де лікарі діагностували перевищення цукру в крові в чотири рази (!), а сам боксер перебував на межі цукрової коми. До цього часу достеменно невідомо усіх причин того сумнозвісного отруєння - різноманітні міфи поширювалися пресою досить довгий час, проте результату це не дало. 

 
2005 рік. Нью-Джерсі, США. Семюел Пітер (24-0)
 
Поєдинок з Нігерійським жахом став лакмусовим папірцем і одним з найзнаковіших в кар'єрі українського боксера. Після двох поразок Кличко піддався жорсткій критиці і багато прихильників зі страхом очікували зустріч з Пітером. Нігерієць славився своїм нокаутуючим elfhjv, тому з перших хвилин Володимир діяв дуже обережно і не форсував події. У п'ятому періоді українець двічі опинився в нокдауні, проте зміг продовжити бій. В одинадцятому раунді українець втретє опинився на канвасі. За підсумками бою судді одноголосно віддали перемогу Кличку - 114:11, адже не зважаючи на три (!) нокдауни, Володимир виглядав більш переконливо. 

 
2006 рік. Манхейм, Німеччина. Кріс Берд (39-2-1)
 
За іронією долі повернути титул чемпіона світу Володимир Кличко зміг проти боксера, в поєдинку з яким завоював свій перший пояс в кар'єрі. Друга очна зустріч пройшла при повному домінуванні українця - у сьомому періоді Берд опинився в нокдауні. Обличчя американця було залите кров'ю, тому суддя вирішив зупинити двобій - українець заволодів поясом IBF. 

 
2008 рік. Нью-Йорк, США. Султан Ібрагімов (22-0-1)
 
Українсько-російське протистояння викликало неймовірний інтерес на території Східної Європи - зустріч двох чемпіонів обіцяла багато видовища, проте сам бій став справжнім розчаруванням. Кличко суттєво переважав опонета в рості та розмасі рук, а тому за всі раунди росіянин так і не зміг нормально дістати Володимира. Кличко впевнено контролював опонента на дальній дистанції, використовуючи свій коронний козир - джеб. Поступово глядачі почали виражати своє невдоволення, проте на самому поєдинку це ніяк не позначилося - Кличко здобув комфортну перемогу за очками і об'єднав титули IBF I WBO. 

 
2011 рік. Гамбург, Німеччина. Девід Хей (25-1)
 
Один з найбільш очікуваних боїв року відбувся в Гамбурзі. Завдяки зухвалій поведінці британця поєдинок з неймовірним інтересом чекали фанати по всьому світі. Хей володів чемпіонським титулом, а тому Кличко отримав прекрасну можливість зосередити в своїх руках три престижних чемпіонських пояси. Сам бій не виправдав сподівань і ніякого видовища (яке обіцяв Девід) глядачі так і не побачили. Поєдинок проходив в швидкому темпі на дальній дистанції, але британець робив надто мало для перемоги - постійно маневрував і апелював до рефері. Кличко переміг одноголосним рішенням, а тепер вже екс-чемпіон ще довгий час жалівся на травму мізинця. 

 
2013 рік. Москва, Росія. Олександр Повєткін (26-0)
 
Чергове протистояння двох сусідніх держав на цей раз вилилося в боксерській площині. Рівень напруги зростав у геометричній прогресії, а самі боксери перебували під неймовірним натиском своїх фанатів. На жаль, в поєдинку не було ні найменшого натяку на конкуренцію. Не зважаючи на те, що обидва суперники перебували в статусі олімпійського чемпіона, Володимир суттєво переважав Олександра в габаритах та боксував набагато якісніше. Абсолютно невидовищний бій завершився розгромною перемогою Кличка з непристойним рахунком - 119:104.


 
2015 рік. Дюссельдорф, Німеччина. Тайсон Ф'юрі (24-0)
 
Власне зустріч з британцем і стала однією з причин завершення кар'єри Володимира. Неперевершений майстер трештокінгу Ф'юрі вміло підігрівав інтерес глядачів, постійно провокуючи українця, тому сам бій став досить очікуваною подією в боксерському світі. Головну роль зіграли вік та втрата швидкості - маневрений Тайсон легко перегравав чемпіона, а от Кличко не зміг змінити стиль, напрацьований роками. Проблиск надії стало помітно в останньому раунді, але цього виявилося замало - Ф'юрі відібрав усі титули в легендарного боксера. 

 
2017 рік. Лондон, Англія. Ентоні Джошуа (18-0)
 
Зважаючи на те, що цей бій відбувся декілька місяців тому, немає сенсу описувати усіх дрібниць та власне, самого поєдинку. Після другої поразки було сказано мільйони слів та написано тисячі статей, але все це ніяким чином результату не змінить. З впевненістю можна сказати лише одне - бій Кличко - Джошуа став одним з найкращих поєдинків у суперважкій вазі за багато років. 

 
Саме на такій мінорній ноті закінчилася епоха легендарного чемпіона. Боксер, який змушував нас прокидатися зранку в неділю, протирати сонні очі і разом з ним переживати всі злети і падіння, повісив рукавички на цвях. В наших серцях Володимир Кличко назавжди залишиться чемпіоном. Щирим, незламним і справжнім. Чемпіоном, який не зважаючи на критику і образи, невдачі і рани, впевнено крокував до своєї мети. Не сумніваюся, що у своїй другій кар'єрі Володимир буде не менш успішним, ніж у боксі. А в боксі нам його дуже не вистачатиме...
 
Микола ТИТЮК
 
Фото Getty Images
 
Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

В матче отбора к Евро-2024 Украина – Исландия сыграл крупный коэффициент
Футбол | 29 марта 2024, 05:29 0
В матче отбора к Евро-2024 Украина – Исландия сыграл крупный коэффициент

Подопечные Сергея Реброва обыграли исландцев со счетом 2:1 и вышли на чемпионат Европы

«Вы знаете, чей это клуб?» Раскрыта реакция Павелка на поражение Кривбасса
Футбол | 29 марта 2024, 12:46 6
«Вы знаете, чей это клуб?» Раскрыта реакция Павелка на поражение Кривбасса

Фемис Сагиров поделился интересной историей многолетней давности

Комментарии 10
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
Jeck
Дивишся на останню картинку і сотий раз приходить одна й та ж думка "Як шкода, що він не добив Джошуа, в 5 раунді "
eternity_solitude
Кріс Бірд - хороший боксер, без удару, але дуже технічний.
Ossa8860
У Корри Сандерса одна победа. Хоть и достоин был большего...
an52
За логікою цієї статті половину важливих двобоїів Володимир програв. Дивно тоді що він взагалі був чемпіоном
movkli
да, все Володю поставили, изначально там был Виталий, фото поменяли)
movkli
а на второй фотке не Виталий часом, против Сандерса?