Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Профессиональный бокс
| Обновлено 01 декабря 2015, 11:38
8044
2

Дмитрий ЛАЗУТКИН: «Тайсон Фьюри показал умный бокс»

Комментатор и эксперт бокса в гостях у Sport.ua поделился мнением о бое Кличко — Фьюри

| Обновлено 01 декабря 2015, 11:38
8044
2
Дмитрий ЛАЗУТКИН: «Тайсон Фьюри показал умный бокс»
Sport.ua, Дмитрий Лазуткин
У понеділок, 30 листопада, гостем редакції Sport.ua став коментатор бою між Володимиром Кличко і Тайсоном Ф'юрі Дмитро Лазуткін. Він розповів про свої враження від поєдинку і оцінив шанси Володимира Кличка у реванші.
 
— До бою до Тайсона Фьюрі ставилися як до клоуна, сприймали його дії як спробу пропіаритися. Як Ви вважаєте, у Фьюрі це був піар-хід? Чи він цілеспрямовано показував, що він клоун, щоб не розраховували на його перемогу?
— Як свідчить історія, блазні при дворі короля часто вирішували найголовніші стратегічні запитання. Я думаю, що Ф'юрі теж не такий простий, і виявився він не таким дурником, яким хотів здаватися. Я думаю, що це підтверджує той факт, що він одразу після своєї перемоги вибачився і перед Володимиром Кличком, і перед Ленноксом Льюїсом за всі образи: «Вибачайте, хлопці, це все піар». У Ф'юрі циганський розум, але він є, бій це теж показав, він розумно боксував. Попри всі свої витівки в ринзі, він демонстрував розумний, чіткий і продуманий бокс. У нього реально був свій план.

 
— Суперник Кличка молодше, вище, має довші руки, але при цьому до нього ставилися як до людини, яка не зможе перемогти Володимира. Чому різниця у параметрах нікого не збентежила і ніхто не задумався над тим, що Ф'юрі щось може?
— Ми страшенно звикли до перемог Володимира. Ціле покоління виросло, розуміючи, що Кличко непереможний. Молодь взагалі не бачила, як падав Кличко, хіба що в Інтернеті. А зараз ми маємо таку ситуацію. Були великі хлопці, як Вах, Пулєв. Кличко важче розбирався із ними, ніж із Леапаї та Мормеком, але все-таки розбирався. Знаходив ключі, всі бачили, що є удари, все складалося якнайкраще. А тут не пішло, тому що всі козирі Володимира Кличка фактично не спрацювали через те, що в кожному відрізку поєдинку Ф'юрі пропонував щось таке, що було викликом для Володимира, несподіванкою. Я розумію, що у таборі Кличка готувалися, прораховували варіанти, але все-таки, вочевидь, десь недопрацювали. Під час усього поєдинку чогось бракувало у куті Володимира. Після другого раунду можна було вносити корективи. Бракувало Емануеля Стюарда, якого не повернеш, на жаль. Я думаю, що Алі Башир, який зараз готує Олександра Усика до поєдинку з Педро Родрігесом, теж був би дуже корисним. Бо те, що говорив Бенкс, при всій повазі до нього, не було рецептом, який допоміг би вирулити в те русло, яке було потрібно Володимиру. Добре мотивував Віталій Кличко під час поєдинку, але велике питання — наскільки це доходило до реципієнта. Така ситуація склалася — і тепер маємо величезну трагедію для мільйонів любителів боксу.
 
— Чи можна сказати, що Ф'юрі був незручним суперником хоча б тому, що він багато рухався? Попередні суперники Володимира були не настільки рухливі...
— Було багато людей, які закривалися, бо знали, що у Кличка потужний удар, і обов'язково треба високо тримати руки для того, щоб не пропустити. Знали, що у нього потужний джеб, тому зробли все можливе для того, щоб врозріз не залетіло. А тут хлопець вийшов з опущеними руками. Він боксував, періодично нагадуючи Віталія Кличка — ліва рука опущена майже постійно, права подекуди біля щелепи, подекуди внизу, багато рухався, змінював стійку. Це було передбачувано. Ще у Ф'юрі був кураж, неймовірна енергетика від нього йшла. Володимир — великий боксер, який, можливо, і сам звик до того, що він зможе здолати будь-кого. А в даному випадку десь було схоже на те, що він виконує роботу. Іноді це дає дивіденди, а тут цього вогника не вистачило. Деякі говорять, що Володимир вже не той, у нього вік. Останні три раунди доводять, що річ тут не у віці. Він у прекрасних фізичних кондиціях. 12-й раунд він точно переміг, у 10-у та 11-у він краще боксував, але, вочевидь, пізно завівся. Все-таки ця обережність зберігалася. Десь треба було ризикнути, про що говорив і Віталій у куті. Володимир не перелаштувався, щось йому завадило. Напевно, тут спрацював якийсь психологічний блок. У мене немає сумнівів, що йому вистачить фізичних кондицій і на реванш, і на те, щоб забрати пояс за версією WBC проти Уайлдера, якщо все піде так, як треба, а не як цієї суботи. Фізичний потенціал у нього ще на два-три роки пробоксувати є. Не треба списувати його через вік. Думаю, це велика помилка. Останні раунди цього поєдинку довели, що все нормально у нього з витривалістю. А от перші три раунди під великим запитанням. У середині бою було відчуття, що вичікує. Все-таки Володимир Кличко сподівався зловити свого суперника на нокаут, а Ф'юрі не давав такої можливості. Кілька ударів прилітало, але це були ті удари, від яких падали боксери на кшталт Алекса Леапаї. Можна згадати ще багатьох подібних персонажів, які траплялися на шляху Кличка. А Ф'юрі зумів так себе завести... Мені здається, перед поєдинком він запрограмував себе психологічно на те, щоб не падати, вистояти до кінця. Це теж важливо. Ментально він був сильним, і Володимир це відчував. Я впевнений, що у цьому є проблема.
 
— Ф'юрі не показав такого боксу, щоб сказати, що він переміг. У таких поєдинках або дають нічию, або віддають перемогу дійсному чемпіону, а тут одноголосно переможцем обрали Тайсона Ф'юрі. Як?
— Можна було б дати нічию хоча б із поваги до попередніх заслуг Володимира. Плюс поєдинок у Німеччині — майже на своєму полі. Не здивувала б нікого нічия. Ф'юрі сам не розраховував на те, що йому дадуть перемогу за очками, про що він казав ще перед боєм. Судді поставили не такі оцінки, які нам хотілося б. Давайте подивимося правді у вічі: Ф'юрі диктував свою волю Володимиру. Володимир до цього не звик, йому це не подобається, тому що він виходив у статусі майже абсолютного чемпіона світу. Якщо не формально, то за відчуттями і за його сприйняттям у світі боксу. Ф'юрі зумів зіграти свою мелодію. Боксерам треба повторювати, що не треба намагатися стати другим Мухаммедом Алі чи Майком Тайсоном, треба бути собою. Цей «Циганський барон» вийшов і був самим собою — він дуркував, викликав якісь емоції, агресію, імпровізував. Він був настільки розкутим, що дозволяв собі імпровізувати. Уявіть собі, це - виходячи проти Кличка, проти якого більшість суперників виходить вже на ватних ногах, очікуючи, коли їм впасти так, щоб залишитися максимально здоровими, не розраховуючи на перемогу або мріючи про неї, але після двох-трьох джебів розуміючи, що, мабуть, не цього разу. Ф'юрі вийшов заряджений, по-хорошому зухвалий боксер, справжня молода кров. Я не ідеалізую його, це був не найкращий поєдинок Тайсона Ф'юрі, можливо. Хоча давайте подивимося на рівень його опозиції: це було проти Володимира Кличка — і він переможець. Це сенсація для всього світу. І в Англії радіють, і в Америці радіють, тому що з'явився новий чемпіон. Кличко виявився не таким вже й непереможним. Є супермедійна особистість Тайсон Ф'юрі, яка зробить шоу з нічого, яка може дозволити собі прийти на прес-конференцію у костюмі Бетмена. Уявіть собі когось із українських боксерів у костюмі Бетмена...

 
— Тобто Ви не підтримуєте думку про те, що зараз відбувся спеціальний боксерський переворот, що втомилися від Кличка і чекали того моменту, коли можна буде його покарати і віддати перемогу іншому супернику? Не чекали того моменту, коли можна буде просто віддати перемогу...
— Мені здається, судді трошечки перестаралися в оцінках, але раундів сім-вісім Ф'юрі виграв у будь-якому випадку. Тому його перемога виглядає логічною, але для нас — печальною. Я вперше за багато років, дивлячись бокс, відчув, що у мене, здорової людини, підвищився тиск від хвилювання, коли я зрозумів, що Володимир не знає, що робити. До того ж це був бій із непоганими шансами. Було відчуття: якби Володимир не був настільки обережним, а міг провести довгу серію ударів, спрацювати в дусі Віталія, все було б інакше. Але це фантазії. Не можна серце однієї людини пересадити іншій, принаймні зробити це так, щоб це було в перерві між раундами.
 
— Багато вболівальників українського спорту кажуть про те, що, напевно, потрібно змінювати тренера. Чи підтримуєте Ви цю думку? Якщо змінювати, то на кого?
— Другого Менні Стюарда не буде.  вже казав, що поради Алі Башира були б корисними. Я свого часу провів не одну годину спілкування із Алі Баширом під час турнірів, коли він сюди приїжджав для роботи із Олександром Усиком. Мені дуже подобається його світогляд, авторитет, здатність доносити свою думку. Він дуже крутий тренер. Якщо ж говорити про якісь інші кандидатури... Я не бачу Володимира, наприклад, із Фредді Роучем. Думаю, це було б абсолютне безглуздя. Які ще можуть бути варіанти? Хтось із українських тренерів? На них самих зараз вже буде тиснути тягар величезного авторитету Володимира, їм буде непросто налаштуватися на цей робочий процес. Вони можуть допомагати, щось радити, але бути кимось більшим, ніж тренер — вчителем — навряд чи. Я думаю, що якісь зміни все одно необхідні. Треба шукати, допрацьовувати, тому що розумна людина повинна робити з такого уроку якісь висновки.
 
— Всі українські вболівальники хочуть і чекають реваншу. А чи потрібен він Володимиру?
— Володимиру, передусім, потрібен хороший видих, а потім розпочати із чистого аркуша. Я думаю, що цей реванш потрібен Володимиру. Хоча б тому, що він здатен перемогти Ф'юрі, я в це вірю. Але для цього потрібно трошечки відпочити, набути внутрішній спокій — і вже з цієї позиції розпочинати роботу. Щось потрібно змінити у тренувальному процесі. Не тому, що він поганий. Він же працює як механізм, там все чітко, до хвилини розписано. Цієї чіткості змінювати не треба. Але психологічно і десь тактично потрібно робити зміни.
 
— Зараз є інформація про те, що реванш буде влітку. Півроку вистачить на те, щоб відновитися психологічно, фізично і провести такий поєдинок, щоб показати, що він — той самий Володимир Кличко, який може перемогти будь-кого?
— Я не виключаю можливості того, що він повернеться і буде кращим, ніж ми його пам'ятаємо. Лише один Володимир Кличко, я думаю, знає, скільки йому часу потрібно для того, щоб всебічно бути готовим до цього поєдинку. Може цілком вистачити. Півроку — це немало.
 
— Наскільки психологічно розмови про вік впливають на боксера? Наскільки після такого хочеться виходити в ринг?
— Це може навпаки — сколихнути і бути новим, потужним, серйозним викликом. Володимир вже був у такій ситуації, йому зараз буде легше. Зрозуміло, що, зважаючи на вік, менше часу на помилки. Права на ще одну помилку у нього немає. Це, звісно, психологічний вантаж. Але чому ні? Він все має. Я ж казав, що останні три раунди він провів не гірше за Тайсона Ф'юрі, якщо говорити про фізичні кондиції. Більше того, я думаю, що десь, знаючи те, що Ф'юрі скинув 34 кілограми, було усвідомлення в команді Кличка, що, коли люди багато ганяють ваги, у них є проблеми з фізичним станом. До речі, Ф'юрі не завадило б пройти перевірку на допінг, зважаючи на його заяви перед боєм, що він би дозволив його використовувати. Але це другорядна історія, менш важлива, не в цьому треба шукати виправдання і шляхи вирішення ситуації. Якщо думали, що він підсяде в останніх раундах через згін ваги, це стратегічний прорахунок. Але це лише моє припущення.
 
— Хто із наших боксерів може стати легендою боксу, як-от брати Клички?
— Формально у нас зараз найкрутіший боксер — Віктор Постол. Тому що він володіє поясом WBC. І Василь Ломаченко. До версії WBO все-таки менше пієтету. Я вважаю, Василь Ломаченко — геніальний боксер, який може і бути першим pound-for-pound, і довгі роки тримати пальму першості. Головне — щоб у нього було все нормально з рукою. Якщо у нього не буде проблем зі здоров'ям, то Василь Ломаченко, я думаю, може стати чемпіоном в кількох вагових категоріях за кількома версіями і на довгі роки. Я вважаю, він — феноменальний боксер. Я пам'ятаю його ще після того, як він виграв молодіжний чемпіонат світу... Коли ми їхали через Білгород-Дністровський, я ще казав, що тут живе майбутній олімпійський чемпіон. Всі сміялися, але так сталося. Жодних сумнівів у тому, що Василь може досягти найвищих вершин, у мене немає. Ломаченко у світовому боксі має бути №1. Зараз ера Мейвезера, Пак'яо завершилася, Володимир Кличко боксуватиме ще рік-два. Нам потрібно сподіватися на Ломаченка, вірити в Постола, бо цей хлопець довів, що він вартий цього. Олександр Усик — хлопець із харизмою, із майстерністю, із хорошими даними. Недарма його вважають потенційним майбутнім героєм боксу. Ломаченко не такий медійний, не так вміє закохувати в себе публіку і викликати захват у широкого загалу, але по всіх боксерських параметрах це супер людина. Можна говорити без перебільшення, що український бокс не виглядатиме осиротілим.


 
— А як щодо Глазкова?
— Слава Глазков сильно мені імпонує. Він зараз знаходиться в тіні трошечки, тому що боксує не в Україні. Але я думаю, що може прийти і його час, хто знає. Слава не відрізняється величезними габаритами, він не супер-панчер, але він розумний боксер із хорошими ногами. Можливо, що чемпіонський титул в суперважкій вазі йому теж підкориться. Хоча, якщо це станеться, я сумніваюся, що він буде володіти ним довго. Але такого я не виключаю. Слава в нас недооцінений боксер. Якщо згадати навіть той рівень, який він в любителях показував під час чемпіонату світу в Чикаго, під час Олімпійський ігор, і потім стежити за його кар'єрою, то скидати його з рахунків не варто. Потрібно його підтримувати, вболівати за нього і не забувати про нього в жодному разі. Це гідна людина. Офіційний претендент за версією IBF — звучить гордо. У нього серйозні перемоги.
 
— У соціальних мережах багато дітей, які стежать за боксом. Головне питання, яке було після виступу Володимира Кличка — а що тепер з поясами? У дітей паніка з цього приводу. Розкажіть, що все-таки тепер буде з поясами...
— Пояси треба повернути в Україну, але для цього давайте дочекаємося реваншу.

 
Спілкувалася Ольга МОДІНА, текстова версія — Дарія ОДАРЧЕНКО
 

Опрос

Голосов 1044
Что дальше делать Владимиру Кличко?

Провести матч-реванш с Тайсоном Фьюри

454 голоса 43.49 %

Сейчас объявить о завершении карьеры

162 голоса 15.52 %

Провести матч-реванш с Тайсоном Фьюри и завершить карьеру

428 голосов 41 %

В опросах могут участвовать только зарегистрированные пользователи.
Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.
Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Промоутер Пулева: «Шевадзуцкий – жесткий и грубый супертяж»
Бокс | 27 марта 2024, 17:56 3
Промоутер Пулева: «Шевадзуцкий – жесткий и грубый супертяж»

Ивайло Гоцев высказался о бое Кубрат Пулев – Игорь Шевадзуцкий

ЗИНЧЕНКО: «Не могу поверить, что это мое третье Евро. Чувствую себя старым»
Футбол | 28 марта 2024, 16:12 5
ЗИНЧЕНКО: «Не могу поверить, что это мое третье Евро. Чувствую себя старым»

Полузащитник сборной Украины прокомментировал выход команды на Евро-2024

Комментарии 2
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
Валерий Хоменко
Не бокс, а сплошная клоунада - кто победил в этом така называемом боксе, не скажет никто !