Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Другие новости
| Обновлено 05 августа 2015, 21:21
2741
0

Перезавантаження чоловічої Суперліги

Члени виконкому ФВУ узгодили систему проведення чемпіонату України в сезоні-2015/2016

| Обновлено 05 августа 2015, 21:21
2741
0
Перезавантаження чоловічої Суперліги

В офісі Федерації волейболу України зібралися тренери команд Суперліги та вищої ліги. Протягом попередніх кількох тижнів Директорат ФВУ запропонував керівникам та тренерам команд висловити своє бачення та внести пропозиції відносно системи проведення чемпіонату. На основі цих ідей був розроблений проект, який і представили на загальному зібранні. В результаті дискусій, що тривали біля двох годин, волейбольним наставникам вдалося дійти до спільного знаменника, і запропонований варіант був прийнятий з невеличкими поправками.

Голова Директорату ФВУ Геннадій Кондаков на засіданні Виконкому проінформував колег про рішення тренерів. Функціонери підтримали варіант, озвучений на розширеному засіданні тренерської комісії, одноголосно. Тепер докладніше про те, що собою являє формат майбутнього сезону.

Суперліга (чоловіки)

Особливу увагу варто приділити нововведенням у системі проведення чоловічої Суперліги – вона змінилася дуже суттєво порівняно з сезоном-2014/2015.

Отже, в чемпіонаті України з волейболу сезону-2015/2016 серед чоловічих команд Суперліги візьмуть участь вісім команд. Чемпіонат пройде в три етапи.

На першому етапі вісім команд зіграють між собою за звичною схемою у два кола з роз’їздами, при цьому використовується система спарених матчів. Таким чином, кожна команда на першому етапі усього проведе 28 матчів (по чотири поєдинки – з кожним суперником). Розклад ігор складається за таблицею Бергера згідно рейтингу команд чемпіонату України у сезоні-2014/2015.

За підсумком першого етапу визначаються перші шість команд у турнірній таблиці, які продовжуватимуть боротьбу за призові місця, та дві останні команди, які потім боротимуться за право залишитись у Суперлізі наступного сезону.

На другому етапі шість кращих команд розподіляються на дві підгрупи. До групи «А» потраплять команди, що посіли 1-е, 4-е та 5-е місця у турнірній таблиці першого етапу. Групу «Б» сформують колективи, які відповідно посіли 2-е, 3-є та 6-е місця.

Змагання в групах пройдуть у три тури -- кожна команда стане господарем одного з турів. Черговість прийому турів визначається місцем, зайнятим командами на першому етапі: перший тур приймає вища за рейтингом команда, а останній тур – нижча команда за рейтингом.

Отже, на другому етапі кожна команда зіграє шість матчів. Відзначимо, що очки, набрані на першому етапі, до заліку братися не будуть.

Чотири колективи, а саме по дві кращі команди у кожній підгрупі – «А» та «Б» – продовжать боротьбу за медалі.

На третьому етапі ця четвірка зіграє за олімпійською системою – плей-офф.

Півфінальні пари сформуються таким чином: переможець підгрупи «А» змагатиметься з другою командою групи «Б», а переможець групи «Б» боротиметься з другою командою групи «А».

На цій стадії суперники проведуть між собою два або три матчі – до двох перемог однієї з команд. Господарями перших матчів будуть команди, що посіли другі місця в підгрупах. Другі поєдинки відбудуться на майданчиках колективів, які посіли перші місця в підгрупах. Третя гра, якщо в ній виникне потреба, має пройти у тому ж місті, де проходила друга гра.

У фіналі переможці півфінальних протистоянь розігруватимуть перше та друге місця чемпіонату в очних зустрічах – цього разу боротьба триватиме до трьох перемог однієї з команд. Перші два поєдинки відбудуться на майданчику команди, яка стоятиме вище за рейтингом на основі турнірної таблиці першого етапу.

Третя та (за потреби) четверта гра пройдуть на майданчику іншої команди-фіналіста. Якщо рахунок перемог – 2:2, призначається остання п’ята гра – в місті, де проходили два перші матчі.

Колективи, що програли у півфіналах, розігруватимуть між собою бронзові нагороди чемпіонату по тій самій схемі, що і фіналісти.

Команди, які на другому етапі посіли треті місця в підгрупах, боротимуться за 5–6 місця чемпіонату у двох матчах. У випадку рівності перемог (співвідношення партій не має значення) призначається так званий «golden set», який і виявить переможця.

Перехідні ігри за право грати в Суперлізі.

Команди, які посіли в Суперлізі на першому етапі 7-е та 8-е місця, візьмуть участь у перехідному турнірі, де з ними також змагатимуться колективи, що посіли 1-е та 2-е місця у вищій лізі.

Ця четвірка грає по системі «кожен з кожним» у два тури. Господарем першого туру призначається команда, що посіла 1-е місце у вищій лізі. Другий тур відбудеться на майданчику команди, яка посіла 7-е місце в Суперлізі. Таким чином, кожна команда зіграє у перехідному турнірі по шість матчів.

Команди, що посіли 1-е та 2-е місця у перехідному турнірі, отримають право на наступний сезон грати в Суперлізі.

У разі однакової кількості набраних очок місця між командами визначатимуться: а) за кращим співвідношенням партій у всіх іграх; б) за кращим співвідношенням м’ячів у всіх іграх; в) за результатом особистих зустрічей між спірними командами.

Склад учасників чоловічої Суперліги

Як уже було зазначено, у сезоні Суперліги, який наближається, планується участь восьми чоловічих команд, і в цьому є хороша звістка для усіх вболівальників: реєстр чемпіонату знову є повноцінним (у минулому сезоні, нагадаємо, брали участь сім клубів).

Отже до складу учасників увійшли «Локомотив» (Харків), «Хімпром-СумДУ» (Суми), ВК «Юракадемія» (Харків), ВК «Вінниця», «Барком-Кажани» (Львів), «Буревісник-ШВСМ» (Чернігів), «Фаворит» (Лубни) і «Дніпро» (Дніпропетровськ) як переможець вищої ліги минулого сезону.

Вища ліга (чоловіки)

Попередній, але, можливо, не остаточний склад учасників вищої ліги – «Барком-Кажани-2» (Львів), «Локо-Експрес» (Харків), «Новатор» (Хмельницький), «Педуніверситет-ШВСМ» (Чернігів), «Альтера-ШВСМ» (Донецьк), «Бахмут» (Артемівськ), «Родничок-Колос» (Новоселиця).

Система проведення змагань у вищій лізі залежатиме від остаточної кількості команд, які надішлють заявки на участь у чемпіонаті.

Суперліга (жінки)

Система проведення змагань у жіночій Суперлізі залишається ідентичною до тієї, яка використовувалася у попередньому сезоні, тож докладно зупинятися на ній не будемо.

На першому етапі вісім команд гратимуть між собою у два кола з роз’їздами, використовуватиметься система спарених матчів.

За результатами першого етапу визначаться дві четвірки команд. Один квартет продовжить боротьбу за 1—4 місця, інший – за 5—8 місця. При цьому до другого етапу учасники переходять з бонусними очками (3, 2, 1, 0).

Учасники боротьби за призові місця зіграють на другому етапі чотири тури, а команди з нижньої частини таблиці обмежаться двома турами.

Попередній склад учасників жіночої Суперліги – «Хімік» (Южне), «Сєвєродончанка» (Сєвєродонецьк), «Орбіта-ЗТМК-ЗНУ» (Запоріжжя), «Галичанка-ТНЕУ-Вікнарьов» (Тернопіль), «Континіум-Волинь-Університет» (Луцьк), «Білозгар-Медуніверситет» (Вінниця), «Регіна-МЕГУ-ОШВСМ» (Рівне), «Педуніверситет-ШВСМ» (Чернігів).

За матеріалами прес-служби ФВУ

Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.