Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Европы
|
812
0

КОРЖ: «Зроблено уже чимало»

Міністр Мінмолодьспорту про результати візиту до Польщі

КОРЖ: «Зроблено уже чимало»

Про підсумки візиту української офіційної делегації до Республіки Польща в інтерв'ю «Спортивній газеті» розповідає міністр України у справах сім'ї, молоді і спорту Віктор Корж.

«Це лише початок!»

— 6 липня українська офіційна делегація відвідала Польщу в рамках підготовки до проведення чемпіонату Євро-2012. Візит, під час якого ми обговорили широке коло питань двосторонньої співпраці щодо організації континентального форуму, мені здається, був надзвичайно корисним. Ми зустрілися з керівниками польського уряду, відповідальними за проведення чемпіонату, та обговорили комплекс проблем, пов'язаних із виробленням стратегії спільних дій.
Наразі є чимало проблем, які потребують урегулювання на міждержавному рівні, зокрема створення спеціального режиму на кордоні між Україною та Польщею, що дозволить полегшити пересування мільйонів уболівальників, які приїдуть на чемпіонат, вирішити спрощення візового режиму тощо.
Певні кроки в цьому напрямі вже зроблено. Адже в червні Україна та Європейський союз у Люксембурзі підписали відповідну угоду щодо спрощення візового режиму та реадмісії. Польща приєднається до ІПенгенської зони вже з 1 січня наступного року. Ми домовилися про створення міждержавної координаційної ради, яка збиратиметься кожні півроку для врегулювання всіх питань, пов'язаних із проведенням чемпіонату. Ми також узгодили текст міждержавної угоди.

— Яке враження у вас склалося від зустрічі з польськими урядовцями? Чи не вважаєте ви за доцільне за прикладом польської сторони створити спеціальне міністерство, яке безпосередньо займатиметься підготовкою до чемпіонату?
— Як на мене, в цьому немає потреби, адже на цей час в Україні вже розроблено оптимальну організаційну модель. До речі, під час візиту я переконався, що в питаннях підготовки до чемпіонату ми значно випереджаємо Польщу, насамперед, щодо нормативно-правового забезпечення. Минуло менше трьох місяців відтоді, як Україна перемогла у тендері, а зроблено вже чимало. Зокрема, урядом розроблено Державну цільову програму щодо забезпечення підготовки і проведення в Польщі та Україні фінального турніру чемпіонату Європи УЄФА 2010—2012, план заходів на 2007—2012 роки, який уже майже узгоджений із усіма виконавцями, зокрема з керівниками регіонів. Узгоджено також концепцію створення спеціального агентства в складі Мінсім'ямолодьспорту, яке здійснюватиме поточну організаційну роботу. Сподіваюся, що всі ці документи уряд затвердить до кінця липня. Та це лише початок!
Зрозуміло, що Польща в силу об'єктивних чинників випереджає Україну за деякими напрямами, зокрема щодо матеріально-технічного забезпечення, рівня туристичної, соціальної інфраструктур тощо. Проте в української політичної еліти є розуміння важливості чемпіонату з точки зору національних інтересів, а головне — є прагнення докласти максимум зусиль, аби забезпечити проведення турніру на найвищому рівні, адже це унікальний шанс долучитися до європейських стандартів, зробити їх доступними кожному українцю. Принаймні, тривалі зустрічі, консультації з керівництвом держави мене в цьому переконують.

«Ігри-2014 у Сочі — справедливий крок!»

— Коли очікується візит міністра спорту в Україну?

— Під час зустрічі з міністром спорту Томашем Ліпєцом ми домовилися регулярно обмінюватися інформацією і всі питання щодо організації чемпіонату вирішувати спільно. Я, до речі, запросив міністра спорту відвідати Європейські ігри з неолімпійських видів спорту, які відбудуться в Києві наприкінці липня.
Було досягнуто згоди, щоб у вересні провести зустріч мерів міст України та Польщі, на яку запросити інвесторів, з якими ми співпрацюємо. Мою пропозицію щодо проведення цієї зустрічі в Україні було підтримано польськими колегами.

— Де саме плануєте провести зустріч?
— В одному з обласних центрів, залучених до підготовки Євро-2012. У Харкові або в Дніпропетровську. Мери цих міст погодилися провести відповідну організаційну роботу.

— Прокоментуйте, будь ласка, рішення МОК щодо проведення зимових Олімпійських ігор 2014 року в Сочі.
— Вважаю, це рішення цілком заслуженим і справедливим кроком щодо Російської Федерації.  Я мав можливість ознайомитися з низкою програм щодо розвитку олімпійського спорту в Росії, які вразили мене глибиною та професіоналізмом. Росія є однією з провідних спортивних країн, а в зимових видах спорту входить до клубу світових лідерів. Мені також надзвичайно приємно відзначити тенденцію щодо просування світових спортивних форумів на схід Європи, яку засвідчили перемога України та Польщі в тендері на проведення Євро-2012, а Російської Федерації — в конкурсі за право на проведення зимових ігор у Сочі.
Це є переконливим доказом, що наші країни мають величезний потенціал, який світове співтовариство ще оцінить належним чином.

Олена КОТЛЯР, «Спортивна газета»

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей
Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.