Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Украины
| Обновлено 13 сентября 2014, 13:55
1665
5

МИХЕЛ: Украинские игроки должны перестать думать про деньги

Талантливым футболистам нужно вовремя покидать украинский чемпионат, считает специалист

| Обновлено 13 сентября 2014, 13:55
1665
5
МИХЕЛ: Украинские игроки должны перестать думать про деньги
shakhtar.com

Колишній рефері словак Любош Міхел, який не один рік працює в донецькому «Шахтарі» вважає, що на боці збірної його країни у матчі із «синьо-жовтими» було везіння. Також спеціаліст порадив українським футболістам не засиджуватися у себе на батьківщині, а пробувати свої сили в європейських чемпіонатах. Про це і не тільки Міхел розповів в ексклюзивному інтерв’ю «Футбол 24».

- Любоше, найперше питання безпосередньо стосовно матчу Україна – Словаччина. Сподобалася гра?
- Словаки приїхали до Києва із бажанням не програти. Не скажу, що вони боялися суперників, але вони однозначно ставилися до нього із повагою. Словакам поталанило, що за збірну України не змогли зіграти лідери – Коноплянка, Гармаш. Команда Словаччини зіграла в свою гру, використала свій момент. Якби у «синьо-жовтих» було би більше щастя в цьому матчі, вони би могли реалізувати бодай один свій момент. Тоді могла би бути інша гра.

- Арбітр правильно не зарахував гол П’ятова в кінці гри?
- У воротарському майданчику перевага у голкіпера. Щиро кажучи, мене здивувало те, що суддя був із Британії, де на таке закривають очі. А тут він зафіксував порушення… А так, був момент, коли словаки вимагали пенальті за гру Федецького у своєму штрафному майданчику. Тоді арбітр також не вказав на 11-му позначку. Взагалі, суддя виконував свою роботу чесно, і якщо були помилки, то в одну та іншу сторону.     

- Чимало українських фахівців вважають збірну Словаччини чи не головним нашим конкурентом у боротьбі за друге місце в групі. Що у вашій країні говорять про конкурентів в групі?
- Те ж саме, що і у вас. В нашій групі явним фаворитом є Іспанія, а за друге місце поборються Словаччина та Україна. Тому стартова гра відбору була не за три очки, а за шість. Дуже важливо відібрати залікові бали у свого основного суперника, тим паче на його полі.

- Збірна Іспанії провалила чемпіонат світу. Зараз не зручний момент для України чи Словаччини, щоби обійти іспанців?
- На чемпіонаті світу в Іспанії великою проблемою було те, що чимало гравців не були зіграними, а також у них не було належної мотивації. Вони вигравали чемпіонат світу та Європи, футболісти «Реала» виграли Лігу чемпіонів. Після таких тріумфів, може наступити період психологічної та фізичної втоми. Вони не були голодними до перемог. Уже пройшло три місяці, хлопці усе переосмислили. Я, звісно, оптиміст, але при цьому не втрачаю відчуття реальності. Не варто думати про те, що Іспанія буде слабкою. У неї є 2-3 склади, де футболісти тільки чекають на шанс себе проявити. Матч із македонцями уже показав силу збірної Іспанії.

- Ви вважаєте, що білоруси і македонці не претендуватимуть на друге місце?
- Клас Словаччини та України вищий, ніж у цих команд. Але різниця не настільки велика, щоби розслаблятися в матчах з цими суперниками. Навпаки, дуже важливими будуть ігри з цими командами. Адже можна втратити і шість очок в грі із білорусами чи македонцями. Зважаючи на це, після поразки України у стартовій грі, не можна говорити, що ваша збірна втратила шанси на вихід із групи. Ще дуже довга дистанція. Тим паче, українці не раз показували свій характер у відбірних турнірах, тоді коли «ніж був уже на їхньому горлі».  

- Футболісти збірної Словаччини грають не у себе на батьківщині, а в європейських чемпіонатах. У нашій команді таких гравців не має. Якби українці почали виступати у Європі, наша збірна була би сильнішою?
- Не можна сказати, що збірна гарантовано була би сильнішою… Але якщо гравець хорошого рівня переріс рівень свого чемпіонату, йому потрібно переходити в іноземний клуб. Ось такі гравці, як Ярмоленко, Коноплянка – молоді, талановиті гравці, які можуть прогресувати.  Свого часу, якби Шевченко не перейшов у «Мілан», він не став би зіркою світового масштабу. Молодь не повинна дивитися тільки на свою зарплату, а й на розвиток своєї кар’єри. 

В Україні футболісти рано стають зірками, а потім гальмують у своєму розвитку. Як приклад, можна навести Мілевського. Він рано став зіркою, вважався великим талантом. Але граючи без конкуренції за місце в складі, перестав розвиватися. В Словаччині же талановиті футболісти у молодому віці переходять у європейські клуби, нехай дехто потім йде в оренду. Але по них видно, що вони розвиваються. Головне, не засиджуватися у себе на батьківщині якщо рівень чемпіонату уже переріс. Подібне відбувається не тільки в Україні, а й в Росії. Росіяни на чемпіонаті світу виступали з футболістами тільки із свого чемпіонату і нічого не добилися. У тих країнах, де зарплати у футболі не високі, гравці прагнуть до кращого. А в Росії та Україні гравці задоволенні своїми прибутками і не квапляться переходити в Європу.

- Зважаючи на теперішню ситуацію в Україні, зараз цей процес може змінитися?
- Головне, щоби в Україні настав мир. Щоби політична ситуація не заважала спорту, а тільки допомагала його розвитку. Коментувати економічні та політичні процеси мені б не хотілося. Скажу лише, що футболісти повинні зрозуміти: як тільки вони переростуть рівень чемпіонату, потрібно переходити в сильний європейський чемпіонат. При цьому не треба дивитися на гроші. Ось Фернандіньо пішов із «Шахтаря» не тому, що йому не подобалося в донецькому клубі. Він хотів грати за свою збірну на чемпіонаті світу, тому йому потрібно було грати в топовому чемпіонаті. Він переріс не команду, а рівень чемпіонату. Тому поїхав від нас.

- А як стосовно ліміту на легіонерів, він може зробити сильнішою нашу збірну?
- Як на мене, будь-які штучні правила зважають, а не допомагають. Я противник обмежень. Якщо 35 українських гравців виступатиме за кордоном, це тільки допоможе збірній. Збірна Данії ставала чемпіоном Європи у той час, коли усі її гравці виступали за кордоном. У матчі із українцями на полі у складі збірної Словаччини був тільки один гравець, який виступає у себе на батьківщині. Футбол – це бізнес і тут діють ринкові правила. Хто кращий, той виступає у кращому клубі за кращі гроші. А робити штучні перепони, це не допомагати футболу, а навпаки, його вбивати.

Гліб ВАКОЛЮК, «Футбол 24»

Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Таблица УПЛ. Шахтер увеличил отрыв от конкурентов после победы над Зарей
Футбол | 19 апреля 2024, 06:45 35
Таблица УПЛ. Шахтер увеличил отрыв от конкурентов после победы над Зарей

Горняки могут попасть напрямую в групповой раунд Лиги чемпионов 2024/25

«Твой момент, брат». Звездный игрок Реала расхвалил Лунина
Футбол | 18 апреля 2024, 18:58 0
«Твой момент, брат». Звездный игрок Реала расхвалил Лунина

Джуд Беллингем отметил феноменальную игру украинского вратаря

Комментарии 5
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
Valushko
[quote Nesta09, 13.09.2014 14:13]"Хохол останется хохлом
ути-пути, какой тут ватник нарисовался. твой прогиб тебе засчитан твоим хозяином. забавляют такие вот лизатели путинских ботинок. ты уроки хоть не забыл сделать?
Nesta09
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
vasyan86
Так не покупайте их в 14 лет с зарплатой больше чем у всех родственников вместе! Глупо звучат все эти рассуждения, когда каждый эксперт главной проблемой украинского футбола считает собственную...