Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Профессиональный бокс
| Обновлено 17 июля 2013, 15:32
2402
0

СОСНОВСКИЙ: «В моей команде все готовятся к чемпионату мира»

Главный тренер сборной Украины по боксу - о подготовке к чемпионату мира и конкуренции в составе

| Обновлено 17 июля 2013, 15:32
2402
0
СОСНОВСКИЙ: «В моей команде все готовятся к чемпионату мира»

Головний тренер національної збірної дав оцінку виступів української команди на останніх змаганнях та розповів про те, як відбираються та готуються боксери до головної події року – Чемпіонату світу в Алмати. 

- Дмитро Дмитрович, нещодавно в Маріуполі закінчився міжнародний турнір класу «А» « 47-й Меморіал Макара Мазая». Як оцінюєте його результати?
- Для чого проводяться такі змагання? - Щоб досвідчені боксери могли набратися бойової практики, а молодь - досвіду. Сам по собі турнір був хороший, сім країн прибули до України, до того ж, доволі сильними складами. Наприклад, Америка приїхала в повному бойовому складі,  азербайджанці були непогано укомплектовані, росіяни тожок показали доволі високий рівень боксу. Наша команда складалася з членів національної збірної, досвідчених бійців, таких як: Ганзуля Олександр, Дмитро Черняк та ін. Загалом можу сказати, що ціль досягнута: боксери отримали чудову бойову практику, кожен провів по три-чотири бої . А на передодні чемпіонату світу це дуже корисно як для нашої команди, так і для інших збірних.

- Ви задоволені якістю боксу, яку показали українські боксери в Маріуполі?
- Якби я сказав, що всім задоволений, - то можна було б перестати тренуватись.  Хтось гірше відбоксував, хтось краще. Ще є над чим працювати.  З приводу того, чи показали боксери те, що відпрацьовували на тренуваннях – деякі так, а деякі не до кінця, були і помилки, які повторювались. Загалом, це частина процесу підготовки і пройшла вона успішно.  

- Нащедавно національна боксерська збірна також приймала участь у XXVII літній Всесвітній Універсіаді в Казані (Росія). Загалом українські боксери здобули три нагороди, дві з яких найвищого гатунку. З Вашої точки зору, такий результат є успішним для нашої команди?
-  Я задоволений, хлопці – молодці. Друге командне місце в тій ситуації – гарний результат. Ми паралельно готувались до декількох змагань, тому було важко. Я вже неодноразово казав, що для мене важливо підтверджувати рівень українського боксу скрізь, тому я дуже хвилювався за «Українських отаманів» і вважаю, що той турнір вони виграли. І тут я також хвилювався, бо до Казані поїхали не всі наші лідери. Якщо взяти команду, то в ній могли виступати і Паша Іщенко, і Слава Кісліцин, і багато інших.  Три медалі, дві з яких золоті - я гадаю, що це вдалий результат!

- Наразі національна збірна вийшла на фінішну пряму у підготовці до чемпіонату світу, який прийматиме в жовтні потоного року Казахстан. Який план підготовки Ви запланували на заключні місяці для збірної України?
- З 25-го липня по 8-е серпня у нас проводитимуться збори з загальної фізичної підготовки в Алушті. 8-го серпня хлопці повертаються додому, відпочивають 9 днів, а потім, з 18 серпня,  заїжджаємо на збори спеціальної підготовки у Тисовець, де будемо тренуватися протягом  21 дня. Мені б хотілося, щоб хлопці отримали хоча б ще одну бойову практику перед чемпіонатом світу. Подивимося, можливо, якась команда до нас приїде. На останок проведомо заключні збори в Конча-Заспі і відлітаємо в Казахстан.

- Одним з найважливіших етапів, безумовно, буде формування команди, яка представлятиме нашу країну на світовому форумі в Алмати (Казахстан). Як саме буде проводитися відбір боксерів?
- Національна збірна вже повністю сформована за підсумками чемпіонату України, який проходив в жовтні місяці минулого року в Донецьку.

- Звісно, але як Ви обиратимете боксерів у так званих «конкурентних категоріях», де є по два, або навіть три сильні боксери. Наприклад, Дмитро Митрофанов і Євген Хитров - обидва достойні боксери, які представляють одну вагову категорію до 75 кг.
- В кожній вазі є конкуренція, що надзвичайно важливо для нашої команди. Адже конкуренція дозволяє прогресувати та розвиватися боксерам. Попереду ми маємо ще багато етапів підготовки, а отже маємо ще час аби придивитися до кодного члена збірної .Попереду ще три збори, бойова практика, тож загадувати рано. Можливо, чого зовсім не хочеться, хтось з хлопців отримає травму, - що також може внести свої корективи. Але в принципі для мене і для тренерського складу кістяк команди вже відомий.  Ось для прикладу деякі тренери напередодні відповідальних стартів влаштовують відбіркові бої, спаринги. Комусь це може здатися правильним. Проте, особисто я не хочу так вирішувати питання. Адже ніхто не застрахований від травм, а тим паче коли на ринзі зустрічаються два висококласні спортсмени, які будуть битися до останнього.  Після таких спарингів обидва можуть отримати пошкодження, які не дозволять обом виступити на важливих змаганнях, в нашому випадку - чемпіонаті світу. Тому люди, які хочуть крові, - її не побачать.  

Зараз в мої команді всі боксери готуються до чемпіонату світу. А якщо десь виникнуть спірні моменти, то повірте мені, я їх побачу та вирішу лише на користь національної збірної. Адже ніяких особистих інтересів я ніколи не переслідую. Якщо буде необхідно, в них буде певна бойова практика, але не на останніх зборах за декілька днів до відльоту в Казахстан.

Що стосується вагової категорії до 75 кг. можу сказати, що  і Хитров і Митрофонов – надзвичайно класні боксери. А оскільки Євген (Хитров) виступав на чемпіонаті світу у Баку, Олімпійських іграх 2012 р. і на чемпіонаті Європи 2013, - пріоритет виступити на чемпіонаті світу, як на мене, має бути у Митрофанова, адже саме він є діючим чемпіоном України.  До того ж, минулого року ми з тренерами хлопців вже обговорювали, де і коли краще боксувати Хитрову, а де Митрофанову. Тому зараз ми працюємо і готуємось за планом узгодженим ще заздалегіть. Тому всі тренери можуть спокійно працювати, уникаючи стресових ситуацій, які нікому не потрібні. А стравлювати боксерів між собою, в канун чемпіонату світу, я не буду, адже можу втратити двох сильних бійців.

- Дмитро Дмитрович, на чемпіонаті світу 2013 з боксерів офіційно знімуть шоломи. Як зміни у правилах АІВА вплинули на підготовку національної збірної?
- Ми працюємо над тим, щоб призвичаїти боксерів до нових умов. Деякі тренування хлопці вже проводять без шоломів. Наприклад, всі тренування перед чемпіонатом Європи Паша Іщенко проводив без шолома. Звісно, є певний ризик, проте, можна і в шоломі розсіктися. Європа була в шоломах, маріупольський турнір також, тож зараз ми налаштовуємось на нові правила і будемо до них призвичаюватися. Ми члени АІВА, тому маємо працювати по загальним правилам, як говориться: «або звикай – або вилітай».

- Найтяжче для боксерів, напевно, буде перебудувати дії у захисті?
- Так, бо змінюється трохи малюнок поєдинку. Коли вони в шоломах, то тримають руки близько до себе, це називається глухим захистом. А тут вони вже повинні тримати дистанційно, бо коли вони ставлять руки близько до голови без шолома, то через рукиможуть нанести удар та відправити в нокаут чи нокдаун. Проте, як показує досвід, один-два поєдинки і вони вже самі звикають і розуміють, що до чого. Це не є чимось таким проблематичним. Тому через це не варто особливо нервувати. Коли я сам боксував, ми тренувались у шоломах, а виступали без них.

- Якщо нинішній рік є надзвичайно напружем для боксерської збірної, то у 2014 не буде ні чемпіонату Європи або світу. Чи розглядаєте Ви Всесвітню серію боксу, як один з можливих етапів підготовки боксерів?
- Саме як етап тренувань, а не як етап підготовки. Тому що зовсім різні формати змагань. Ми будемо моделювати на 2014 рік два старти. Один на травень місяць, другий – десь на кінець року, жовтень місяць. У травні, якщо вдасться,  проведемо якийсь хороший турнір чи матч, чи зустріч, як, наприклад, ми в Казахстан вилітали на Турнір чотирьох країн. І з другим стартом також будемо вирішувати: чи це буде виїзд, чи турнір на нашій території, такого плану, як Мангера чи турнір в Маріуполі.  Ми будемо залишати ту саму модель підготовки, а от одним із варіантів змагальної практики будемо розглядати участь наших боксерів у серії ВСБ.

- Тобто хтось із збірної буде періодично включатись у матчеві зустрічі «Українських отаманів»?
- Так, будуть, щоб підтримати «Українських отаманів». Але основні сили, які будуть готуватись до відбіркових чемпіонатів світу, все-таки будуть знаходитись в національній збірній, адже нам потрібно завойовувати ліцензії на Олімпійські ігри 2016. Зрозумійте, якщо прив’язуватись лише до серії ВСБ, то ми ламаємо підготовку. Вони готуються на один бій, який проходить раз на місяць, на п’ять раундів по три хвилини. Тому ми не можемо продуктивно працювати з огляду на те, що нам необхідно дати для наших змагань, які проходять по іншій схемі. Тут зовсім різні системи підготовки.

fbu.net.ua

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Топ-10 ветеранов в возрасте 35+, которые продолжают карьеру в Европе
Футбол | 24 апреля 2024, 18:08 1
Топ-10 ветеранов в возрасте 35+, которые продолжают карьеру в Европе

Для кого-то из них предстоящее лето, вероятно, принесет момент, когда придется попрощаться

Шок в дерби, триллер в Манчестере. Эвертон сенсационно одолел Ливерпуль
Футбол | 25 апреля 2024, 00:05 25
Шок в дерби, триллер в Манчестере. Эвертон сенсационно одолел Ливерпуль

Ириски обыграли Клоппа и Ко 2:0, Миколенко травмировался, Ман Юнайтед выиграл у Шеффилда

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.