Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Формула 1
| Обновлено 09 июля 2013, 12:33
2335
0

Под микроскопом: Гран При Германии Формулы 1 + ВИДЕО

Sport.ua подводит итоги необычной гонки, где были и стратегическая борьба, и уникальные курьезы…

| Обновлено 09 июля 2013, 12:33
2335
0
Под микроскопом: Гран При Германии Формулы 1 + ВИДЕО

Гран Прі Німеччини попри тривожні очікування та невідомість стосовно роботи перехідної версії гуми та невизначеність в тому на чию користь такі зміни відбудуться насправді виявився бойовим, заплутаним і цікавим водночас.

Незважаючи на побоювання з боку представників Lotus, Ferrari, Force India щодо шин однозначно сказати, що ці команди стали повільнішими, а їх опоненти тільки виграли від цього – жодним чином не можна. Подвійний подіум Lotus краще будь-яких слів говорить, що команді з Енстоуна немає потреби надто непокоїтися через Pirelli, Ferrari нічим не здивувала – посередні результати в кваліфікації з прицілом на альтернативну шинну стратегію не принесли команді ані користі, ані шкоди. Що ж стосується Force India, то хоч команда й перервала свою серію з 6 поспіль гонок з набраними очками, розпочату в Китаї, але списувати все виключно на гуму не можна, насамперед через відверто невдалий результат Пола й Адріана у кваліфікації.

Сказати ж, що ці шини допомогли іншим командам також не виходить – Red Bull має болід, який є конкурентоспроможним практично на будь-якій трасі чемпіонату, не зважаючи на характер й особливості траси, температурний режим та й інші факторів. Значно більш показовою була ситуація в Mercedes: ще тиждень тому Ніко Росберг переміг в Сільверстоуні й загалом не мав тоді жодних проблем з покришками. В Нюрбургринзі ми знову побачили Срібних стріл у всій їхній красі початку сезону, тобто болід суто для кваліфікацій, який не витримує гоночного темпу, запропонованого основними конкурентами. Чи це сталося через нову конструкцію шин, чи внаслідок заборони дзеркального встановлення покришок, яке сприяло повільнішому зношуванню шин, але проти фактів не попреш – німецька команда з англійського міста Браклі знову зіткнулася з шинними проблемами одразу після того, як самі шини зазнали змін. Така ситуація призвела до того, що Mercedes, позбавлена права брати участь у молодіжних тестах, подала заявку на участь у дні коли відбуватимуться шині тести Pirelli, де крім всього можна буде використати призових пілотів. Схоже в команді розуміють, що без таких тестів звикання до нової гуми буде знову довгим та болісним.



Німецька гонка порадувала любителів оцінювати й порівнювати різноманітні гоночні стратегії команд – тут ми побачили і різну кількість піт-стопів, і навіть різні шинні варіації в рамках тактики трьох зупинок в боксах.

Насамперед варто сказати, що в Pirelli по завершенні кваліфікації передрікали, що більшість пілотів проведуть гонку з двома піт-стопами. Як бачимо шинники помилилися, а гонщиків, які таки проїхали всю дистанцію двічі змінивши покришки, виявилося тільки п’ятеро – Баттон, Перес, Ді Реста, Мальдонадо та Боттас, і серед них тільки пілоти McLaren зуміли набрати очки, так що з прогнозуванням тактики піт-стопів італійці помилилися.

З огляду на хід гонки та її результати найбільш цікавими є питання стосовно того, чи міг би Ряйкконен не їхати на третій піт-стоп, пробуючи утриматися на чолі пелотону, що виграла Ferrari від старту на Medium, і, звісно, кому найбільше користі принесла несподівана поява машини безпеки?



Чим менше кіл залишалося до завершення гонки, а Кімі залишався на комплекті гуми, отриманому під час виїзду сейфті-кар, тим більше закручувалася інтрига і якоїсь миті почало здаватися, що в Lotus ризикнуть їхати до кінця, тим більше, що падіння темпу у фіна не було катастрофічним, а Феттель скорочував відстань не так швидко, щоб розраховувати обігнати Ряйкконена до картатого прапора. На жаль, такої інтриги не вийшло – Кімі сам повідомив команді, що гума до кінця гонки не витримає, але короткий відрізок на м’яких шинах дозволив повернутися у боротьбу, от тільки тепер пілоти помінялися ролями й Себастіану треба було втриматися попереду, а Кімі мав атакувати практично на всі гроші, що він безсумнівно вміє робити дуже і дуже добре. Так що останні кола в Німеччині дуже нагадували фініш у Сільверстоуні – якби гонка тривала б на пару кіл більше, в обох випадках результати були б, напевно, іншими.

Але давайте повернемося до питання чи міг би Ряйкконен не їхати на свій третій піт-стоп. З одного боку ми бачимо, що, наприклад, Перес і Ді Реста, які так само отримали нові комплекти Medium на 24-му колі, зуміли зберегти шини до фінішу. З іншого, нам все ж таки варто пам’ятати, що ставки у них і Кімі були зовсім різними – для Серхіо з Полом фініш в топ-10 був би чудовим результатом, але ж лідер Lotus боровся за перемогу в гонці, продовжуючи плекати надії на титул. Крім того, не варто забувати, що в Сільверстоуні команда ризикнула й фін за сім останніх кіл з другого місця провалився на п’яте, тож вдруге поспіль помилятися не хотів ніхто, особливо у світлі чуток про майбутнє проводження кар’єри Ряйкконена.



Альтернативна тактика Ferrari, на яку зважилася команда ще в суботу під час кваліфікації, розраховуючи провести більш довгий відрізок на шинах Medium, а завершувати коротким спринтом на Soft під час якого може з’явитися можливість обігнати боліди на більш зношеному комплекті жорсткіших шин, більшою мірою свідчить про те, що в Маранелло замість того, щоб попрацювати над власним кваліфікаційним темпом, вирішили пошукати філософський камінь, який неодмінно допоможе Фернандо прошивати пелотон і перемагати навіть попри старт з четвертого ряду… Хоч червоні боліди і мають високий гоночний темп, але без нормальних результатів по суботах розраховувати на 25 очок не доводиться. Фернандо це розуміє як ніхто інший і вже вкотре публічно закликає команду попрацювати над тим, щоб змінити ситуацію в кваліфікації. В іншому випадку жодні пошуки альтернативної тактики, яка б допомогла Алонсо немає. Хоча, насправді є, але Масса не Піке-мол., а Доменікалі й близько не дотягує до рівня злого генія свого співвітчизника Бріаторе…

Поява автомобіля безпеки стала для Нюрбургринга подією майже надзвичайною, адже тут Майландер украй рідко виїжджає, щоб задавати спокійний темп пелотону. Але найдивовижнішим є те, що саме спричинило виїзд срібного Mercedes SLS на трасу – на відео, знятому одним із глядачів, всю курйозність, комічність (особливо в момент, коли тракторист намагався наздогнати болід) та потенційну небезпеку від безпілотної поїздки Marussia видно значно краще, ніж на кадрах офіційної трансляції:



Найдивовижнішим є те, що машина почала відкочуватися в той момент, коли поруч не було зовсім нікого, тобто її ніхто не підштовхнув і жодним чином не впливав на те, щоб болід почав котитися.

Як би там не було, але Марк Веббер і Кімі Ряйкконен зірвали найбільший куш від появи машини безпеки. Австралієць після свого драматичного піт-стопу їхав у гонці із відставанням у ціле коло, але поки пелотон зібрався за машиною безпеки Марк отримав право повернутися в одне коло з лідером. Більше того, трьох кіл Вебберу вистачило для того, щоб встигнути наздогнати хвіст пелотону в акурат перед рестартом. Ну а що було далі – ми всі прекрасно бачили, у Марка в особистій колекції гонок з такими проривами нагору після різного роду проблем на початку дистанції, мабуть, назбирається найбільше серед усіх чинних пілотів Формули 1. Що ж до Ряйкконена, то фін на той момент уже відчутно поступався і Феттелю, і Грожану, тож за інших обставин наздогнати напарника і нав’язати боротьбу Себастіану Кімі вже не міг.

Ситуація ж, що сталася під час першого піт-стопу Веббера вкотре нагадала всім, що піт-лейн таке ж небезпечне місце, як і сама траса, і отримати травму може будь-хто, хто опиниться не в той час і не в тому місці.



Зламані ребра оператора ФОМ Пола Аллена – це насправді ще не найгірше що може статися, коли колесо «прилітає» в людину. Але цей випадок змусив усіх замислитися над тим, як унеможливити повторення такого. Після того, як в Формулі 1 скасували заправки під час піт-стопів швидкість зміни покришок постійно зростала і тепер вже нікого не здивувати заміною шин за 2,5 секунди, а цілих 3 секунди для топ-команд вважається неприпустимою втратою часу. От тільки чим реактивніше працюють механіки, тим більшою є вірогідність помилитися. Не прикручених коліс тільки цього року ми вже бачили вдосталь, а для самого Веббера це вже другий випадок за сезон (попередній стався в Китаї). Якщо ж хтось вважає, що таким чином команда саботує австралійця, допомагаючи Феттелю – просто покажіть неспростовні докази цього факту. В минулі роки в Шумахеру колеса не прикручували також неодноразово, але ж нікому не спадало на думку звинувачувати Mercedes у нечесній грі на користь Росберга…

Берні Екклстоун відреагував на інцидент обіцянкою влаштувати для операторів на піт-лейн стаціонарні пости, де вони будуть захищеними від таких ситуацій. Але, насамперед, автор статті вважає, що повернення дозаправок принесе найбільше користі: по-перше, заправка займає більше часу, а отже механіки матимуть можливість перевірити надійність кріплення колеса, по-друге, тактична боротьба між командами вийде на зовсім інший рівень, що має призвести до більш цікавих гонок, в яких з’явиться ще один невідомий фактор, і по-третє, самі пілоти з полегшенням зітхнуть від того, що їм не треба буде себе відчувати водіями бензовозів на старті кожної гонки, а управління болідом протягом всієї гонки буде більш стабільним та передбачуваним.

P.S. Якщо сам Гран Прі відбувався на знайомій усім пілотам трасі, то гонщикам Mercedes випала нагода проїхатися Північною петлею на незнайомій їм техніці з далекого минулого, але по такій знайомій для самих машин трасі. Льюісу дістався W154 за кермом якого у 1938-му саме в Нюрбургрингу переміг англієць Річард Сімен, а Ніко отримав легендарний W196, на якому Хуан-Мануель Фанхіо тріумфував на цій трасі у 1954-му та й взагалі за підсумками сезону здобув свій другий з п’яти титулів.



В’ячеслав КОБРЖИЦЬКИЙ, Sport.ua

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей
Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.