Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Украины
| Обновлено 17 апреля 2013, 15:02
14228
76

Игорь ЦЫГАНЫК: «Коллина в Украине просто зарабатывает»

Футбольный телеведущий высказал собственное мнение о причинах проблем в украинском судействе

| Обновлено 17 апреля 2013, 15:02
14228
76
Игорь ЦЫГАНЫК: «Коллина в Украине просто зарабатывает»

- Ігорю, найперше про арбітрів за воротами. В Україні нещодавно почався експеримент із ними, а ось у Польщі цього тижня вирішили відмовитися від додаткових помічників судді. Як гадаєш, арбітри за воротами потрібні?
- Чим більше людей залучається до обслуговування ігор, тим гірше. Недарма колись казали: «Колективна відповідальність – це безвідповідальність». Раніше рішення приймав головний суддя. Тепер він прислуховується до помічника за воротами, лайнсмена. А у них може бути інша думка. Це все спантеличує. Уже було багато епізодів, що підтверджують мої слова. Якщо багато людей є відповідальними, то в результаті немає з кого спитати. Вважаю, у Польщі вчинили правильно. Арбітрів не повинно бути п’ятеро. В кожній команді по 11 футболістів, обслуговує ж гру шестеро суддів, делегат та інспектор. Скоро обслуговуючого персоналу буде стільки ж, як і футболістів на полі.          

- Взагалі, у своїй програмі дуже багато уваги приділяється українському арбітражу. Невже усе так погано у нас з цим?
- Ситуацію із нашим арбітражем можна назвати цирком. Приїхала людина, яка, прикриваючись рекомендаціями УЄФА, вирішила усе змінити. Наші арбітри вчилися одному, а зараз їх переконують в іншому. Ось нехай хоч один арбітр пояснить, що таке гра рукою, коли вона фіксується, а коли – ні. Я перестав ходити на прес-клуби до П'єрлуїджі Колліни, оскільки не розумію про що він говорить. Італієць може трактувати будь-яке рішення судді так, як йому вигідно, як він хоче. Думаю, не розуміють Колліну і самі арбітри. Вони просто не знають, що робити в тій чи іншій ситуації. Тому, це все – клоунада.

- П'єрлуїджі Колліна є достатньо авторитетним у футбольному світі арбітром. Невже він не здатен навести лад у нашому суддівстві, чи він просто не хоче цього робити?
- Колліна в Україні працює не безкоштовно. Його місячна зарплата 25 тисяч євро. У нас він уже майже три роки. Тож, тут італієць заробив близько мільйона євро. Що ви від нього хочете? У нього все гаразд.

Є багато запитань по роботі Колліни, ми ще не усе показали у своїй програмі. Одне із них стосується арбітрів, яких Колліна ввів у Вищу лігу, особливо у цьому році. Раніше, щоби потрапити в елітний дивізіон, арбітр повинен був пройти усі щаблі – попрацювати на рівні ігор товариства «Колос», першості області, судити ігри дитячих змагань і так далі. Такі судді, як Віталій Годулян чи Андрій Шандор свого часу могли обслуговувати по 2-3 матчі  дитячих команд. Вони поступово йшли до ігор Вищої ліги. А зараз можна півроку попрацювати в другій лізі, стільки ж у першій і перейти в Прем’єр-лігу. І який у неї може бути авторитет? Що вона знає і який має досвід? Колліна спершу довірив суддівство недосвідченим арбітрам, а потім, своїм листом, їх почав топити. Не розумію його.

- Колліну важко запідозрити в «кумівстві» чи в чомусь такому. Як гадаєш, які мотиви керують італійцем?
- «Кумівство» ще потрібно довести. Єдине, можна лише стверджувати, що дехто із суддів має привілейоване становище. Мені здається, що це стосується Сергія Бойка. До нього Колілна ставиться по-особливому. У мене немає жодних доказів. Але свої слова можу підтвердити тим, які помилки робить Бойко і те, як Колліна його виправдовує. Будь-яке рішення цього арбітра італієць виправдовував. Будь-яке. Тому і стверджую, що Бойко у привілейованому становищі. Дехто каже, що ця людина найближчим часом може потрапити в топ-групу європейських суддів і обслуговувати ігри Ліги чемпіонів.

- Можна простежити тенденцію по якості обслуговування ігор тої чи іншої команди?
- Тенденції не відстежував, тому про це нічого сказати не можу. У мене взагалі враження, що судді на футбольному полі займаються самоствердженням чи самореалізацією. Вони хочуть нав’язати свою волю, бути такими, як Колліна. Італієць їм ж постійно торочить: «Ви повинні бути господарями становища». Але не завжди треба бути господарем становища. Із Віталієм Годуляном не є близьким товаришем, але хочу його знову згадати. Якби він у матчі «Динамо» - «Шахтар» вигнав Ярмоленка, був би не просто скандал, а Бог знає що. А Годулян зумів стримати емоції, не показати червоної картки, на яку заслуговував Ярмоленко. Є дух гри і арбітри повинні це розуміти. А вони починають запалювати світлофори - жовте, червоне, знову жовте, червоне.

- Були перед Колліною нарікання на суддівство, тоді говорили про «конфлікт інтересів» керівника Федерації. Запросили рівновіддаленого від усіх авторитетного фахівця, а проблеми нікуди не ділися. У нашому футболі взагалі можна навести порядок, чи це не реально поки не зміниться усе суспільство?
- Якась одна людина проблему вирішити не може. Потрібно, щоби власники клубів зібралися і домовилися більше не давати гроші на суддів. Хто щоб не говорив, але арбітрам платять практично усі. Хтось із представників клубу виходить на арбітра і каже: «Нам не треба підсуджувати, але якщо ми виграємо, ти отримаєш певну суму грошей». Як гадаєте, це хабар чи ні?

- Тож, більшості вигідна ця ситуація…
- Потрібна воля керівників клубів і співпраця із правоохоронцями. Одного-другого за руку спіймали, покарали і на цьому усе закінчиться. Тоді у нас реально будуть суддівські помилки, а не упередженість.

Гліб Ваколюк, Футбол24

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Жозе Моуриньо признался, за кого будет болеть в Лиге чемпионов
Футбол | 19 апреля 2024, 10:17 1
Жозе Моуриньо признался, за кого будет болеть в Лиге чемпионов

Португалец выделил единственный клуб, который возглавлял в своей карьере

Калинина обыграла нейтральную теннисистку на пути в полуфинал в Руане
Теннис | 19 апреля 2024, 22:15 18
Калинина обыграла нейтральную теннисистку на пути в полуфинал в Руане

Ангелина в двух сетах оказалась сильнее Мирры Андреевой

Комментарии 76
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
BBB
Ну почему же если на Цыганыка катить бочку так сразу кротофаны???У нас на телевидении нет нормальной аналитической передачи про футбол.Просто Денисов чуть спокойнее,а Цыганык истерит,но обе эти передачи заангажированы!!!
gans81
по поводу "всезнающей Ириши" - к её звёздным родителям. они ж её воспитали такой всесторонне развитой
prossjanaja
Я так понимаю,все негативные отзывы о Цыганыке от кротофанов?А мне "Профутбол" намного интереснее, чем"Векликий футбол",особенно когда он был с "всёзнающей" Иришей
Шалений Вуйко
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
Ukraine_Forever
Пердун в в очках норкомена !! оно тебе надо ??
Сиди тихонько зырь футбол !!
Anonymous
Да этого "холуя-жополиза" хлебом не корми, а дай судей покритиковать. В каждой программе: Судьи, судьи, судьи... Каждую неделю одно и тоже. Надоело!
v.0911
А Цыгамнюк задарма писит... Альтруист типа! НЕНАВЫДЖУ ЦЫХАМЫКА!
UkrGame777
мда..нашли у кого спрашивать.это же упырь из кисловодска заангажированный.
Фокс
кажется взлетает парниша... слишком много внимания достаточно посредственному ведущему, я уж не говорю какому "эксперту".
почему он не рассказал сколько он получает и от кого?
d3volta
как по мне программа Цыганка поинтереснее, Денисов еще чёт вытягивает благодаря участию в программе Розанова..Гамула практически молчит, Соленко тоже не самый активный и не особо ему дают высказываться да и он что явно не аналитик самой игры,хотя опыт игроцкий большой ...ну а слушать суждения Сопко о людях поигравших на чемпионах мира европы пару отборочных циклов да и в лиге чемпионов по нескольку сезонов, от человека что который пару сезонов за Шахтёр и полторы игры в сборных был в заявке как то неинетерестно
Оракул з очерету
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
Болела
Коллина: "Цыганык в Украине просто зарабатывает."
от перестановки мест слагаемых....
BBB
Лучше уже вообще не разбираться в футболе,чем слушать разбор от Цыганыка!Послушать его спитчи про дух игры,так вообще маразмом попахивает!!!Мол судья сделал правильно,что не удалил Ярмоленко,хотя тот заслуживал красной карточки!!!Бред сивой кобылы!!!Хотел бы я его послушать,если бы это был не Ярмоленко,а например Срна или Фернандиньо,а фолили они на игроке Дынамы!!!Денисов(хотя его я тоже недолюбливаю) все таки более спокоен в своих оценках!Еще один спитч Цыганыка запомнился когда он сначала комменторовал матч Карпаты-Шахта,а потом выступал в своем обзоре.Во время комментирования он так гнал на судью,что тому было места мало(типа весь стадион видит,а судья не видит).Во время же разбора в студии он тоже хотел погнать,но "експерты " в один голос заявили ему,что судья во всех спорных на взгляд Цыганыка моментах,отсудил по букве закона и к нему претензий быть не должно.Так мне запомнилась заключительная фраза Цыганыка -"суддя відсудив нормально,без помилок,але питання до нього є"Спрашивается какие вопросы могут быть к судье если он отсудил по правилам????И какой может быть дух игры,когда игрок рубит другого,с риском нанесения тому тяжелой травмы???Так что мое мнение-Цыганык разбирается в футболе(я имею в виду беспристрастный разбор ) так же как я в балете.А я смотрю футбол уже столько,сколько этот Цыганык не живет!!!!
Одинокий волк
"Одного-другого за руку спіймали, покарали і на цьому усе закінчиться. Тоді у нас реально будуть суддівські помилки, а не упередженість.", - ВСЕ ВЕРНО, но не только из-за денег судьи могут подсуживать, но и из-за страха: судью также можно заставить обеспечить определенный результат в пользу "заказчика" и следующими, как мне видится, путями: 1) угрозой показательной дисквалификации при удобном каком-то случае(в случае, если есть такая карающая возможность), - тогда судья будет судить "нужным" образом под страхом отлучения от игр 2) компроматом за прошлые подобные услуги, когда судья раб своих прежних подвигов и т.д.
PosO
Статью не читал, потому, что написал ее Цыганик.
Хотя, ради справедливости, надо признать, что его передача по воскресеньям стала более приемлемой для просмотра. Может критика подействовала, а может Цыганик, все таки взрослеет, в конце-концов: "каждый правый, имеет право!"
pri_bambas
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
max305
«Коллина в Украине просто зарабатывает»! А что, разве не так!??
Оракул з очерету
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
Ukraine_Forever
ну так не смотри!
Оракул з очерету
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил