Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Футзал. Сборная Украины
|
9291
23

Нульовий менеджмент, або Кому охота жити в бардаку?

Принципи, за якими існує збірна України з футзалу, і чому великі ювілеї проходять непомітно

Нульовий менеджмент, або Кому охота жити в бардаку?

Епілог: забутий ювілей

Все ж таки як непомітно пройшло у футзальній Україні, така подія як ювілей перших срібних медалей нашої збірної на Чемпіонаті Європи. Власне нічого іншого чекати від Геннадія Анатолієвича Лисенчука й не залишалося. Не цінує нинішній президент АМФУ людей, які можна сказати добули йому можливість вішати зараз локшину на вуха нинішнім спонсорам, про те, що наша збірна в нинішньому складі може боротися за медалі ЧЄ-2012. Тому що якби не здобуті нагороди 2001 і 2003 років навряд чи нинішній тренер збірної залишився на посту, після провальних 2007 і 2010 року. Та і Чемпіонат світу-2008 до активу нашої збірної занести не можна.


Вдалий жереб – хороший виступ

Хоча є один варіант при якому збірна, у тому складі, що грав у Харкові, зможе боротися за медалі Чемпіонату Європи в Хорватії – це вдале жеребкування і попадання на суперника зразка Туреччини чи Словенії у чвертьфіналі. У нинішньому складі, як ігровому, так і в тренерському, збірна України не в змозі боротися за медалі на Балканах. Є ще один варіант при якому збірна України вдало виступить в Хорватії - це повна зміна тренерського і менеджерського складу збірної, або в крайньому випадку зміна других тренерів, за умови, що пан Лисенчук, як в 2001 році, не втручатиметься в тренувальний процес. А ще краще, якщо його взагалі не буде на підготовчих зборах, як це було перед Євро-2001.

Фраза головного тренера про те, що в грудні плануємо відвідати Латвію, яка зараз дуже добре виглядає, по-моєму, говорить про повну некомпетентність головного тренера української збірної. Команда, яка посіла в підгрупі 4-е місце (нехай і у впертій боротьбі латвійці програли збірним Словенії та Боснії і Герцеґовини), навряд чи може стати відповідним спарринг-партнером перед іграми із командами Іспанії, Росії, Італії чи Португалії. Що не говоріть, але грати із збірними, у країнах яких футзал знаходитися на любительському рівні, не підвищить кваліфікацію наших гравців на міжнародній арені.
На жаль, пошана до нашої збірної в світі падає з кожним днем. У лютому, після турніру в Азербайджані планувалися ігри із збірною Ірану. Але іранці вважали за краще зіграти із збірною Бразилії.


Тренери без авторитету

Навряд чи пан Лисенчук хотів би зібрати гравців зоряного 2001 року в Харкові, для святкування цієї події. Хоча це покоління гравців заслужило, того, щоб про них згадали. Більшість гравців тієї збірної окремо має, куди більший авторитет чим весь тренерський штаб нашої команди. Упевнений, що гравці львівської «Енергії» навряд чи сприйматимуть тренера харківського «Локомотива» Євгена Ривкіна. Врешті-решт для них він перш за все конкурент і навряд чи при ньому вони будуть викладатись, тримаючи в думці матчі в чемпіонаті. Не говорячи вже про те, що окрім перемог в Кубку України ні Ривкін, ні Ковальчик нічим похвалитися не можуть. Ну хіба що ще бронзовими медалями на молодіжному чемпіонаті Європи.

Це при тому, що більшість гравців «Енергії» мають в своєму послужному списку не одну золоту медаль, не говорячи вже про досвід в Кубку УЄФА. То який авторитет перед ними можуть мати ці тренери? Якби тренером збірної був будь-хто із інших спеціалістів, екс-гравців, будь-то Косенко чи Мірошник, чи Москвічов таких проблем б не виникало. Досвід збірної Росії на Чемпіонаті Європи-2010 красномовно свідчить про те, що небажано, щоб в тренерському штабі збірної був тренер з однієї  провідної команди країни («Сінара»), а половина складу була із стану його конкурентів («Дінамо»). І якщо вже базовою командою збірної є якийсь клуб, то головний тренер цього клубу обов'язково повинен входити в тренерський штаб команди. Якби було більше половини гравців з харківського «Локомотива», тоді б робота Ривкіна в збірній не викликала питань. Його люди – він їх знає краще. Але брати участь в успішному тренувальному процесі гравців клубу-конкурента, якою є львівська «Енергія» для «Локомотива», Ривкін на сьогоднішній день не може. По тій простій причині, що цих гравців в збірній більшість. І ще може додасться кілька гравців, якщо керівництво АМФУ дійсно хоче боротися за медалі в Хорватії.

Що ж до Ковальчика, то тут ще складніше. Вже довгі роки львівський тренер працює в збірній і за цей час команда не добилася жодного серйозного титулу. Без коментарів.


Хто більше дасть, той і грає

Ще в одному інтерв'ю Геннадій Анатолієвич висловив думку: «Я на цю тему говорив з нинішнім поколінням футболістів. Я їм сказав, що вони не гірші. Матчі в Харкові показали, що нинішнє покоління таке ж міцне і уміле. Лише трохи не вистачає міжнародного досвіду». Дійсно, нинішнє покоління абсолютне не гірше від того, яке здобувало медалі у 2001 році. Просто більшість гравців зоряного складу пройшли ще радянську школу підготовки. Та і пан Лисенчук прийшов в міні-футбол на Україні на порожнє місце. Україна була однієї з двох республік колишнього СРСР, де футзал активно розвивався на республіканському рівні. Таланти в Україні є, але для того, щоб вони розкрилися потрібні професійні тренери, менеджери. Для молодих гравців потрібні реальні приклади тих людей, які досягали якихось досягнень, нагород.

От у Харкові зібралися президенти більшості футзальних клубів вищої ліги, для того, щоб обговорити в неформальній обстановці проблеми, які виникли в українському футзалі. І як і очікувалося, до конкретного вирішення проблем вони не дійшли. Так що хотіти від гравців, які є підпорядкованими цим президентам? АМФУ під керівництвом пана Лисенчука за останні два роки зробило вже стільки помилок. Виникає тоді питання, а як сприймають гравці збірної людину, яка керує цим бардаком? Адже гравців не цікавить, що хтось в АМФУ не виконує свою ділянку роботи. Є керівник Асоціації і він винен в усьому цьому. Він не в змозі забезпечити повноцінну роботу Асоціації і проведення чемпіонату. І як після цього гравець може сприймати такого головного тренера збірної?

Також із спогадів гравців збірної 2001 року хотілося відзначити, той факт, що велику роль в успіху на Євро зіграли президенти київського «Інтеркасу» Сергій Вєсєлов і донецького «Шахтаря» Євгеній Геллер. Обидва президенти згодом зняли свої клуби з чемпіонату в знак незгоди з діями незмінного президенту АМФУ. На сьогоднішній день нинішнім керівникам футзальних українських клубів не вистачає принциповості. Всі сподіваються, що Геннадій Анатолієвич виконає всі обіцянки? Та ніколи це не відбудеться. Пан Лисенчук посідає стільки посад, що він всіх обіцянок й не пам'ятає. З'явиться завтра приміром клуб, який погодиться допомагати збірній, тоді харківський «Локомотив» чекає аналогічна історія, яка відбулася з «Єнакієвцем» в сезоні 2009/10 років. От так менеджмент в Асоціації міні-футболу України побудований.


Нульовий менеджмент

До речі хотів торкнутися теми менеджменту в АМФУ. Виявляється в Асоціації є дипломований фахівець в області менеджменту. Сергій Геннадієвич Лисенчук, атестований УЄФА за програмою «Рекламні контракти і телевізійні права. Спонсорство. Торгівля. Зв'язки з громадськістю», має ступінь кандидата наук за фахом «Олімпійський професійний спорт» по темі «Маркетинг в професійному футболі». Ось тільки, щось роботи сина президента АМФУ на цьому терені в українському футзалі не видно. В кінці кінців, якщо Лисенчук-старший не розуміє технічний прогрес через свій вік, то вже Лісенчук-молодший зобов'язаний розуміти сучасні тенденції маркетингу і менеджменту. Проте, судячи, наприклад, з того, що банери газети «Спорт-Експрес» висіли і висять впродовж декількох чемпіонатів України, а про футзал в цій газеті згадують в основному тільки по великих святах, рекламне місце на матчах під егідою АМФУ виконавчим директором оцінюється дуже дешево. В усякому разі людям було б не менш цікаво почитати не тільки думку пана Лисенчука з приводу перемоги на харківському турнірі над любительськими збірними, а й матеріал про успіх десятирічної давності. Не говорячи вже про звіти з матчів внутрішніх змагань. Врешті-решт не кожен вид спорту в Україні може похвастатись такими досягненнями. Тим більше медалі на міжнародному рівні в боротьбі за спонсорів грають не останню роль.

Наприкінці хотів би відзначити ще один факт. 22 березня має відбутись зібрання ради Асоціації міні-футболу України. Так от для того, щоб виправити стан справ в українському футзалі, на мою думку, потрібно розглянути лише одне питання. Питання недовіри Президентові АМФУ. Чотири роки тому можна було б зробити перші кроки для того, щоб зараз в Україні з'явилися дві ліги професійного футзалу, які діяли б за спортивним принципом. У кризове сьогодення для розвитку футзалу цього мало. На сьогоднішній день всю структуру розвитку футзалу на Україні потрібно змінювати, щоб створити оці дві професійні футзальні ліги. Принаймні численні турніри доводять, що футзал, є наймасовішим видом спорту в Україні. Але упевнений, що ті люди, які успішно розвивають футзал на любительському рівні навряд чи погодяться працювати з президентом АМФУ. Кому охота жити в бардаку?

Сергій ЧАЙКА, Футбол 5х5

P.S. Як з'ясувалося не всім подобаються мої статті із критикою АМФУ і Геннадія Лисенчука. Мені в телефонній розмові натякнули, що б я припинив критикувати пана Лисенчука, інакше мені доведеться розлучитися з роботою, пов'язаною з футзалом. Я не знаю робили цей дзвінок на прохання Геннадія Анатолієвича чи ні, але факт той, що мені по телефону натякнули припинити критику Лисенчука, залишається фактом. На жаль, у нас у футзалі до сих пір бандитські 90-і. Хто як хоче, так і вирішує.

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей
Комментарии 23
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
trancelife
не обращай внимание. это отписывается одесская шестерка Лисы - там все ясно.
www_11
Был такой фильм - "Беги Лола, беги!", немного перефразирую: "Беги, Серега, беги!"
Мне вот вчера теща сказала чтобы я помалкивал - так шо у меня тоже 90-ы годы . Сергей я с тобой.
koka-2010
odess11 — 22.03.2011 16:08
Не хочу вступати в дискусію,але знаю Чайку вже давно і футзал він любить не за гроші, а для Лисенчука це бізнес, тому в кінцевому результаті потерпає футзал від таких керівників.
Треба любити свою справу і автор статті її любить.
А яка мета ображати людину яка працює не можу зрозуміти.
krotenok
Встречался, говорил когда-то с Чайкой. Адекватный человек. Брехать не будет.
odess11
TO trancelife и брат его “правда” и сыну вашему Чайке:

На основании фоток вывод делать не надо, фотки хотел вам выкинуть, как пособие каким нельзя быть. А раз вы его видели, а другим он не интересен и не буду будоражить общественность, а то детки на сайт зайдут и спать всю ночь не будут. Это говорит о том что уважающие себя футзалисты, публично не скажут про тренера, а в первую очередь про человека, благодаря которому и с которым они в этой жизни добились на сегодняшний день наивысших результатов в Украине и это прошу заметить, без этого чудовища. Так как многие из этих людей прошли, а некоторые выросли в нашем городе: Мельников, Коридзе, Безуглый и поэтому я имею свое личное мнение. Поверьте каждый из нас поза глаза что то плохое говорит что то плохое про того или иного человека, а вот в глаза не каждому сможет, а закрыться в своей берлоге "дом" и писать статьи про людей которые делают футзал, а потом P.S.- с его писанины вспоминать 90-е, вы представляет, что в этой голове может быть хорошего, там негатив на весь белый свет. Спросить футзалистов: так они вам скажут. Это не они с ним общаются, а он с ними, а они общаются, что б его не обидеть. Поймите заслуженных мастеров спорта в Украние по мини-футболу не так много и я считаю, что они не прикасаемые, каждый из них занимается своим делом. Кто еще играет, кто тренирует, кто бизнесом занимается, а этот червь только гадить научился и даже не научился убирать за собой.


Правда: “держись Чайка мы с тобой ”- в первых не чайка, а баклан-птица чайка. Ты возьми его под руку и держи его крепко, потому что ты его видел и понимаешь что этот человек не видит что у него под ногами твориться чтоб не дай Бог не упал, а то держать некого будет удачи тебе и твоему пасанку, не цепляйте бордюры и на светофорах на зеленый свет.
Shafugue
P.S. Неплохо бы иметь большее уважение к своим читателям, иначе создается впечатление, что либо текст написан в расчете на публику с интеллектом намного ниже среднего, либо появляются сомнения в компетентности автора. Окончательно добивает самый абсурдный кусок текста о том, что в Ассоциации есть дипломированный специалист в области менеджмента, так как у Сергея Лисенчука есть степень кандидата наук по маркетингу. Ну не может же профессиональный журналист писать то, в чем даже не удосужился разобраться! И это во времена всемирной паутины и как минимум Википедии в ней! Да маркетинг и менеджмент похожи. Оба слова начинаются на «М» и являются экономическими дисциплинами. Но на этом, в принципе, и все. Это то же самое, что с пеной у рта требовать выпустить на футбольное поле Ивонова Ивана Ивановича только на том основании, что он же мастер спорта, он должен помочь команде. Ничего, что звание МС у него по фехтованию, но ведь это тоже спорт и тоже на «Ф».
Сразу возникает вопрос, реально ли автор хочет чего-то добиться или просто «полаять на караван», а потом быстро спрятаться: «Ну вы же видели, как я это писал! Я же был не в себе/не разобрался в сути вопроса и дико извиняюсь/это был вообще не я и т.д.
Перемены в украинском футзале нужны несомненно, но эта статья внушает исключительно раздражение. И раздражение не политикой Ассоциации, а к более чем пренебрежительному отношению к читателю. Нельзя считать, что вокруг все намного глупее тебя и готовы все поглотить, не пережевывая.
Shafugue
Очень неприятный осадок от статьи. Такое бравое название и приписанный в конце ореол автора-мученика… А по тексту – тон нудящей у подъезда бабушки, которая сутки напролет будет ругать правительство за поднятую «коммуналку», Машку-дворничиху и бабу Катю, за то, что на ее мужа не так смотрит. То есть – нереально много текста и потрясающе мало смысла. Профессиональный журналист, даже задавшись целью написать заказанный объем текста, должен уметь «лить воду» не так топорно.
Надежда на яркий задор автора-революционера пропадает на втором предложении. По-тексту – классическое брюзжание с общим посылом «Кто виноват и какие все плохие». Единственный смысловой посыл текста трусливо спрятан где-то в серединке, когда бдительность читателя безнадежно притуплена монотонным брюзжанием. Посыл – все плохие, всех надо убрать, а вместо них поставить Гончаренко. При этом всуе оный персонаж не упоминается никак, дабы в случае чего можно было бы сказать: «Ой, что вы, вы же меня неправильно поняли!». Приемчик довольно дешевенький уж очень устаревший. До сих пор, конечно, такие манипуляции проходят у хитреньких и очень миловидненьких барышень. И только в реале и только под аккомпанемент очаровательных взмахов ресниц. Вряд ли это совпадает с образом нашего автора.
trancelife
Тоже видел Чайку - многие бывшие и нынешние футзалисты с ним очень хорошо общаются. А это уже о чем-то говорит!
pravda78
Сам лично видел Чайку.Именно так в нашей стране и выглядят люди,которые говорят правду
trancelife
да, и на основании фоток мы сделаем вывод, что все написанное - это брехня
odess11
Одесса

Статья отличная, газета замечательная, люди, которые там работают сказочные, потому что, зная нашего ”баклана ”, я имею, в виду птицу я представляю, кто там работает. Поймите этот фрукт, живя в Одессе, часто попадается на глаза.
Он сто процентный ”Баклан» - птица Чайка и не больше. Я пишу мягко с уважением. У нас нет этой оппозиционной газеты, которая хочет всеми правдами и не правдами с помощью таких вундеркиндов сдвинуть в АМФУ кого-нибудь или что-нибудь и занять места у власти и сделать чемпионат Украины среди львовских команд которые будут возглавлять такие как ”Баклан” и Чайка и тогда будет все OK. Чемпионат станет прибыльным, команды будут отбиваться от спонсоров, телевизор с утра до ночи будет показывать мини-футбол, а газетенка футбол 5х5 станет хитом всех сезонов и переплюнет газету КОМАНДА и все остальные уважающие газеты.

P.S. Бред полный. Вы б видели его в лицо, по возможности найду его фотографии и скину на этот сайт. А личность еще та. Если помните к/ф “Кавказская Пленница”, когда Шурика напоили на свадьбе, то этот всегда по жизни, такой как тот пьяный.

Совет ”Баклану”- птица Чайка очнись, ты не в кино это реальная жизнь, не лезь там, где Большие Дядьки не могут между собой решить. Бери шинель и едь во Львов. Учи украинский и ждем твоих статей уже на родном тебе языке.
casper2009-09
Чайка-за статью РЕСПЕКТ!!! Лисенчука на..й з пляжа!!!
lkao
Lion123 — 21.03.2011 17:29Нашо Кіндій тому рагулю хату побудував біля Києва? Краще б гроші на ТВД потратив би.
Право решать куда тратить деньги принадлежит их владельцам. Наше мнение их не волнует.
lemberg2011
Критика,критика і толку з неї нуль . Сміється лиса з Вас ПРЕЗИДЕНТІВ, що не можете ні про що домовитись... Ну і добре.Так тримайте хлопці- сказав Лиса і побіг по своїх справах
Lion123
Нашо Кіндій тому рагулю хату побудував біля Києва? Краще б гроші на ТВД потратив би.
epick3
Спасибо за статью. Уверен, все что в ней написано - правда. Просьба автора статьи пригласить Лисинчука на интервью. Я думаю все хотят знать правду где делись команды Интеркас, Тайм и прочии.
pravda78
Чайка держись.Мы с тобой
bonelen
главное что все по делу!!! наш вид спорта умирает,с такими
тренерками жуками....
CubiQ
Такие статьи выходят каждый месяц.
Но, как всегда, всем поуй...
terentyev2010
Надо теперь на улицах написать: "Г. ЛИСЕНЧУКА - В ОТСТАВКУ!!!"