Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Другие новости
|
1913
0

Аргентинський «Делантеро»

Про молодих талантів української діаспори

Аргентинський «Делантеро»

Так уже вийшло, що в нашій рубриці ми розповідаємо переважно про героїв минулого та вже сформованих майстрів шкіряного м'яча. Але це не означає, що на юнацькому або молодіжному рівнях немає талановитих гравців українського походження. У цій статті — про кількох з них.

У країні Марадони уміють «робити» нападників. Тільки за останніх півстоліття ми зможемо спокійнісінько назвати сотню-другу їхніх форвардів, які засвітилися на найвищому рівні. Причому в Європі вдавалося заграти не тільки тим, хто вдома виступав за «Боку» чи «Рівер», а й представникам значно скромніших клубів і ліг.

Аріель Уго Андрусишин міг би стати одним із таких прикладів, чому б ні? 20-річний уродженець Посадаса (провінція Місьонес, нар. 27 жовтня 1989 р.) із 2008 року виступає за «Альмарго» у Сегунді, спершу граючи на позиціях атакуючого напівоборонця, а потім — «делантеро», форварда. У складі своєї команди він особливо вдало провів осінні матчі, зробивши дубль у матчі проти «Колегіалес» (перемога — 2:1) та забивши «Темперлей». На жаль, після того матчу, що відбувся 14 жовтня, він не з'являвся у складі команди «Альмарго». На футбольних форумах є суперечлива інформація про травму або перехід із команди ліги «Примера В Метрополітано» у вищий рангом клуб. Цього літа ситуація прояснилася — тиждень тому Аріель підписав контракт із клубом «Торнео Аргентино Б» — «Гуарані Антоніо Франко».

У цій же команді «Альмарго» разом із Андрусишиним грає оборонець Сантьяго Безрук. Він народився в столичному окрузі (місто Олівос) й прийшов у команду паралельно з Аріелем.

Киянин у збірній Канади

Олександр Семенець народився 10 березня 1990 року в Києві, але у 8-річному віці переїхав з родиною до Канади. Спершу сім'я жила в Торонто, а згодом перебралася в сусіднє місто Міссісогу, звідки родом, до слова, ще один канадсько-український футболіст — Ігор Писанюк. 2000-2007 років Алекс грав у складі клубу «Оуквіль Блю Старс», 2004 року вигравши в складі команди U-14 чемпіонат і Кубок Канади та провінції Онтаріо. Водночас гравець збірної своєї провінції отримав виклик у канадську U-17.

Уперше Алекс одягнув канадську футболку навесні 2007-го, зігравши на виставочному Кубку Чівас у мексиканській Гвадалахарі. Тоді він зіграв проти юнаків таких команд, як «УАГ Текос», «Атлетико Паранаексе», «Морелія», «Католика». Під кінець мексиканського турне вдалося зустрітися і з самою «Америкою» в Мехико. У товариських матчах Семенець дебютував 21 квітня 2007-го в матчі турніру Лерн Шилд (Lаrnе Shіеld) проти Північної Ірландії, а за тиждень забив свій дебютний м'яч — переможний гол швейцарцям (2:1). У активі 19-річного футболіста — виступи за юніорську збірну Канади на турнірі СОNСАСАF в ямайському Кінгстоні, участь у Національному тренувальному центрі, виклики на тренувальні збори в молодіжку. Наразі Алекс Семенець має в своєму активі 15 матчів, 1 гол за збірну Канади U-17 та З м'ячі у 4 поєдинках за національну команду U-20.

2007-й став переломним для молодого напівоборонця і на клубному рівні: 15 серпня того року він підписав контракт із «Ванкувер Вайткепс», маючи чимало юнацьких титулів і півтора десятка матчів у складі юнацької збірної Канади. Його клуб виступає в Об'єднаній соккер-лізі (USL-1) — другій за рангом у США, Канаді та Пуерто-Рико. В історії ванкуверського клубу часів НАСЛ були такі гравці, як Брюс Гробелар, Пітер Бірдслі, нині тут виступає відомий польський канадець Кріс Позняк. Торік Семенець, який грає атакуючого хавбека або відтягнутого форварда, перейшов із молодіжної в основну команду. Його вважають вельми перспективним.

Інший кандидат до канадської молодіжки — Роман Дуткевич (народився 12 лютого 1989 року у Львові). Цей атакувальний напівоборонець у складі «Оканаган Челлендж» (місто Келона, провінція Британська Колумбія) виграв чемпіонат РСSL. (Расіfіс Соаst Sоссеr Lеаguе). Роман ще з 2006 року засвітився в чемпіонаті Саскачевану, де чимало українців. Грає й навчається в університеті Саймона Фрейзера — тому самому, членом Зали слави якого є Тоні Гурський, видатний канадсько-український голкіпер.

Надія Америки

У листопаді 2009 року відбувся фінальний турнір чемпіонату світу серед юнацьких збірних, U-17. У складі збірної США на передових ролях були хлопці зі слов'янськими прізвищами. Серед них — напівоборонець Нік Палодічук, син американських українців із містечка Беттлграунд, Вашингтон (народився 15 вересня 1992 р.). У складі своєї команди він виконує одну із стрижневих ролей, забиваючи чимало важливих голів. Зокрема, забивав минулої весни на турнірі СОNСАСАF Under-17 у Мексиці.

Гравець клубу «Вашингтон Прем'єр». Нік закономірно отримав запрошення на фінальний турнір чемпіонату світу, де відіграв усі матчі групового турніру — проти Іспанії, Малаві та ОАЕ, а в зустрічі плей-офф проти італійців забив єдиний м'яч своєї команди. На жаль, збірна США не скористалася його голом й програла — 1:2. У ній на тому турнірі грав іще один футболіст, який, за певними даними, також має українське походження. Йдеться про атакуючого хавбека Апекса Шинського (нар. 2 квітня 1993 р.). Він також провів усі матчі збірної США на тому чемпіонаті, а також відзначився єдиним і переможним голом у ворота збірної Малаві в груповому турнірі. Цей невисокий, мобільний гравець належить клубу «Супер-Нова». Додамо, що на чемпіонаті світу U-17 2009 року Шинський мав №8, а Палодічук — №11.


Артур ВАЛЕРКО, газета «Український футбол»

Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Шаги Ароки – широки. Что нужно знать об открытии Примейры последних сезонов
Футбол | 26 апреля 2024, 13:15 1
Шаги Ароки – широки. Что нужно знать об открытии Примейры последних сезонов

Алексей Рыжков – о португальском клубе, который в последнее время прилично прогрессирует

Новый претендент на Лунина. Легендарный клуб хочет подписать украинца
Футбол | 26 апреля 2024, 08:01 6
Новый претендент на Лунина. Легендарный клуб хочет подписать украинца

«Милан» вступил в борьбу с «ПСЖ», «Баварией» и «Манчестер Юнайтед» за Андрея

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.