Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Европы
|
1826
0

Євро-2012: як готуються колеги?

У Варшаві, Гданську й Вроцлаві роботи тільки розпочинаються...

Євро-2012: як готуються колеги?

Унікальний шанс проводити на своїй території чемпіонат Європи з футболу 2012 року (Євро-2012) отримали Україна і Польща. Євро-2012 стане лише третім фіналом чемпіонату Європи, який проводиться на території відразу двох країн. У 2000 році господарями Євро були Бельгія та Нідерланди, а в 2008-му стали Австрія та Швейцарія.Як виглядає підготовка до Євро-2012 у Польщі, зокрема у Познані (одне з польських міст, де відбуватиметься чемпіонат), та що думають наші сусіди про ситуацію в Україні, кореспондент «ВЗ» дізнавалася у Збігнєва Талярчика (на фото) - представника мерії Познані, що займається організацією і проведенням Євро-2012.

- На якому етапі зараз підготовка до Євро-2012 в Польщі, зокрема в Познані?
- Уже протягом трьох місяців існує організація «Євро-2012», яка займається підготовкою та координацією проведення цієї події в Польщі. Щомісяця відбуваються зустрічі в містах, де відбуватиметься Євро. 12 травня відбулася третя така зустріч - у Познані (перша була у Варшаві).
У Познані наразі модернізують стадіон, на якому вже відбуваються матчі. В інших містах - по-різному. У Кракові (резервне місто) стадіони потребують модернізації, а в деяких містах їх взагалі немає. У Варшаві, Ґданську і Вроцлаві, говорячи оптимістично, роботи тільки розпочинаються. Тож для цих міст стадіони – це проблема, а для Познані - ні.
Друге питання стосується доріг. І тут Познань вигідно вирізняється, бо розташована біля автостради, яку планують продовжити в бік Німеччини і в бік Варшави - та далі на схід. Існує проблема нестачі аеропортів. Наші летовища не зможуть прийняти стільки пасажирів, скільки б хотілося. Але Швейцарія та Австрія також не виконували всіх вимог УЄФА, але Євро все одно там проводили. Познань використовуватиме свої запасні аеропорти, зокрема військовий, і летовище у Берліні, від якого добиратися автострадою дві години.

- З якими основними труднощами ви стикаєтеся?
- Проблеми універсальні – час і гроші. Маємо також у Польщі (не знаю, яка ситуація в Україні) певні проблеми у правовій сфері. Кожна велика інвестиція повинна пройти багато процедур та інстанцій, а це ускладнює приватне партнерство в контексті Євро-2012.

- На вашу думку, Україна здатна підготуватися до проведення Євро-2012?
- Завжди треба переживати за друзів. Ми переживаємо за Україну, а вона за нас. Розуміємо, що велика заслуга в тому, що чемпіонат проводиться у нас, зокрема в Познані, належить Україні. У нас залишилося ще чотири роки. Цей час можна добре використати для підготовки. Ми просто зобов’язані це зробити. Не можна втратити цей шанс, бо наступний не відомо, коли випаде. Євро - третя за величиною подія у спорті, після Олімпіади і чемпіонату світу з футболу.
Польська й українська сторони постійно пишуть звіти УЄФА про те, як проводиться підготовка до Євро. Спеціалісти УЄФА переглядали стан доріг і в нас, і в Україні, і вирішили, що підготовка в Польщі відбувається достатньо добре, і вони не будуть її контролювати - натомість зосередяться на Україні.
Велика наша перешкода – те, що Україна не в Євросоюзі і не в Шенгенській зоні. Тобто зв’язок між країнами не налагоджений. І УЄФА має розв’язати цю проблему.

- Як плануєте вирішувати проблему фанатських бійок і конфліктів?
- У Познані немає бійок. «Лех», наша футбольна команда, має толерантний фан-клуб. Але загалом відомо, що, коли приїдуть іноземні збірні, то до бійок може дійти залежно від країн, які гратимуть. На матчі Англії з Німеччиною буде велика напруга - там агресивні вболівальники...
Маємо створити власну систему моніторингу, інформаційних центрів. Але за такої кількості фанів - як місцевих, так і приїжджих - може статися все що завгодно, і до цього потрібно бути готовим. Українська поліція також приїжджає до нас, буває на нарадах, на яких ми обговорюємо такі питання, демонструємо різноманітні піротехнічні засоби, щоб не бути заскоченими тими технічними можливостями, які існують. Необхідно гарантувати безпеку, щоб якась сотня людей не зіпсувала забаву тисячам.

- Що б ви могли порадити українській стороні?
- Ваші футбольні клуби набагато сильніші від польських. Україна має більше досвіду приймати закордонні команди і вболівальників, тож ми маємо у вас питати поради, а не лише ви у нас. Рада УЄФА постійно пише рапорти обом країнам, але я не можу розголошувати конкретно, про що в них йдеться. Вони висловлюють гостру критику обом країнам і не лише показують слабкі боки, а й методи їх вирішення. Це не показник їхнього упередження до нас, а лише свідчення того, що їх турбує, щоб чемпіонат відбувся на найвищому рівні, бо вони нас вибрали і тепер за нас відповідають. Україні потрібно прислухатися до цих порад і керуватися ними.

Оксана ЗЬОБРО 

Високий Замок

Евро-2012
Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

ФОТО. Лицо и эмоции Агуэро после сейва Лунина в серии пенальти с Ман Сити
Футбол | 18 апреля 2024, 19:37 2
ФОТО. Лицо и эмоции Агуэро после сейва Лунина в серии пенальти с Ман Сити

Украинский вратарь выиграл серию пенальти в матче с «Манчестер Сити»

ФРИДМАН: «Во время ракетного удара по Днепру команда находилась в Киеве»
Футбол | 19 апреля 2024, 17:02 1
ФРИДМАН: «Во время ракетного удара по Днепру команда находилась в Киеве»

Коммерческий директор «Днепра-1» рассказал о ситуации в Днепре

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.