Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Другие новости
| Обновлено 28 января 2019, 12:20
8196
16

Божественний Джокович, домінація Осаки і травма Світоліної

Підсумовуємо найголовніші події першого мейджору року

| Обновлено 28 января 2019, 12:20
8196
16
Божественний Джокович, домінація Осаки і травма Світоліної
Getty Images. Новак Джокович

Перший Шолом нинішнього року в одиночках несподівано завершився тим же, що й останній ТВШ минулого року. Новак Джокович та Наомі Осака знову синхронно перемогли. Такого в тенісному світі не було аж с 1995-го року, коли знаменитим Піту Сампрасу та Штеффі Граф вдалося двічі поспіль тріумфувати на Вімблдоні та US Open. Проте гра та шляхи до перемог у серба та японки були геть різними. Все по черзі.

Чоловічий одиночний розряд. Фінал.

Новак Джокович – Рафаель Надаль 6:3, 6:2, 6:3

Досить дивно, що боротьби на турнірі не вийшло ані між молоддю та ветеранами, ані взагалі між будь-ким у вирішальних матчах. Перші кола в плані інтриги були куди більш захоплюючими. Відзначимо ранні вильоти Чіліча, Звєрєва-молодшого та Андерсона. Головними ж ньюзмейкерами стали Роберто Баутиста-Агут, Стефанос Циципас та Люка Пуй.

Іспанець в першому ж колі, ймовірно, відправив на пенсію Енді Маррея (про цей матч трохи згодом), у третьому раунді розібрався з Хачановим, а у четвертому – дотиснув Чіліча. Грек усі свої п’ять виграних матчів завершив із рахунком по сетах 3:1. Важливо, що серед переможених Циципасом гравців виявився минулорічний чемпіон Мельбурну Роджер Федерер. Якраз після цієї гри четвертого кола знову розпочалися розмови про зміну поколінь у чоловічому тенісі. Ненадовго. Пуй дістався півфіналу, здолавши по дорозі Чоріча та Раоніча. Найнесподіванішою була перемога над канадцем, який зі своїми двома з половиною доведеними до автоматизму тенісними елементами виглядав на турнірі вельми впевнено.

А потім обидві турнірні несподіванки – Циципас та Пуй – потрапили під тенісну магію Великих. Звичайно, Рафа блискуче вміє справлятися з потужними суперниками. Але щоб віддати Циципасу 6 геймів за 3 сети… Можна багато казати про моральну виснаженість грека, про те, що для нього півфінал – то вже неабияке досягнення, та результат залишається на табло, а гра – у пам’яті. Ніхто не сумнівався, що й Новак здолає Пуя у своєму півфіналі. Та програти за три партії взагалі чотири гейми, ніби змагаючись за цим показником із Надалем – це був космос. Сам Джокер після матчу назвав свою гру режимом бога. Важко не погодитися.

Вирішального матчу чекали усі, прогнози були різними. Надаль весь турнір виглядав дуже впевнено, не програвши жодного сету, в чому йому допомогла покращена у міжсезоння перша подача. Джокович по одній партії віддав Шаповалову та Медведєву. Тим не менше, хард є хард, на цьому покритті за інших рівних обставин серб повинен мати деяку перевагу. До того ж, він виграв на Australian Open шість фіналів з шести. Букмекери, щоправда, давали майже рівні коефіцієнти на обох тенісистів.

Але Джокович розвіяв усі сумніви. Його режим бога залишився увімкненим і на вирішальний матч. Джокер у картах не б’ється нічим, те ж саме ми побачили у недільному тенісному фіналі. За три сети співвідношення вінерсів/невимушених Новака склало фантастичні 34/9. Єдиний брейкпойнт Рафи стався тільки у третьому сеті, коли вже він програвав з брейком. Але три свої помилки Джокович ніби не помітив, невимушено вигравши три наступні розіграші, а потім прийнявши на матч. Ми так і не дочекалися інтриги у вирішальних іграх, зате найкращі тенісисти сучасності продемонстрували нам рівень їхніх можливостей по виносу суперників. Можливості виявилися космічними. Знаю, що більшість хотіла б саме інтриги, але вже як сталося.

Таким чином, Новак Джокович виграв вже свій 15-й ТВШ, сім з яких – австралійські. Попереду з діючих тенісистів тільки Надаль (17) та Федерер (20). Серб виграв три останні Шоломи, і у випадку перемоги на Ролан Гаррос може зібрати так званий некалендарний Великий Шолом. Але Париж – то не Мельбурн, і Рафа на ґрунті стовідсотково з цим не погодиться. Джокович та Надаль залишаються першою та другою ракетками світу з великим відривом як один від одного, так і від усіх інших.

Переходимо до номінацій.

Найкращий матч

Роберто Баутиста-Агут – Енді Маррей 6:4, 6:4, 6:7(5), 6:7(4), 6:2

Хоча гра відбулася аж у першому колі, але не можу її не відзначити. Енді Маррей цього року закінчує кар’єру, і з жеребкуванням йому відверто не пощастило. Баутиста-Агут зараз на підйомі. Він виграв перші два сети, вів у третьому з брейком, Маррей вже дуже важко пересувався кортом, та все ж знайшов в собі глибинні резерви, щоб переламати хід подій та зрівняти рахунок. На п’яту партію славетного британця вже не вистачило. Знаю, що якість тенісу була не дуже високою, більшість читачів проголосували б, наприклад, за гру Циципас-Федерер, але я вважаю за необхідне таким чином віддати шану Енді. Навіть розуміючи, що він про це не дізнається. Виграти 3 ТВШ та 41 тиждень знаходитися на вершині рейтингу у часи домінації Федерера, Надаля та Джоковича дорогого вартує.

Прорив турніру – Люка Пуй

Мабуть, на відміну від того ж Циципаса, ніхто не чекав побачити у півфіналі 24-річного француза, найбільш відомого тим, що має тренера-жінку. Три роки тому він вважався перспективним, мав у доробку два чвертьфінали на Шоломах. Але то було давно, зараз же Пуй нагадав про себе. Особисто мені запам’яталася його майстерна перемога над потужним Раонічем у чвертьфіналі.

Головний невдаха Australian Open – Роджер Федерер

Минулорічний тріумфатор підійшов до турніру в непоганій формі, але після трьох впевнених перемог по ділу програв Циципасу. Знову пішли розмови, чи не пора Роджеру зав’язувати з тенісом. Побачимо. Дуже цікаво, наскільки його вистачить з урахуванням того, що ґрунтовий сезон Федерер вирішив не пропускати, на відміну від останніх років.

Улюбленців фортуни, як я не старався, згадати мені так і не вдалося. Якщо хтось має ідеї, кого б можна було номінувати, пишіть у коментах.

Переходимо до жіночого тенісу.

Жіночий одиночний розряд. Фінал.

Наомі Осака – Петра Квітова 7:6(2), 5:7, 6:4

Жіночий турнір до старту вважався малопередбачуваним. Таким він і вийшов. Хіба що минулорічні фіналістки, Возняцькі та Халеп, третя та перша ракетки турніру, прогнозовано не дісталися до вирішальних матчів. Не в тому вони зараз стані. Але не вдалося дійти далі чвертьфіналу головній фаворитці по версії букмекерів Серені Вільямс. Причиною цього стала навіть не стільки Кароліна Плішкова, скільки несприятливий збіг обставин, про який детальніше висловлюся нижче.  Другу ракетку світу, Анжелік Кербер, просто знищило у четвертому колі головне відкриття турніру на прізвище Коллінз. Чим Даніель-Роуз зробила великий подарунок Петрі Квітовій, яка до фінального матчу не зустрілася з жодною представницею топ-10. Чешка весь турнір грала проти молодих атакуючих тенісисток. Їх Квітова за рахунок досвіду та різноманітнішої техніки долала досить впевнено, аж поки не прийшов час фіналу.

Те, як до головного матчу потрапила Наомі Осака, до сих пір викликає в мене подив. Японка зовсім не була схожа на тенісну машину зразка US Open. Вже у третьому колі вона мала всі шанси відправитися додому, програючи Се Шувей 5:7, 2:4. Але змогла зібратися, вигравши 10 з наступних 11-ти геймів. Великої кількості помилок Осака припускалася і в наступних матчах. Севастовій трохи не вистачило активності у вирішальному сеті, Світоліній завадила травма, а Плішковій забракло сил після виснажливого чвертьфіналу з Сереною. Звичайно, не можна все списувати на суперниць. Наомі, незважаючи на помилки, в кожній грі гнула свою лінію, і догнула-таки.

Перед фіналом, як і у чоловіків, неможливо було визначити явного фаворита. Особисто я ставив на Квітову, яка виглядала стабільніше, та й турнірний шлях в неї був простіший. Але прогнозувати атакуючих тенісисток – то взагалі справа невдячна.

Перша партія була рівною, з обопільними шансами на брейк, які так і залишилися шансами. Тайбрейк впевнено відіграла Осака. Квітова повела з брейком на самому старті другої партії. І тут же з 2:0 отримала 2:4, а згодом – 3:5, 0:40. Жіночий теніс не був би жіночим, якщо б такий рахунок стовідсотково означав поразку. Чешка відіграла потрійний матчбол, захистила свою подачу, після чого взяла ще три гейми поспіль разом із сетом! Та розвинути успіх не вдалося, у третій партії Осака виглядала свіжішою і, хоча не без пригод, але заслужено перемогла. Ця звитяга є тим більш цінною, що здобуто її за умов не дуже якісної гри протягом двох тижнів. Минулого ТВШ Осака нагадувала безжалісного робота-вбивцю, що впевнено знищував усіх своїх суперників. Тут такого не було і близько. А другий поспіль Шолом – є. З урахуванням віку японки – 21 рік – це серйозна заявка на домінацію у світовому жіночому тенісі.

Ясна річ, що Наомі з понеділка стає першою ракеткою світу. Вперше серед японок. Квітова піднімається на другий рядок, а Симона Халеп тепер тільки третя. Каролін Возняцькі, проваливши турнір, падає на дев’яту позицію.

Найкращий матч

Кароліна Плішкова – Серена Вільямс 6:4, 4:6, 7:5

Матч одночасно найцікавіший та найдраматичніший. Чешка продемонструвала дива характеру, однак завдячувати своєму камбеку з 1:5 у вирішальному сеті має в першу чергу випадку та лінійному арбітру. Бо за рахунку 40:30 на подачі Серени замість ейсу було зафіксовано футфол. Можливо, там і був заступ. Але фіксувати футфол єдиний раз за всю гру на матчболі – то потрібно бути альтернативно обдарованим. Лінійний вирішив влаштувати собі хвилинку слави. До чого це призвело, всі пам’ятають: підвернута на другому м’ячі нога Серени, як наслідок, проблеми з подачею, повернення у гру Плішкової, 6 її геймів поспіль та загальна перемога чешки. Я не прихильник конспірології, карми та інших трансцендентностей, але повернімось на 5 місяців назад. Друге попередження від Рамоса за кинуту ракетку Серені та грандіозний скандал після цього. А тепер знову на корти Мельбурну. Плішкова у матчі проти Джорджі кидалася ракеткою. Осака проти Севастової взагалі жбурнула своє знаряддя аж до хавкорту з задньої лінії. Де реакція арбітрів? Уся залишилась у США? Чи пішла на фіксування єдиного футфолу? Вимушений повторити те, що казав у післямові до US Open. Або арбітри будуть чітко та завжди дотримуватися букви закону, або від розлючених тенісисток буде діставатися не тільки суддівським вишкам. До речі, потрібно віддати належне Серені: вона вирішила взагалі залишити поза увагою цей епізод.

Прорив турніру – Даніель-Роуз Коллінз

Американка створила в Австралії справжній фурор, обігравши на шляху до півфіналу Гергес, Гарсію та рознісши на друзки Кербер. Хто б міг таке передбачити після того, як у другій частині минулого сезону Коллінз програвала просто всім підряд. Міжсезоння виявилося плідним.

Головна невдаха Australian Open – Каролін Возняцькі

Датчанка не змогла захистити минулорічний титул, програвши у третьому колі Марії Шараповій. Як наслідок – падіння на дев’яте місце рейтингу.

Улюблениця фортуни – Кароліна Плішкова

Таке враження, ніби напередодні чвертьфіналу з Сереною Кароліна пів ночі кликала халяву у вікно. Бо врятуватися завдяки такому збігу обставин – це просто диво.

Чоловічий парний розряд. Фінал

Ніколя Маю/П’єр-Юг Ербер – Хенрі Контінен/Джон Пірс 6:4. 7:6(1)

У поєдинку колишніх перших пар світу перемогу здобули французи, що дозволило їм зібрати кар’єрний Великий Шолом. До них це вдавалося тільки семи парам в історії.

Жіночий парний розряд. Фінал

Саманта Стосур/Чжан Шуай – Тімея Бабош/Кристина Младенович 6:3, 6:4

Австралійсько-китайська пара перемогла минулорічних чемпіонок та потішила місцевих вболівальників, вигравши свій дебютний ТВШ.

Мікст. Фінал

Барбора Крейчикова/Раджив Рам – Астра Шарма/Джон-Патрік Сміт 7:6(3), 6:1

Ще один привід для радощів австралійцям ледь не подарувала змішана пара. Мікст, хоч і є дуже непередбачуваним, завжди збирає сильних парних гравців. Як у такій компанії до фіналу змогла дістатися уайлдкардівська пара майже невідомих тенісистів, особисто для мене загадка.

Українки на Australian Open

Якщо Катерина Козлова прогнозовано поступилася у першому ж раунді Вікторії Кужмовій, хоч і змогла нав’язати боротьбу, то від інших наших гравчинь ми чекали більшого. Не виправдала сподівань тільки Леся Цуренко, продемонструвавши відверто невдалу гру. І якщо росіянка Александрова не змогла це використати, то у другому колі юна американка Аманда Анісімова розгромила українку, віддавши їй тільки два гейми.

Даяна Ястремська знаходиться на вірному шляху. Це вона довела у першому ж раунді, коли змогла впоратися з тиском трибун, що вболівали за свого ветерана Саманту Стосур. Не все виходило до рахунку 2:5 у першому сеті, але з 13-ти наступних геймів Даяна виграла 11 та пройшла далі. У грі з Карлою Суарес Наварро Ястремській теж не вистачало стабільності. Вигравши перший сет та ведучи з брейком у другому, Даяна дозволила суперниці повернутися до матчу та взяти другу партію. Тут вдалося зібратися та впевнено забрати вирішальний сет. У третьому ж колі юну українку чекала зустріч із живою легендою. Хвилювання взяло гору над талантом, і спротиву Даяни Серена не відчула. Все за минулорічним сценарієм Марти Костюк проти Еліни Світоліної. Тим не менше, цінний досвід, перші перемоги на Шоломах, а також входження до топ-50 рейтингу Даяна отримала. Чекаємо її подальшого прогресу, як ігрового, так і ментального.

Виступ Еліни Світоліної знову залишив подвійні відчуття. Ніби чвертьфінал є непоганим результатом, тим більше з урахуванням пошкодження плеча. Навіть з ним вдалося на морально-вольових перемогти Чжан Шуай, а потім і Медісон Кіз. Але всі ми зачекалися більшого. І все для цього є. Еліні потрібно самій повірити в те, на що реально вона здатна. Вбити дракона в собі. Тому ризикну не погодитися з Юрієм Сапроновим щодо непотрібності психолога в команді Еліни. Можливо, цю роль зможе виконати її новий бойфренд, Гаель Монфіс. Він людина позитивна, а позитив для гри Світоліної є важливим фактором. Більше нічого на тему Монфіса говорити не буду, весь гумор нижче пояса хай залишається на совісті жовтої преси.

Тепер на наших дівчат чекає зональна м’ясорубка у Польщі. Побажаємо їм доброго здоров’я, бо за виконання цієї умови вони мають прекрасні шанси повернутися до Другої Світової групи.

 

теннис
Оцените материал
(10)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

ФОТО. ДЕВУШКА ДНЯ. Украинская жена Войцеха Щенсны. Она – космос
Футбол | 28 октября 2024, 05:05 9
ФОТО. ДЕВУШКА ДНЯ. Украинская жена Войцеха Щенсны. Она – космос

Сегодня познакомимся ближе с Мариной Луценко – женой польского голкипера Барселоны

Рома уволит коуча после позора во Флоренции. Кто будет тренировать Довбика?
Футбол | 28 октября 2024, 10:06 19
Рома уволит коуча после позора во Флоренции. Кто будет тренировать Довбика?

Команду может вновь возглавить легенда клуба – Даниэле Де Росси

Комментарии 16
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
Artem_on11
Дуже дякую за цікавий матеріал! Окрема вдячність за те, що українською мовою)) хочеться аби більше текстів журналісти писали українською мовою)))
sv_2000
Млин, ну опять о судействе не по понятиях....
"Можливо, там і був заступ. Але фіксувати футфол єдиний раз за всю гру на матчболі – то потрібно бути альтернативно обдарованим."
Если там был заступ, то надо быть алтернативно одаренным судьей, чтобы его не защитать))
А Серена молодец, признала, что все ОК. Жизнь учит.
I_LOVE_UKRAINE
Дякую за огляд, було цікаво перечитати і знову поринути у вир тенісних перепитій.
Нашим дівчатам вдачі, перемоги попереду.
-------
Окрема подяка за пост українською мовою, дякую.
sv_2000
Джок пугает..... Реально это режим бога.... Заставить выглядить беспомощным неумехой самого Надаля - это за гранью. Но и Надаль, конечно, как-то странен был... Вроде ж он научился играть более плоско. А тут опять сбился на свои безумные закрутки, как на грунте.
Сейчас, кажется, что в обозримом будущем Джока никто не может остановить.... Даже Надаль на грунте под сомнением. Хотя вот там будет точно интересно. А что дальше? Как-то Надаль выглядит психологически сломленым. Ну может Федерер тряхнет стариной еще разок и навяжет борьбу. А может свершиться чудо и кто-то из молодых?)))
Martin Riggs
Все чітко і по ділу. Від себе додам, що мене зі знаком плюс здивувала Світоліна. Цифри її атлетичної роботи після 4 раундів були якимись нереальними. В чоловічому розряді по тих же чотирьох основних показниках лідирував Джокович, по п'ятому Надаль. Майстерність, звісно, не беремо до уваги. Але для мене вона наразі однозначний фаворит у Франції, хоча це і не зобов'язує її перемагати) і ще хотілося б додати дещо з власних міркувань: якби Осака не отримала урок від Цуренко в Брісбені, то шанси на її виграш в Мельбурні були б набагато менші.
K_Sarioglo@i.ua
А проривом турніру у чоловіків я б все ж таки назвав Тьяфу. Хоч Пуїль пройшов трохи далі від нього цього чекали більше. А от від Тьяфу перемог над Андерсоном та Дімітровим...Не знаю, я не чекав точно.
K_Sarioglo@i.ua
Я б сказав, що у чоловіків улюбленцем фортуни був той таки Пуїль. Як на 28 сіяного- просто халявна сітка. Кукушкін та Мартерер, які нижчі за рівнем. Далі Попирін, бо Тім який був би для Пуїля вкрай незручним підійшов не в найкращій формі до турніру і знявся, далі Чоріч який хоч і перспективний, але явно далеко не найкращий з топ-15, до того ж нестабільний. І лише у чвертьфіналі Раоніч, де Пуїль 1 раз відверто здивував. Ну і можна відзначити Надаля, бо попри його яскравість слід визнати, що його сітка до фіналу порівняно з тим таки Джоковичем була абсолютно прохідна.
Сергей Владимирович
Элина Свитолина и Даяна Ястремская отказались выступать за сборную Украины на матчах Кубка Федерации из за маленьких денежных призовых.
Что тут сказать. С одной стороны правы и похоже, что чиновники от спорта их просто обворовывают. С другой стороны честь страны.
vit-2
Станіслав, дякую за розгорнутий огляд!
Леся добре потренувала Наомі Атакуючий теніс рулить: у жіночих півфіналах АО-2019 лише тенісистки, які грають у атаку. Ну як то кажуть, Даяні і карти в руки, тим більше після досвіду гри з Сереною. Ястремська стартує вже сьогодні.
У цьому контексті трохи переживаю за амбіції Еліни на виграш шлему. Найбільше шансів у Елі на здобуття шлему звісно ж на РГ, але зв'язка Рим-Париж для українки занадто складна насамперед фізично для успішних виступів на 2-му тижні шлему. Еля, в принципі, рулить перед самими шлемами, тому її часто вважають на старті чергового мейджора одним із головних фаворитів на перемогу. Світоліній треба змінювати акценти в підготовці, бо стара схема (феєрити тоді, коли менша конкуренція, бо інші ТОПи планомірно готуються до участі в шлемі) не приносить результат на шлемах. На АО-2019 із цим було майже все в порядку, хай трохи практики й було малувато, але завадила прикра травма українки безпосередньо на шлемі. Світоліній вже час здобувати успіхи в серії Мандаторі, а не лише в Прем'єрах.
Сподіваюся що наші дівчата-тенісистки будуть приємно дивувати своїми успішними виступами українських вболівальників, головне щоб здоров'я не ставало на заваді.
Michael Savchyn
ніби Пуйє