Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Украина
|
977
0

ПАВЛЕНКО: «Формат - 24 клуби та 60 арен»

Щоб відзначити ювілей гідно

Як уже повідомлялося, міністр України у справах сім'ї, молоді і спорту Юрій Павленко та президент ФХУ Анатолій Брезвін оголосили про заходи на виконання Указу Президента України № 64/2008 «Про деякі питання підготовки до відзначення 100-річчя українського хокею з шайбою». Але актуальним залишається питання, чому названо саме таку солідну дату, яка настане 2010 року?

Для вболівальвиків-ветеранів літопис цей сягає 44 з половиною років, адже восени 1963-го динамівці Києва дебютували в другому ешелоні радянського хокею (тоді ще не існувало ліг, а тільки групи). Кістяк новоствореного колективу, який повів у бій заслужений тренер РРФСР Дмитро Миколайович Богінов, складали гравці, запрошені насамперед з Росії: воротарі — Віталій Павлушкін, Микола Кульков; захисники — Віктор Мосягін, Анатолій Рябіченко, Едуард Дьяков, Борис Нужин, Володимир Альошин; форварди — Валентин Уткін, Георгій Юдін, Герман Григор'єв, Сергій Серебряков, Олег Савельєв, Олександр Кузнецов, Ігор Тузік, Володимир Бистров, граючий тренер Ігор Шичков та інші. Вони, як і рижани Ілля Фрідман та Андріс Ансверіньш, мали передати досвід тих шкіл, де гра льодових лицарів культивувалася не одне десятиріччя.

Патріархи пам'ятають ще давніші часи. Майже 60 років тому певний час грали на союзній арені спартаківці Ужгорода, які принагідно здійснили кілька виступів у столиці республіки. Тодішній київський власкор «Советского спорта» Роман Кондель відзначав і глядацький інтерес до хокейної прем'єри просто неба, і замалу висоту бортиків, через які шайба раз по раз перелітала в снігові замети, затримуючи матч. Але сто літ — це здавалося неймовірним. Проте міністр охоче пояснив, звідки взявся цей родовід:

— За принципами, подібними до сучасного бенді, Львівське товариство їзди на ковзанах, провело матч зі спортклубом «Чарни» ще в січні 1905 року. А реальною точкою відліку для канадійського хокею, або «гаківки», слід вважати видання в 1910 році офіційного тексту правил під редакдією професора Івана Боберського. Від теорії перейшли до турнірної практики — в Стрийському парку пройшов чемпіонат з хокею з шайбою, в якому разом із згаданими командами, взяли участь «Погонь», «Сокіл», «Легія» та «Гасмонея». Газета «Діло» відзначала, що пан Боберський «прагне заохотити до гри галицьку молодь». Отже, документально — цілковите підтвердження. Плюс чудова книга «Світ львівського спорту», де всі ці архівні відомості узагальнено.

— Юрію Олексійовичу, але ж тоді треба вточнити, що ця історія стосується конкретних регіонів нинішньої держави?
— Так і необхідно брати до уваги всі терени, де мешкали українці, незважаючи на політичну карту перед Першою світовою війною й після неї. Приміром, на території Слобожанщини, яка належала до Російської імперії, перші хокейні поєдинки датовано 1912 роком. Так хіба можна ігнорувати той факт, що аматори шайби створили клуби «Фенікс» і «Гельферіх Саде» і прилучили до хокею індустріальний Харків? Одне слово, президентський Указ сприятиме як відродженню пам'яті, так і розв'язанню серйозних проблем сьогодення. Створення якісної інфраструктури можливе в розумному сполученні державних коштів та приватних інвесторів.

Далі Юрій Павленко заявив, що в разі успішної реалізації державної цільової програми «Хокей України», наша країна зможе претендувати на право проведення світової першості. Протягом найближчих п'яти років планується побудувати 60 льодових арен місткістю від 1,5 тис. місць. При кожному з них створюватимуться дитячо-юнацькі спортивні школи. Доручення щодо землевідведення будуть дані адміністраціям 89 міст.

У міністерстві розраховують, що на базі цих споруд можна буде створити порядка 24 професіональних клубів, які дозволять провести повноцінний національний хокейний чемпіонат для команд вищої, першої і другої ліг. Незабаром буде реконструйований столичний Палац спорту, який вміщуватиме шість тисяч глядачів, а також здійснено будівництво комплексу Льодового стадіону на 10-12 тисяч місць.

У 2007 році на реалізацію програми «Хокей України» було спрямовано близько 60 млн. грн. У державному бюджеті на 2008 рік на ці ж цілі вже передбачено 120 млн. і ще майже 60 млн. гривень, за словами керівника галузі, можуть бути виділені після відновлення роботи Верховної Ради і внесення змін до бюджету. До кінця літа 2008 року льодові палаци повинні відкритися в чотирьох містах України — Харкові, Донецьку, Херсоні та Калуші на Івано-Франківщині. Будівництво ще дванадцяти планується розпочати цього року.


Євген КАРЕЛЬСЬКИЙ, «Спортивна газета»

Досьє «СГ»:

У січні 1909 року на ковзанці Львівського товариства Лижвярського був проведений хокейний матч за всіма міжнародними правилами», повідомила «Газета Львівська».

1910 року в спортивному (неперіодичному) журналі «Вісті з Запорожа» що видавався клубом «Сокіл» під проводом проф, Івана Боберського, були надруковані правила канадського хокею (гаківки), українською мовою.

1912 р. — створено секцію хокею при товаристві «Україна» за сприяння голови Романа Сизика та організовано першу в Україні хокейну команду. Хокейна дружина брала участь у чемпіонаті Польщі. Один рік вона грала в класі «Б», потім перейшла до класу «А».

1929 р. Провід СТ «Україна» офіційно заявив про створення хокейної секції та про початок змагань в окружній лізі й чемпіонаті Польщі.

1932-34 рр. існувало 55 команд. Вони були поділені на два класи — «А», де було 12 команд, і «Б» (43).

За хокейну збірну Польщі на чемпіонатах Європи й світу в 1929-39 роках та на Олімпіадах (1932 і 1936 рр.) виступали мешканці Львова: Владислав Лемішко, Роман Ступницький, Альберт Мауер, Роман Сабінський, Казимир Соколовський, Вацлав Кухар, Ян Хемерлінг та інші. 1938 року «Україна» провела гру з «Краковією» у Львові на щойно реконструйованому стадіоні «Погонь». Матч знаменний тим, що його відвідала рекордна для Львова кількість глядачів — п'ять тисяч. Ще близько 1500 осіб простояли під «ледовищем». Того ж сезону львів'яни вибороли перше місце в окружній хокейній групі «А» Галичини.

Першим чемпіоном радянського Львова з хокею у сезоні 1939-40 років стало «Динамо». Наприкінці зими 1940 року було проведено перший чемпіонат СРСР з хокею. Україна заявила три колективи — збірні Львова, Чернівців і Дрогобича. На той момент українська гаківкова дружина на Буковині (в складі Румунії) — «Довбуш» існувала 15 років Крім того, до хокею долучилися й члени таких місцевих спортивних клубів: «Ян» (німецькі колоністи), «Маккабі» (єврейська громада Чернівців), «Драгош Воде» (власне румунський клуб), «Полонія» (польський спортивний осередок).

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей
Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.