Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Формула 1
|
3955
2

Формула 1. Загадки Монреаля + ВИДЕО

Гран При Канады традиционно интригует еще до своего начала. Анонс гоночного уик-энда на Sport.ua

Формула 1. Загадки Монреаля + ВИДЕО

Чергові два тижні перерви між етапами минули майже непомітно і завдячувати можна Pirelli, Ferrari і звісно ж Mercedes. На тлі перемоги Росберга в Монако запалав новий скандал наслідки якого, схоже, принесуть зміни до спортивного регламенту починаючи з наступного року. Те, чого протягом останніх років намагалися досягти в Маранелло але ніяк не могли, набирає більш-менш чітких обрисів завдяки «срібним стрілам», які після іспанського етапу провели в Барселоні тести для Pirelli, використовуючи при цьому шасі W04 – тобто цьогорічного зразка, що заборонено нині чинним регламентом. Вже коли всі учасники чемпіонату знаходяться в Канаді ФІА постановила, що Mercedes доведеться відповідати перед спортивним трибуналом, а от до Ferrari (яка проводила аналогічні тести, але з машиною 2011 року) претензій немає. Найбільш очікуваним для «червоних» наслідком цілком імовірно може стати зняття тотальної заборони на проведення тестів під час сезону, але про це ще рано говорити як про доконаний факт.

Але повернімося до головного, власне самого Гран Прі – цього року виповнюється 35 років з того часу, як на острові Нотр-Дам боліди Формули 1 вперше проїхали гонку чемпіонату. 35 років час звісно не найдовший для серії в цілому, але це рекорд для не європейських автодромів зрозуміти феномен якого насправді не надто вже й складно. По-перше, в Канаді, на відміну від США, Формулу 1 люблять широкі верстви авто спортивних вболівальників. По-друге, Монреаль для самої Формули часом єдине вікно у Північну Америку. По-третє, це сама траса і атмосфера: забудьте про нудні автодроми, спроектовані герром Тільке, які вимагають постійної уваги до аеродинамічних характеристик болідів. Вас вітає справжній автодром старої школи, де на перші місця виходять двигун, гальма і робота з шинами. А також віддані вболівальники, які навіть у найсуворіший дощ дворічної давнини залишалися на трибунах до завершення гонки, явно не пошкодувавши, що стали свідками драматичної розв’язки.

На прямих потрібна максимальна швидкість, а при розгонах гарна тяга мотору, шикани і шпилька чотири рази на колі вимагають безвідмовної роботи гальм, ну а з шинами ситуація ще складніша. Траса протягом року майже не використовується, тож у п’ятницю пілоти працюватимуть над тим, щоб максимально ефективно залишити шар гуми на траекторії (при цьому підбираючи найкращі налаштування у постійно змінюваних умовах), сам асфальт в Монреалі доволі гладкий і слизький, що ускладнює пілотам задачу швидкого та ефективного розігріву шин до оптимальних робочих температур, а будь-яка помилка гонщика досить швидко може обернутися гранулюванням. Зрештою під час постійних розгонів-гальмувань поздовжнє навантаження швидше зношує гуму.

На відміну від минулого року, коли Pirelli привезла найм’якішу пару своїх комплектів, цього разу команди отримають Medium і SuperSoft, що ще більше додасть інтриги в пошуку оптимальної стратегії. Але може негативно вплинути на боротьбу на трасі, якщо рівень щеплення на болідах опонентів буде кардинально відрізнятися або якщо одні пілоти зумисне уникатимуть активної боротьби заради збереження шин. Тож, як можна побачити, ситуація виглядає цікаво й має як позитивні, так і негативні нотки, які залишатимуться загадкою аж до недільного вечора. Прогнозувати стратегію піт-стопів буде непросто, але навряд чи повториться іспанський сюжет з 4 зупинками в боксах. В самій Pirelli говорять про 2-3 піт-стопи, але чекають п’ятничних заїздів, щоб переконатися у правильності прогнозів.

Траса імені Жиля Вільньова традиційно подобається як вболівальникам, так і самим пілотам, які постійно нагадують, що на жодному відрізку не можна розслаблятися, адже або тебе обженуть, або стіни, що знаходяться в кількох метрах від траекторії, будуть раді новому знайомству. Особливо це стосується стіни чемпіонів, давайте пригадаємо як з нею не могли знайти спільну мову і лідер гонки і аутсайдери, і чемпіони, і ті, хто ними так і не став:

Не забуваймо і про найголовніше – обганяти тут можна в багатьох місцях, а тому для чималої частини вболівальників існування DRS на цій трасі видається не надто виправданим. Але нічого не поробиш, враховувати потрібно і цей факт. Відкрити крило можна буде на двох прямих – останній та першій, причому точка заміру відставання в Монреалі буде тільки одна – після дев’ятого повороту. На практиці це означає, що якщо пілот зможе обігнати свого конкурента ще в першій зоні активації DRS, то на другій він також може відкрити крило, щоб ще більше відірватися.

Традиційною загадкою канадського етапу є настрої небесної канцелярії, передбачити які синоптикам вдається не простіше, ніж нам вгадати переможця гонки. На цей уїк-енд прогноз погоди обіцяє інтригу з першого ж дня: п’ятниця – дощ і +14С, субота – знову дощ при +18С, на неділю ж вірогідність опадів найменша, а температура повітря ще має піднятися – +24С. Але не варто забувати, що на Нотр-Дам прогнози можуть не збутися або й змінитися під час Гран Прі.

На кого ставити в гонці та кваліфікації – питання звісно цікаве, як і найбільш вірогідні шанси гонщиків. В суботу якщо траса буде сухою, то протистояти Mercedes допоможе хіба що диво. З чим однозначно погоджуються і букмекери, які пропонують такі коефіцієнти на переможця кваліфікації: Хемілтон – 3,00; Росберг – 3,60; Феттель – 3,75; Алонсо – 12,00; Веббер – 17,00; Ряйкконен – 21,00. Мабуть, тут найбільша інтрига полягатиме в тому чи зможе Ніко знову випередити Льюіса. Якщо ж останній сегмент пілоти будуть проводити на дощових/проміжних шинах можна чекати на сюрпризи.

Чи насправді Mercedes отримав перевагу від своїх таємних тестів разом з Pirelli і чи допоможе це «срібним стрілам» в гонці ми зможемо дізнатися тільки недільного вечора, а от букмекери не надто вірять у перспективи колективу з Бреклі, ставлячи на перемогу лідерів Red Bull і Ferrari: Феттель – 3,50; Алонсо – 4,00; Ряйкконен і Хемілтон – 6,50; Росберг – 8,00; Веббер – 15,00. Тут найцікавіше в тому, що історично для австрійської команди ця траса не надто щаслива, так у 2011-му обоє пілотів були на подіумі, але ж Себастіан програв гонку на останньому колі, в інші ж роки пілотам Red Bull навіть подіум не підкорювався. Серед чинних пілотів спеціалістом з канадської траси сміливо можна назвати Льюіса Хемілтона, який тричі смакував переможне шампанське на подіумі у 2007-му (це була перша в кар’єрі перемога британця), 2010-му та 2012-му (ставши сьомим переможцем у сьомому Гран Прі того сезону). Ряйкконен, Алонсо і Баттон також мають переможний досвід у Монреалі, але дещо скромніший – всі вони тріумфували тут по разу.

Монреаль – одне з двох франкомовних місць в календарі цього року, тож атмосфера міста і рідна мова, що лунатиме довкола, можливо позитивно вплинуть на Ромена Грожана, якому доведеться стартувати на 10 місць далі від кваліфікаційного результату. Тиск на француза знову збільшився, і ніхто не знає як він з цим упорається. В будь-якому випадку ця сюжетна лінія обіцяє бути цікавою.

Цікавим на трасі імені Жиля Вільньова традиційно обіцяє бути все – залишилося тільки дочекатися і побачити на власні очі!

В'ячеслав КОБРЖИЦЬКИЙ, Sport.ua

 

Гран-прі Канади, Монреаль, автодром імені Жиля Вільньова 7-9 червня, п’ятниця – неділя

 

Довжина кола

Кіл в гонці

Дистанція

Найшвидше коло в сучасній конфігурації:

4,361 км

70

305,270 км

кваліфікація: 1'12.275 (2004, Ральф Шумахер)

гонка: 1'13.622 (2004, Рубенс Баррікелло)

Перша практика 17:00* – п’ятниця 7 червня

Друга практика 21:00 – п’ятниця 7 червня

Третя практика 17:00 – субота 8 червня

Кваліфікація 20:00 – субота 8 червня (трансляція на каналі МЕГА)

Гонка 21:00 – неділя 9 червня (трансляція на каналі МЕГА)

(* – Час київський)

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей
Комментарии 2
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
CubiQ
Нет.
Канада моя любимая трасса! Жаль, конечно, что Маки скорее всего не смогут продлить свою серию побед. Но гонка полюбому будет интересной.
Дьявол
Выходные... Вечера... А смотреть будем Ф-1, а не футбол))) Непривычно, но круто! И на счет DRS... На счет того,кто обгоняет, понятно - он дважды крыло открывает... А пилот, которого обогнали на первой прямой, на второй крыло открывать тоже не сможет?