Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Украины
|
15945
51

Не все в порядке в нашем доме

Sport.ua в рамках талант-конкурса анализирует состояние украинского клубного футбола

Не все в порядке в нашем доме
Прогрес, прогрес, прогрес… Здається, зовсім скоро це слово стане синонімом українського футболу. Чи звертали ви увагу на те, як останнім часом наш футбол підносять мало не до небес? А чи не набридли вам постійні інтерв’ю присвячені шаленому прогресу українського футболу? І врешті решт, чи не здається вам, що по розвитку українського футболу розпочалась масштабна піар – компанія? На мою чисто суб’єктивну думку нашим футбольним чиновникам замість того щоб трубити про шалені кроки, якими Україна наздоганяє європейський футбол, не завадило б оглянутись навкруги себе, зняти рожеві окуляри і копнути трішки глибше.
 
Здавалося б, вихід до чвертьфіналу чемпіонату світу, перемога в кубкові УЄФА і, як же ж оминути перемогу на юнацькому чемпіонаті, що ще потрібно авторові цих стрічок? З однієї сторони я згідний, що зрушення в позитивному напрямку є, але ж чому ніхто не звертає увагу на те, як стрімко вимирає футбол в країні. Дуже часто читаючи інтерв’ю можна зустріти судження, що зовсім скоро східна Європа буде диктувати моду в європейському футболі. І тут постає питання, а хто саме буде це робити? Так, у нашій країні є декілька потужних колективів, з цим не посперечаєшся, але ж національний футбол це не тільки боротьба Шахтаря та Динамо та потуг Дніпра та Металіста. Футбол розпочинається з низин. А що ми маємо у підвалинах, скоріше підійшло б слово у руйнаціях нижніх ешелонів? Десна з горем пополам заявилась у другій лізі, ФК Харків зник взагалі, ЦСКА, Комунальник, Княжа, залишили український футбольний подіум лише за останні два роки. І це не задумуючись. А хто ввійшов в когорту професійних клубів хоча б за останній рік? Нова Каховка? А далі? Один клуб і все…
 
От скажімо, ви можете уявити собі житомирське дербі? Чи скажімо полтавське, сумське, одеське? Напевне більшість з вас в цей момент подумає, що в автора з головою щось не в порядку. І дарма, бо такі часи дійсно були. Так, ці поєдинки були на рівні другої ліги, але все ж дербі воно і в другій лізі дербі. А такі матчі, як ФК Калуш – Нафтовик Долина, Гарай Жовква – Авангард Жидачів, Житичі – МФК Житомир викликали у вболівальників Одеси, Житомира та й райцентрів Львова неабиякий інтерес. Що ж ми маємо зараз, максимум декілька міст, які можуть похизуватися двійкою команд в ПФЛ і, що саме прикро, для більшості міст тепер наявність навіть однієї команди вже є межею бажань.

Для відображення ситуації у нашому футболі пропоную поглянути на діаграму, де відображається кількість клубів по мірі їх дебюту в ПФЛ.

Як бачите, перший рік українського футболу (1993 рік, тому що саме сезон 1992-1993року став першим повноцінним, (прим.авт.)) став найбільш урожайним, що й не дивно враховуючи те, що всі клуби лише дебютували в професійній футбольній лізі. Відразу пальму першості захопили Київська, Донецька, Дніпропетровська, Львівська та Луганська області, при чому остання була представлена аж п’ятьма професійними командами, в трьох дивізіонах.

Наступні два роки у нашому футболі панував невеличкий затишок, який виразився поповненням лише дванадцятьма командами. Наступний же став справжнім проривом. Дев’ятнадцять команд вперше засяяли на футбольному небі українського футболу. Можете собі уявити. Звісно, головну роль у цьому зіграло розширення другої ліги, але навіть для такої реформи була необхідна певна кількість команд.
 
Наступні два роки як тільки могли продовжували тішити шанувальників народного футболу. По всій країні зароджувались нові футбольні колективи. Матчі чемпіонату України змогли побачити на власні очі жителі таких населених пунктів, як: Южноукраїнськ, Білгород-Дністровський, Комсомольськ, Калуш, Бердянськ, Жидачів, Свердловськ, Ровеньки, Бодевеля, Баранівка, Керч, Саки, Горлівка, Славянськ, Макіївка … І це далеко не увесь список. Футбол розвивався небувалими темпами і саме тоді можна було говорити про українську футбольну популяризацію. Для більш детального відображення ситуації, прошу звернути увагу на наступну діаграму.

 

Проте всьому рано, чи пізно приходить кінець. Після футбольного буму в українському футболі настав так би мовити спад. Нових команд ставало дедалі менше, хоча знайти пояснення цьому надзвичайно легко. Для того щоб розібратися досить поглянути на кількість команд, які виступали під егідою ПФЛ. Число учасників м’яко кажучи вражає. 90 професійних команд проти нинішніх 58, відчуваєте різницю? Отож бо й воно. Поглянувши на регламент, відповідь чому так різко впала кількість дебютантів відпадає сама по собі. Розширювати ще більше межі для професійних клубів не було сенсу, тому на місце найслабших команд приходили кращі аматорські колективи, що становили ту не велику кількість. З року в рік йшла планомірна заміна найслабших колективів другої ліги найсильнішими аматорськими. З року в рік, то тут то там відбувались супер прориви, як свого часу Рава з Рави Руської, що на Львівщині, за сезон вийшла в першу лігу. Чи стрімкий прогрес ПФК Олександрії, яка за лічені роки з когорти клубів що канули в Лету, повернулась в першу лігу і претендує на підвищення у класі.

Що ми маємо на даний момент? 58 професійних клубів з яких, як мінімум десять мають шанси повторити подвиги ЦСКА, Княжі, тощо … Ось уже третій рік в ПФЛ з’являється лише по одній новій команді. Кількість колективів, що мають право носити почесний статус професійного клубу, ось уже четвертий рік зменшується.

Звісно, з моєю думкою можуть не погодитись більшість з читачів. Більш чим впевнений, що хоча б в одного виникне бажання сказати, от у нас появляються таланти і без другої ліги. От чого тільки коштує одна з головних зірок і як говорить більшість, майбутнє українського футболу, Коноплянка?

Так, таланти ростуть… І не важливо, що дніпропетровський «Мессі», перші кроки робив в кіровоградському Олімпіку, який лише рік проіснував в другій лізі. Не важливо, що чи не головна надія Ворскли, Безус, засвітився у складі Креміня з Кременчуга, а над перспективний Рибалка з Динамо-2, якому пророкують місце в основній команді зовсім скоро, засвітився в харківському Арсеналі. А Левченко, який став чемпіоном Європи серед юнаків, граючи за донецький Олімпік, що виступає в другій лізі? Таких прикладів можна привести безліч.   Хоча, що це дасть? Футбол же в нас прогресує і без нижчих ешелонів. І не важливо, що інтерес до гри мільйонів падає з кожним роком… Не важливо, що все менше дітлашні засипають обійнявши м’яч… Футбольні чиновники зайнявшись поділом крісел зовсім забули, що футбол потрібний не лише в столицях чи мегаполісах, а і в містах, де не зважаючи на кризу на команду ходять і на відміну від клубів вищої ліги не по 2-3тисячі, а в двічі, а то й втричі більше…

І як підсумок жахливої ситуації в нашому футболі пропоную поглянути на футбольну карту України:

 

Kindoroho

Опрос

Голосов 221
Оцените материал Kindoroho!

5

136 голосов 61.54 %

4

37 голосов 16.74 %

3

28 голосов 12.67 %

2

6 голосов 2.71 %

1

14 голосов 6.33 %

В опросах могут участвовать только зарегистрированные пользователи.
Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.
Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Итоги дня Лиги конференций. Кто сыграет в полуфинальных матчах?
Футбол | 19 апреля 2024, 06:05 1
Итоги дня Лиги конференций. Кто сыграет в полуфинальных матчах?

В полуфиналах встретятся: Олимпиакос – Астон Вилла, Фиорентина – Брюгге

ФОТО. Лицо и эмоции Агуэро после сейва Лунина в серии пенальти с Ман Сити
Футбол | 18 апреля 2024, 19:37 0
ФОТО. Лицо и эмоции Агуэро после сейва Лунина в серии пенальти с Ман Сити

Украинский вратарь выиграл серию пенальти в матче с «Манчестер Сити»

Комментарии 51
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
dimsamoilov
Все правильно. Только это не прогресс футбола или регресс футбола в Украине. Просто естественный отбор.
IO73Newser
Перезалийте, будь ласка
ShamanVU
Ну, с точки зрения личной выгоды, они имеют вполне профессиональное отношение. К развитию футбола, увы, это не относится.
kkpshka2011
а чего же вы хотели? с тех пор как стало модно покупать гастробайтеров и запускать их в поле шансов развиваться у молодых местных футболистов стало меньше. все деньги на развитие футбола идут на оплаты контрактов неизвестно кого неизвестно откуда.наша же молодежь вынуждена искать другие заработки.а позволить себе роскошь иметь полномасштабные футбольные школы могут позволить только Динамо шахтер и днепр. все логично Суркисы ахметов коломойский.а жаль.
Kindoroho
Можливо й немають ілюзій, але ти вірно підмітив що для них це просто бізнес, якби ж вони до нього ставились професійно, я вже не гворю як вболівальники, все було б зовсім по іншому...
Kindoroho
Та ладно,буває...Дякую
ShamanVU
Материал очень интересный.
Вот в этом моменте:
"На мою чисто суб’єктивну думку нашим футбольним чиновникам замість того щоб трубити про шалені кроки, якими Україна наздоганяє європейський футбол, не завадило б оглянутись навкруги себе, зняти рожеві окуляри і копнути трішки глибше."
позволю себе не согласиться с автором. Глубоко убежден, что эти самые футбольные чиновники не имеют малейших иллюзий относительно ситуации в украинском футболе. А так называемые "розовые очки" - это продукт, который они активно продают нам - простым болельщикам. Будучи хорошо разрекламированным, он расходится как пасхальные куличики в эти дни. Это для нас футбол - праздник, для них же - просто бизнес.
Blackpool
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
tsvyatt
Чудовий матеріал, і по суті, таких би побільше
skrob
Хорошая статья, спасибо! 5
xaoc333
Kindoroho
Сори за оценку, поторопился. Со второго ака 5 поставил.
xaoc333
Он не был вчера подписан твоим ником. Сегодня увидел, вопросов нет, твое.
Blackpool
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
Kindoroho
Дякую,врахую на наступний раз...
nazgul
Статья хороша, но есть предложение сохранять изображения в png - формате. Слишком много мыла на графиках.
Kindoroho
Не полінуйся, якщо вже ти так захотів показати що я копірнув все і пройдись по всьому блозі, і ти побачишщо всі коменти опубліковані під ніком Kindoroho більше того, якщо потрібно, всі жителі ФХБ та й навіть лідер Талант-конкурсу Владислав Каим, може підтвердити, що це саме моя стаття, плюс ще Адрій Федченков, який також бере участь в конкурсі... Так що вибачай, твоя ціль зробити з мене плагіатора првалилась...
Kindoroho
Ну да, це мій профіль,які ще є питання? Більше того, я не тільки на ФХБ зареєстрований, в мене акаунт і на айспорті є...
Kindoroho
Просто нічого нового про фарм клуби не напишеш, по це і так всім відомо, а ось показати кількість клубів які зникли, на моюдумку важливіше...
xaoc333
Я понимаю графики, таблицы, но копировать все...
xaoc333
Да вот отсюда весь материал 2010г. http://football.hiblogger.net/authors/ffoottbbaall/?skip=25 все тупо скопировано...