Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Украины
|
1159
0

ПТАШНИК:«Я б назвав цей матч не «дербі», а принциповою грою»

Розмова з головним тренером івано-франківського «Прикарпаття»

ПТАШНИК:«Я б назвав цей матч не «дербі», а принциповою грою»
Сергей Пташник

Напередодні 5-го туру редколегія знову отримала чималий вибір потенційних ключових протистоянь, однак спинитися вирішила саме на так званому «прикарпатському дербі» — матчі «Прикарпаття» та «Енергетика», Івано-Франківська та Бурштина, яке вже шостий сезон прикрашає першу лігу. Нині ці команди опинилися на дні турнірної таблиці, переймаються приблизно однаковими проблемами і мають не такий великий багаж. Однак для жанру «дербі» це все не настільки суттєво — ми добре розуміємо, що прикарпатські команди в будь-якому «агрегатному» стані вийдуть і покажуть надпринципову гру. Про передумови матчу туру просимо розповісти наставника «Прикарпаття» Сергія Пташника.

—Пане Сергію, наша газета після недовгих сумнівів обрала «прикарпатське дербі» матчем туру. Для вашої команди протистояння справді буде принциповим?
—Я не називав би цей матч «дербі» — не до вподоби мені це визначення. Скажімо так: це буде принциповий матч 5-го туру. Саме від цього й будемо відштовхуватися. Не секрет, що наші команди сусідні як за географічними, так і за турнірними показниками, тому поєдинок, поза сумнівом, спричинить підвищений інтерес і в глядачів, і в місцевої, обласної влад. Для нас це лише додаткова мотивація — і так, і так маємо грати.

—До матчу обидві команди підійшли із дискваліфікаціями. А яка ситуація з травмами?
—На жаль, є низка футболістів, які не гратимуть проти «Енергетика». Ніяк не вдається нам задіяти всіх старожилів та запрошених і зіграти тим складом, який є у моєму розумінні оптимальним. Але періоди діляться на хороші й не дуже, тому будемо працювати.

—Серед ваших новачків — чимало гравців, які не мали тривалий час ігрової практики або просто не грали із своїм новим колективом...
— Як ви знаєте, ми мали на підготовку до сезону лише тиждень. Вирішувалися глобальні питання — існувати команді чи ні. Нині все наче зрушило з місця, але слова — словами, а команду потрібно готувати. Ми вийшли на недільні цикли. Сподіваюся, налагодимо колектив. Новачки справді прийшли із неоднаковим ступенем готовності, але серед них більшість тих, можливості яких ми добре знаємо. А незіграність долається лише практикою.

—Ударну лінію вашої команди складають форварди Герасименко та Батальський. Чи задоволені їхньою грою?
—Як кажуть, форвардів за голами оцінюють. Це їхнє основне завдання. Герасименка я знаю ще за спільною роботою в «Факелі», він працьовитий нападник. Батальському поки важче.

—До команди повернулися кілька вихованців місцевого футболу. Як показує приклад «Буковини», в якій Гунчак одразу ж відзначився дублем, це правильний шлях?

—Думаю, це абсолютно вірний підхід керівництва клубу й команди. Рано чи пізно нашим хлопцям, котрих багато грає по всій Україні, потрібно буде догравати, то чому б не допомогти рідній команді? Для футболу патріотизм — дуже важливе поняття. Інша річ — ми з вами пригадали кількох наших вихованців, які грають на найвищому рівні. Той же Худоб'як, який відкрив лік голам в прем'єр-лізі, це моя гордість, я радий за нього й бажаю йому не швидко повертатися на наші горизонти, хай ще своє в еліті скаже. Нині повернулися до нас Ковалюк, Канюк. Є ще Гальчук — капітан ФК «Львів», за діями якого приємно спостерігати. Думаю, й глядачам цікавіше буде ходити на команду, де грають свої, франківські люди.

—Чи стежите за групою «А» другої ліги? Ось, наприклад, тернопільська «Нива», яка ще рік тому виступала в першій лізі, зробила ставку на місцевих юних гравців. Шлях правильний, але ж яке гнітюче враження цього сезону справляє західноукраїнський дивізіон!
— Грали ми з ними перед сезоном. У них молодий тренер, який виступав за цю команду й знає тернопільський футбол. Звісно, нестача коштів губить наш західноукраїнський футбол, навіть на обласні команди нині потрібні чималі кошти, які, образно кажучи, вкопуються в землю, не повертаючись. Тернопільцям лишається перетерпіти цю ситуацію. Головне, що команда є, а кошти, можливо, акумулюються за цей час. Як приклад — нинішня «Буковина» чи наш колишній «Факел». Також були в кепській ситуації, а таки відновилися.

—Навіть боюся запитувати про чутки довкола вашого нового спонсора...

—Це питання не до тренерів чи гравців. Ми чекаємо й сподіваємося, що таки допоможуть заможні люди нашому футболу.


Артур ВАЛЕРКО, газета «Український футбол»

Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей
Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.