Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 22 квітня 2022, 12:13
10475
2

Україні йде нова зброя. День 56. Орки готують псевдореферендум щодо ХерНР

Sport.ua проводить онлайн-трансляцію подій за середу, 20 квітня

| Оновлено 22 квітня 2022, 12:13
10475
2
Україні йде нова зброя. День 56. Орки готують псевдореферендум щодо ХерНР
Getty Images/Global Images Ukraine

56-й день війни. 20 квітня. Президент рф владімір путін продовжує вести агресивну війну в Україні. У зв'язку із воєнною агресією Sport.ua перейшов на спеціальний режим роботи. Сайт висвітлює всі події, що відбуваються в Україні.

Редакція Sport.ua закликає всіх українців:

  • Друзі! Тримаймося разом! Робимо все можливе для перемоги! Ми на своїй землі. Правда на нашому боці, ворог буде розбитий, перемога буде за нами! Слава Україні!

Онлайн-трансляція подій, 20 квітня

23:59. Вечірнє звернення Президента України Володимира Зеленського

23:00. Арахамія та Подоляк готові приїхати до Маріуполя, щоб обговорити евакуацію

Заступник командира полку Азов капітан Святослав Паламар розповів, що захисники Маріуполя готові евакуюватись із міста за підтримки третьої сторони. Паламар додав, що до Маріуполя готові вирушити представники переговорної групи України для зустрічі з російською стороною щодо евакуації (УП).

«Ми спілкувалися сьогодні із вищим політичним керівництвом. Це саме Давид Арахамія і Михайло Подоляк, які заявляють, що готові приїхати на переговори до Маріуполя з Медінським і Слуцьким з приводу евакуації військового гарнізону, що залишився тут.

Ми готові евакуюватися за підтримки третьої сторони з міста Маріуполь зі своєю стрілецькою зброєю для того, щоб врятувати особовий склад, щоб евакуювати поранених та забрати тіла загиблих та поховати їх із почестями на території, непідконтрольній Росії. Ми закликаємо весь цивілізований світ приєднатися до гарантій безпеки. Я наголошую, що вимоги рф щодо здачі зброї та здачі в полон наших захисників ми не підтримуємо».

Представник української делегації Арахамія підтвердив УП, що українська сторона з перших днів пропонувала провести відповідні переговори у Маріуполі, але Росія наразі не відповіла.

За словами українського бійця, у Маріуполі було помічено ворожу техніку з маркуванням V. Окупанти з таким маркуванням чинили звірства проти цивільного населення в Київській області. Військовий додав, що окупанти кинули свіжі сили до Маріуполя. У них техніка, танки, літаки, працює корабельна артилерія. Паламар припускає, що таким чином рф хоче ліквідувати російських катів із Київщини.

Щодо цивільних, які ховаються на Азовсталі, то боєць Азова розповів, що люди бояться і не мають можливості залишити завод через постійні обстріли окупантів:

«Йдуть постійні обстріли, незважаючи на заяви військ Росії про дотримання режиму тиші, ворог продовжує обстріл і безпечно залишити територію Азовсталі у наших цивільних немає можливості. Закликаю до дотримання своїх гарантій. Таким чином і за підтримки третьої сторони цивільні вийдуть із заводу. Ми їх не тримаємо. Ми просимо їх випустити.

Паламар закликав російських окупантів припинити бомбардування і притримати режим тиші не на словах, а на практиці, щоб люди змогли вийти з Азовсталі та евакуюватися з міста.

22:10. США оприлюднили новий раунд санкцій проти росії

Сполучені Штати оприлюднили новий пакет санкцій проти росії, націлений на ключовий комерційний банк Росії та мережу з понад 40 фізичних та юридичних осіб на чолі з підсанкціонним російським олігархом Константіном Малофєєвим, повідомило міністерство фінансів США (УП).

У заяві міністерства наголошується, що Управління контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США (OFAC) визначило юридичні та фізичні особи, причетні до спроб ухилення від санкцій, введених Сполученими Штатами та їх міжнародними партнерами проти Росії.

Під санкції потрапили російський комерційний банк Транскапіталбанк та глобальна мережа з більш ніж 40 фізичних та юридичних осіб на чолі з підсанкціонним російським олігархом Константіном Малофєєвим, включаючи організації, основна місія яких полягає у сприянні ухиленню російських організацій від західних санкцій.

Усі організації, що належать Малофєєву на 50% або більше, підпадають під санкції, включаючи Царьград Медіа.

21:40. росіян почали бойкотувати на зустрічах G20

Міністри фінансів країн G20 та керуючі центральними банками залишили зустріч, коли почали виступати російські офіційні особи (Bloomberg)

За словами людей, знайомих з подіями, міністр фінансів США Джанет Йеллен та інші міністри фінансів та керуючі центральними банками залишили зустріч G20 у середу, коли російські офіційні особи почали виступати перед присутніми.

Крім того, зазначається, що у бойкоті також брав участь міністр фінансів України Сергій Марченко. За словами джерел, засідання здебільшого було присвячене економічним ризикам, пов'язаним із вторгненням росії в Україну.

Один із співрозмовників журналістів сказав, що деякі офіційні особи, які були присутні на заході, практично вимикали свої камери, коли говорили російські офіційні особи.

21:20. Частина автобусів з евакуйованими маріупольцями їде у бік Запоріжжя

Частина із запланованих автобусів з евакуйованими жителями Маріуполя рухаються у бік Запоріжжя за визначеним росією маршрутом.

Глава Донецької ОВА Павло Кириленко: «Сьогодні було оголошено так званий евакуаційний коридор саме окупантами, російською стороною. У цьому евакуаційному коридорі було заявлено одну кількість автобусів, є точки завантаження в ці автобуси і далі рух за певним маршрутом у бік міста, і там вони передавали б на територію, контрольовану українською владою.

Із заявленої кількості автобусів їх було набагато менше. У тих точках збору люди, звичайно, зібралися, але мало хто потрапив до вказаних автобусів. Тепер частина цих автобусів йде за визначеним росією маршрутом руху».

20:30. Зеленський каже, що росія не передавала жодного проекту документа

Президент України Володимир Зеленський не підтверджує, що Україна отримала від прф проект документа в рамках переговорів про завершення війни. Про це він заявив журналістам у Києві після зустрічі із президентом Європейської ради Шарлем Мішелем.

На запитання журналіста він заявив, що не лише не бачив пропозицій від росії, а й переконаний, що їх не існує: «Впевнений, що нам нічого не передали», – наголосив Зеленський.

Зеленський також прокоментував слова дмітрія пєскова про те, що «м'яч на стороні Києва»: «Я в принципі непогано раніше грав у футбол. Там які правила: потрібно, щоб було дві команди і щоб був м'яч. Тут мені здається, що пєсков сам із собою грає у футбол. Ми обов'язково покажемо, як ми б'ємо по воротах, як нам дадуть м'яч».

19:40. Україна підтримує ініціативу про чотириденне Великодне перемир'я

Україна підтримує ініціативу генерального секретаря ООН Антоніо Гуттеріша запровадити Великодню чотириденну гуманітарну паузу в Україні.

МЗС України: Вдячні генеральному секретарю ООН Антоніо Гуттерішу за ініціативу запровадити Великодню чотириденну гуманітарну паузу в Україні, починаючи з 21 квітня, коли святкується Чистий четвер.

Цілком поділяємо думку, що гуманітарна пауза необхідна для безпечної евакуації тисяч цивільних осіб, які бажають залишити небезпечні зони можливих бойових дій, що тривають, і в першу чергу з багатостраждального Маріуполя.

У МЗС заявили, що високо цінують готовність ООН забезпечити доставку гуманітарної допомоги населенню найбільш постраждалих районів України у разі досягнення режиму тиші.

19:00. росіяни зробили пробний пуск міжконтинентальної ракети: путін каже, що аналогів немає

російське міноборони повідомляє, що на космодромі Плесецьк із шахтної установки проведено випробувальний пуск міжконтинентальної балістичної ракети Сармат.

путін сказав: «Аналогів у світі немає і ще довго не буде. Ця унікальна зброя зміцнюватиме бойовий потенціал наших збройних сил. Надійно забезпечить безпеку росії від зовнішніх загроз і змусить замислитися тих, хто в запалі шаленої агресивної риторики намагається загрожувати нашій країні».

російські окупанти повідомляють, що це перший пуск ракети Сармат. путін заявив, що ракета може долати всі сучасні засоби протиракетної оборони. За його словами, для створення ракети використовували лише російські вузли, компоненти, деталі, і це спрощуватиме серійний випуск комплексу підприємствами ОПК.

міноборони рф заявило, що у Сармата радикально розширений діапазон бойового оснащення як за кількістю блоків, так і за типами, включаючи гіперзвук.

18:20. путін приймав рішення про війну майже сам з жменькою людей, він все більше ізольований

Путін приймав рішення про початок війни проти України з жменькою людей, з тих пір коло його порадників ще більше звузилося і наближені до глави Кремля люди не бачать шансів, що він змінить свій курс (Bloomberg).

За словами двох людей, через кілька тижнів після початку вторгнення коло радників та контактів путіна ще більше звузилося порівняно з обмеженою групою прихильників жорсткої лінії, з якими воно регулярно консультувалося раніше. За словами цих людей, рішення про вторгнення було прийнято путіним та жменькою прихильників жорсткого курсу, включаючи міністра оборони Сергія Шойгу, начальника Генштабу Валерія Герасимова та секретаря Ради безпеки Росії Ніколая Патрушева.

Bloomberg розмовляв з десятком людей, обізнаних з обстановкою в ешелонах влади рф. Видання зазначає, що, майже через 8 тижнів після того, як Путін ввів війська в Україну, військові втрати зростають, а росія зіткнулася з безпрецедентною міжнародною ізоляцією, невелика, але зростаюча кількість високопоставлених кремлівських інсайдерів тихо ставить під сумнів його рішення розпочати війну. Ряди критиків на вершині влади залишаються обмеженими, розосередженими на посадах високого рівня в уряді та державному бізнесі.

17:30. Морпіхи та Азов врятували півтисячі бійців із порту Маріуполя

Військовослужбовці 36-ї окремої бригади морської піхоти спільно з іншими підрозділами ЗСУ та Нацгвардії успішно провели спільну спецоперацію з евакуації прикордонників та поліцейських на завод Азовсталь (Злочинності)

Миколаївські морпіхи та військовослужбовці Азова вийшли на бронетехніку до території морського порту, де перебували бійці Держприкордонслужби та кілька підрозділів Національної поліції. В останніх закінчувався боєкомплект.

Військовослужбовці з боєм прорвалися до бійців, забезпечили вогневе прикриття та на транспорті вивезли близько 500 бійців ДПСУ та НПУ на територію підприємства Азовсталь. Повідомляється, що під час реалізації спланованої спецоперації живій силі окупантів завдали серйозної шкоди.

Командир 36-ї окремої бригади морської піхоти ВМС ЗСУ Сергій Волинський (Волина) закликав іноземні держави терміново провести екстракцію з Маріуполя – вивезти кілька сотень військових та цивільних із Азовсталі у безпечне місце, щоб урятувати від росіян.

16:40. росія вже втратила в 3,5 рази більше техніки, ніж Україна

За даними аналітичного проекту Oryx, росія на війні втратила в 3,5 рази більше військової техніки, ніж Україна.

За даними аналітиків Oryx, росія вже втратила 3002 одиниць техніки, з них: знищено: 1588, пошкоджено: 47, покинуто: 244, захоплено: 1123. Найбільше втрачено: вантажівки, авто та джипи (834), танки (521), бойові броні машини (307), БМП (532).

Україна тим часом втратила 848 одиниць техніки: знищено: 389, пошкоджено: 22, кинуто: 36, захоплено: 401. З них – 125 танків, 88 БМП, 75 броньованих машин.

Oryx вважає втрати технікою виключно фото- та відеодоказами. Тієї техніки, яку не зафіксували на кадрах, вони не враховують.

16:20. Окупанти на перші числа травня готують незаконний референдум щодо ХерНР

Голова Херсонської обласної військової адміністрації Геннадій Лагута має інформацію, що російські окупанти готують псевдореферендум в області на початок травня (Радіо Свобода):

«На жаль, пішли такі розмови, що окупанти на перші числа травня готують щось: чи то референдум, чи як це ще назвати. Можу прокоментувати лише так: вся Херсонщина чекає на звільнення, вона українська. Вона хоче жити в єдиній, мирній, славній, соборній Україні. І жити мирно – так, як ми жили та розвивалися. І, повірте мені, пропрацювавши неповних 4 місяця на своїй посаді, скажу: у нас було стільки планів, стільки ідей, стільки розвитку. Але ми їх виконаємо.

Тому закінчу я коментар з приводу референдуму так: як би його не назвали, що б вони не зробили, це буде фальсифікація і абсолютно незаконно. Щодо спроби окупантів призначити голову Херсонщини, у них немає кандидата, бо всі мешканці Херсонщини відмовляються від цього. Була інформація, що хтось може бути переведений із окупованого Криму. Була інформація, що в них був якийсь кандидат, божевільний. Тому те, що я знаю точно: вже давно б призначили – просто нема кого».

16:00. Брифінг Олексія Арестовича

15:20. Воїни ДПСУ вийшли до держкордону України у трьох областях

Українські прикордонники вийшли до державного кордону в усіх напрямках у Київській, Сумській та Чернігівській областях та відновлюють облаштування позицій.

Спікер ДПСУ Андрій Демченко: «У рамках поновлення контролю за державним кордоном у межах Київської, Чернігівської та Сумської областей, звідки захисники України вигнали окупантів, прикордонники вийшли на всі ділянки.

Спочатку разом із Збройними силами відбувся вихід до прикордонних підрозділів та інших місць дислокації, а далі у напрямку лінії державного контролю, у тому числі й на направлення пунктів пропуску.

А в межах цих трьох областей довжина кордону становить близько 1200 км. В даний час йде розвідка у прикордонних регіонах, інженерне облаштування, створюються необхідні опорні пункти, пункти спостереження та контрольні посади.

Через продовження російської агресії, класичної охорони кордону не відбувається, адже залишається небезпека мінування, роботи диверсійно-розвідувальних груп та обстрілу суміжної території».

14:35. Переговори: у Кремлі заявили, що передали Україні документ

Прес-секретар президента рф дмітрій песков заявив:

«Наразі українській стороні передано наш проект документа, який включає абсолютно чіткі вироблені формулювання. М'яч на їхньому боці. Чекаємо відповіді. Українська сторона постійно відходить від своїх раніше даних погоджень, своїх слів, їх постійно змінює. У плані ефективності переговорів це має дуже погані наслідки».

У той же час, на даний момент незрозуміло, про який проект йдеться і коли він був переданий.

13:40. Частина Луганщини без електрики, газу та води до кінця війни

Енерго-, газо- та водопостачання не вдасться відновити у містах Попасна, Рубіжне та ще в частині сіл Луганської області до завершення війни, повідомив голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай:

«Світло, газ та водопостачання вже не відновити у Попасній, Рубіжному, частині сіл Горської громади – інфраструктура там майже знищена. Підрахувати інфраструктурні збитки у містах та селах, де стоїть техніка ворожої армії, зараз неможливо. Росіяни знищують підстанції та насосні станції, захоплюють населені пункти, а потім не можуть там нічого відремонтувати.

Руський мір позбавляє місцевих жителів газу, води та світла – вони живуть ці півтора місяці, як більшість росіян усе життя. Так, учора ворог пошкодив високовольтну лінію напругою 300 кВ. Аварія досить серйозна – світло зникло у понад 200 населених пунктах, тимчасово окупованих.

Світло, газ та водопостачання вже не відновити у підконтрольних Україні Попасній, Рубіжному, частині сіл Горської громади – інфраструктура там майже знищена. Не відремонтувати до завершення бойових дій».

Росіяни намагаються штурмувати Сєвєродонецьк та Попасну.

13:10. Подоляк: Медведчук розвів росіян на великі гроші

Радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк вважає, що росія не зацікавлена ​​в обміні Віктора Медведчука, бо кум путіна підвів Кремль, ввівши в оману з приводу великого відсотка проросійськи налаштованих людей серед українців:

«Медведчук – це елемент війни, тобто людина, яка зокрема спровокувала агресію з боку рф щодо нашої країни. Після затримання Медведчук зрозумів, що йому доведеться свідчити, що він робив з 2014 року в Україні; чому його діяльність призвела до такого масштабного втручання Росії, і запропонував обміняти себе на мешканців та захисників Маріуполя.

Це була єдина формула, за якою можна було віддати цього суб'єкта і забрати всіх наших людей з Маріуполя, але реакція з російського боку була очікуваною: вони ігнорують цього суб'єкта, який, як я розумію, розвів їх на великі гроші і водночас постійно брехав.

Думаю, що Медведчук сьогодні дуже інтенсивно свідчить і ми всі встановимо. Ми взагалі багато встановимо. Як Медведчук, який був на дні, його ніхто не пам'ятав, став з 2015 по 2018 роки найпотужнішим медійним олігархом. Сподіваюся, що ми зможемо отримати відповіді, хто допоміг йому стати олігархом як медійним, так і енергетичним в Україні. Без допомоги (і не лише допомоги з російської сторони) це неможливо.

Думаю, що сьогодні свої свідчення він дає дуже інтенсивно, бо хоче жити. Тому що це дуже боягузлива людина, яка боїться всього. Тільки понти завжди такі люди. Ось ми сьогодні бачимо людину, яка дуже і дуже хоче вижити, розуміючи, що вона не потрібна ні росії, ні тим більше Україні».

На думку Подоляка, сам Медведчук не має великого впливу, і росії він буде цікавий хіба що для рахунків.

12:00. ЗСУ спростували заяву Пентагону про надані Україні літаки

Повітряні сили Збройних сил України підтвердили, що отримали від союзників запчастини та комплектуючі для літаків, але не нові літаки.

Прес-служба командування Повітряних сил: «Україна не отримувала нових літаків від партнерів! За сприяння уряду США Повітряні сили Збройних сил України отримали запчастини та комплектуючі для відновлення та ремонту парку літальних апаратів, які є на озброєнні авіації Повітряних сил, що дозволить поставити в дію більше техніки», – говориться у роз'ясненні.

Нагадаємо, 19 квітня у Пентагоні повідомили, що Україна отримала з інших країн допомогу, яка дозволила збільшити кількість військових літаків на озброєнні ЗСУ.

10:50. Окупанти втратили вже 815 танків та 150 вертольотів

Російські окупаційні війська втратили вже майже 21 тисячу солдатів, 815 танків та 150 вертольотів.

Генштаб: Загальні бойові втрати противника з 24.02 до 20.04 орієнтовно склали

  • особового складу – близько 20 900 осіб ліквідовано
  • танків – 815 од.,
  • бойових броньованих машин ‒ 2087 од.,
  • артилерійських систем – 391 од.,
  • РСЗВ - 136 од.,
  • засоби ППО - 67 од.,
  • літаків – 171 од.,
  • вертольотів – 150 од.,
  • автомобільної техніки - 1504 од.,
  • кораблі/катери - 8 од.,
  • цистерн з ПММ – 76,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 165.
  • Спеціальна техніка – 27.
  • Пускові установки ОТРК/ТРК – 4.

09:55. У Маріуполі домовилися про гумкоридор для жінок, дітей та людей похилого віку

20 квітня після обіду має відкритися гуманітарний коридор з Маріуполя через Мангуш та Бердянськ у Запоріжжі для жінок з дітьми та літніх людей.

Віце-прем'єр – міністр реінтеграції Ірина Верещук: «Гуманітарний коридор з Маріуполя сьогодні, 20 квітня 2022 року. З огляду на катастрофічну гуманітарну ситуацію в Маріуполі саме на цьому напрямі ми сфокусуємо наші зусилля сьогодні.

Нам вдалося попередньо домовитися про гуманітарний коридор для жінок, дітей та людей похилого віку. Збір у Маріуполі сьогодні, 20 квітня, з 14:00 на перетині вулиць Таганрозької та 130-ї Таганрозької дивізії. Колона рухатиметься за маршрутом: Маріуполь – Мангуш – Бердянськ – Токмак – Оріхів – Запоріжжя».

Верещук попередила, що ситуація з безпекою складна, тому під час дії коридору можуть відбутися зміни: «Ми докладемо всіх зусиль, щоб усе спрацювало як слід».

09:00. Маріуполь: морпіхи просять світ вивезти людей з Азовсталі в третю державу

Командир 36-ї окремої бригади морської піхоти ВМС ЗСУ Сергій Волинський (Волина) закликав іноземні держави терміново провести екстракцію з Маріуполя – вивезти кілька сотень військових та цивільних з Азовсталі у безпечне місце, щоб врятувати від росіян.

У відеозверненні, оприлюдненому журналісткою вночі на 20 квітня, Волина каже, що на порятунок людей із розбомбленого заводу «Азовсталь» є лічені дні чи години. Йдеться, зокрема, про 500 поранених бійців та кілька сотень цивільних.

«Це наше звернення до світу. Це може бути нашим останнім зверненням. У нас, можливо, залишилися лічені дні або години. Угруповання противника в десятки разів перевищує нас. Вони мають панування у повітрі, в артилерії, у діючих на суші угрупованнях, у техніці та танках. Ми ведемо оборону на одному об'єкті, на заводі, де знаходяться військові Маріупольського гарнізону та цивільні особи, які потрапили до пастки війни.

Ми звертаємось до світових лідерів (з проханням) допомогти нам. Ми звертаємося з проханням застосувати до нас процедуру extraction і вивести нас на територію третьої держави. Маріупольський гарнізон військових – з нами понад 500 поранених бійців та сотні цивільних осіб, серед яких жінки та діти. Ми просимо надати нам безпеку на території третьої держави. Дякую».

08:10. У Байдена готують ще один пакет воєнної допомоги Україні на $800 млн

Адміністрація президента США Джо Байдена цього тижня оголосить про ще один пакет військової допомоги Україні (NBC News, УП).

Чиновники заявили, що розмір пакету, як очікується, складе 800 млн доларів, як і минулого разу.

Пакет буде включати більшу кількість артилерійських систем та ще десятки тисяч артилерійських снарядів, які, як пише NBC, ймовірно, матимуть вирішальне значення для наступу на східному Донбасі.

За словами офіційних осіб, Джо Байден ще не підписав документ про додаткову допомогу. Раніше президент США заявив, що Штати направлять ще більше артилерії в Україну.

08:00. Зведення Генштабу: БТГ орків зазнала тяжких втрат на Харківщині

Після спроб штурму росіянами в Рубіжному та Сєверодонецьку до лікарні Новоайдара доправили близько 130 поранених військовослужбовців рф.

Зведення Генштабу: Противник намагається продовжувати наступ у Східній операційній зоні, щоб встановити повний контроль над територією Донецької та Луганської областей, не припиняються ракетно-бомбові удари.

07:10. Зброя для України: протягом доби США відправить ще 7 літаків зі зброєю

Очікується, що найближчими 24 годинами до Європи прибудуть ще 7 рейсів за допомогою США для України. Про це повідомив журналістам у вівторок високопоставлений представник міністерства оборони США (УП, CNN).

Чиновнику важко сказати, коли ця допомога прибуде в Україну наземним транспортом, але сказав, що жодна з цих партій не затримується надто довго, перш ніж її вивантажують з літаків і належно завантажують для відправки в Україну:

«У наступні 24 години ми очікуємо, що буде більш ніж півдюжини, а можливо, 7 рейсів зі Сполучених Штатів із різною кількістю матеріалів із затвердженого минулого тижня пакета у розмірі 800 млн доларів».

У новому пакеті США надають Україні 11 вертольотів Мі-17, 300 безпілотників Switchblade, 18 гаубиць та захисне обладнання для захисту від хімічних атак у рамках останньої партії допомоги в галузі безпеки, схваленої Білим домом, повідомляв Пентагон.

Крім того, новий пакет озброєння включає 200 бронетранспортерів M113, 10 протиартилерійських радарів, 500 протитанкових ракет Javelin і 30000 комплектів бронежилетів і касок.

Нагадаємо, у Пентагоні вважають, що тижні підготовки до масштабної наступальної операції на сході України не допомогли російському командуванню позбавитися найбільших проблем, хоча й виглядає так, що вони намагаються вчитися на своїх помилках.

06:40. Нідерланди анонсували постачання в Україну бронетехніки

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив про рішення постачати Україні важке озброєння, зокрема бронетехніку:

«Під час розмови з Володимиром Зеленським міністр оборони і я висловили нашу підтримку Україні у зв’язку з початком нового наступу росії.

Нідерланди постачатимуть Україні важчу техніку, включаючи бронетехніку. Разом із союзниками ми розглядаємо можливість постачання додаткової важкої техніки».

05:00. Росіяни готують псевдореферендуми щодо ХерНР на півдні України, вже є бюлетені

Українська розвідка попереджає, що російська окупаційна адміністрація підготувала проведення псевдореферендумів у захоплених районах Херсонської та Миколаївської областей про оголошення так званих народних республік та приєднання до Росії.

Головне управління розвідки Міністерства оборони: «На окупованій території Херсонської області друкують бюлетені, бланки, брошури, плакати та буклети для проведення голосування на референдумі щодо створення чергової псевдореспубліки ХНР і визнання окупаційної влади.

Місцеві жителі переконані – реального голосування не проводитимуть, крім показових дільниць, організованих як картинка для російських ЗМІ». ГУР МО повідомляє, що окупанти друкували частину бланків та бюлетенів у друкарні у Херсоні за адресою вулиця Горького, 5а.

Паспортні дані місцевих мешканців для фіктивного заповнення бланків та бюлетенів для голосування загарбники взяли із анкет, зібраних під час видачі гуманітарної допомоги. У бажаючих взяти пайок окупанти вимагали заповнити анкети за особистими даними».

04:20. Борис Джонсон пропонує так посилити Україну, щоб рф і не думала про вторгнення

Прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон закликав світових лідерів посилити підтримку України, задовольнивши її критичну потребу у зброї (УП, The Telegraph). Він зробив цю заяву під час телефонної розмови із президентом США Джо Байденом.

Представник британського уряду: «Сьогодні вдень прем'єр-міністр розмовляв із лідерами США, Канади, Франції, Німеччини, Польщі, Італії, Румунії, Японії, Європейської комісії, Європейської ради та генеральним секретарем НАТО щодо ситуації в Україні.

Прем'єр-міністр проінформував лідерів про свій візит до Києва на початку місяця. Він наголосив на критичну необхідність подальшої військової підтримки України в умовах великого наступу росії на Донбасі та безперервних атак в інших місцях.

Лідери домовилися працювати разом, щоб знайти довгострокове безпекове рішення, щоб Україна більше ніколи не зазнала такого нападу. Вони обговорили необхідність посилення тиску на росію за допомогою додаткових санкцій проти військової машини путіна, а також подальшої дипломатичної ізоляції».

03:40. Україна розірвала угоду з росією щодо розробки ракет

Кабінет міністрів денонсував угоду з росією щодо співпраці зі створення й експлуатації ракетно-космічної та ракетної техніки.

Як повідомив представник Кабміну у Верховній Раді Тарас Мельничук, уряд ухвалив це рішення на засіданні у вівторок, 19 квітня

Угоду між урядом України та урядом рф про співпрацю в галузі створення й експлуатації ракетно-космічної та ракетної техніки підписали 8 лютого 1995 року.

03:00. Мати матроса: утоплений Нептунами крейсер Москва йшов захоплювати Одесу

Один із уцілілих матросів крейсера Москва розповів своїй матері, що корабель рухався до Одеси для участі в операції з висадки десантників, які мали захоплювати місто.

Ім'я жінки, з якою вдалося поговорити журналістам, не вказується з міркувань безпеки. Вона розповіла, що 14 квітня вона говорила телефоном зі своїм сином – матросом-строковиком, який служив на Москві та вижив. Вона також зізналася, що корабель прямував до Одеси, проте не доплив – у крейсер влучили українські ракети Нептун.

Мати матроса: «Ви зрозумієте мене, як мати. Я посивіла просто від жаху. Те, що я від нього почула, те, що я подивилася в інтернеті – це страшно, і ворогові не забажаєш такої долі. І це як у мирний час.

Син мені зателефонував 14-го у сльозах і сказав: мамо, ти розумієш, що сталося, у нас запустили 3 ракети! Частину хлопців евакуювали на фрегат Макарів. Усіх, хто вижив, доставили до Севастополя. Їм дали телефони, тому що вони були, вибачте, тільки в трусах і тільниках. Вони все там (на крейсері) залишилося, і телефони, і документи. Вони без усього.

Він мені сказав: ні, мамо, це неправда, ніяка це не пожежа. Він не просто так це каже, не з голови взяв. Розповідає мені й плаче від пережитого жаху. Ну, погодьтеся, що він просто так би це не придумав. І це не дерев'яна шлюпка, яка просто так спалахнула б. Ніхто нічого не пояснює. Я просто не розумію, чому радари на знаменитому крейсері, який був обладнаний, не розпізнали ці ракети Нептун».

Загалом на Москві знаходилося близько 510 людей. Син розповів, що знає про 40 загиблих – загинули всі, хто був на палубі, у рубці, хто керував крейсером, хто був на вахті, бо удар припав якраз на палубу. Також є поранені російські військові з відірваними кінцівками».

Жінку запитали: «Як за умов мирного часу корабель йшов на бойовий вихід, коли до нього влучили ракети?» Вона відповіла: «Ніякого бойового виходу не було. Вони просто йшли у бік Одеси. Це не бойовий вихід. Операції ніякої не планувалося, вони йшли у бік Одеси для висадки морських піхотинців. Для висаджування в Одесі».

Як військова операція з висадки десанту могла бути небойовим виходом корабля, мати російського матроса не пояснила. У той же час, з її слів випливає, що завданням російського крейсера було дістатися Одеси для спроби захоплення міста.

02:30. Джо Байден: США надішлють Україні більше артилерії

Сполучені Штати направлять більше артилерії в Україну, заявив журналістам президент США Джо Байден після розмови з лідерами країн-союзників (CNN). На питання, чи планують США надіслати більше артилерії до України, Байден відповів ствердно.

Прес-секретар Білого дому Джен Псакі раніше заявила журналістам, що адміністрація продовжить надавати більшу кількість боєприпасів та іншу військову допомогу Україні.

Вантажі з останнього пакету допомоги адміністрації Байдена вартістю 800 млн доларів вже почали надходити в Україну, включаючи важче обладнання, наприклад, 11 вертольотів Мі-17, 18 155-мм гармат-гаубиць та ще 300 безпілотників Switchblade.

Як повідомив чиновник Пентагону, очікується, що найближчими 24 годинами до Європи прибудуть ще сім рейсів за допомогою безпеки США для України.

01:30. ЗЕЛЕНСЬКИЙ: «Ситуація у Маріуполі дуже складна, зелених коридорів не дають»

Президент України Володимир Зеленський розповів, що ситуація у Маріуполі залишається складною – окупанти блокують спроби організувати гуманітарні коридори, депортують людей і навіть намагаються мобілізувати українців у свої війська:

«Ситуація у Маріуполі залишається без змін. Дуже жорсткою. Російські військові блокують будь-які спроби організувати гуманітарний коридор та врятувати людей, які опинилися в руках окупантів.

Намагаються депортувати чи навіть мобілізувати до окупаційних військ. Доля як мінімум десятків тисяч маріупольців, раніше переміщених на територію, підконтрольну росії, невідома.

На жаль, ми не чуємо відповіді від росії на пропозицію обміну, яка може дозволити врятувати мирних жителів та захисників Маріуполя. На це мовчання слід звернути увагу всім, хто був або може бути пов'язаний із росією. Коли вирішуватиметься ваша доля, у Москві мовчатимуть. Це показово. І це найкращий аргумент, щоб не зв'язуватися з рф.

Дякую жителям окупованих населених пунктів за відмову співпрацювати з ворогом. На півдні нашої країни окупанти намагаються демонструвати бодай щось, що можна подати в Росії як нібито готовність українців співпрацювати з російськими структурами. Виглядає це плачевно».

01:00. Вечірнє звернення Президента України Володимира Зеленського

00:00. Початок 56-го дня війни, 20 квітня

Хронологія війни за днями

Онлайн-трансляція телеканалу Україна 24

Оцініть матеріал
(5)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
SergRV
Все буде Україна! Слава героям! Смерть ворогам!
-PhoeniX-
Правильно будет НАродная ХЕрсонская Республика - НАХЕР