Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 20 квітня 2022, 12:37
9032
5

Мати матроса: утоплений Нептунами крейсер Москва йшов захоплювати Одесу

Один із уцілілих матросів крейсера розповів подробиці

| Оновлено 20 квітня 2022, 12:37
9032
5
Мати матроса: утоплений Нептунами крейсер Москва йшов захоплювати Одесу
Twitter

Один із уцілілих матросів крейсера Москва розповів своїй матері, що корабель рухався до Одеси для участі в операції з висадки десантників, які мали захоплювати місто.

Ім'я жінки, з якою вдалося поговорити журналістам, не вказується з міркувань безпеки. Вона розповіла, що 14 квітня вона говорила телефоном зі своїм сином – матросом-строковиком, який служив на Москві та вижив. Вона також зізналася, що корабель прямував до Одеси, проте не доплив – у крейсер влучили українські ракети Нептун.

Мати матроса: «Ви зрозумієте мене, як мати. Я посивіла просто від жаху. Те, що я від нього почула, те, що я подивилася в інтернеті – це страшно, і ворогові не забажаєш такої долі. І це як у мирний час.

Син мені зателефонував 14-го у сльозах і сказав: мамо, ти розумієш, що сталося, у нас запустили 3 ракети! Частину хлопців евакуювали на фрегат Макаров. Усіх, хто вижив, доставили до Севастополя. Їм дали телефони, тому що вони були, вибачте, тільки в трусах і тільниках. У них все там (на крейсері) залишилося, і телефони, і документи. Вони без усього.

Він мені сказав: ні, мамо, це неправда, ніяка це не пожежа. Він не просто так це каже, не з голови взяв. Розповідає мені й плаче від пережитого жаху. Ну, погодьтеся, що він просто так би це не придумав. І це не дерев'яна шлюпка, яка просто так спалахнула б. Ніхто нічого не пояснює. Я просто не розумію, чому радари на знаменитому крейсері, який був обладнаний, не розпізнали ці ракети Нептун».

Загалом на Москві знаходилося близько 510 людей. Син розповів, що знає про 40 загиблих – загинули всі, хто був на палубі, у рубці, хто керував крейсером, хто був на вахті, бо удар припав якраз на палубу. Також є поранені російські військові з відірваними кінцівками».

Жінку запитали: «Як за умов мирного часу корабель йшов на бойовий вихід, коли у нього влучили ракети?» Вона відповіла: «Ніякого бойового виходу не було. Вони просто йшли у бік Одеси. Це не бойовий вихід. Операції ніякої не планувалося, вони йшли у бік Одеси для висадки морських піхотинців. Для висаджування в Одесі».

Як військова операція з висадки десанту могла бути небойовим виходом корабля, мати російського матроса не пояснила. У той же час, з її слів випливає, що завданням російського крейсера було дістатися Одеси для спроби захоплення міста.

Оцініть матеріал
(105)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Игорь Климов
Балембу вам а не Одессу. Нам Труханова хватает..
Henriklarsson11
ніякої бойової операції. їхали у Одесу позагоряти на пляжі, та поїсти пахлаву та кукурудзу
⬆️
Теперь этот хлам принадлежит Украине. С неизвестно какими боеприпасами и топливом на борту.(
Pivasik
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил